Hlavní navigace

Konec plastových karet. Ve vlacích Českých drah se prokážete i jen mobilem

17. 1. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Máte In Kartu? Nově ji nemusíte nosit s sebou. Pokud si založíte virtuální obraz karty, můžete při kontrole předložit mobilní telefon. A pokud kartu nemáte, můžete si vytvořit pouze tu virtuální.

Kdo využívá České dráhy často, může se mu vyplatit zřídit si In Kartu, která nabízí 25–100 % slevu z jízdného podle zakoupené slevové varianty. In Karta zároveň slouží jako elektronická peněženka, identifikační průkaz a nosič elektronických jízdenek.

Nově ale vlakový dopravce přišel s elektronickou formou karty, takzvanou Virtuální In Kartou. Pokud ještě nevlastníte plastovou In Kartu, můžete si založit pouze tu virtuální. Jestliže už plastovou kartičku máte, v aplikaci si pouze vytvoříte její obraz a při kontrole už plastovou variantu ukazovat nemusíte.

Začínáme registrací a aplikací

Pokud ještě u Českých drah In Kartu nemáte a nezakládali jste si u ní ani uživatelský účet, musíte se zaregistrovat na webu společnosti.

Registrace na web Českých drah.
Autor: Veronika Doskočilová

Registrace na web Českých drah.

Pokud už máte založený uživatelský účet, je dále potřeba stáhnout si příslušnou mobilní aplikaci Můj vlak, abyste mohli elektronickou In Kartu používat. Aplikace je k dispozici pro operační systémy Android a iOS. Do aplikace se poté přihlásíte pod svým účtem a ta vám následně sesynchronizuje veškeré údaje. Pro Windows Phone aplikace k dispozici není a České dráhy ji do budoucna ani neplánují.

Po přihlášení vám mobilní aplikace nabídne:

  • vytvoření virtuální In Karty,
  • přidání plastové In Karty.

Jestliže u Českých drah In Kartu nemáte, kliknete na vytvoření virtuální karty. Ta má neomezenou platnost. V rámci vytváření je potřeba nahrát svou fotografii, a to buď formou selfie, nebo přímo výběru fotografie z galerie telefonu. Poté zkontrolujete, jestli aplikace správně nahrála vaše osobní údaje, a vyplníte své datum a místo narození. Tyto dva údaje se nedají už nikdy změnit.

Pokud už In Kartu máte, přidáte si ji ke svému účtu. V takovém případě se ale jedná pouze o obraz In Karty a platnost je shodná s tou, která je vytištěna na plastové kartičce. Po skončení platnosti plastové karty (přibližně 6 let) si pak musíte In Kartu znovu vytvořit, a to buď elektronickou neomezenou, nebo znovu plastovou s omezenou dobou platnosti.

První ověření až ve vlaku

Těch, co mají plastovou In Kartu a jen si ji přidali do aplikace, se ověřování již netýká. Pokud ale máte Virtuální In Kartu, musí dojít k prvnímu ověření neboli autorizaci. S tou ale stačí počkat až do vlaku. V rámci kontroly zakoupené jízdenky předložíte průvodčímu váš občanský průkaz a průvodčí provede autorizaci. Pro všechny další cesty už ale budete ukazovat jen mobilní telefon.

Ověřování ve vlaku funguje na základě načtení QR kódu, který generuje aplikace. Ten je proměnlivý, čímž chtěla společnost posílit bezpečnost aplikace a ztížit případné zneužití. Aplikace funguje i offline, takže se ve vlaku není potřeba připojovat na internet.

QR kód obsahuje vaši fotografii, osobní údaje, slevové aplikace a koupené jízdenky.

Internet v mobilu nepotřebujete

I když nemáte přístup k internetu na mobilním telefonu, můžete In Kartu v mobilu používat. Výše zmíněný QR kód funguje jako propustka k vašim informacím a údajům. Průvodčí se podívá, čí účet se skrývá pod daným QR kódem a jaké jízdenky jsou právě aktivní a platné.

Pouze tak nesmíte zapomenout udělat nákup coby přihlášený uživatel do svého účtu, jinak bohužel jízdenka nebude přiřazena k In Kartě.

V případě, že k synchronizaci z nějakého důvodu nedojde a průvodčímu se nepodaří ověřit platnost vaší jízdenky přes QR kód, nic se neděje. Průvodčí si zavolá na centrálu a ověří si vaší jízdenku jinak. Případně můžete předložit plastovou In Kartu, pokud ji máte.

