Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kolik stojí děti? od PaJaSoft - a neni to dnesni doba. Jak jiz bylo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2007 15:19

    PaJaSoft
    a neni to dnesni doba. Jak jiz bylo v clanku zmineno, pomer davek ke skutecnym zivotnim nakladum je vice nez tristni. Zminene pridavky na deti nepokryji vetsine rodin ani mesicni vydaje na prosrane plinky, o jinych nezbytnych zivotnich potrebach ditete nemluve. Hlavne ze se ourednici po prideleni nezapomenout zminit a zduraznit jak je treab tuto almuznu vyuzit ve prospech deti... co bychom s tim asi jinak delali?

    Novelizace dalsich socialnich davek dnes vede ke krasnemu paradoxu, ktery bohuzel nikdo neresi (pominu-li "diskriminaci" OSVC nekolik let nazpet (umele pocitany prijem ve vysi vice jak 100.000,- Kc na poplatnika i kdyz mel OSVC jako cinnost vedlejsi)) a zrejme ani nikoho netrapi.

    Ja "vul" jsem necekal az mi stat bude utirat zadek a o svou strechu nad hlavou se postaral svepomoci, resp. prostrednictvim "bezne" dostupnych uverovych zdroju. Tudiz, zatimco (mimochodem vysvetli mi nekdo jak je mozne ze NAJEMCI maji statni nakladovy normativ na bydleni ve vsech ohledech vyssi a navic diferencovan dle velikosti obce?!) najemce ma v polozce najem skryty veskere naklady na bydleni, ktere po nem pronajimatel pozaduje, majitel nemovitosti muze jako naklad na bydleni vykazat pouze energie a svoz komunalniho odpadu (skutecne, my prece jine naklady na bydleni nemame a nemovitost nechame spadnout!).

    To by nebylo samo o sobe mozna az tak spatne (krome toho, ze si musime platit dane z nemovitosti) kdyby zaroven ten geni(t)alni vypocet naseho ourednicka v praxi nedopadl tak, ze ctyrclena rodina po zapocitani vsech relevantnich prijmu, normativ zivotnich minim nedopadla tak, ze sice ma narok na Socialni priplatek (pro naproste socky:-)), ale diky uznatelnym nakladum na bydleni nema narok na Prispevek na bydleni z duvodu toho, ze podminkou nezbytnou je nejenom mit prijem do urcite hranice, ale taktez mit prijem 0.3*nizsi nez jsou mesicni vydaje na bydleni a navic tyto vydaje mit vyssi nez normativ.

    Mne ta "chybejici" almuzna nepolozi ani nezkrachuji diky tomu, jen je treba videt veci v souvislostech, protoze zatimco drive byl Prispevek na bydleni pri stejnych prijmech cca 2-3x vyssi nez Socialni priplatek, dnes je situace takova, ze na Prispevek na bydleni casto nedosahnete zatimco Socialni priplatek vam priklepnou...

    Kocourkov jak vysity... a to se zove REFORMOU?!
  • 7. 6. 2007 15:36

    anonymní
    Holt, socanská vláda si schválila další byrokracii... jen ať nám státní správa dobře bují. :-(
  • 7. 6. 2007 16:28

    MoB (neregistrovaný)
    Jo, ale to není nic nového, že kdo se o sobe (a ještě i jiné lidi) sám postará, je na tom hůř než nezodpovědný jedinec, který na to kašle... Mám hypotéku a přemýšlím, jak to udělat, abych ji po narození dítěte měl jak splácet...
    Hlavně mě baví, když začne komunistická lůza vyřvávat o vyšších daních pro lidi, vydělávající více peněz... prostě komunisty nikdy nepochopím.
    Ovšem současné vládní i opoziční politické strany jsou v tomto v dojemné shodě: hlavně si proti sobě nepoštvat lůzu.
  • 7. 6. 2007 16:32

