Hlavní navigace

Koruna na úvod týdne oslabila na osmiměsíční minimum

28. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Úvod nového týdne středoevropským měnám příliš nevyšel. Ve svém oslabujícím trendu pokračuje zejména maďarský forint, který v průběhu dne ztrácel až procento a atakoval úroveň 300 HUF/EUR.

Nad touto úrovní byl přitom kurz naposledy na počátku loňského června. Tři čtvrtiny procenta dnes ztratil polský zlotý a podobných ztrát dnes dosáhla i česká koruna. Zatímco ranní otevírací kurz se na mezibankovním trhu nacházel ještě pod 25,55 CZK/EUR, krátce po poledni se kurz dostal nad 25,70 CZK/EUR. Nad tuto úroveň se kurz podíval poprvé od konce loňského června.

Středoevropské měny doplácí na uvolňování měnových podmínek. Již zítra se uskuteční jednání bankovní rady maďarské centrální banky, kde se mimo jiné i kvůli velmi nepříznivým makroekonomickým datům z poslední doby očekává další snížení úrokových sazeb. Podobná očekávání se formují i na polském zlotém a posílit by je mohlo případné zklamání, které by mohlo přinést zítřejší zveřejnění čísel HDP. Je zřejmé, že polská ekonomika ztrácí na své dynamice. V Česku je již klíčová úroková sazba na technické nule (0,05%), další případné uvolnění měnové politiky by tak muselo jít přes slabší kurz. To dnes potvrdil viceguvernér ČNB V. Tomšík v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Viceguvernér Tomšík je připraven podle svých slov jít do přímých intervencí, pokud to bude potřeba. Protiinflační rizika podle něj od poslední prognózy ČNB stoupla. Slabší koruna je sice pomáhá neutralizovat, není ovšem jasné, zda dostatečně. Případné intervence by podle Tomšíka měly trvat po omezenou dobu, dokud prognóza neukáže, že (menověpolitická) inflace nabrala tempo a míří k dvouprocentnímu cíli. Kurz chápou centrální bankéři jako alternativní nástroj v rámci cílování inflace, rozhodně podle Tomšíka neplánují cílování kurzu.

dan_z_prijmu

Zasedání ČNB k měnové politice se uskuteční až příští středu 6. února. V nadcházejících dnech tedy ještě můžeme být svědky komentářů ze strany centrálních bankéřů. Jiný kurzotvorný faktor z domova pro nadcházející dny očekávat nelze. Nebude totiž publikován žádný významnější ekonomický indikátor. Kurz domácí měny by tak měl především sledovat vývoj svých středoevropských protějšků. Pro nadcházející dny tak existuje slušná šance, že koruna bude dále testovat své slabší úrovně.

Swapová výnosová křivka se dnes vydala směrem vzhůru o zhruba 2 až 3 bb, když následovala vývoj svého eurového protějšku, za kterým však mírně zaostala. Výnosy státních dluhopisů vzestup swapů v podstatě následovaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).