Hlavní navigace

Koruna stabilní i přes příznivé údaje z trhu práce

9. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Regionální měny s výjimkou koruny včera proti euru posilovaly. Forint si proti společné evropské měně připsal zhruba čtvrtinu procenta a zlotý třetinu procenta.

Zprávy a události

Indikátor důvěry malých podniků v USA v červnu zklamal poklesem na 95,0 bodu z květnových 96,6 bodu. Trh přitom očekával růst na nové pokrizové maximum 97,0 bodu.

Německé exporty v květnu překvapivě poklesly o 1,1 % m/m (trh –0,4 %), importy se propadly o 3,4 % m/m (trh +0,5 %). Německý běžný účet skončil v květnu v přebytku 13,2 mld. EUR (trh 14,5 mld. EUR).

Míra nezaměstnanosti v České republice v souladu s očekáváním analytiků poklesla v červnu na 7,4 % ze 7,5 % v květnu.

Kurz eura proti dolaru v úterý beze změn

Obchodování na trhu eura s dolarem se i během úterý neslo v prázdninové náladě. Kurz se pohyboval v úzkém pásmu kolem hranice 1,3600 USD/EUR. Nakonec měnový pár uzavřel na mezibankovním trhu na úrovni 1,3610 USD/EUR, tedy stejně jako v pondělí.

Z hlavních světových ekonomik jsme se včera dočkali jen několika makroekonomických údajů, které navíc většinou zaostaly za tržním očekáváním. Už ráno přinesla zklamání německá květnová statistika zahraničního obchodu. Dynamika exportů a importů výrazně zaostala za očekáváním, nižší byl i přebytek běžného účtu platební bilance. To však zapadá do nepříznivého obrázku, který pro německou ekonomiku přinesla květnová data (tovární objednávky, průmyslová produkce). Podle ekonomů SG se tak kumulují rizika směrem dolů pro jejich odhad dynamiky německého HDP v Q2 14 (v současnosti +0,3 % q/q). V USA mírně poklesla důvěra malých podniků v ekonomiku navzdory očekávanému růstu na nové pokrizové maximum. Zklamání však mírně vykompenzovaly plány menších podnikatelů v příštích měsících zvyšovat zaměstnanost.

I dnes by měly být hlavní trhy klidné. Žádných zásadních makroekonomických indikátorů se nedočkáme, a investoři se tak nejspíše zaměří až na zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, ke kterému však dojde až po uzavření evropských trhů. Ekonomové SG neočekávají žádné nové zásadní zprávy – už samotná vyjádření šéfky Fedu Janet Yellen po zasedání byla důrazně holubičí (očekávání nižší rovnovážné úrovně sazeb než v minulosti, posouzení nedávného růstu inflace jen jako šumu v datech), což by měl dnes zveřejněný zápis jen potvrdit.

Koruna stabilní i přes příznivé údaje z trhu práce

Regionální měny s výjimkou koruny včera proti euru posilovaly. Forint si proti společné evropské měně připsal zhruba čtvrtinu procenta a zlotý třetinu procenta. Koruna zůstala na mezibankovním trhu vůči euru prakticky stabilní těsně nad hranicí 27,44 CZK/EUR.

Koruně nepomohlo ani zveřejnění příznivé červnové statistiky z trhu práce. Míra nezaměstnanosti v uplynulém měsíci poklesla oproti květnu o 0,1 pb na 7,4 % v souladu s konsenzem analytiků. Absolutní počet nezaměstnaných se meziročně o tři tisíce snížil na 537 tis. a je nejnižší od listopadu 2012 (oproti květnu bylo o zhruba 13 tis. nezaměstnaných méně). Nejlepší zprávou je ale růst počtu volných pracovních míst, který ke konci června dosáhl téměř 50 tis., a je tak nejvyšší od dubna 2009. Postupující ekonomické oživení se tak konečně promítá i do trhu práce, což potvrzuje i sezónně očištěná míra nezaměstnanosti. Ta v červnu dále poklesla na 7,73 % v porovnání s téměř 8 % na přelomu roku.

Červenec by měl přinést mírný nárůst nezaměstnanosti. Důvodem bude především nástup nových absolventů na trh práce. Následující měsíce by ale měly přinést další pokles počtu nezaměstnaných před zimou, kdy tradičně negativní sezónní faktory opět míru nezaměstnanosti zvyšují. V prosinci tak očekáváme podíl nezaměstnaných na hodnotě 7,6 %, oproti 8,2 % zaznamenaným v loňském prosinci se však bude jednat o výrazný pokles.

skoleni_15_4

Dnes se z české ekonomiky dočkáme zveřejnění červnové spotřebitelské inflace. Podle našich očekávání by měla zpomalit z květnových 0,4 % y/y na 0,0 % y/y, nepřekvapil by nás ani mírný meziroční pokles cen. Důvodem je především vysoká statistická základna z loňského roku. Pokles cen však očekáváme i na meziměsíční bázi (-0,04 % m/m), měsíční šetření statistického úřadu a inflační data ze Saska a Bavorska totiž naznačují pokles cen potravin o 0,4 % (-0,7 % SA). Pro ČNB by se mělo jednat o další překvapení ve směru nižší než modelem prognózované inflace. Pro celý Q2 14 ČNB očekávala inflaci v průměru 0,43 % y/y. Pokud červnový růst cen dopadne v souladu s naším očekáváním, dosáhne průměrný růst cen v Q2 jen 0,15 %. To by mělo potvrdit závěry z posledního zasedání bankovní rady, kdy guvernér Singer naznačil zachování kurzového závazku centrální banky až do poloviny příštího roku. Vzhledem k tomu, že konsenzus trhu pro inflaci předpokládá „kladnou nulu,“ případné zklamání (pokles inflace do záporu) by mohlo mít vliv na oslabení koruny – to by však nemělo být nijak výrazné (nepředpokládáme propad kurzu nad 27,50 CZK/EUR).

Česká swapová výnosová křivka včera mírně snížila svůj sklon, když se krátký konec snížil o 1 bb a dlouhý o zhruba 3 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).