Hlavní navigace

Kolik stojí odhlučnění bytu?

26. 4. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Přestěhovali jste se do nového bytu a máte pocit, že sousedi žijí s vámi. Slyšíte hlasitou konverzaci, znáte podrobnosti jejich intimního života, „účastníte“ se jejich oslav. Pokud to nechcete řešit právní cestou, musíte byt nějak odhlučnit.

Před nastěhováním do bytu řešíte spoustu věcí, ať už jde o váš, nebo nájemní byt. Co je v bytě v jakém stavu, co bude potřeba zrekonstruovat, kam vedou okna apod. V nájemním bytě si možná stav bytu prohlédnete o to pozorněji, aby vás po podepsání nepřekvapila třeba nefunkční zásuvka či rozbité spotřebiče.

Jedna věc se ale kontroluje poměrně těžko, a to propustnost zdí a hlučnost vašich sousedů. Tam je situace o náhodě. Denní rytmus vašich potenciálních sousedů neznáte a při prohlídce bytu se zrovna můžete trefit do času, kdy nejsou doma. Až po nastěhování vás pak může čekat překvapení, že zdi jsou možná moc tenké a vaši sousedi příliš hluční. A pak záleží na každém, co je ochoten snést. Někomu nevadí ani to, že slyší každé slovo a vlastně se života sousedů nepřímo účastní, jiný vypění už při zvuku židle, která se posunula po podlaze.

Řešení je několik, ne všechna jsou ale účinná.

Co říká zákon

Podle občanského zákoníku a zákona o přestupcích jsou samozřejmě možnosti, jak situaci řešit oficiální formou. Pokud jsou vaši sousedi vyloženě neohleduplní, dělají hluk a soužití není možné, máte možnost obrátit se na obecní úřad, přivolat Městskou policii, podat návrh na zahájení přestupkového řízení apod.

Takové řešení vás po stránce finanční nebude stát ani korunu. Po stránce mezilidské si můžete výrazně zhoršit sousedské vztahy. To jsou ale spíše extrémní situace, kdy si sousedi ani neuvědomují, že nežijí na samotě u lesa a ke svému okolí ohleduplní nejsou.

Mnohem častější situací je, že lidé ve svých bytech žijí normálním životem, ale přesto je prostě něco slyšet. Nově postavené byty už na tuto situaci myslí a často jsou tak odhlučněny, že se navzájem neruší ani dva lidé ve stejném bytě, kdy je každý v jiném uzavřeném pokoji. Ve starších bytech, ať už panelových, ale zvlášť v cihlových, je ale situace jiná a na běžné zvuky z okolních domácností si tu lidé museli zvyknout.

Proti tomu bohužel zákon uplatnit nemůžete. Jde jen o zvuky, které nejsou nijak hlasité, jsou v normě a nejsou v rámci nočního klidu, pouze přes den. Pokud patříte mezi ty, které tyto zvuky ruší a rádi by měli svůj klid ničím nerušen, zbývá vám poslední varianta – nějakým způsobem svůj byt odhlučnit, aby k vám hluk z vedlejších bytů nedoléhal.

Plata od vajec i zadarmo, ale k ničemu

Kdo by chtěl využít extrémně levnou variantu ve snaze mít klid co nejdříve za co nejméně peněz, mohl by si vzpomenout na plata od vajec, která často používají hudební kapely ve zkušebnách. Když fungují na zkušebny, co by nezabraly i do bytu? Při troše snahy se zavolá do pekárny, jestli by vám pár plat neschovali a nedarovali třeba za čokoládu.

Levná varianta to sice je, ale tím si bohužel příliš nepomůžete. Plata od vajec nalepená na zdi nefigurují jako prvek, který pohlcuje zvuk, ale pouze ho jiným způsobem odrážejí. Jsou tedy dobrá jen na akustiku místností. Tříštěním zvuku se malá část basových frekvencí ztrácí, ale výrazný efekt to bohužel nemá. Pokud si tedy v zoufalství polepíte zdi platy od vajec, budete mít zajímavý prvek do interiéru a trochu lepší akustiku v místnosti. Hluk tím ale nezmizí.

