Hlavní navigace

Kolik peněz za korunu?

21. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete vědět, jaký je právě kurz eura, dolaru nebo norské koruny? Zajímá vás, kolik jenů, švýcarských franků nebo slovenských korun dostanete za sto českých korun? A ve které bance vyměníte devizy nebo valuty nejvýhodnějším kurzem? Není nic snazšího než najít odpověď na Měšci.

Na Měšci totiž naleznete užitečnou stránku, kde jsou odpovědi na výše uvedené otázky pěkně pohromadě. Obsah položky Menu/Nástroje obsahuje i odkaz na přehled kurzů valut a deviz, pod kterým najdete hned několik užitečných nástrojů najednou.

Jako první se objeví výpis kurzů České národní banky.

kurzy CNB

V přehledné tabulce naleznete aktuální kurzy centrální banky, ovšem stačí změnit datum v záhlaví tabulky a zjistíte, jaký kurz byl právě ve vámi zvolený den (například euro mělo před rokem, 19.8.2003, hodnotu 31,39 Kč). Stejně tak si můžete nechat zobrazit u každé měny graf toho, jak se hodnota měny měnila v čase (nastavit můžete týdenní, měsíční nebo roční výpis).

Podobné je to i s kurzovním lístkem komerčních bank. Ten se od kurzovního lístku ČNB liší především v tom, že obsahuje více kurzů – jsou rozdělené na devizy (pro bezhotovostní operace) a valuty (hotovostní operace) a ještě podle toho, jestli měnu banka kupuje nebo prodává.

Abychom předešli obvyklé nejistotě, přidáváme tradiční vysvětlovací doušku:

Banka nebo směnárna hodnoty vnímá ze svého pohledu, tedy: když „valuty-prodej“, tak banka prodává, když „valuty-nákup“, tak banka kupuje.

Z našeho pohledu je to tedy přesně naopak: když chci valuty koupit, vybírám ze sloupce „valuty-prodej“, když chci valuty prodat, volím sloupec „valuty-nákup“.

S kurzovním lístkem komerčních bank jinak můžete provádět podobné operace jako s kurzovním lístkem centrální banky – vypsat kurzy k určitému datu (samozřejmě jen zpětně), vybrat lístek konkrétní komerční banky nebo zobrazit graf určité měny (v grafu pochopitelně nebude jen jedna křivka, ale hned čtyři najednou pro čtyři druhy kurzů).

kurz SK u KB

Ještě užitečnější službu však naleznete pod kurzovními lístky komerčních bank. Jedná se o tzv. kurzové přepočty, konkrétně o srovnání výhodnosti kurzovních lístků jednotlivých bank. V jednoduchém formuláři si vyberete měnu, s níž chcete obchodovat, zvolíte, zda ji chcete koupit nebo prodat, jestli ji chcete převést kurzem valuty nebo devizy a samozřejmě zadáte její množství.

dan_z_prijmu

srovnani kurzu bank

Jako výsledek obdržíte žebříček s pořadím výhodnosti jednotlivých bank – srovnává se přitom nejen podle úrovně kurzu jako takového, ale do výpočtu se zahrnují i poplatky s převodem peněz spojené.

prevod men

Poslední službou, kterou v naší virtuální „směnárně“ naleznete, je tzv. „převodník měn“, pomocí něhož můžete vypočítat ekvivalenty různých částek v různých měnách. K výpočtu se přitom používá středový kurz centrální banky.

Jak často měníte peníze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).