Hlavní navigace

Koruna oslabuje. I kvůli očekávání snížených sazeb centrální bankou

27. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zítřejší zasedání centrální banky oslabuje korunu. Spekuluje se, že by ČNB mohla snížit úrokové sazby, což by korunu dále oslabilo.

Zprávy a události

Spotřebitelská důvěra v USA v červnu výrazněji klesla na 62 bodů, zatímco konsensus ukazoval na snížení k 63 bodům z květnových dolů revidovaných 64,4 bodu.

Richmondský předstihový index výrobní aktivity v červnu zaznamenal hlubší než očekávaný propad na –3 body (odhad +2 body).

Ceny amerických nemovitostí dle indexu S&P/CaseShiller v dubnu vzrostly o 0,7 % m/m, zatímco trh čekal vzestup pouze o 0,3 %.

Německá spotřebitelská důvěra institutu GfK na červenec nečekaně stoupla na 5,8 bodu, zatímco dotázaní analytici naopak čekali snížení z 5,7 bodu na 5,6 bodu.

Maďarská centrální banka dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Klíčová sazba se nachází stále na úrovni 7,0 %.

Polské maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 7,7 % y/y (odhad 7,3 %).

Nezaměstnanost dle očekávání klesla na 12,6 %.

Euro za nízké obchodní aktivity stagnovalo

Obchodování na eurodolarovém trhu bylo během včerejška relativně klidné. Kurz USD/EUR se pohyboval v úzkém pásmu okolo hranice 1,25. Oči investorů hledí na dvoudenní summit EU, který odstartuje zítra. Obchodníci jsou plni očekávání, zda se politici dohodnou na konkrétních opatřeních na podporu ekonomiky a vyřešení dluhových problémů. Proto se ani do výraznějšího obchodování nepouštějí a čekají na výsledky.

Kypr dle tamních médií bude potřebovat finanční pomoc v objemu 6 až 10 mld. EUR. To odpovídá polovině kyperského HDP. Necelá třetina prostředků by měla být použita na záchranu bank, zbytek by pak měl plout do veřejných financí. Ostrovní stát se ale pokouší získat pomoc i od Ruska či Číny.

Itálie bude zachraňovat nejstarší banku světa Monte dei Paschi di Siena. Jedná se o třetí největší italskou banku a měla by získat státní pomoc ve výši až dvou miliard eur. Evropský bankovní úřad uvedl na konci loňského roku, že banka bude muset navýšit kapitál o 3,3 mld. EUR, aby vyhověla stanoveným kapitálovým požadavkům. Monte dei Paschi je jedinou významnější italskou bankou, která právě kvůli pravidlům na kapitál požádala o státní pomoc. 

Koruna oslabila na 7měsíční minimum

Čtvrteční zasedání centrální banky hýbe kurzy. Na trzích se spekuluje, že by ČNB mohla snížit úrokové sazby. Je tedy do jisté míry pravděpodobné, že obchodníci se na tento krok chystají. Výsledkem je pak další oslabení domácí měny.

Koruna tak navázala na pondělní seanci a v průběhu včerejšího obchodování ztrácela vůči evropské měně další haléře. Nejdražší obchod s eurem na mezibankovním trhu proběhl za 25,973 korun, což bylo nejvíce za posledních 7 měsíců. Koruna tak byla již po několikáté v krátké době nejhorší měnou v regionu. Ostatní středoevropské měny posilovaly. Polský zlotý si připsal čtvrt procenta, maďarský forint si pak polepšil dokonce o půl procenta.

skoleni_15_4

V Maďarsku se včera konalo zasedání centrální banky. Ta dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, ale bankovní rada diskutovala i možnost jejich snížení o 25 bb. Uvolnění měnové politiky by banka zvažovala v případě, že dojde k trvalému snížení rizikové prémie a zlepšení inflačního výhledu. NBH zároveň představila novou prognózu. V ní snížila odhad letošního hospodářského růstu na –0,8 % z předchozích 0,1 % a pro rok 2013 na 0,8 % z předchozích 1,5 %. Inflace by měla letos dosáhnout 5,3 % a v příštím roce 3,5 %.

Swapová křivka včera nedoznala velkých změn. Dluhopisové výnosy ale spadly s tím, jak byl zájem o nákup českých cenných papírů ze zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).