Hlavní navigace

Názory k článku Konec vykořisťování v Československu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2006 9:50

    NN (neregistrovaný)
    Chtělo by to taky napsat něco o současném vykořisťování a dodržování lidských práv v naší republice.
  • 25. 4. 2006 14:01

    NN (neregistrovaný)
    vykořisťována je většina zaměstnanců v této zemi. i pokud vám v práci dají mzdu např. 50 tisíc, tak věřte, že vás vykořisťují, protože by vám za odvedenou práci měla náležet mzda např. 150 tisíc, když tu máme ty světové ceny. kapitalitisti se nepředají. pokud jste chodil na základní školu a ještě zažil občanskou nauku/výuku, tam jste se o tom mohl učit. pokud jste už zažil pouze polistopadové vymývání mozku "demokratickými" myšlenkami, vyčkejte dalších 40 let, ono se to zase vrátí.

    lidská práva nejsou dodržována v této (nejen) zemi. Pokud nejste hluchý a slepý, podívejte se občas na Občanské judo nebo Na vlastní oči či adekvátní programy na jiných TV stanicích. Občan nemá právo na dodržování zákonů v jeho prospěch, o svá zákonná práva se musí soudit a i když soud vyhraje, stejně mu není dodržování práva zajištěno.

    s. Havel se nedávno nechal zmedializovat, jak mu není umožněn vstup a osobní předání nějaké bláboloviny na nějakém zastupitelství snad některé z bývalých republik Sovětského svazu ohledně nedodržování lidských práv. proč si ale nezamete před vlastním prahem a nedbá na dodržování lidských práv tady u nás, když je občanem této země?
  • 25. 4. 2006 14:19

    Bob (neregistrovaný)
    Čest práci, soudruhu. A teď ještě tu, jak byli v období socialistického budování 80. let zavíráni ti dobytkové, co si dovolili demonstrovat, šířili samizdat nebo rozvracet republiku tím, že šířili stranou a vládou neschválení volební programy a mysleli si, že s nimi budou dokonce kandidovat.
  • 25. 4. 2006 15:35

    Radek (neregistrovaný)
    Tak se mi nechce věřit svým očím. Nejen, že tu šíříte jakési bláboly, které snad i považujete za pravdu, ale ani je nedokážete udržet vnitřně konzistentní (to znamená takové, že si sami sobě neodporují).

    Na jednu stranu chválíte předlistopadovou dobu, jak byla super, jak si tu všichni mohli svobodně a demokraticky žít, ale na druhou stranu předního představitele listopadové revoluce nazýváte svým soudruhem. :-)
  • 27. 4. 2006 7:03

    NN (neregistrovaný)
    Pro Radek <nechci (zavináč) mail (tečka) cz> : Pokud někdo využívá stejných metod jako soudruzi komunisti (které ovšem při převratu osuzoval), nezaslouží si ani v této "demokratické" době jiný titul než soudruh.

    Pro Boba: Čest práci, soudruhu. A teď ještě tu, jak byli v období socialistického budování 80. let zavíráni ti dobytkové, co si dovolili demonstrovat, šířili samizdat nebo rozvracet republiku tím, že šířili stranou a vládou neschválení volební programy a mysleli si, že s nimi budou dokonce kandidovat.---------------Jestli jsem správně pochopil, co tím chtěl básník Bob říci: Pokud sledujeme dění i dnes, tak "kdo nejde s námi, jde proti nám" = stále platí. Zkusme si dovolit někde kritizovat ODS. Se zlou se potážeme! Viz reakce na příspěvky v tomto, ale i jiných článcích na Měšci, ve kterých si někteří dovolili napsat pravdu o ODS, vytunelované republice, bordelu, kriminalitě v této zemi a jiných "výdobytcích demokracie".
  • 25. 4. 2006 21:15

    jezevec (neregistrovaný)
    Možná máte pravdu, že zaměstnanec je svým zaměstnaneckým vztahem apriori vykořisťován.
    Ovšem na rozdíl od doby komunistického temna, kdy byl každý vykořisťován úplně stejně - ale jedinou alternativou byla kulka na hranicích, či vězení - dnes může každý odpůrce sebevykořisťování:
    a) podnikat jako zaměstnavatel a stát se vykořisťovatelem
    b) podnikat jako zaměstnavatel a stát se nevykořisťujícím zaměstnavatelem
    c) podnikat jako OSVČ a mít těch 150 táců měsíčně neponížených o vykořisťování
    d) vyhledat zaměstnavatele s obdobnými názory a nalézti u něj sociální jistoty a plat 150 tisíc měsíčně (jistě nejste jediný na světě s takovými názory, musí vás být víc - inu - zaměstnejte se navzájem!)
    e) svobodně se odstěhovat na Kubu či do jiného socialistického ráje
    Osobně dávám přednost mít na výběr. A vy?

