Hlavní navigace

Kolik stojí založení účtu v bance či záložně?

21. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zakládáte platební účet sobě nebo svému dítěti? Víme, v jaké výši musíte v bance složit minimální vklad a jestli vám banka následně umožní jej vybrat, nebo si vaše peníze ponechá až do zrušení účtu.

Založení účtu dnes všechny banky prezentují jako „zdarma“, tedy že za samotné založení účtu nic platit nebudete. To je pravda, podle sazebníků bank tento úkon zpoplatněn není.

Při zakládání běžných účtů ale někdy musíte dát peníze bance jako základní vklad. Tyto peníze fungují jako jakési potvrzení, že založení účtu myslíte vážně a banka s vámi má počítat.

To, jak je s těmito penězi dále naloženo, je různé. U některých bank je můžete ihned vybrat a dělat si s nimi, co chcete. Koneckonců jsou to přece vaše peníze. Jiné banky tento názor nemají. Základní vklad bude na účtu uložen po celou dobu jeho trvání a peníze dostanete zpět v případě, že účet zrušíte. Fakticky tedy o danou částku nepřijdete. Reálně ji ale nemůžete použít.

Podívali jsme se, jak mají banky nastavena pravidla pro zakládání běžných účtů.

Většina nechce vůbec nic

Pro někoho to může být překvapivé, ale na českém trhu je poměrně hodně bank a záložen, které nechtějí při založení účtu žádný základní vklad. Jejich přehled uvádíme v tabulce.

Banky a záložny, které nevyžadují základní vklad při založení platebního účtu
Air Bank
ANO spořitelní družstvo
Artesa, spořitelní družstvo
Česká spořitelna
Československé úvěrní družstvo
Equa bank
Expobank
J&T Banka
Komerční banka
mBank
Moravský peněžní ústav – spořitelní družstvo
Oberbank
Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit Bank

Československé úvěrní družstvo sice umožňuje založit běžný účet, ale v jeho funkcích není zahraniční platební styk a ani k němu není poskytována platební karta. Využít můžete jen vnitrostátních plateb. Tento běžný účet slouží klientům družstva převážně k napojení na další produkty.

Artesa, spořitelní družstvo žádný vklad nevyžaduje, ale před založením účtu je potřeba stát se členem družstva a zaplatit poplatek 1000 Kč. Stejnou částku musíte za členství zaplatit i u jakéhokoli jiného družstva.

Při zakládání účtu přes internet se můžete setkat s trochu jinou praxí. Ačkoli banky nechtějí základní vklad, v případě on-line založení po vás budou vyžadovat zaslání například 1 Kč z jiného účtu jakožto potvrzení. U Expobank je však potřeba v případě založení účtu zaslat první platbu ve výši minimálně 1000 Kč. Jde ale o vaše peníze a hned si je můžete zase poslat zpátky.

Něco nám dejte, ale hned si to můžete vzít zpět

Další praxe bank je taková, že základní vklad je stanoven a musíte ho při založení účtu složit. Nikdo vám už ale nebrání, abyste tyto peníze následně vybrali z bankomatu, přeposlali na jiný účet nebo s nimi zaplatili. Zkrátka tyto peníze nejsou nijak blokované a slouží jen jako formální potvrzení toho, že si účet zakládáte. Obratem je můžete vybrat a mít účet standardně na nule.

V tabulce uvádíme banky, u kterých je nutné složit níže uvedený minimální vklad, ale tento vklad není bankou blokován.

Banka Minimální základní vklad
Banka CREDITAS 1 Kč
Československá obchodní banka 200 Kč
Era/Poštovní spořitelna 200 Kč
Waldviertler Sparkasse Bank 100 Kč

Banky CREDITAS jde o vklad 1 Kč, tedy skutečně pouze o symbolickou částku, kterou se účet aktivuje. Waldviertler Sparkasse Bank nám důrazně doporučila, abychom na účtu nulový zůstatek nikdy nenechávali, a to pro případ, že by si banka chtěla strhnout nějaké poplatky a nebylo z čeho. Nulový zůstatek ale je povolen.

Vaše peníze si necháme, dokud u nás budete

Toto je asi nejhorší varianta, se kterou se v současné době můžete v oblasti běžných účtů setkat. Banka vyžaduje minimální vklad určité hodnoty, který si pak ponechá. Na vašem účtu tento rozdíl uvidíte jako rozdíl mezi účetním zůstatkem a disponibilním zůstatkem. Tento základní vklad nemůžete vybrat, nemůžete si jej přeposlat, nemůžete s ním nijak disponovat. Částka je na účtu zablokovaná, dokud účet sami nezrušíte.

Banka Minimální vklad
Fio banka 100 Kč
MONETA Money Bank 200 Kč
Peněžní dům, spořitelní družstvo 100 Kč

Fio banky, MONETA Money Bank a Peněžního domu, spořitelního družstva jsou minimální vklady zablokované, a pokud byste tyto peníze chtěli použít, museli byste účet zrušit.

Dětské účty mají podobná pravidla

Vybrané banky umožňují založit i dětský účet. Pravidla jsou velice podobná jako u běžných účtů.

Banka Minimální vklad
Česká spořitelna 0 Kč
Československá obchodní banka 100 Kč
Era/Poštovní spořitelna 200 Kč
Fio banka 100 Kč
Komerční banka 0 Kč
mBank 0 Kč
MONETA Money Bank 200 Kč
UniCredit Bank 0 Kč
Waldviertler Sparkasse Bank 100 Kč

Československé obchodní banky, Ery/Poštovní spořitelny a Waldviertler Sparkasse Bank je možné si peníze hned po vložení zase vybrat nebo s nimi normálně disponovat. MONETA Money Bank a Fio banka však tento základní vklad zablokují až do doby zrušení účtu. O tom, jak založit dětský účet, si můžete přečíst u nás na Měšci.

Fio banka sice dětský účet jako takový nenabízí, ale založit jej umí už nemluvňatům. Jedná se o totožný účet jako běžný účet pro fyzické osoby.

skoleni_15_4

A co účty pro studenty?

A obdobně mají banky nastavená pravidla i u studentských účtů.

Banka Minimální vklad
Česká spořitelna 0 Kč
Československá obchodní banka 200 Kč
Era/Poštovní spořitelna 200 Kč
Fio banka 100 Kč
Komerční banka 0 Kč
mBank 0 Kč
MONETA Money Bank 200 Kč
Oberbank 0 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč
UniCredit Bank 0 Kč
Waldviertler Sparkasse Bank 100 Kč

Československá obchodní banka nenabízí studentský účet jako takový. Pro studenty má zvýhodněné některé parametry u ČSOB Plus Konta. U studentských účtů pak vklad blokuje pouze MONETA Money Bank.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).