Hlavní navigace

Komerční banka: ranní zprávy z finančního trhu

23. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Události na finančních trzích bude analyzovat Jiří Škop z Komerční banky

Zprávy a události

Čínský HSBC PMI index z průmyslu v březnu poklesl ze 49,6 bodu na 48,1 bodu.

Nové žádosti v nezaměstnanosti v USA klesly z 353 tis. na 348 tis. (trh očekával 350 tis.). Cenový index z trhu nemovitostí v lednu stagnoval (trh +0,3 %).

Maloobchodní tržby bez prodejů pohonných hmot ve Velké Británii v únoru poklesly o 0,8 % m/m (trh –0,5 %).

Německý průmyslový PMI se v březnu zhoršil z 50,2 bodu na 48,1 bodu, PMI ze služeb pak poklesl z 52,8 bodu na 51,8 bodu (trh u obou indexů naopak očekával zlepšení). Souhrnný PMI za celou EMU se zhoršil ze 49,3 bodu na 48,7 bodu (trh 49,6). PMI z průmyslu pak poklesl ze 49,0 bodu na 47,7 bodu a PMI ze služeb z 0,1 bodu na 48,7. Nové průmyslové objednávky za leden poklesly o 2,3 % m/m (trh –2,2 %), předchozí měsíc byl však revidován nahoru na 3,5 %. Březnová spotřebitelská důvěra v EMU se zlepšila z –20,3 bodu na –19,0 bodu (trh  19,8 bodu).

Americký dolar si ve čtvrtek vůči euru mírně polepšil

Americké měně se ve čtvrtek vůči euru dále dařilo. Ještě ráno se kurz USD/EUR nacházel okolo úrovně 1,3220, během dopoledních hodin se pak dolar posunul až na 1,3135 (nejnižší kurz). V pozdějších hodinách však dolar část svých ztrát zkorigoval a nyní se obchoduje okolo úrovně 1,3200.

Včera byly zveřejněny zajímavé PMI indexy z EMU a Číny. V Číně se průmyslový PMI index propadl na 48,1 bodu, což je již výrazně v pásmu kontrakce v daném sektoru. O nic lépe ovšem na tom není eurozóna, kde březnová důvěra mezi manažery průmyslových podniků poklesla na 47,7 bodu a již osmý měsíc se nachází pod hladinou 50 bodů (tedy také v pásmu kontrakce). Situace ve službách je o něco lepší, ale i zde je PMI index druhý měsíc v řadě pod úrovní 50 bodů. A nakonec německý průmyslový PMI se pod tuto hladinu dostal až v březnu, kdy nečekaně propadl z 50,2 bodu na 48,1 bodu (v pondělí se dočkáme sledovanějšího Ifo indexu). Celkově tato nepříliš povzbudivá data podpořila negativní sentiment mezi investory.

Dnes se příliš zajímavých ekonomických údajů nedočkáme. Ve Francii ještě budou zveřejněny další indikátory důvěry za březen (včera zveřejněný průmyslový PMI index se také nečekaně propadl pod hladinu 50 bodů na 47,6 bodu). V Itálii se pak dočkáme maloobchodních tržeb za leden, kde se čeká meziroční propad o 3,4 %. A nakonec v USA budou zveřejněny pouze prodeje nových domů za únor, kde se čeká růst o 1,3 % m/m, což by mělo více než kompenzovat pokles z minulého měsíce.

Koruna ve čtvrtek dále slábla

Česká koruna ve čtvrtek vůči euru oslabovala. Zatímco ještě ráno se obchodovala okolo 24,60 CZK/EUR, odpoledne to již bylo těsně pod 24,80. Nedařilo se však ani okolním měnám v regionu, když na trzích převládal zhoršující se sentiment mezi investory (například evropské akcie ztrácely přes jedno procento). Pesimismus mezi investory posílila zejména data o poklesu průmyslové výroby v Číně a také nečekaně slabý index nákupních manažerů v eurozóně. Z regionálních zpráv polské měně nepomáhaly neshody ve vládní koalici a české koruně zase pokračující dividendová sezóna.

dan_z_prijmu

Dnes je regionální ekonomický kalendář prázdný.

Výnosová IRS křivka se včera posunula dolů (kratší konec přibližně o 2 bb a delší konec o 4 bb) a následovala tak pohyb na eurovém protějšku. Slova guvernéra M. Singera na obchodování velký vliv neměla. Dle něho by měly být úrokové sazby letos spíše stabilní, nepřijdou-li velké překvapení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).