    PaJaSoft
    Pokud je na snade, ze to neutahnete, pak zkuste refinancovani (neni to tak krvave, ale samozrejme ani vyhodne) a nebo se dohodnete s bankou - but delsi doba splatnosti (=vice penez pro banku a nizsi anuitni splatka) a nebo casove omezeny odklad apod. (v principu to mate asi ve smlouve, takze tu zmenu stavu, resp. financni situace, jste povinovan hlasit - to vite taky, ze?;)). - ale to uz asi vite.
  • 7. 6. 2007 17:08

    emilx (neregistrovaný)
    Z duvodu, ktere popisujete jsem se rozhodl nebrat si vysokou hypoteku, ale nizsi a koupit ruinu a radsi se na cca 3 roky vzdat casti volneho casu a dum dodelat sam. Nic na tom neni, neni to tak davno co to takhle delal na vesnici skoro kazdy druhy.

    Kazdy dluh se musi zaplatit a az jednou prijde rodina, bude mene penez, nemluve o tom, ze dnes jsou urokove sazby extreme dole, ale hypoteka se plati na 20 let. A centralni banky (ceska i Evropska) jiz zacaly sazby zvysovat ...
  • 8. 6. 2007 7:31

    anonymní
    Zkuste se podívat a pochopit druhou stranu barikády. Opomineme nyní některé nepřizpůsobivé žijící ze sociálních dávek. Řada lidí prostě nemá možnost si vydělat víc, i kdyby chtěla. Není zde takových pracovních míst, které jsou poctivě zaplaceny. A pak samozřejmě musíte dělat za míň, než si představujete.
    Vemme příklad: budete vydělávat 10 v hrubém, přijde ODS a zavede poplatky ve zdravotnictví, zdraží energie, bydlení, potraviny, zvýší DPH - tedy položky nezbytné k žití. Měsíční nárust bude dejme tomu o 1000 Kč a zaměstnavatel, aby si mohl pořídit nového meďoura, vám mzdu nevalorizuje. Pokud budete vydělávat 30 v hrubém, nebude pro vás navýšení o 1000 Kč tak drastické, nehledě na to, že vám mzdu ještě o 5 % zvalorizují. Pokud tedy budete v první skupině, jistě se budete také dovolávat toho, abyste tolik všude neplatit.
    Zažil jsem již dost lidí, kteří byli nahoře, pak přišla nemoc, znelíbili se někomu a najednou byli dole. A jak najednou přehodnotili své postoje ...
    Velká řada lidí vydělává velké peníze právě proto, že okrádá stát na daních. Jako zaměstnanec ovšem máte smůlu, musíte vyčkat, až co vám na pásce zbyde po zdanění. Nikoho nezajímá, že byste potřeboval nové auto či komp. Musíte vyčkat, až si na něj vyděĺáte (nebo si vzít úvěr či leasing) ... Domnívám se, že kdyby všichni platili to co mají, nemusely by se dělat tak krkolomné reformy. Ostatně, podívejte se do zahraničí, tam se s daňovými nedoplatky tak nepářou. Klidně za daňový delikt zavřou i politika nebo celebritu!
  • 8. 6. 2007 13:09

    jezevec (neregistrovaný)
    Tak zaprvé žádná vláda už asi dvacet let nezdražuje energie ani bydlení a už vůnec ne potraviny - jejich ceny určují částečně dodavatelé a primárně kupující svou ochotou koupot.
    Taktéž nechápu co vás čert bere pracovat pro odsáky co si vozí zadnici v mercedesu? I vy máte svobodu pro ně pracovat nebo nepracovat - nebo pracovat na lepším - a nebo se stíát zaměstnavatelem a namísto mercedesa odevzdat vydělané peníze státu na daních. Ostatně kdybyste byl oprvdu dobrý zaměstnaec - věci jako auto nebo comp dostanete od zaměstnavatele a ještě ušetříte na dph. Zdá se že jste k ničemu a takoví se holt mají špatně v každém režimu.
  • 8. 6. 2007 13:30

    PaJaSoft
    Muzete mi rici kdo tady sachuje se zarazenim do sazby DPH napr.? Ze by konkurence na trhu vy kouzelniku? Vase kouzelne rady uz pozoruju nejakou dobu a musim se za bricho popadat jake z vas padaji perly...:-))))))

