Hlavní navigace

Kolik stojí antikoncepce

30. 4. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Blíží se máj, lásky čas - připravme se na něj. Mít dítě je krásné, ale zároveň finančně náročné. Nemít ho však většinou také něco stojí, a to nejen na vyšších daních. Zabránit nechtěnému početí potomka se dá různými způsoby, které se liší svou dostupností, spolehlivostí, ale i cenou.

Snaha zabránit nechtěnému těhotenství provází lidstvo od nepaměti. Snad jen pravěké ženy otázku kdy otěhotnět příliš řešit nemohly. O termínech a počtu porodů u nich rozhodovaly zejména životní podmínky. Byly-li přijatelné, ženy byly buď těhotné anebo kojily. Od starověku, kdy člověk poznal souvislost mezi pohlavním stykem a těhotenstvím, však už byla antikoncepce na pořadu dne.

Otěhotnět v nepravý čas a navíc s nepravým sexuálním partnerem mohlo mít fatální následky jak pro římskou otrokyni, tak pro ženu patricijského původu. Totéž platilo i pro éru středověku a platí koneckonců dodnes. O všech tehdy používaných antikoncepčních metodách toho mnoho nevíme, jisté však je, že se ženy nechtěnému početí snažily bránit.

V moderních dějinách je otázka antikoncepce spojena s právem ženy na plánované těhotenství. Co by měla antikoncepce splňovat, je dnes zcela jasné. Měla by být spolehlivá, bezpečná (tedy především bez vedlejších účinků), jednoduše použitelná a dostupná. Splnit všechny tyto požadavky není jednoduché. Přesto už velmi dlouho existuje jeden druh antikoncepce, který vyhovuje všem náročným kritériím. Je stoprocentně spolehlivá, naprosto bezpečná, lehce dostupná a navíc je zadarmo! Je to sexuální abstinence. Život bez sexu vám však – nejste-li mnich či jeptiška – zřejmě vyhovovat nebude.

Velmi důležitým parametrem u antikoncepce je její spolehlivost. Hodnotí se nejčastěji podle tzv. Pearl indexu, vyjadřujícího, ke kolika nežádoucím otěhotněním došlo u sta žen používajících daný typ antikoncepce po dobu jednoho roku. Čím je tedy Pearl index nižší, tím je metoda spolehlivější.

Cena antikoncepce
Metoda Pearl index Cena
Žádná (mladá žena) 80 – 90 0 Kč
Žádná (věk 40 let) 40 – 50 0 Kč
Výpočet neplodných dnů 14 – 40 0 Kč
Měření bazální teploty 3 – 20 0 Kč
Přerušovaná soulož 6 – 17 0 Kč
Spermicidní přípravky 4 – 25 100 – 300 Kč / balení
Mužský kondom (prezervativ) 2 – 15 5 – 10 Kč / ks
Kombinovaná hormonální antikoncepce 0,1 – 3 200 – 700 Kč / 3 měs.
Nitroděložní tělísko 0,2 – 2 od 500 Kč / 5 let
Depo-Provera (injekce) 0,03 – 1 150 Kč / 3 měs.
Mirena (nitroděložní system) 0,02 – 0,2 6 000 Kč / 5 let
Podkožní implantáty 0 – 0,07 6 500 Kč / 5 let

Zdroj: www.sexus.cz

Pomineme-li “osvědčené” metody antikoncepce s nevalnou účinností (přerušovaná soulož, výpočet neplodných dnů atd.), byly až do konce 50. let minulého století k dispozici v podstatě jen bariérové metody, tedy zejména mužský kondom a poševní pesar. Mužské kondomy byly zpočátku vyráběny z přírodních materiálů – střívek nebo rybích měchýřů. S dnešními tenkými elastickými kondomy z latexu se nemohly srovnávat spolehlivostí ani komfortem použití.

O hodně později pak vznikly kondomy ženské – femidomy. Ty však běžně používány nejsou. Výhodou kondomů je, že při správném použití nejen brání nechtěnému početí, ale zároveň jsou jedinou účinnou obranou proti pohlavně přenosným nemocem – samozřejmě kromě sexuální zdrženlivosti a věrnosti stálému partnerovi.

Pro zodpovědné muže, kteří nepřenechávají starost o antikoncepci pouze své partnerce a používají při sexuálních hrátkách osvědčený kondom, je špatnou zprávou, že kvůli přesunu toho zboží z dnešní snížené do základní sazby DPH jedna krabička kondomů od května podraží zhruba o pětikorunu. Náš výrobce Vulkan Hrádek i dovozci se obávají, že prodej kondomů proto poklesne. Odhaduje se, že státní pokladna tak sice získá 20 – 30 milionů Kč navíc na DPH, ale zároveň stát bude muset vynaložit ještě více finančních prostředků na léčení pohlavních chorob z nechráněného pohlavního styku.

