Hlavní navigace

Konec podvodů v Čechách?

6. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mezi oblíbené trestné činy v České republice patří zajisté pojistné podvody. Pojistný podvod je zpravidla jednoduchý a obvykle se na něj nepřijde. Patří již k dobré vizitce některých českých bohatýrů vyprávět, jak snadno lze zdarma opravit auto. To by se ale mělo brzy změnit.

Padouch nebo hrdina

Pojistné podvody patří k pojišťovnictví takřka od nepaměti. Jelikož je pojišťovnictví zejména obchodem s rizikem, vždy se našli tací, kteří se pokoušeli na takovémto obchodu vydělat. Dělá-li to pojišťovna, je to přirozené, dělá-li to ale její klient, je třeba s tím něco udělat.

Je zajímavé, že lidé, kteří okrádali finanční instituce, byli často vnímáni jako hrdinové. Ať už to byl obávaný Jessy James nebo legendární zlosyn Doug Badman. Jánošík okrádal bohaté a chudým dával. Všichni z nich přitom okrádali zejména klienty bank a daňové poplatníky, kteří je za to milovali.

Jak na to

Mezi nejoblíbenější pojistné podvody patří zejména ty s automobily. Někdo mi rozbil přední sklo a ujel? A mám to teď platit? Nebo mám škodu uhradit z havarijní pojistky a přijít o bonus? To sotva! Říká novodobý Jánošík a volá kamarádovi, jak to zařídit, aby se škoda proplatila z povinného ručení jeho služebního vozu.

Vskutku oblíbenou formou pojistných podvodů jsou fingované krádeže pojištěných automobilů. Některá auta jsou údajně připravována pro krádež už u prodejce.

Kolega mi jednou vyprávěl příběh svého kamaráda. Koupil si novou Škodu Octavia a při neopatrném couvání si hned první den urazil zpětné zrcátko. Nehoda se ukázala jako velmi praktická, neboť v uraženém zrcátku objevil i rezervní klíčky. Bohužel si už nevzpomínám, jestli mu kvůli opravě zrcátka pojišťovna snížila bonus.

Za vodou…

Obzvlášť rafinovanou metodou, jak obrat pojišťovnu, vymysleli chytré hlavy ve Spojených státech amerických. Běžné krádeže pojištěných aut se ukázaly jako riskantní. Organizované skupiny tedy zkoušely nechat pojistit neexistující auta, přičemž nějakou dobu po uzavření pojistky nahlásili jejich krádež. Policie (překvapivě) žádný z vozů nikdy nenašla.

Podle některých odhadů mohou dosahovat pojistné podvody ve světě až 30 % celkového vypláceného pojistného plnění. Podařilo-li by se někomu tyto podvodníky paralyzovat, dalo by se v budoucnu očekávat i možné radikální snížení pojistného.

Kdy bude líp

Možná se již blýská na lepší časy. Při České asociaci pojišťoven byla založena Kancelář pro prevenci pojistného podvodu. Ta by měla koordinovat výměnu informací o pojistných podvodech a ve spolupráci s Policií ČR proti podvodníkům bojovat.

skoleni_15_4

Pojistný podvod je zakotven v trestním zákoníku teprve od roku 1998. Od té doby ale lze zaznamenat čilý nárůst odsouzených za tento trestný čin. V roce 1998 bylo odsouzeno 8 osob, v roce 1999 už 48 osob, v roce 2000 dalších 74 osob a v průběhu roku 2001 rekordních 113 osob.

Zatím jsme stále zemí, kde se leckterý světák rád pochlubí tím, jak chytře natáhnul pojišťovnu. Snad se ale brzy staneme zemí, kde se budou takovíto světáci chlubit už jen před soudem.

Dopustil/a jste se pojistného podvodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).