Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kolik zaplatí průměrný Čech státu celkem? od Dusan Bolek - A to je treba jeste dodat, ze p....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2002 9:53

    Dusan Bolek (neregistrovaný)

    A to je treba jeste dodat, ze p. Maly je naprosta socka s platem ve vysi ani ne 2/3 prumerneho.
    No mozna dostane neco zpatky na socialnich davkach (podle toho jak je na tom pi. Mala).

  • 4. 1. 2002 22:44

    Jan Prochazka (autor) (neregistrovaný)

    Mate pravdu. U pana Maleho jsem pocital s "podprumernym hrubym platem." Bylo to pro nazornejsi pocty. Z 10 000 se vse lepe pocita. Ale sam uznate, ze odecitam procenta, a ta maji vsichni stejna. Odpocitejte si je od prumerneho, nebo od Vaseho platu,a lepe to nevyjde. Ostatne, nizsi plat mi umoznil pocitat s nejnizsi danovou sazbou, takze najit zhruba nejnizsi danove platby.
    Pan Maly je podle Vas chudak. Prumerny plat je opravdu pres 14000, a to jednak diky Praze, bez ni bude mozna i o tisic nizsi, a jednak diky jinym hodne vysokym platum. Jestli Vas senator bere 35000, potrebujete 4 osoby s platem lehce nad 10 000, abychom toho 14000 prumeru dostali. No, a jak by to dopadlo u pana bankere s 100 000, nebo u nejakeho managera zahranicni, ale i nasi firmy? Tolik nas (podprumerne placenym) tu, mily pane, neni.
    Jen si ty statistiky ctete lepe. Prumer je zavadejici. Median platu (neboli plat u osoby presne uprostred, kdyz ja seradime podle vyse platu) bude hodne podprumerny. Myslim, ze pan Maly s 10 000 na tom nebude (o moc) hur. Uz jen kdyz si vezmete zdravotniky, ucitele... vzdyt snad jenom pan Dusek zajistuje prumernemu zeleznicari prumerny plat.. zase vcetne vedeni).
    Takze bud je podle Vas chudak kazdy z asi 2/3 naroda, co maji "podprumer" (s Prahou nebo bez?), nebo nevim. A tak Vam to vyjde i v jinych zemich. Statistika hodne schova, proto ji politici tak radi zneuzivaji. Pokud se podivate na nasi Lorenzovu krivku (odklon rozdeleni prijmu v realite oproti rovnemu rozdeleni) i na Giniho koeficient (totez), asi uvidite, ze Vas nazor nema silne zaklady.
    Pripominate mi jednu ze scenek ceskeho dua komiku: "JA JSEM SNEDL DVE KURATA, VY ZADNE, TAKZE JSTE PRUMERNE SNEDL JEDNO. TAKZE HLAD NEMATE".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).