Hlavní navigace

Komoditní měny anebo aussie, kiwi a loonie

17. 7. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jen pro pořádek, ano, je tady řeč o australském, novozélandském a kanadském dolaru. Kromě toho, že každá z těchto měn má svou slangovou přezdívku, říká se také všem dohromady měny komoditní. To především díky tomu, že ropa, kovy a těžební průmysl hrají klíčovou roli v jejich ekonomikách.

Komoditní měny neboli také minoritní měnové páry: AUD/USD, NZD/USD, USD/CAD představují každý asi 5 % denního světového objemu obchodů na měnovém trhu. Když se těmto měnám říká komoditní, je tím myšleno, že pokud cena zlata a jiných kovů roste, australský a kanadský dolar by z toho mohly profitovat, neboť Austrálie i Kanada jsou významnými producenty kovů a zlata. Kanada je významným producentem ropy, proto změny v ceně ropy mají částečně vliv na kurz kanadského dolaru.

Austrálii dominuje uhlí a železná ruda

Jedním z nejdůležitějších a zároveň exportně nejvýkonnějších odvětví v Austrálii je tradičně těžební průmysl, který se v roce 2007 podílel na tvorbě HDP desíti procenty. Mezi nejvýznamnější nerostné suroviny patří černé uhlí, železná a ocelová ruda, hnědé uhlí, zinek, měď, olovo, nikl, uranová ruda, zlato, stříbro a diamanty. Vývoz surovin, polotovarů a průmyslových materiálů velmi výrazně ovlivňuje hospodářskou stabilitu země včetně tedy kurzu australské měny.

Aussie dolar neboli australský dolar se v posledních pěti letech nachází vůči dolaru v dlouhodobém posilujícím trendu. Za toto období posílil k dolaru o téměř 50 procent a momentálně se obchoduje na maximech 0,97 USD/AUD. Austrálie profitovala z hospodářského rozmachu v Asii v posledním desetiletí a vysokého světového hospodářského růstu v předešlých letech. Silný ekonomický růst vyhnal inflaci v Austrálii k relativně vysokým hodnotám, a proto bylo zapotřebí zvyšovat několikrát úrokové sazby v zemi. Momentálně se nacházejí na úrovni 7,25 % a jsou tak druhé nejvyšší ve vyspělém světě hned za Novým Zélandem. Aussie právě v posledních letech profitoval ze svého statusu vysoce úročené měny, převážně používané ke spekulacím na měnovém trhu. Proto se také dočkává výrazných výprodejů na hlavních měnových párech, když averze k riziku na trhu roste, jako se například stalo loni v létě při vypuknutí krize na finančních trzích. Tehdy aussie spadl k dolaru během čtyř týdnů o 12 %, k euru o 11 %, k japonskému yenu o 17 %.

Tajuplný pták kiwi miláčkem Novozélanďanů

Přezdívka kiwi pochází právě z názvu tohoto původního ptáka a používá se jak pro novozélandskou měnu, tak měnový pár NZD/USD. Pokud vezmeme v úvahu malou novozélandskou ekonomiku, kiwi je pravděpodobně nejvíce citlivá měna na úroveň úrokových sazeb ze všech těchto měn, a proto také velmi ovlivněna investicemi a spekulacemi.

V posledních dvou dekádách prošla novozélandská ekonomika transformací, růst založený na exportu zemědělských produktů nahradil sektor služeb. Ovšem stále nejvýznamnějším exportním artiklem je mléko a mléčné výrobky, na druhém místě pak vývoz masa a masných výrobků. Vysoký ekonomický růst v posledních letech zvýšil příjmy domácností, což mělo za následek relativně vysokou inflaci. Centrální banka proto byla tak jako v Austrálii nucena zvyšovat sazby až na momentální úroveň 8,25 %, což představuje nejvyšší úrokové sazby mezi nejvýznamnějšími světovými měnami.

Obchodováni s kiwi závisí proto výrazně na očekávání trhu na úrokové sazby. Díky svým atraktivním úrokovým sazbám kiwi posílil k americkému dolaru během června 2006 až července 2007 o 36 procent. Vypuknutí finanční krize ovšem poslalo kiwi během pár týdnů směrem dolů přibližně o 15 %. Vysoké úrokové sazby a slabý dolar kiwi pomáhají v posilování, proto i v těchto dnech se kiwi opět obchoduje blízko svých maxim k americkému dolaru. Situace je ale jiná na páru s eurem či japonským yenem, od vypuknutí krize loni v červenci má kiwi spíše tendence ztrácet.

