Hlavní navigace

Kolik nás ročně stojí sport? Někoho i přes 10 000 Kč

27. 7. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Sportování je v Čechách blízké většině obyvatel. Výrazně se pak liší to, kolik jsou ale lidé ochotni do svého koníčku investovat. Někdo si vystačí s pár stokorunami, jiný platí ročně desetitisíce. Který sport je nejdražší?

Sportování má v České republice silnou tradici a více než polovina Čechů vyrazí za nějakou pohybovou aktivitou alespoň jednou do týdne. I sport ale něco stojí a průměrný Čech utratí za rok za své sportovní aktivity 4575 Kč. Dalších 5705 Kč pak utratí za tzv. pasivní sport, tedy například za fandění, sázení na sport atd.

Průměrná česká domácnost pak vydá na aktivní sport přes 10 500 Kč ročně. Další téměř 3000 Kč vydá za pasivní sport. To, jak se Češi ke sportu obecně staví, zjišťovala agentura Kantar CZ pro Českou spořitelnu.

Sportuje víc než polovina

Více než polovina Čechů vyrazí za sportem alespoň jedenkrát do týdne. Více k pravidelnému sportu tíhnou ženy, ale rozdíl není příliš výrazný. Naopak jsou viditelné rozdíly při posuzování podle věku, vzdělání a místa bydliště dotázaných.

Rozdíly v provozování sportů podle věku, pohlaví, vzdělání a bydliště.
Autor: Česká spořitelna

Rozdíly v provozování sportů podle věku, pohlaví, vzdělání a bydliště.

Nejvíce aktivních sportovců bychom našli u mladé generace do 29 let. Více než tři čtvrtiny mladých jdou za pohybovou aktivitou alespoň jednou týdně. S věkem pak ale četnost sportování klesá. U osob mezi 40–49 lety vyrazí každý týden za sportem jen polovina Čechů a u starší generace dokonce jen 42 % z nich.

Výrazný je i rozdíl v případě vzdělání. Téměř tři čtvrtiny vysokoškoláků dbají na pravidelné sportování. Naproti tomu u lidí se střední školou bez maturity je to jen 42 %.

Na pravidelné sportování má vliv i místo bydliště, které může přinést různé možnosti pro pohybové aktivity. Zdaleka nejvíce chodí lidé za sportem v Praze.

Na kolik sport přijde?

Náklady na jednotlivé sporty se pak výrazně liší podle toho, o jaký konkrétní sport jde. Rozdílná je totiž částka za vybavení, zaplacení trenéra, výživové doplňky nebo částka na dojíždění za sportem.

Na kolik vás vyjde sport?
Autor: Česká spořitelna

Na kolik vás vyjde sport?

Například zdaleka nejlevněji vyjde stolní tenis, kde za výbavu zaplatíte v průměru 320 Kč. Za vstupné, případně za trenéra pak dalších 261 Kč a cestovné vyjde v průměru na 60 Kč. Do 700 Kč ročně se pak vejde i průměrně utrácející gymnastka, lehce nad 700 Kč ročně zaplatí fanoušek kolečkových bruslí (776 Kč ročně).

Jedním z nejnákladnějších sportů je sjezdové lyžování a snowboarding, za které průměrný Čech utratí přes 4500 Kč ročně. Zdaleka nejnákladnější je pak jezdectví/dostihový sport, který vyjde sportovce v průměru na 35 000 Kč ročně. U profesionála se mohou výdaje vyšplhat i ke 300 000 Kč. Oproti snowboardingu ale nejde o výrazně rozšířený sport.

Průměrný Čech, který sportuje alespoň jednou týdně, utratí za všechny své fyzické aktivity více než 4600 Kč za rok, přičemž největší jsou výdaje za vybavení a vstupné či hodiny s trenérem. 

Průměrná česká domácnost se 2–3 členy utratí za rok za sportovní aktivity 10 523 Kč. Z toho 3563 Kč stojí vybavení na daný sport, další 3701 Kč utratí za vstupné či hodiny s trenérem a 1329 Kč stojí ubytování či cesta za sportem. Za výživové doplňky pak rodina utratí dalších 1930 Kč.

Dominuje jízda na kole

Nejrozšířenější je mezi Čechy obyčejná jízda na kole. Alespoň jednou jedinkrát na něm sedělo 88 % dotázaných. Velmi oblíbené je také plavání (79 %) a běh (68 %). Alespoň jedenkrát ročně tyto sporty provozuje většina Čechů.

Jaké sporty si vyzkoušela většina Čechů?
Autor: Česká spořitelna

Jaké sporty si vyzkoušela většina Čechů?

Velmi oblíbený je i stolní tenis (66 %) a zimní bruslení, které aspoň jednou do roka provozuje 64 % respondentů. Dále patří k 10 nejčastějším sportům badminton (61 %), posilování (59 %), fotbal (57 %), volejbal (54 %) a tanec (53 %).

Zajímavostí je, že s věkem postupně klesá počet sportů, které si lidé někdy alespoň vyzkoušeli. Mladá generace ve věku 18–29 let má zkušenosti se 14 z 29 nabízených sportů. Naproti tomu lidé od 50 let výše mají zkušenosti v průměru s 8 z nich. Rozdíl může souviset s větší ochotou mladé generace ke zkoušení nových možností, zatímco starší generace již tolik ochotna není a v době svého mládí tolik možností neměli.

Na vybavení nešetříme, většinou jej kupujeme

Dalo by se říci, že pokud už se Češi rozhodnou pro nějakou sportovní aktivitu pravidelně, berou sport vážně a také k němu podle toho přistupují. U většiny sportů totiž dominují ti, kteří si vybavení na něj zakoupí. Pouze menšina si jej půjčí a mizivé procento sportovců své vybavení dostane či podědí po někom jiném.

Jak si opatřujete sportovní vybavení?
Autor: Česká spořitelna

Jak si opatřujete sportovní vybavení?

Mezi sporty, kde si lidé vybavení půjčují nejčastěji, patří rafting, kanoistika, curling a lukostřelba. Tam dochází k půjčování vybavení ve více než 50 % případů. Typicky jde totiž o sporty, které většina dotázaných provozuje alespoň jedenkrát ročně, ale ne na pravidelné bázi. Koupě vybavení je navíc v případě těchto sportů nákladná a v poměru k času a frekvenci, s jakou Češi tyto sporty provozují, se většině z nich nevyplatí investovat do výbavy.

Na sport si zásadně nepůjčujeme

V drtivé většině případů si sport zafinancují z vlastních kapes sami sportovci. V některých případech ale čerpají finanční pomoc i odjinud.

skoleni_15_4

Jak svůj sport financujete?
Autor: Česká spořitelna

Jak svůj sport financujete?

Zejména mladší generaci pomáhají s financování sportovních aktivit rodiče, případně někdo jiný z rodiny. Někteří využívají příspěvků na sport od svých zdravotních pojišťoven.

Spíše výjimkou bývá, že na sportovní aktivity přispívá lidem zaměstnavatel. Na druhou stranu velkým plusem je, že nikdo z dotázaných si na provozování sportovních aktivit nebere půjčky ani si nepůjčuje u známých apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).