    Jinak pokud správně chápu pojem "lidská práva" - pak nikdo na světě vám nezaručí, že vás někdo neošidí, neokrade, nebo nezabije v autě. Rozdíl mezi civilizací a komunismem je v tom, že v komunismu nemáte dovolání - zatímco v demokracii existují soudy. To je rozdíl, viďte?
  • 25. 4. 2006 22:20

    ? (neregistrovaný)
    Kdyby v této zemi skutečně každý podnikal, jak by asi ta republika vypadala? Víc už se snad rozkrást nedá a z čeho by páni podnikatelé čerpali všemožné dotace, když mají neustále nastavenu ruku?
    Mohu vás ujistit, že za komunistů byla kriminalita výrazně menší. V autě jste se mohl zabít sám, když jste jezdil v mladoboleslavském výkvětu techniky, ale nehrozilo vám, že vás někdo za bílého dne ve středu města sejme. Soudy existovaly a soudily (byť dle tehdy platných zákonů), takže mladá matka se nemusela bát, že její bývalý odsouzený jí nebude cálovat alimenty. Ostatně, i dnes soudí dle dnes platných zákonů (vytvořených a maximálně zpackaných hlavně ODS). Tehdejší SNBáci měli práci tak leda s vykradenou králíkárnou babičky na dědině, dneska do 5000 není ani trestný čin.
  • 26. 4. 2006 11:13

    Kara (neregistrovaný)
    Jak by to vypadalo, kdyby KAŹDÝ podnikal. Skvěle! Každý, i Vy, by se živil prací, kterou si SÁM sehnal a nebyly by takové odvody státu,protože když by se každý sám živil, nebylo by nezaměstnaných a ušetřilo by se na podporách. Jenže to je ideální stav, který nenastane.Naším cílem by tedy měla být co největší podpora těch, kteří podnikat chtějí, protože jen ti jsou potenciálními zaměstnavateli, toto jsou ti, kteří vytvářejí pracovní místa pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů nepodnikají. Nejdříve totiž musí vzniknout podnikatel, který následně možná vytvoří místo pro zaměstnance. Naopak to jaksi nejde - nemůže být napřed zaměstnanec a až pak podnikatel. A že páni podnikatelé čerpají dotace? Jojo, ale ne čeští páni podnikatelé. Největší dotace a daňové prázdniny mají cizí nadnárodní společnosti,které nakonec zaměstnávají více cizinců než Čechů.Ovšem nedá se říct,že je to jen jejich vina,že zaměstnávají cizince.Ale ujiš´tuji Vás,že běžný český malý a střední podnikatel dostane od státu houby,jen jsou na něho kladeny stále větší nároky.A nesvádějte všechno na ODS,to období po revoluci bylo do jisté míry chaotické,vždyť se zřítil socialistický blok,byla to doba omylů z nového.Ale teď máme 8!!! slovy OSM let vládu socialistů!!! To je polovina z celé doby od r.89.
  • 26. 4. 2006 11:19

    Petr (neregistrovaný)
    Když se bavím s úspěšnými podnikateli, ptám se jich také na státní dotace a podpory podnikání. Jejich nejčastější odpověď (a když o tom tak přemýšlím, tak u úspěšných podnikatelů jediná) je, že nemají čas se zabývat byrokracií kolem získávání státní podpory, ale věnují se podnikání.

    Z toho závěr: Největší podporou podnikání je odstranění byrokratických bariér a zjednodušení administrativy směrem k státu.
  • 26. 4. 2006 14:04