Obchodování párů AUD/USD, NZD/USD a AUD/NZD

Obchodování s kiwi je úzce spjato s obchodováním australského dolaru díky silnému obchodnímu a regionálnímu vztahu. Neexistuje zde žádný návod, jak se s tímto vztahem vypořádat, ovšem lze říci, že pokud se jedná o pohyb na americkém dolaru, budou se páry NZD/USD a AUD/USD pohybovat ve stejném směru. Pokud ovšem přijdou horší data z Austrálie, klesne pár AUD/USD a bude mít tendenci táhnout i NZD/USD. Výprodej na páru AUD/NZD, to znamená prodej AUD/USD a nákup NZD/USD ovšem zredukuje pokles NZD/USD ve srovnání s poklesem AUD/USD. Podobně jen v opačném směru by se pohybovaly páry v případě horších dat z novozélandské ekonomiky.

Loonie – pták vyobrazený na bankovkách a také přezdívka kanadské měny

Kanadský dolar tak jako jiné měny obchoduje především podle ekonomického vývoje. Kanadský export výrazně závisí na cenách komodit, tedy především ropy, která je hlavním exportním artiklem. Komodity tvoří polovinu kanadského exportu a jejich cenový vývoj je pro kanadskou obchodní bilanci do značné míry určující. Z dlouhodobého hlediska je proto budoucnost kanadského exportu hodnocena optimisticky, neboť se na území Kanady nacházejí druhé největší zásoby ropy na světě (pokud zahrneme ropné písky), ale i velká ložiska zemního plynu.

Když obchodujeme pár USD/CAD, musíme také mít na paměti, že kanadská ekonomika je téměř pupeční šňůrou spjata s vývojem ekonomiky USA. Přibližně 80 % kanadského vývozu jde do USA. Momentálně silné postavení kanadského dolaru vůči dolaru americkému ovšem podrývá konkurenceschopnost kanadských výrobků na jejich klíčovém exportním trhu, a když k tomu přidáme zpomalení ekonomiky USA, pozorujeme už i zpomalení tempa růstu v kanadském hospodářství. V říjnu minulého roku loonie dokonce posílil tak výrazně k americkému dolaru, že se dostal pod magickou hranici 1 CAD za 1 USD. Momentálně stojí jeden americký dolar přibližně přesně jeden dolar kanadský.

Komoditní měny nejsou řízeny vývojem na trhu komodit!

Investor nebo spekulant na měnovém trhu by si v žádném případě neměl myslet, že komoditní měny obchodují přesně podle vývoje cen některých komodit. Pokud se podíváme na korelace mezi hodnotou například australského dolaru a cenou zlata, zjistíme, že dlouhodobě tam pozitivní korelace je, ale v krátkodobém horizontu, jako je například jeden měsíc, korelace postupně klesá, tedy že soulad ve výkonnosti těchto dvou aktiv je výrazně nižší. V krátkodobém obchodování proto nelze na vztah mezi těmito měnami a komoditami spoléhat. Změny v cenách komodit jsou tedy jen faktorem, který ovlivňuje vývoj kurzu těchto měn, nelze proto na komoditní měny pohlížet jako na měny, které jsou řízeny vývojem na komoditním trhu.

dan_z_prijmu

Budoucnost pro tyto měny není nejspíše růžová

Slabý dolar a vysoké ceny komodit byly hlavním faktorem, který pomáhal těmto měnám v posilování. Očekává se, že ceny komodit jen tak neopadnou, obzvláště ceny energií. Dá se ale očekávat, že v určitém okamžiku se trend na americkém dolaru otočí a ten bude posilovat. Momentálně nikdo nedokáže přesně odhadnout, kdy se tak stane, jedno je ale jisté, až se tak stane, komoditní měny na páru s dolarem budou ztrácet. Jak bylo zmíněno dříve, aussie a kiwi jsou silně podpořeny vysokými úroky v zemi, jakmile tedy začnou centrální banky sazby snižovat, dá se očekávat, že zájem o tyto měny částečně opadne. Ten okamžik se již blíží, neboť většina věří, že sazby v těchto zemích dosáhly na svá maxima a dále se zvyšovat nebudou, právě naopak. Souhrnně to znamená spíše horší časy pro komoditní měny, ovšem paradoxně nadějí pro ně zůstává celosvětový hlad po energiích a potravinách.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Snažili jste se někdy vydělávat na obchodu s cizími měnami?

  • Ano, a úspěšně.
    18 %
  • Ano, ale neúspěšně.
    22 %
  • Ne.
    59 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).