Hlavní navigace

Koruna opět nestačila na ostatní regionální měny

23. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ačkoli polské i maďarské měně se včera celkem dařilo, česká koruna posilující trend nesledovala a opět na ostatní regionální měny nestačila.

Zprávy a události

Fed index průmyslové aktivity z Chicaga zaznamenal za červen zlepšení na –0,13 bodu z předchozích –0,29 bodu. Trh ovšem čekal zlepšení až na 0,0 bodu. 

Prodeje stávajících domů v USA se v červnu nečekaně snížily o 1,2 % navzdory očekávanému růstu ve výši 1,5 % m/m. Meziročně jsou však prodeje o 15,2 % výše.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu stagnovala na 14,3 %, zatímco trh se obával jejího zvýšení na 14,4 %.

Euro na úvod týdne drželo relativně silné úrovně

Společná evropská měna držela vůči dolaru na úvod týdne relativně silné úrovně. Během dopoledne se kurz dostal až téměř k úrovni 1,32 USD/EUR, aby se následně opatrně vracel k 1,3160 USD/EUR. Obchodování tak bylo hodně klidné, důvodem byla absence jakýchkoliv nových ekonomických zpráv z eurozóny. Americká seance pak byla ve znamení další posilující vlny na euru, kurz se krátce dostal přes 1,32 USD/EUR.

Dolar doplatil na zveřejněné horší ekonomické indikátory. Fed index průmyslové aktivity z Chicaga se sice v červnu zlepšil, ne ovšem tak, jak trh očekával. Zklamání alespoň na první pohled přinesl červnový pokles prodejů starších domů navzdory očekávanému růstu. Nutno ovšem podotknout, že se jednalo o první pokles po předchozích dvou měsících silného růstu. A co je podstatné, pokračuje růst cen. Ceny starších domů byly v červnu meziročně o 13,5 % výše a dostaly se na nejvyšší úroveň za posledních pět let. Bohatství amerických domácností tedy roste.

Ani dnešní den nebude patřit z pohledu ekonomického kalendáře mezi ty zajímavé,  i když to bude o něco lepší než včera.  Po ranních červencových číslech francouzské podnikatelské důvěry se odpoledne dočkáme předběžného čísla spotřebitelské důvěry v celé eurozóně. V USA pak budou v odpoledních hodinách publikovány cenové indexy z květnového trhu nemovitostí a červencový Fed index průmyslové aktivity z Richmondu.

Koruna na úvod týdne stabilní těsně pod 26,00 CZK/EUR

Koruna včera nestačila na okolní regionální měny. Polské i maďarské měně se včera celkem dařilo. Forint si vůči euru polepšil o půl procenta. Zlotý pouze nepatrně zaostával. Česká koruna posilující trend nesledovala a po většinu včerejší seance se kurz držel stabilní těsně nad hladinou 25,90 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se kurz tlačil dokonce lehce výše a dostal se na dosah úrovně 26,00 CZK/EUR.

Česká měna nadále doplácí na neatraktivní úrokový diferenciál. I když se cyklus snižujících se úrokových sazeb prosazuje delší dobu i na polském zlotém a maďarském forintu, přesto zůstávají úrovně měnověpolitických sazeb v těchto zemích výrazně nad nulovou úrovní. To samozřejmě českou korunu výnosově znevýhodňuje. K tomu se pak přidává fakt, že kurz koruny je v prostředí nulových úrokových sazeb využíván jako měnověpolitický nástroj. A protože se kumulují protiinflační rizika, dává centrální banka jasně najevo preference směrem k slabší měně.

skoleni_15_5

Koruna se včera žádné domácí kurzotvorné informace nedočkala a stejně tomu bude i dnes. Z regionálního pohledu bude nejzajímavější událostí zasedání maďarské centrální banky k měnové politice. Všeobecně se očekává, že cyklus snižujících se úrokových sazeb bude pokračovat. Patrně se tedy dočkáme snížení klíčové sazby o 25 bb na 4,00 %. Pro trh bude důležité sledovat vyznění následné tiskové konference a to zejména ve vztahu k dalšímu vývoji.

Na domácím dluhopisovém trhu včera panovala prázdninová nálada. Zájem o obchodování byl minimální, zajímavý nebyl pohled ani na cenový vývoj, když se výnosová křivka v podstatě nepohnula. Na trhu se jednoznačně projevila absence čerstvých evropských či tuzemských ekonomických indikátorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).