Hlavní navigace

Konec lichvářů v Čechách?

22. 2. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nemáte dost peněz? Všichni vám rádi půjčí! Ale vrátíte jim to i s úroky! A může se stát, že nebudou takové, jaké jste si mysleli. Stačí chvilka nepozornosti a mohli byste „solit“ až 30 % navíc. Ne však v případě, že projde nový zákon o podmínkách poskytování spotřebitelského úvěru.

Nakupování na dluh je u nás už také v módě. A obliba odložených plateb nadále roste – mimo jiné i díky tomu, že komerční banky teď po špatných zkušenostech s podnikatelskou sférou začínají odhalovat svou vlídnější tvář i skromnějším klientům. Nabídka spotřebitelských úvěrů je stále pestřejší, konkurence vysoká, boj tvrdý a někdy neprobíhá v duchu fair-play. Zvláště nebankovní splátkové a leasingové společnosti sahají k takovým právnicko-ekonomickým finesám, jež laického klienta dokáží snadno oklamat. Namísto patnácti procent tak koupěchtivý zákazník může zaplatit třeba dvakrát tolik.

Zavést pořádek do tohoto nepřehledného chaosu různě atraktivních nabídek se rozhodla vnést vláda, která připravila návrh zákona ustavujícího podmínky uzavírání úvěrových smluv. Tento zákon se týká pouze spotřebitelských úvěrů a předepisuje povinné části smlouvy, bez nichž se žádná dohoda mezi zákazníkem a za něj platící společností nebude moci obejít.

V první řadě bude muset mít smlouva písemnou podobu a kromě jasně definovaného ročního úroku ještě musí obsahovat kalendář a výši splátek a také finální částku, kterou klient bude muset celkově zaplatit. Jde o velice prostou, ale o to účinnější zbraň proti zneužívání privilegované pozice věřitelské firmy, která je proti individuálnímu zákazníkovi vybavena daleko větším odborným a právním zázemím a může si tak dovolit zkoušet, co její zákazníci vydrží, respektive, čeho si nevšimnou.

Pokud smlouva nebude zákonu odpovídat, hrozí věřitelským firmám ztráta zisku – nejenže půjčka nebude úročena, ale firmě hrozí ještě vysoký finanční postih.

Z praktického hlediska by měl zákon znamenat zprůhlednění těchto transakcí a především by měl usnadnit spotřebitelům porovnat nabídky jednotlivých společností a tedy umožnit jim snadnější a jistější rozhodování. Zásah státu tak v tomto případě není anti-tržní, naopak tím, že umožňuje získání lepších informací, fungování trhu zkvalitňuje.

dan_z_prijmu

V zákoně se navíc objevuje ještě jedna důležitá a hlavně výhodná věc – po jeho přijetí by totiž klienti měli mít možnost splatit půjčené peníze i před sjednanou dobou splatnosti, zaplatili by tím pádem i méně na úrocích.

Zákon by měl začít platit začátkem příštího roku, ovšem pouze v tom případě, že projde úspěšně celým legislativním procesem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).