    PS: Neobhajuji ani levostrannou ani pravostrannou politiku, u nas totiz zadna takova neni a je to jen a pouze o korytech... mala defenestrace te polistopadove luzy (co si mysli, ze je nad obcana) by se hodila.
  • 9. 6. 2007 0:52

    jezevec (neregistrovaný)
    Upozorňoval jsem na ceny "nájmu, potravin a energií" - nikoliv na DPH.
    Pokud to ovšem nevíte - konkrétně změny v DPH ovlivňují ceny v jednotkách procent - zatímco vliv trhu a konkurence (a u potravin i počasí a dotační politika EU) v desítkách až stovkách procent. Stáhněte si ze staťáku třeba ceny brambor (při neměnné DPH) za posledních deset let a nestačíte zírat. Takže změny DPH jsou jen taková vějička pro blbý - dobře zní to kritizovat a málokdo si to umí převést do reálných čísel.
  • 10. 6. 2007 11:46

    PaJaSoft
    NO me tech procent vychazi nad deset takze jsem asi chybel na zakladce kdyz jsme probirali pocitani do dvaceti... asi se vratim do jesli..:-r
  • 8. 6. 2007 23:06

    anonymní
    všichni se nemají špatně v každém režimu. Někdo se má špatně za tohoto "demokratického" režimu - to dá rozum - a dovoluje si ventilovat a ne držet ústa a krok! Pokud se někdo měl dobře za socialismu a vy jste se za něj měl špatně - vaše chyba, neschopnost. Nebo tu dobu nepamatujete.
    On kolikrát podnikatel, aby mohl s tím mercedesem machrovat, nemusí jen okrádat stát na daních, ale i své zaměstnance, kterým nekoupí ani pořádnou židli či varnou konvici, i když se mu daří.
    Ostatně, řada lidí na západě se podivuje, jak brzy tady vznikli přebohatí podnikatelé, přičemž tam u nich vznikali pomalu, mnoho desítek let, na mercedesa si nenakradli za dva roky. Taky na nás koukají skrz prsty jako na "vyspělé" Rusko, kde luxusní automobilky nestačí překračovat kvóty dodávek a na druhou stranu tam většina lidí chová slepice na balkonu, aby v neděli měli k obědu kus masa.
  • 9. 6. 2007 0:46

    jezevec (neregistrovaný)
    Obehraná písnička.
    Jen furt nechápu co koho čert bere pracovat za tak nápadně nevýhodných podmínek - bez konvice, bez židle, a bez mercedesa. Krade váš zaměstnavatel, šidí na daních? Máte přece oznamovací povinnost, tak udejte a zlikvidujte ho.
    Chcete mercedesa? Inu jinde než ve Stuttgartu si na něj asi v zaměstnaneckém poměru nevyděláte, tož asi budete muset podnikat.
    To je pořád stesků ale na rozdíl od komunismu máte dnes dveře dokořán - na Kubu, do Ruska, i do světa OSVČ a zaměstnavatelů. Stačí chtít. Proč pracujete na cizího mercedesa namísto na svou vlastní životní úroveň????? Já to furt nechápu.
  • 9. 6. 2007 22:59

    Jyxo (neregistrovaný)
    Vy jezevče furt nic nechápete. Tak se nemíchete do diskuze dospělých. Myslím, že ostatní tu pochopili, jak demokracie u nás funguje.
    Republika je podle vás plná hňupů, jen se divím, že se jimi necháte obsluhovat třeba v krámě, na poště, že vám vyperou oděv, uvaří a obslouží v restauraci. 2/3 obyvatelstva nedosahující průměrné mzdy se tváří spokojeně a není schopna s tím udělat něco, aby se měla lépe?
    Dle vašich úvah bychom měli zlikvidovat zaměstnanecké poměry a každý by podnikal sám za sebe. Nevím, kam by se ekonomika dostala, kdyby každá prodavačka, každý metař, každý učitel chtěl za 2 roky podnikání svého Mercedesa. Jeden by okrádal druhého a ekonomika by to neutáhla. Takto stačí, že pár podnikatelů okrádá zbytek republiky.
  • 10. 6. 2007 17:53