Prasklý displej může být risk

Vzhledem k tomu, že kontrola probíhá přes načtení QR kódu přenosnou pokladnou u průvodčího, je třeba mít displej v co nejlepším stavu. Pokud máte nějaké menší poškození a praskliny, měla by čtečka vše zvládnout přečíst. Patříte-li ale mezi ty, kteří mají kompletně popraskaný displej, je ověření přes QR kód spíše sázka, která může a nemusí vyjít. Pokud se nepodaří, opět si průvodčí zavolá na centrálu a platnost ověří jinak.

Naše zkušenost

My jsme již plastovou In Kartu vlastnili a měli jsme i založen účet na stránkách Českých drah. Nově jsme si ale aktivovali službu ČD Kredit, abychom z aplikace mohli provádět nákupy.

Aktivace ČD Kreditu.
Autor: Veronika Doskočilová

Aktivace ČD Kreditu.

Aktivace je jednoduchá. Jen si zvolíte PIN, který pak v souvislosti s touto službou budete nadále využívat.

Aktivace účtu ČD Kredit.
Autor: Veronika Doskočilová

Aktivace účtu ČD Kredit.

A také si musíte vybrat 3 otázky a odpovědi, které budou sloužit jako ověření pro znovuzískání PINu, jestliže jej někdy v budoucnu zapomenete.

Aktivace ČD Kreditu.
Autor: Veronika Doskočilová

Aktivace ČD Kreditu.

Propojení s existující In Kartou

Pokud už In Kartu vlastníte, umožní vám služba ji s ČD Kreditem propojit, a to bez ohledu na to, jestli je karta aktuálně platná či nabitá na nějaký slevový program. Jestliže In Kartu nevlastníte, jednoduše v dalším kroku zaškrtnete kolonku Bez In Karty a pokračujete dále.

Propojování služby ČD Kredit s In Kartou. Pokud In Kartu nevlastníte, jednoduše zaškrtnete "bez In Karty" a pokračujete dál.
Autor: Veronika Doskočilová

Propojování služby ČD Kredit s In Kartou. Pokud In Kartu nevlastníte, jednoduše zaškrtnete „bez In Karty“ a pokračujete dál.

My jsme si službu propojili s naší In Kartou.

Dobíjení a platby

Platit můžete v mobilní aplikaci i jinými způsoby:

  • ČD Kreditem,
  • platební kartou on-line,
  • MasterPassem.

Varianta ČD Kredit se může hodit, pokud provádíte nákup například v městské hromadné dopravě a nechcete vytahovat platební kartu. Pokud ale nepreferujete variantu dobíjení kreditu a následného utrácení, můžete veškeré produkty a slevové aplikace zakoupit i výše uvedenými prostředky.

My jsme službu ČD Kredit propojili s In Kartou a následně nabili na 600 Kč.

Dobití In Karty.
Autor: Veronika Doskočilová

Dobití In Karty.

Následně jsme v mobilní aplikaci klikli na „Dokoupit aplikaci“ a zakoupili jsme aplikaci IN 25.

Nákup slevové aplikace In 25.
Autor: Veronika Doskočilová

Nákup slevové aplikace In 25.

Nákup slevové aplikace In 25.
Autor: Veronika Doskočilová

Nákup slevové aplikace In 25.

Nákup slevové aplikace In 25.
Autor: Veronika Doskočilová

Nákup slevové aplikace In 25.

Má smysl si zřizovat Virtuální kartu?

Pokud uvažujete o koupi In Karty a nějaké slevové aplikace, může vám Virtuální In Karta ušetřit čas a několik obchůzek. Na rozdíl od plastové kartičky není nutné si ji nikde vyzvedávat a ani o ni osobně žádat na přepážce. Na plastovou kartičku se čeká až 4 týdny, tuto si založíte sami a je okamžitě platná.

I její neomezená platnost má určité výhody. I když na několik let přestanete využívat aplikaci, můžete se v případě potřeby opět vrátit a opět In Kartu využívat.

Odpadá i nutnost nošení plastové kartičky, jelikož vše obsluhujete přes mobilní telefon. Pro ty, co rádi nosí vše v telefonu, je Virtuální In Karta příjemnou novinkou. Těm, co mají raději plastové varianty, zůstává na výběr stávající In Karta.

skoleni_15_4

České dráhy nabízejí řešení smluvním partnerům

České dráhy spustily Virtuální In Kartu jako otevřené technické řešení a plánují ji nabídnout i smluvním partnerům. V současné době už společnost partnerství navázala s Integrovaným systémem Plzeňska. Plánuje ale zapojit i další smluvní partnery, případně nastavené řešení upravit na míru novým partnerům.

Na proces registrace, aktivace, zakládání In Karty, dobíjení a další postupy se můžete podívat v naší fotogalerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).