    čulibrk (neregistrovaný)
    Na stránkách ministerstva financí existuje veřejný CEDR III: http://cedr.mfcr.cz/cedr3i_internet/default.aspx - tam si můžete ověřit, jací jsou podnikatelé chudáci a jak jim stát žádné dotace nedává.
    Co se týče 8leté vlády sociální demokracie, tak oni asi těžko ještě za dalších 8 let dají dohromady tento zplundrovaný stát. Kam ODS šlápla, tam 50 let tráva neroste!
    Chceme tady trestat lidi nad hrobem, že se za komoušů dopuštěli zvěrstev, ovšem v rámci tehdy platných zákonů. Kdo třeba sloužil na čáře, ví, že za zadržení nebo zněškodnění narušitele státních hranic byla odměna a zákrok nebyl nic protizákonného. Pokud dnes budu chtít násilím narušit hranice Bílého domu nebo Evropského parlamentu, dopadnu zrovna tak jako ti narušitelé kdysi. Jak přiznáváte, období po převratu bylo chaotické a tudíž je potřeba začít urychleně po zásluze odměnit ksindly, kteří tuto republiku tak zdevastovali a rozkradli nebo vyprodali do ciziny, dokud si tady v republice ještě někeří něco pamatují a nebo jsou o tom dosud neskartované záznamy a dokud se trest nemine účinkem. Kuj železo, dokud je žhavé ...
    Svými myšlenkami o tom, kdyby každý podnikal, míříte do Bohnic či Kosmonos. Jinak byste věděl, že ani v tom nejnejkapitalističtějším státě tomu tak není a nikdy být nemůže. Pokud by stát neměl daně, z čeho by např. potahoval silnice? Myslíte, že by člověk každých sto metrů zastavoval a platil vlastníku úseku-podnikateli mýtné? To už se pak můžeme vrátit na stromy ...
  • 10. 5. 2006 11:31

    demokrat (neregistrovaný)
    1)Pokud se nekdo dopoustel zverstev podle platnych nacistickych ci komunistickych zakonu zaslouzi si byt potrestan. Rozdil s hranicemi Bileho domu je srandvni a jenom ukazuje vasi mdlou inteligenci. Vite jaky je rozdil kdyz chcete proniknout k cizimu strezenemu objektu a kdyz jenom chcete odjit pryc ze zeme kde vladnou vrazi?...nase lidi nestrileli vojaci ze zapadu ale komunisticky svine od nas...
    2)Podivejte se na jine zeme vychodni Evropy. Ja jsem toho o privatizaci cetl spoustu (vy asi nic) a nebyla rozhodne nejhorsi cesta z cele postkomunisticke Evropy. Patrne nejhorsi veci byly zlociny a kradeze Kozeneho a podobnych lumpu (i z ODS), ktere umoznily 8 letou vladu socialistu (dalsich prvostridnich lumpu)
    3)Kdyby kazdy dokazal podnikat bylo by to uzasne. Ze to vsichni nedokazi si uvedomuje i autor puvodniho prispevku...
    4)"Myslíte, že by člověk každých sto metrů zastavoval a platil vlastníku úseku-podnikateli mýtné? To už se pak můžeme vrátit na stromy ..."
    Toto je vazne prvotridni pecka:) Uz ted normalne funguje elektronicke mytne a nemusite zastavovat na kazdem useku...a mimochodem vite ze existuji i soukromne vlastnene silnice?;-)
    5) KOMUNIZMUS BYL A JE ZLOCINNY SYSTEM, KTERY MA NA SVEDOMI DESITKY MILIONU ZAVRAZDENYCH A UMUCENYCH LIDI, poslal do trosek ekonomiky vychodni evropy a s tim jejich lidi do chudoby, nevinni byli okradani a zavirani do vezeni...
    - ja si to moc dobre poamatuji - vy uz asi ne:-(

    PS: Srovnejte si co do zivotniho standartu - vychodni a zapadni Nemecko, Severni a Jizni Koreu. Stejne narody, stejne vychozi zemepisne a ekonomicke podminky, jenom ruzne rezimy. Kde byste zil radeji?
  • 27. 4. 2006 7:05

    jezevec (neregistrovaný)
    Inu - samozřejmě. Když není co krást - za komunismu se nekradlo, když nebylo nic - ani k dostání, ani lidi nic neměli.
    Když nemůžete vlastnit firmu - neexistuje celá řada trestných činů spojených s majetkovou správou, podnikáním, daněma.
    V mladoboleslavském výkřiku techniky jste se mohl zabít sám - ani vás nemusel nikdo sestřelit, auta byla životu nebezpečná i na pohled. Papaláši ovšem měli právo absolutní přednosti v jízdě, dokonce i před sanitkama a hasičema, nepamatujete? Mojeho kamaráda zabili ožralí policajti, to se vám stane v jakémkoliv režimu.
    Dodnes se soudí podle Jičínského koministické ústavy z roku 53, jen se trochu přivošlehla. Rozdílem pro vymahatelnost práva pro matky s dětma jest m.j. existence nezamestnanosti - když je živitel bez příjmu, nemá mu exekutor co srazit, ostatním stejně jako za komunistů.
    Hranice trestného činu 5000 dříve i dnes zhruba odpovídá stejné hodnotě - za 5000 nepostavíte ani jeden kotec králíkárny, peníze mají úplně jinou hodnotu, změnilo se hlavně číslo.
    A že podnikatelé čerpají dotace? Hahaha, ukažte mi jednoho.
    Pořád vám ovšem nikdo nebrání a-b-c-d-e. Co jsem měl na výběr za komunismu?
  • 28. 4. 2006 7:29