    jezevec (neregistrovaný)
    Svému tříletému jezvčeti to vysvětluju takhle:
    Lidská práce sama o sobě nemá žádnou objektivní nebo směnnou hodnotu - jsou tisíce lidí a činností které nepřinášejí hodnotu žádnou, nebo dokonce zápornou. Hodnota vzníká až tím, že tuto práci někdo dokáže potřebovat a zaplatit - případně potřebu práce (pracovního místa) dokonce vytvořit. Této hodnotě se říká hodnota přidaná. Přičemž v socialismu je tato přidaná hodnota určovaná rozhodnutím strany a vlády - v demokracii kupní ochotou zúčastněných. Až posem to chápete??? Dobrá.
    Tedy ten zaměstnavatel, který si vydělá na mercedesa - vytvořil nějakou hodnotu, a nalezl k ní ochotné plátce. Stejně tak ten zaměstnanec vytvořil nějakou hodnotu a nalezl k ní zaměstnavatele ochotného zaplatit. Pořád ještě chápete? Možná. A teď ta pecka.
    Nebylo-li by dostatek zaměstnanců, ochotných pracovat v daném místě za daných podmínek a za danou cenu - a nebylo-li by dostatek kupujících, schopných a ochotných zaplatit za podnikatelovy výtvory žádanou cenu - - - zaměstnavatel by vytvořil hodnotu menší, případně žádnou - a na mercedesa by si vydělal později, případně nikdy. To je všechno. Vy to opravdu nechápete????
    Pokud vám nevyhovuje pracovat na cizího mercedesa - nekňučte a nedělejte to, nikdo vás k tomu nenutí. Podnikatel bez zaměstanců bude muset nabídnou větší mzdy, a bude jezdit v embéčku a jeho zaměstnanci v mercedesech - a nebo se za daných okolností rozhodne že pracovní místa se mu nevyplatéí vytvářet, vy budete na podpoře a on se někde nechá zaměstnat za kilo měsíčně.
    Tříleté dítě tohle chápe - co vy?
  • 10. 6. 2007 22:02

    anonymní
    Takhle blbnout 3letému dítěti hlavu? No chudák dítě. Bude stejner magor jako vy!
    Jinak, když vás někdo požádá, abyste se nemíchal do diskuze dospělých, umíte číst?
    Jinak jste už svému jezevčeti blbnul mozek: http://www.mesec.cz/clanky/zakonik-prace-odpocinek-a-prestavka-na-jidlo/nazory/26185/ a http://www.mesec.cz/clanky/zakonik-prace-prace-prescas-a-v-noci/nazory/26579/
  • 11. 6. 2007 8:13

    anonymní
    Konečně zas jeden dobrý názor na magoritu jezevce! A kdo se opováží mít jiný názor než on: ty ty ty!!!
    Nevím, co z dítěte chcete mít, ale v tomto věku mu blbnout hlavu se životem mnohdy nesmyslně nastaveném ?
  • 11. 6. 2007 7:58

    Jimmy (neregistrovaný)
    2/3 obyvatelstva nedosahující průměrné mzdy Při omezení platů zdola minimální mzdou budou vždy cca 2/3 lidí brát podprůměrnou mzdu nezávisle na tom jak vysoká bude, takže stěžovat si na to je nesmysl.
  • 8. 6. 2007 13:28

    PaJaSoft
    Je smutnou skutecnosti, ze nejvetsimi dluzniky na danich a prispevek na zamestnanost (socialni platici zamestnavatel) jsou polostatni podniky a velke molochy, ktere tim ziskavaji nezanedbatelnou konkurencni vyhodu - tuhle cash mohou volne pouzit, zatimco ti poctivi si v pripade potreby musi vzit uver, na ten vydelat a splatit ho... - skutecne poctivost nade vse...
  • 9. 6. 2007 23:36

    anonymní
    Kdyby vsichni platili co maji stejne by to nestacilo, jenom by stat prosustroval o to vice a stejne vypsal dalsi dane.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).