Hlavní navigace

Končíte se záložnou? Na část peněz si počkáte klidně i přes rok

14. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Cena za vysoký úrok na spoření? Na vyplacení peněz z členského vkladu budete čekat po vypovězení smluv dlouho. Záložny musí počkat na členskou schůzi.

Záložny lákají běžné střadatele klasicky na vyšší úroky u spořicích účtů nebo termínovaných vkladů. Od poloviny roku 2015 ale není tak snadné tyto nabídky využít. Od té doby totiž platí takzvané pravidlo 1:10, tedy že do členského vkladu musíte vložit minimálně desetinu vkladu, který si necháte zhodnocovat na spoření.

Členským vkladem se podílíte na výsledcích hospodaření záložny, když jsou dobré, můžete zhodnotit i tyto peníze, když se nedaří, můžete o část členského vkladu přijít. Měli byste vědět ale i to, že v momentě, kdy se rozhodnete své peníze ze záložny stáhnout, budete na vypořádání členského vkladu poměrně dlouho čekat.

Až 21 měsíců

Stalo se to i jednomu ze čtenářů, který se s překvapením obrátil na redakci serveru Měšec.cz. Nikde se nahlas nemluví o tom, že při ukončení členství si na členský vklad pořádně počkáte. Uvedu příklad: ukončím členství v družstvu v lednu 2019, musí se udělat účetní uzávěrka (prosinec 2019), poté se do šesti měsíců předloží výpověď členské schůzi – to je červen 2020 – a poté zasílají požadavek na schválení do ČNB (do 3 měsíců), tedy peníze uvidím v září 2020 = 21 měsíců. Kdysi, když byl členský vklad minimální, tak to asi nikdo neřešil, ale dnes si myslím, že by se to mělo vědět, píše.

Jeho příklad je extrémní v tom, že k ukončení členství došlo hned na začátku roku, jinak je ale pravdivý (i když používá maximální možné lhůty) a platí ve všech záložnách. Lhůty se řídí zákonem o spořitelních a úvěrních družstev.

V případě zániku členství podléhá členský vklad vypořádání. Pro určení výše vypořádacího podílu je rozhodný stav vlastního kapitálu družstva po odečtení rizikového fondu a rezervního fondu podle řádné účetní závěrky za rok, v němž členství zaniklo. Vypořádací podíl je splatný do tří měsíců ode dne schválení řádné účetní závěrky za účetní období, v němž členství zaniklo, potvrzuje Tomáš Sadílek, manažer marketingu a pobočkové sítě NEY spořitelního družstva.

Řádná účetní závěrka družstva přitom musí být předložena členské schůzi ke schválení do šesti měsíců od posledního dne účetního období, potvrzuje Sadílek i další údaj ze čtenářova příkladu. Záložny přitom mají za účetní období většinou kalendářní rok. Účetní závěrka tak musí být schválena vždy do poloviny roku příštího.

Záložny přitom členské schůze svolávají běžně až na konec období, ve kterém to mají udělat. Například Artesa ji měla letos 28. června, NEY 27. června. Naopak Moravský peněžní ústav členy svolal už na 18. dubna, u něj tak k vypořádání členských podílů vypovězených v loňském roce může dojít o několik měsíců dříve.

A jak dlouho by čekal člen záložny, který by ukončil členství nyní v září? Je třeba počkat na ukončení účetního období, které je k 31. 12. 2018. Poté bude do šesti měsíců svolána členská schůze, na které se mimo jiné projedná a schválí výplata vypořádacích podílů z ukončených členství za předchozí účetní období. Výplata vypořádacích podílů je zahájena do tří měsíců od členské schůze. Pokud by tedy byly dodrženy nejzazší termíny, vypořádací podíl by byl vyplacen nejpozději do 30. 9. 2019. Z praxe ale vyplývá, že termín pro výplatu bývá dříve, odpovídá Marcel Schmidt, vedoucí marketingu Moravského peněžního ústavu.

Například Peněžní dům, další z družstevních záložen, obvykle vyplácí vypořádací podíly v srpnu následujícího roku po ukončení členství.

Zástupci NEY upozorňují ještě na možnost, jak vypořádání členského podílu urychlit a nečekat na peníze i více jak rok. Družstevní podíl je možné za úplatu převést na jiného člena družstva. NEY je schopno tento převod členského podílu na žádost člena družstva zajistit. Převod členského podílu podléhá schválení představenstvem družstva a lze jej zajistit řádově během několika týdnů, říká Sadílek.

Ptejte se na výsledky

Zatímco lhůty pro vypořádání členského vkladu jsou ve všech záložnách stejné, hospodářské výsledky, a tedy zhodnocení členského vkladu, se liší. Než v záložně uzavřete smlouvu, ptejte se na ně. Jedenáctina vašeho vkladu do záložny totiž bude zhodnocována v závislosti na tom, jak se záložně daří.

Například Artesa sice rok 2017 uzavřela v zisku, ale členové se na tomto zisku nepodíleli. Představenstvo totiž navrhlo loňský zisk převést do nerozděleného zisku minulých let, tedy do rezerv. Naopak v předchozích dvou letech se členové na zisku podíleli.

V NEY došlo v roce 2017 poprvé ke zhodnocení členského vkladu díky ziskovému hospodaření družstva, předtím, kdy se záložna pohybovala ve ztrátě, byly členské vklady znehodnocovány. Přesná čísla zástupci záložny neprozradili.

V Moravském peněžním ústavu členský vklad v předchozích pěti letech vždy rostl, roční zhodnocení se pohybovalo do 2,5 procenta. Zhodnocení v Peněžním domu bylo v posledních pěti letech od 0,52 do 6,62 procenta. Naposledy za rok 2017 to bylo 4,45 procenta.

dan_z_prijmu

Spořitelní družstvo Citfin se pak za stejné období chlubí zhodnocením členského vkladu v průměrné výši 10 procent ročně. U něj je ale třeba zmínit, že nenabízí vkladové produkty ani úvěry pro běžné klienty, ale soustředí se na finanční služby v oblasti směnných obchodů a platebního styku pro firmy orientované na zahraniční obchod.

Navíc výše základního členského vkladu je minimální, a to 1000 Kč. Tato částka je pak základem pro stanovení vypořádacího podílu, říká Hana Foitová, mluvčí Citfin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).