    čulibrk (neregistrovaný)
    Nevím, jestli jste četl pořádně příspěvek, na který reagujete! Uvedl jsem tam tento odkaz /pro hloupé uvádím znovu/: http://cedr.mfcr.cz/cedr3i_internet/default.aspx - na něm si můžete najít jakéhokoliv podnikatele, co od státu něco dostal. Vzhledem k tomu, že se v dané oblasti pohybuji, ještě vás mohu ujistit, že tam najdete zlomek toho, co stát opravdu dotoval. Jednotliví poskytovatelé jsou bordeláři a tak se do CEDRu dostane opravdu jen zlomek poskytovaných dotací.
    Ohledně kradení za socialismu se s vámi asi nemá cenu bavit. Kradlo se, bohužel, a bylo co, ale byly také za to dobré pálky. A hlavně pokud vás chytli, dali vás hned do lochu, nelítal jste ještě pět let na svobodě a páchal další trestnou činnost.
    K bezpříjmovým živlům: ono se to dá lehce udělat, aby živel "neměl" žádné příjmy, žádný majetek. Vše napsat na bříbuzné, a je to! Poškozený má smůlu, ten nemá právo na nic. To jsou výdobytky demokracie, co?! Vás se asi podobné problémy netýkají, vidíte jen to svoje sobectví, jinak byste mluvil / psal jinak.
  • 30. 4. 2006 16:48

    čtenář, který souhlasí!!! (neregistrovaný)
    Pěkná reakce!
    Mám dojem, že u někoho v případě, když se řekne socialismus, začne se projevovat zvláštní duševní úchylka, která vyřazuje rozum a spouští agresivní reakce! Tohle, pánové, opravdu není diskuse a už vůbec ne demokracie! Ale nedivme se: takhle blnou i "demoktacií omotaní" odeesáci.
    Je zajímavé, jak nejvíce křičí potencionální zloději a ti, kteří mají nejblíže k daňovým únikům a dalším podvodům...........
  • 9. 9. 2006 15:35

    gilhad
    Dival jsem se na vyse uvedenou adresu - me jmeno tam nefiguruje a take jsem od statu nic nedostal.
    Takze podle vas asi nejsem podnikatel, kdyz jen pracuju, platim dane, nemam dotace a nekradu ... zvlastni meritko ...
  • 2. 5. 2006 8:00

    okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Mladoboleslavké výkřiky techniky jsou nebezpečné i dnes! Sice ne tak jako 120ky, ale koukněte se na nějakou škodovku po bouračce! Většinou tam po zásahu policie, hasičů a zdravotníků asistuje ještě pohřební služba. V EuroNCapu dostávají ze současné produkce nejméně hvězdiček prábě škodofky. Viz p. Hlinka v Superblbu nebo předchůdce p. Kulhánka v octavii. Kromě toho jsou škodovky hnusné a předražené. To, co je u jiných značek standardem, si musí škodovkář draze zaplatit v nadstandardní výbavě. A mnohdy je i ta nadstandartní výbava dražší než u jiných vyspělých značek (a nemyslím tím zrovna asijskou produkci). A jak škodovkáři jezdí ...! To jsem trochu odbočil od diskuze, ale nedalo mi to.
    Co se týče papalášů, tak ti mají přednostní právo neustále! Když se je občas dovolí někdo změřit a nebo se zjistí, že řidič jede s majákem jen pro manželku nebo dítě do školky, stejně se z toho nic neudělá, jen ten novinář, co kauzu vyprovokoval, si už nehrábne. Kromě toho, jak OF v čele se s. Havlem, Čalfou, Klausem kritizovali komunisty, že jezdí v 613kách solo: dnes ne? Pamatuji si, jak před převratem jezdil p. Adamec s poslanci na zasedání Karosou (to je autobus). Byla bílo-oranžová, bez klimatizace. Jaký je tedy rozdíl mezi těmi včera a dnes?
  • 30. 10. 2008 11:45

