Hlavní navigace

Komerční banka zlevnila běžné účty. Úplně zadarmo ale nejsou

10. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Komerční banka zrušila koncept MojeOdměny. U účtů odstranila podmínky a nabízí více služeb za méně poplatků. Úplně se jim ale nevyhnete.

Komerční banka si nikdy nehrála na banku, která se vzdá všech svých poplatků. Postarší koncept MojeOdměny už ale v dnešní době levných účtů přestal stačit. Místo toho přišlo zjednodušení.

Nové účty pro všechny klienty

Banka vsadila na jednodušší a transparentnější přístup. Nabízí čtyři nová konta s pevně daným nastavením bez nutnosti plnit jakékoli podmínky a nový účet pro děti MůjÚčet Junior, který ale nemá ambici být plně transakční. Sloužit má spíš jako elektronická peněženka. Ani jeden účet není úplně bez poplatků. Jak už jsme ale zmínili, to ani není cílem banky.

  • MůjÚčet,
  • MůjÚčet Plus,
  • MůjÚčet Gold,
  • TOP nabídka,
  • MůjÚčet Junior.

MůjÚčet

Základní variantu účtu banka poskytuje bez poplatku za vedení. K dispozici máte embosovanou kartu, internetové, telefonní bankovnictví a mobilní bankovnictví, které nově u všech variant účtů umožňuje přihlášení a autorizaci platby otiskem prstu. Od září by mělo být možné takto podepisovat i všechny smlouvy. Dále jsou „v ceně“ QR platby Zaplať mi, elektronický výpis, pasivní náhled prostřednictvím aplikace pro Apple Watch a všechny příchozí transakce. Novinkou je i to, že bezpečnostní software Trusteer (pro PC a mobily) je nově i pro operační systém iOS.

Kromě bezplatného vedení jsou novinkou bezplatné výběry z bankomatů Komerční banky. Co naopak zůstalo ze zpoplatnění základních služeb, je poplatek za elektronické odchozí platby (každá za 6 Kč). Kompletní přehled poplatků u všech kont najdete v sazebníku. Banka také nabízí bezplatné založení trvalých příkazů nebo povolení inkasa vč. SIPO na pobočce do 3 měsíců od založení účtu (elektronické nastavení majitelem účtu je bez poplatku).

Tuto variantu automaticky získají stávající klienti.

MůjÚčet Plus

Chcete-li, můžete si na pobočce nebo v mobilním či internetovém bankovnictví sjednat vyšší variantu MůjÚčet Plus. Stojí 39 Kč a najdete v ní místo embosované debetky Plus kartu, ze které můžete kromě bezplatných výběrů z bankomatu Komerční banky dvakrát v měsíci vybrat bez poplatku také v bankomatu jiné banky (na území ČR). Kromě toho navíc účet umí i elektronické odchozí transakce a povolený debet. Opět si můžete bezplatně nechat založit trvalé příkazy nebo povolení inkasa vč. SIPO na pobočce do 3 měsíců od založení účtu.

Finančně to vyjde nastejno, jako kdybyste si v minulosti k běžnému účtu sjednali balíček neomezených odchozích elektronických transakcí za 39 Kč, jen tady máte navíc ještě dva výběry z cizího bankomatu plus bezplatné výběry z vlastních bankomatů, které obsahuje i základní varianta.

MůjÚčet Gold

Luxusnější zlatá varianta účtu vás vyjde na 169 Kč. Zahrnuje Zlatou debetní kartu s prémiovým cestovním pojištěním pro celou rodinu, dopravními asistenčními službami od Global Assistance pro Evropu a pojištění zavazadel, zpoždění letu, pojištění odpovědnosti a pojištění právní pomoci.

Dále účet nabízí kromě standardu příchozí a odchozí elektronické transakce a bezplatné výběry ze všech bankomatů v ČR i zahraničí a opět možnost bezplatně na pobočce založit trvalé příkazy či inkasa vč. SIPO do 3 měsíců od založení účtu.

TOP nabídka

Tento účet pro privátní klientelu přijde na 490 Kč (při splnění podmínek ho lze získat bez poplatku). Kromě účtu v korunách lze přidat v ceně i dva běžné účty v cizích měnách (USD a EUR). Obsahuje klasickou debetku plus dvě Zlaté debetní karty nebo jednu prémiovou kartu Platinum Visa. Kromě příchozích a odchozích elektronických plateb a výběrů ze všech bankomatů v ČR i zahraničí nabízí i prémiové cestovní pojištění Top, asistenční služby pro auto a domácnost a 2× pojistku karty Merlin. Opět platí, že si můžete bezplatně nechat na pobočce založit trvalé příkazy nebo povolení k inkasu vč. SIPO, a to do 3 měsíců od založení účtu.


Autor: KB

Přehled služeb k účtům a možnost dokupování doplňkových služeb

MůjÚčet Junior

Nový je i účet pro děti od 6 do 18 let (zakládá se dětem do 15 let, funguje do jejich 18 let), který se zřizuje na jméno rodiče (karta je na jméno dítěte), ale otevřít se dá jen s rodným listem dítěte. Přístup banka umožňuje přes mobil a internet, přičemž rodiče dětem nastavují limity a práva pro ovládání účtu a platby. Děti mají pasivní přístup, mohou bezplatně zjišťovat zůstatek a dostávat notifikační SMS o zůstatku na účtu a lze jim nastavit možnost výběrů z bankomatu (z vlastních bankomatů bez poplatku, jinak 39 Kč), plateb kartou a plateb kartou na internetu. Zdarma banka nabízí také možnost zvolit jeden z nabízených designů platební karty Junior. Služba jinak stojí 149 Kč na 3 roky. Za vedení banka nic neúčtuje.

skoleni_15_4

Účet není postaven jako plně transakční, nelze na něm zadávat trvalé příkazy, inkasa, SIPO nebo zahraniční platby.

Podle informací prezentovaných na tiskové konferenci pro všechny zmíněné běžné účty platí tzv. garance kvality. V případě, že do půl roku přijdete s tím, že nejste s účtem spokojení, banka vám vrátí poplatky. Podrobnosti k pravidlům této akce najdete na webu banky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).