Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kolotoč kolem šrotovného od SU - Hned první věta je špatně: "Cílem šrotovného by měla...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2009 15:47

    SU (neregistrovaný)
    Hned první věta je špatně:

    "Cílem šrotovného by měla být pomoc obnovit starý český vozový park."

    To v žádném případě není cílem šrotovného. Hlavní důvod proč někteří politici o šrotovné usilují je ve vytvoření pocitu u některých voličů, že "vláda dá lidem příspěvek na auto".

    Bohužel vláda nemůže lidem nic dávat, protože žádné peníze nemá. Může pouze přerozdělovat daně občanů a firem. Celé šrotovné je tedy z našich daní, což je jeho nejdůležitější aspekt ke zvážení.

    Když se přenesu přes to, že šrotovné je nespravedlivé, neboť lidé platí ze svých daní část auta jiným lidem, místo toho, aby si každý platit svoje věci sám, jde tedy o podporu části průmyslu z našich daní.

    Tyto daně nebudou moci být použity na jiné účely, například infrastrukturu (což by také podpořilo část průmyslu tuto infrastrukturu vytvářející, navíc by zůstala trvalá hodnota, opět podporující růst ekonomiky).

    V tom případě by bylo ekonomicky efektivnější tyto daně vůbec nevybrat. Lidé a firmy by je mohli použít pro účely, které uznají za vhodné a podpořili by tak celou ekonomiku tržním principem.

    To by ale nebyl efekt zajímavý pro politiky, ti potřebují vytvořit dojem, že "dávají" peníze na auta.
  • 23. 7. 2009 22:53

    Jarmila (neregistrovaný)
    Taky jste toho názoru, že daně jsou příliš vysoké a bylo by lepší je nevybírat a následně nepřerozdělovat? Když vidím, na co všechno se poskytují dotace, jak autobus nevyjede bez cedule, že na něj byla pokytnuta taková nebo maková dotace, na přechodu pro chodce je cedule, že za jeho vznik vděčíme dotaci Charty 77 (nekecám, denně kolem té hrůzy chodím, už je to sice hodně vyšisované, ale stejně), jdou na mně mrákoty. Na jednu stranu kritizujeme komunisty, že všechny přímy padaly do státního rozpočtu a státní rozpočet platil kdejaké výdaje, na druhou stranu my dotujeme už úplně lautr všechno, bez dotace snad ani holub nesedne na střechu. Hnus velebnosti, chce se mi blejt.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).