Hormonální antikoncepci dnes mnoho žen považuje za samozřejmou součást svého života. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje počet žen, které ji užívají, asi na 100 miliónů. První antikoncepční pilulka se začala prodávat v roce 1960 v USA a významně změnila životní styl dvacátého století. Od té doby hormonální antikoncepce prošla dlouhým vývojem. Obsah hormonů v pilulce se mnohonásobně snížil a původní hormony byly nahrazeny modernějšími a bezpečnějšími deriváty, takže dnes je pokládána za relativně spolehlivý a bezpečný druh antikoncepce. Doporučována není jen silným kuřačkám nad 35 let a ženám s vysokým krevním tlakem nebo po prodělaných cévních příhodách.

Většina pilulek patří ke kombinované antikoncepci obsahující estrogenní a gestagenní složku. Mohou být buď tzv. jednofázové nebo dvou- a třífázové, tedy obsahující několik druhů barevně odlišených tablet s různými množstvími gestagenu i estrogenu. Existují ale i tzv. minipilulky obsahující pouze jeden typ hormonu (gestagen), které jsou použitelné i u žen, jimž podávání kombinované antikoncepce ze zdravotních důvodů nevyhovuje.

Hormonální antikoncepce je dostupná jen na lékařský předpis a není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nabídka pilulek na trhu je velmi široká a jejich ceny za balení na tři měsíce se pohybují od 200 do zhruba 700 Kč.

Příspěvek na pořízení antikoncepce ve výši 500 Kč ročně mohou ženy získat od sedmi z devíti zdravotních pojišťoven působících na našem trhu, přičemž zbylé dvě příspěvek patrně rovněž brzy zavedou. Zajímavé je, že se tak de facto neřídí doporučením ministerstva zdravotnictví, které zdravotním pojišťovnám doporučilo poskytování příspěvku na antikoncepci zrušit, protože se údajně nejedná o preventivní péči pro udržení a zlepšení zdravotního stavu. Skoro stejně dobré jako zabalené koblihy!

Přestože hormonální antikoncepce ve formě pilulky je ve srovnání s jinými velmi spolehlivou metodou, vyžaduje, aby žena pilulku pravidelně užívala. Pro zapomnětlivé jsou tu však i jiné možnosti.

V podstatě velmi starou metodou je nitroděložní tělísko, které brání spermiím v cestě k vajíčku, takže nemůže dojít k jejich spojení. Novější a účinnější druhy tělísek také uvolňují měď a přitahují tak bílé krvinky, které ničí spermie. Nejmodernější, ale zároveň i nejdražší tělíska (Mirena) jsou hormonálně aktivní, čímž dále zvyšují svou spolehlivost. Při jejich použití dochází k vymizení menstruačního krvácení, což některé ženy vnímají negativně. Nitroděložní tělíska zavádí na dobu několika let gynekolog v rámci ambulantní návštěvy.

Žena, která chce využít výhod hormonální antikoncepce a přitom nechce myslet na každodenní užívání pilulky, může zvolit antikoncepci v injekcích. Ty jí aplikuje gynekolog jednou za tři měsíce. Moderní antikoncepční metodou pak jsou tyčinky implantované při místním umrtvení do podkoží, z nichž se až po dobu 5 let postupně uvolňuje gestagenní hormonální antikoncepce. Výhodou této metody je její velmi vysoká spolehlivost, nevýhodou pak vyšší cena, kterou je třeba jednorázově zaplatit.

Horkou novinkou v České republice pak je antikoncepční náplast Evra. Tenkou náplast tělové barvy si žena nalepí na kůži a vždy po týdnu ji vymění za novou. Z ní uvolněné hormony se přes kůži dostávají do krevního oběhu, kde působí. Balení na tři měsíce stojí zhruba 700 Kč.

dan_z_prijmu

Australští vědci se domnívají, že citrónová šťáva může sloužit jako levný a účinný antikoncepční prostředek a zároveň zabránit šíření nemoci AIDS. Testy prokázaly, že pár kapek šťávy z citronu dokáže zabít spermie i zničit virus HIV. Využití citrónové šťávy jako antikoncepce však není nic nového. Tuto metodu používali ženy ve Středomoří už třemi sty lety a znal ji údajně i Casanova.

Aby byl výčet úplný, je třeba zmínit spermicidní přípravky. Jsou k dostání ve formě krému nebo poševních čípků, které svým chemickým a částečně i mechanickým působením likvidují spermie a zamezují jejich pohybu. Asi jedinou výhodou je jejich dostupnost – nejsou příliš drahé a v lékárnách je lze koupit i bez lékařského předpisu. Podstatnou nevýhodou je jejich nepříliš velká spolehlivost, takže je lze doporučit jen v kombinaci s kondomem.

Za běžnou formu antikoncepce pak už určitě nelze pokládat pilulku POSTINOR, obsahující zvýšenou dávku hormonů. Je určena jako „záchranná pilulka“ pro případy, kdy selže kondom nebo vy a dopustíte se výjimečně nechráněného styku.

Jaké jsou vaše výdaje na antikoncepci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).