Hlavní navigace

Koruna láme rekordy. Je nejvyšší čas pro nákup valut?

4. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Devizový kurz české koruny proti euru v průběhu února zpevnil o téměř 3 % a proti americkému dolaru dokonce o více než 4 %. Ve směnárnách se obě měny dají pořídit zhruba o korunu levněji než na začátku roku. Ten, kdo se chystá na dovolenou v cizině, by neměl s výměnou valut otálet.

Kurz koruny láme rekordy

Dolar za 16,50 Kč, euro za 25 Kč. To, co se ještě před pár lety zdálo být téměř nemožné, se stalo realitou. Podle nedávných prognóz měla koruna posilovat o 3 – 5 % ročně. Ve skutečnosti to však letos zvládla během necelých dvou měsíců. Na příčinách tohoto vývoje se finanční experti a analytici nemohou shodnout. Téměř všichni se však shodují na tom, že prostor pro další růst kurzu koruny je již téměř vyčerpán.

Z makroekonomického pohledu posilování koruny působí protiinflačně a tím pomáhá udržovat ekonomickou stabilitu. Podnikům zlevňuje nákupy zahraničních surovin. Zároveň je ovšem nutí investovat do vyspělých technologií umožňujících produktivnější výrobu s velkou přidanou hodnotou. Spotřebitelé díky silné koruně ušetří při nákupech dovozového zboží a zahraničních dovolených.

Na druhou stranu rychlé tempo posilování koruny snižuje konkurenceschopnost českých podniků na zahraničních trzích, odrazuje zahraniční investory od dalších investic a tím může přispět ke zpomalení hospodářského růstu. Nižší bude i podpora z evropských fondů čerpaná v euro. Růst kurzu koruny krátí také zisky všem českým investorům do zahraničních akcií, podílových fondů, nemovitostí atd.

„Naše měna je pevná.”

Právě toto tvrdil v předvečer měnové reformy v roce 1953 tehdejší předseda Revolučního odborového hnutí a pozdější prezident Antonín Zápotocký. Druhý den následovala loupež století v režii KSČ. Hotové peníze do výše 300 Kčs na osobu byly měněny v poměru 5 : 1, nad tento limit pak v poměru 50 : 1. Podobný dopad měla měnová reforma i na vklady obyvatelstva u bank.

Obdobný scénář v Česku nehrozí. Současná politická i ekonomická situace má s padesátými léty naštěstí jen pramálo společného. Trvající ekonomický růst, byť momentálně poněkud přibrzděný, se opírá o poměrně solidní fundamentální základy. Dlouhodobé posilování koruny je jeho logickým důsledkem. Rychlost, kterou toto posilování nabralo v posledních týdnech, se však jen růstem ekonomiky vysvětlit nedá.

Mnohem spíše se za ním skrývají spekulativní nákupy koruny, které její kurz uměle přifukují. Nejpravděpodob­nějším scénářem pro takovéto situace bývá korekce, která kurz nadhodnocené měny dříve či později vrátí zpět na úroveň odpovídající ekonomické realitě. Ten, kdo bude brzy potřebovat valuty, by tedy nejspíš neměl jejich pořízení příliš odkládat. Prodělat ovšem může i na jejich ukvapeném nákupu.

Vyměnit nebo nevyměnit?

V případě propadu koruny na výchozí úroveň letošního roku by člověk při výměně 10 000 Kč za americké dolary či eura oproti dnešku prodělal kolem 500 Kč. O podobnou částku však může snadno přijít kvůli špatnému výběru směnárny kdykoliv. Stačí bez rozmyslu zamířit s úsporami na přepážku nejbližší banky a nestarat se o směnný kurz, který tato banka nabízí, ani o poplatky spojené s výměnou hotovosti.

dan_z_prijmu

Ještě před výběrem směnárny, by si každý měl rozmyslet, kolik valut a kdy bude potřebovat. Přechovávat větší částku peněz v hotovosti není nejlepším řešením přinejmenším ze dvou důvodů. Kromě rizika ztráty, odcizení nebo zničení bankovek při živelní události je třeba počítat také s jejich inflačním znehodnocením a ušlým výnosem, který by bylo možné získat v případě uložení hotovosti na účet v bance. Za půl roku lze takto ztratit i několik procent.

Tato dvě nebezpečí se do značné míry dají eliminovat využitím devizového účtu. Pořizovat si tento účet jenom kvůli dočasnému uložení kapesného na dovolenou je však zbytečné. Stačí mít běžný korunový účet s mezinárodní platební kartou, kterou lze využít k úhradám útraty doma i v zahraničí. Bezhotovostní kartové operace nejsou zpoplatněny a pro jejich zúčtování navíc banky používají výhodnější devizový kurz.

Využijete dobrý kurz k nákupu zahraniční měny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).