Hlavní navigace

Koruna dnes nejúspěšnější měnou regionu

20. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Česká koruna dnes vůči euru testovala nejsilnější úrovně za poslední více než měsíc, když se kurz dostal na dosah úrovně 27,30 CZK/EUR.

 Ranní otevírací kurz se přitom nacházel u 27,40 CZK/EUR. Dalším regionálním měnám se již tak nedařilo: maďarský forint během dne mírně oslaboval, nejvýraznější ztrátu téměř jednoho procenta dosáhl polský zlotý. Ten doplatil na sérii nepříznivých ekonomických indikátorů – zklamala dubnová průmyslová výroba i maloobchodní tržby, deflační tendence v sektoru průmyslových producentů se dále prohloubily. Ve výsledku to na trh vrací opětovnou možnost snížení polských úrokových sazeb.

dan_z_prijmu

Mezinárodní měnový fond dnes zveřejnil aktualizovanou prognózu vývoje českého hospodářství. Pro letošní rok očekává růst české ekonomiky o 3,0 % doprovázený nízkou inflací, která by ovšem v příštím roce měla zrychlit směrem k inflačnímu cíli. Rizika výhledu české ekonomiky vnímá MMF jako vyrovnaná. Prognóza MMF již reagovala na překvapivě silné první čtvrtletí, kdy si česká ekonomika podle předběžného odhadu polepšila meziročně o 3,9 %. Ve srovnání s MMF je naše prognóza ještě o něco optimističtější. Pro letošní rok očekáváme hospodářský růst ve výši kolem 3,5 % při inflaci na úrovni kolem 0,54 %, tedy na úrovni loňské hodnoty. Silný růst tažený domácí poptávkou znamená, že není nutné posouvat očekávání ukončení intervenčního režimu dále do budoucnosti. Nadále držíme srpen 2016.

Česká swapová výnosová křivka dnes s otevřením trhu klesla, aby během dne část poklesu smazávala. V podstatě se jednalo o kopírování vývoje na eurových sazbách. Ve výsledku dnes delší konec výnosové křivky o cca 2 bb klesl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).