Hlavní navigace

Komerční banka: ranní zprávu z finančního trhu

21. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtete si ranní zprávu z finančního trhu od analytika Miroslava Frayera z Komerční banky

Zprávy a události

Počet zahájených staveb v USA v únoru mírně klesl o 1,1 % na 698 tis. Počet nově vydaných stavebních povolení pak vzrostl o 5,1 % na 717 tis.

Ceny německých výrobců se v únoru zvýšily o 0,4 % po lednovém růstu o 0,6 %. V meziročním srovnání pak byly vyšší o 3,2 % (konsensus +0,5 % m/m, resp. 3,2 % y/y).Viceguvernér Mojmír Hampl uvedl, že by ČNB měla držet úrokové sazby nízko vzhledem ke slabé domácí poptávce a pomalému oživení zahraničních ekonomik.

Polská jádrová inflace v únoru dosáhla úrovně 2,6 % y/y (odhad 2,7 %). Slovenská nezaměstnanost v únoru vzrostla na 13,8 % z lednových 13,7 %, což bylo v souladu s očekáváním trhu.

Euro nakonec nepatrně zpevnilo

Dolar z počátku včerejší seance zpevňoval, když investoři upřeli svoji pozornost na zpomalující čínskou ekonomiku, která by mohla negativně ovlivnit situaci v Evropě i Spojených státech. Americká měna tak obchodníkům posloužila jako bezpečný přístav. V odpoledních hodinách a během asijského obchodování ale začal dolar opět ztrácet půdu pod nohama a proti euru zlevnil o téměř jeden cent. Kurz USD/EUR se tak v průběhu rána pohyboval okolo hranice 1,3270.

Nicméně další eurové zisky zůstávají prozatím omezené. Někteří hráči na trhu se obávají vývoje v Itálii, kde by dnes měla vláda jednat s odbory o potřebných reformách trhu práce. Z makroekonomických událostí pak nejzajímavější budou zřejmě údaje z amerického trhu práce. Prodeje existujících domů by se měly dle konsensu meziměsíčně zvýšit o 0,7 %. Odhad kolegů z SG je optimističtější, když čekají růst o 1,8 %. Pokud by se skutečné číslo alespoň přiblížilo odhadům našich kolegů, byla by to další známka nepatrného oživení na nemovitostním trhu, který je největší slabinou amerického hospodářství.

Regionální měny oslabily; koruna odolala

Koruna včera prožila jednu ze svých klidnějších seancí. Během dne se obchodovala v úzkém osmihaléřovém pásmu pod hranicí 24,50 CZK/EUR. Nejlevnější obchod s eurem proběhnul na mezibankovním trhu za 24,438 korun.

skoleni_15_4

Ostatní regionální měny oslabovaly. Nejhlubší ztráty proti euru zaznamenal polský zlotý, který v průběhu úterní seance ztratil zhruba tři čtvrtě procenta. Maďarský forint pak ze své hodnoty odepsal třetinu procenta. Oslabování regionálních měn souviselo s globálním výprodejem rizikovějších aktiv. 

Český dluhopisový trh se včera potýkal s nízkou obchodní aktivitou. Živěji bylo na swapovém trhu, kde šly sazby z počátku dne nejprve dolů, ale pak svůj pokles zčásti korigovaly. Komentář Mojmíra Hampla se obešel bez reakce trhů. Dle něj by ČNB měla držet úrokové sazby nízko vzhledem ke slabé domácí poptávce a pomalému oživení zahraničních ekonomik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).