    anonymní
    Ale, súdruh "?"!
    Nic na světě není a nebude dokonalé, ani v této době ne!
    Tak jak píšeš, komunistický systém Ti vyhovoval! Dělat
    kulové, brát za to nějaký peníz atd. Bylo vše zařízeno vše
    tak, že nikdo moc nevydělal. Jenom partajfýreři měli dost!
    A to proto, aby věděli, že by měli hájit věc míru a socialismu,
    tedy svoje dobře placená koryta! Takový tajemník si přišel
    bratru na 50 tis. Kčs měsíčně, ne 5 tisíc, jak se tvbrdilo!
    To víš, dělnická třída a pracující inteligenmce na to mohtně
    přispívala!
    To, že si můžeš dnes kritizovat co chceš, to nebylo za reál-
    soušelizmu možné. V hospodě byli nadržení důchodci -
    staří komunisti (ne ti předváleční, to byli idealisté a věřili
    tomu), ale ti pováleční, kteří v 1945 v pohraničí kradli německý
    majetek, vraždili, znásilňovali a "znárodňovali", co se dalo!
    Dnes už takových není, ti se už ze svých skutků zodpovídají
    někde na nebesích! Víš, kolik se jich přiznalo na smrtelné
    posteli k tomu, co za zvěrstva dělali v pohraničí? To by ses
    nestačil divit!
    A kdopak se za "sametu" dostal k moci? Kdopak byl prvním
    ministrem financí a předtím v Prognostickém ústavu ÚV KSČ?
    Znáš ho či je? Dnes sedí na Hradě a opět sympatizuje
    s Kremlem a zrazuje český národ?
    Ne Havel, Ty troubo! A jiní, ale takoví Mistři Světa a Okolí.
    kteří vymysleli "kuponzlodějnu"!
    Celé hospodářství země bylo podřízeno zájmům SSSR,
    přípravě na válku, Stalin mezitím zemřel nebo byl jedem
    odstraněn, proto se všechno muselo předělávat! A natom
    Vydělaly různé firmy od nás či z ciziny! A přiživili se i ti,
    kteří komunistům přisluhopvali! Ale to Ty nevíš!
    SNB nebyla k ochraně lidí, ale k potlačování odpůrců režimu!
    I dnes je to všelijaké! Leccos není v pořádku! Proto ODS
    krachla! Hrubě se nám nelíbí proponová spolupráce CSSD
    s vrahy z KSČ! Tož to, soudruzi, ne!
  • 25. 4. 2006 20:26

    čtenář (neregistrovaný)
    Přečtěte si program ODS!
    Jste rázem v prvobytně kapitelistické společnosti, kde kapitál (mocní a bohatí) mají všecho a ti ostatní se mohou jenom "klouzat!
    Jejich rovná daň je tak rovná jenom na vyměřování délky hrobu!
    Chcete-li tenhle výdobytek, volte modré ptáky.
    Ještě více si budou mastit kapsy bohatí, ještě více budou šulit stát na daních, o to více bude mít pracující méně ve své peněžence a na důchodu, který jim "milostivě" bohatí dovolí....
    Ať žije ODS a její program MÍNUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25. 7. 2006 15:07

    anonymní
    To neni tak.

    Ods chce spravedlivou rovnou dan pro vsechny. tusim 15 - 25 %

    kdo vydela 100.000 - zaplati 15.000 - 25.000 kc

    kdo vydela jen 10.000 zaplati 1500 - 2500

    Tak kdo je vykoristovany. Bohatsi zaplati desetkrat vice.
  • 2. 5. 2006 7:20

    mona (neregistrovaný)
    Je vidět, že lidé u nás mají prostě různé názory na stejnou věc a to je vlastně v pořádku. V každém názoru je jistý kus objektivní pravdy. Vlastně svým způsobem mají pravdu všichni.
    Já bych se spíše zamýšlela nad širším tématem, a to spíše "vykořisťováním zvenku". Řekla bych, že odtud fouká vítr, neradno se zabývat žabomyšími válkami nás příliš malých a velmi vyčuraných čecháčků, kteří sledují jen vlastní cíle, nerespektují žádná pravidla a koukají, jak co a koho "očurat". My prostě jiní nebudeme. Otázkou je, zda je to následkem totalitních dob, nebo už jsme prostě takoví...a jak to tak z historického hlediska vidím, tak jsme prostě zřejmě pěkně zrádná sebranka...:-( Autor článku si dovoluje přirovnávat dobu dnes k Rak.-Uh....Habsburské monarchii - vždyť na tom v EU nebudeme nijak lépe. Vidíme jen ten zob, co je nám házen, ale nevidíme už, jakou daň za něj zaplatíme....takže...takže se radujme, že jsme zdraví, že slunce svítí a že nás má někdo rád....
  • 2. 5. 2006 10:48

    Radek (neregistrovaný)
    Skvěle! Už se těším! Za R-U jsme byli průmyslově a ekonomicky nejvyspělejší částí země. Jestli nebude lépe, to přežiju :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).