Hlavní navigace

Komentář k trhu od J&T Banky

20. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak se mají trhy? Přečtěte si o aktuálním dění očima analytiků J&T Banky Milana Vaníčka a Davida Nového.

Komentář trhu

Pražská burza zahájila nový týden poklidně, index PX postupně navýšil své ranní zisky až na 0,5%, přestože hlavní evropské trhy v průběhu většiny dne ztrácely. Náladu na trzích výrazněji neovlivnila žádná zpráva, plnění z řeckých CDS kontraktů bude vypláceno v čisté hodnotě 2,5 mld. USD. Na pražské burze po výprodejích z minulého týdne převládala spíše nákupní nálada. Investoři se zajímali hlavně o ČEZ (+1,1 %, 810 Kč) a Telefóniku (+0,6 %, 390,1 Kč), menší prodejní tlak v úvodu překonaly obě domácí banky. Erste Group z 460 uzavřela na 464 Kč (+1,3 %), Komerční banka si z ranních 3 694 Kč polepšila na 3 736 Kč (+0,6 %). Jediným titulem, který zůstává díky doporučením z minulého týdne v nemilosti, je NWR, které odepsalo 2,8 % (132,5 Kč).

dan_z_prijmu

Telefonica CR: Neutrální/pozi­tivní. DD: Držet. Cílová cena: 427 Kč

Český telekomunikační úřad (ČTU) v rámci předběžných podmínek aukce volných kmitočtů odstoupil od podmínky, která nutila současné operátory k otevření svých sítí pro nové zájemce. Pro případného virtuálního operátora by měly být přístupné jen nově dražené frekvence. Toto rozhodnutí je příznivé pro současné operátory, jelikož snižuje šanci, že na český trh vstoupí další hráč a zvýší konkurenci na trhu.

Komentář k americkému obchodování

Americké akciové trhy v úvodu týdne posilovaly v popředí s akciemi společnosti Apple. Technologický gigant ohlásil čtvrtletní dividendu ve výši 2,65 USD na akcii, při současné ceně kolem 600 USD by se tak jednalo o dodatečný výnos 1,7 % ročně. K výplatě dividend navíc společnost připojila prohlášení o zpětném odkupu akcií ve výši 10 mld. USD. Hlavní index S&P500 se i bez podpory makrodat dokázal vyšplhat na hladinu 1 410 bodů, kromě technologického sektoru se dařilo také financím a producentům základních materiálů. S oslabujícím dolarem slušně posilovaly také komodity, největší zisky si připsalo stříbro (+1,5 %; 32,92 USD). Za blue chips předvedly nejzajímavější pohyb akcie spol. Bank of America, které se v průběhu obchodování dostaly až nad 10 USD za akcii, nakonec však uzavřely den se ztrátou 2,75 % na 9,53 USD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).