Koberec na zeď a nábytek ke zdi

V ruskojazyčných zemích velice často praktikují metodu, kdy na zeď pověsí velký těžký koberec. Ten funguje jako izolant a míra propustnosti z vedlejšího bytu se tím sníží.

Pokud ale nepatříte mezi ty, kteří by chtěli mít po zdech koberce, můžete zkusit jednoduchou metodu, a to dát ke zdi, za níž hluční sousedé bydlí, nábytek. Ideálně velkou knihovnu plnou knih, šatní skříně apod. Nábytek i knihy hluk pohlcují a rozdíl „před“ a „po“ by měl být znatelný. V takovém případě možná také neutratíte moc peněz navíc. Pouze přestěhujete nábytek jiným způsobem.

A teď trochu vážněji. Chcete profesionální odhlučnění a žádné podomácku vyrobené podle babských rad.

Profesionální odhlučnění

I nás zajímalo, za kolik peněz by se dala profesionálním způsobem odhlučnit jedna stěna nebo strop. Většinou se volí ta metoda, že se ze sádrokartonu postaví nová příčka, která je od původní zdi oddálená třeba o 5–10 cm. A tato mezera se vyplní minerální vatou. Plocha místnosti se tím samozřejmě zmenší, protože o minimálně 10 cm přijdete tím, jak se vybuduje nová zeď.

V roli zájemce o odhlučnění zdi jsme si tedy coby neznalí trhu zadali poptávku na internetu. Přejeme si odhlučnit stěnu v bytě o výměře 20 m2. A poptáváme firmu, případně řemeslníka – jednotlivce, který umí pracovat se sádrokartonem a s minerální vatou, nebo případně s jinými metodami odhlučnění. A zajímala nás cena.

Materiál za 3000 Kč, práce i za 10 000 Kč

Na náš inzerát odpovědělo několik zájemců. Někteří nám napsali, že s realizací nevidí problém, ale cenovou kalkulaci nám nemohou dát ani přibližně. Že je potřeba situaci nejdříve obhlédnout, naměřit, domluvit se na konkrétním postupu a pak teprve kalkulovat. To je jistě pravda, ale když nemáme představu o ceně ani rámcově, nemá příliš smysl si zvát do bytu odborníka. Pokud je náš rozpočet například maximálně 20 000 Kč a zmíněný odborník si na tuto výměru účtuje od 30 000 Kč výše, plýtváme schůzkami čas svůj i jeho.

Nejlevnější nabídka začínala na 14 000 Kč bez výmalby, která by byla na příplatek. Zmíněný odborník navrhoval použití akustických sádrokartonových desek, které mají funkci odhlučnění.Výmalba by pak stála další přibližně 1000 Kč.

Většina ostatních nabídek se pohybovala do 20 000 Kč i s výmalbou. Ve všech případech se jedná o sádrokarton a minerální vatu, které by na odhlučnění byly použity.

Zajímala nás i cena použitého materiálu, a tak jsme pátrali na internetu. Minerální vata na tuto plochu by se dala pořídit za 4000 Kč s cenou cca 200 Kč/m2. Sádrokarton za méně než poloviční cenu s cenou 100 Kč/m2. Zbytek je pak už jen práce a čas odborníka, který materiál nakoupí, přiveze a namontuje. A pak už jen záleží, kolik si řemeslník za práci řekne.

skoleni_15_4

Nejdražší nabídka, která nám na e-mail přišla, byla v celkové kalkulaci 40 000 Kč. Nejednalo se už ale o minerální vatu a sádrokarton, ale o speciální desky s odhlučňující folií.

Máte známého řemeslníka? Gratulujte si

V tomto případě více než kde jinde platí, že pokud máte známého řemeslníka, který s takovými materiály umí pracovat, máte velkou výhodu. Zatímco materiál se dá nakoupit poměrně levně, práce je naopak i dvakrát dražší než materiál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).