Hlavní navigace

Koruna v blízkosti nejslabší úrovně za téměř rok a půl

12. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká koruna v závěru týdne flirtovala s hladinou 25,90 CZK/EUR a nijak výrazně se tedy neodpoutala od své nejslabší hodnoty od listopadu 2011.

Kurz se po celý páteční den držel těsně pod úrovní uvedené hladiny v pásmu mezi 25,84 až 25,90 CZK/EUR. Naopak polský zlotý i maďarský forint si dnes polepšily. Zatímco polská měna získala zhruba čtyři desetiny procenta, maďarská o zhruba dvě třetiny.

V celotýdenním vyjádření koruna ztratila více než dvě třetiny procenta. Zatímco v první polovině týdne se kurz nacházel ještě u 25,70 CZK/EUR, ve čtvrtek se krátce přehoupl přes 25,90, když atakoval 25,95 CZK/EUR. Slabost tuzemské měny ospravedlňují nepříznivé makroekonomické ukazatele, které poukazují na kumulaci protiinflačních rizik. Depreciace koruny je ale kompenzuje. V obdobném duchu se v týdnu vyjádřil viceguvernér ČNB M. Hampl. Podle něj všechna rizika v české ekonomice ukazují protiinflačním směrem. Hampl zmínil zejména zklamání z dynamiky zahraničního obchodu, když únorové vývozy zaznamenaly pokles o 3,6 % y/y, dovozy byly dokonce nižší o 4,4 % y/y, což odráží slabou domácí a slábnoucí zahraniční poptávku. Obdobně vyzněly i další zveřejněné ukazatele. Únorová průmyslová výroba byla meziročně o 5,7 % níže. Míra nezaměstnanosti sice v březnu klesla na 8,0 % z únorových 8,1 %. Ovšem výlučně díky sezónním faktorům. Po očištění o sezónní vlivy se naopak zvýšila. Významným protiinflačním faktorem je pak současný inflační vývoj. Březnová meziroční inflace stagnovala na únorových 1,7 % a nacházela se tak 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. Korigovaná inflace měřící poptávkové inflační tlaky byla dle našich propočtů záporná ve výši 0,4 % y/y.

dan_z_prijmu

Z technického pohledu představuje hladina 25,90 CZK/EUR klíčovou úroveň. Vzhledem k výše diskutovaným fundamentům a faktu, že se kurz od této hladiny v závěru týdne příliš neodpoutal, zvyšuje se pro příští týden pravděpodobnost, že se kurz bude nadále pokoušet jí testovat. V případě jejího zdolání, by další významnou úroveň odporu představovala hladina 26,15 CZK/EUR. Naopak jako úroveň podpory se v tomto týdnu jevila hladina 25,70 CZK/EUR.

Úvod příštího týdne přinese poslední ze série makroekonomických indikátorů, které budou během dubna zveřejněny. Ceny průmyslových výrobců by měly být v březnu vyšší podle našeho odhadu i tržního konsensu o 0,1 % m/m. Ceny ropy v korunovém vyjádření by měly tlačit ceny dolů, a to hlavně díky rafinovaným ropným produktům. Opačným směrem by měly působit ceny v zemědělství (s dopadem do cen v potravinářském průmyslu) a slabší koruna. Meziroční dynamika produkčních cen by měla v březnu zpomalit z 1,3 % v únoru na 1,1 %. Z pohledu ČNB však budou důležitější ceny zemědělských produktů, které mají silnější vazbu na ceny potravin ve spotřebitelské inflaci. Pokud jde o běžný účet platební bilance, tam očekáváme přebytek ve výši 3,2 mld. CZK. Náš odhad se nachází lehce pod tržním konsensem. Nutno ovšem podotknout, že díky lepšímu výsledku bilance zahraničního obchodu v národní metodice existuje šance na pozitivní překvapení. Celkově však ani jeden z výše diskutovaných indikátorů nepatří mezi ty, které by hýbaly finančními trhy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).