Hlavní navigace

Koruna mírně zkorigovala své pondělní posílení

20. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regionální měny dnes po výrazných pondělních ziscích v dalším posilování nepokračovaly.

Kurz forintu a zlotého se oproti své závěrečné hodnotě z minulého dne v podstatě nezměnil. Koruna byla nakonec nejméně úspěšnou měnou v regionu, když si odepsala čtvrt procenta a oslabila na 25,40 CZK/EUR. I v následujících dnech bude záležet na vývoji v zahraničí. Schválení dohody o další finanční pomoci pro Řecko by regionálním měnám mohlo pomoci. Je však nejisté, jestli by tato zpráva představovala dostatečný impuls pro prolomení úrovně podpory kolem oblasti 25,30 CZK/EUR.

Makroekonomických dat jsme se dnes dočkali pouze v Polsku. Říjnová průmyslová produkce přinesla výrazné pozitivní překvapení, když vzrostla o 7,7 % m/m (trh +4,1 %). Meziročně si produkce připsala 4,6 % (trh +2,9 %). Její růst jde ale částečně na vrub příznivým kalendářním faktorům. Ceny průmyslových výrobců v říjnu poklesly o výrazných 0,7 %, když trh očekával stagnaci.

skoleni_15_4

Zítra se v regionu dočkáme polské jádrové inflace, která by podle očekávání analytiků měla vzrůst o 0,3 % m/m.

Česká swapová křivka dnes mírně vzrostla a zvýšila svůj sklon, když se na krátkém konci posunula o 2 bb nahoru a na dlouhém konci o zhruba 3 bb. Zítra bude české ministerstvo financí prodávat dva státní dluhopisy v celkovém objemu 3–6 mld. CZK. Bude se jednat o poslední aukci vládních dluhopisů v letošním roce, ministerstvo by proto nemělo mít problém s jejich prodejem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).