Hlavní navigace

Kolik Evropanů pracuje v noci?

25. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Práce v noci je v mnohých oborech nezbytná. Jaká práva mají "noční" pracovníci navíc oproti "běžným" zaměstnancům? Kolik lidí pracuje v noci v jednotlivých zemích Evropské unie? Noční práce je nejen nezbytností, ale často se i vyplatí - podnikateli i zaměstnanci.

Mnoho Evropanů upřednostňuje pravidelnou pracovní dobu oproti práci za vyšší mzdu, kde by však museli pracovat nepravidelně a často chodit na noční šichty. Někteří zaměstnanci však do práce chodí i v noci, protože nechtějí být nezaměstnaní a jinou práci by nemuseli sehnat.

V noci pracují převážně dělníci ve velkých výrobních společnostech, kde je nepřetržitý provoz, vlastníci barů a samozřejmě lékaři, policisté… Občané pracující a vydělávající sami na sebe pracují, jak chtějí. V době zakázek často celý den a celou noc, protože termín je termín a musí se splnit. Ve které zemi je nejvyšší příplatek za práci v noci a kde je práce v noci nejčastější?

Noční práce = od 22.00 hodin do 6.00 hodin

Za noční práci přísluší pracovníkům vždy příplatek za práci v noci. Tento příplatek je tradičně nejvyšší ve Švédsku, kde díky tomu využívají zaměstnavatelé zaměstnance na práci v noci pouze v nejnutnějších případech.

Práce v noci je nejrozšířenější ve velkých městech, kde pestrý „noční život“ přispívá k vyšší zaměstnanosti v tomto čase. Kdo chce vydělat, musí jít s dobou a mít otevřeno po celých 24 hodin. Týká se to zejména turistických oblastí, kde majitelé hotelů, zábavních podniků a restaurací mají „narváno“ především v noci a během hlavní turistické sezóny mají otevřeno nonstop a v zimě naopak nepracují vůbec.

V noci pracuje nejvíce Slováků

Každý dvacátý Slovák a Brit pracuje pravidelně v noci, naopak nejméně lidí pracuje v noci na Kypru a v Nizozemí (každý stý). Slovensko zažívá ekonomický růst, prosperující firmy mají více zakázek, a proto začíná velká část z nich s nepřetržitým provozem.

Obecně můžeme říci, že v noci pracují převážně občané ekonomicky vyspělých zemích, v nichž sídlí mezinárodní společnosti, kde je nepřetržitý výrobní provoz (Velká Británie, Rakousko, Německo, Finsko, Dánsko), nebo naopak země, kde je čilý noční život (Portugalsko, Malta).

Ve Velké Británii potom zaměstnanci tráví v práci nejvíce času z členských zemí Evropské unie, protože je zde pro zaměstnavatele poměrně jednoduché zbavit se nepohodlného a málo výkonného zaměstnance. Mnoho zaměstnanců má strach o své pracovní místo a pevná pracovní doba není ve Velké Británii příliš obvyklá.

Stále více zaměstnanců je nuceno pracovat v práci dlouho do noci, a proto není divu, že počet nákupů po desáté hodině večer neustále roste. Britské obchody reagují na tuto změnu a rozšiřují své otvírací doby. Některé supermarkety jsou tak již dneska otevřeny po celý den (hlavně ve velkých městech). Díky tomuto kolotoči čím dál více lidí musí pracovat i během noci, chtějí-li si udržet své pracovní místo.

Úmluva o noční práci

Dle evropské Úmluvy o noční práci z roku 1995 se za nočního pracovníka považuje ten, jehož práce vyžaduje, aby byla vykonávána v průběhu podstatného počtu hodin noční práce. Limit pro počet hodin noční práce je stanoven na základě kolektivní smlouvy.

skoleni_15_4

Státní inspekce sledující dodržování bezpečnosti a zdraví při práci v jednotlivých členských zemích důsledně kontroluje, zda jsou dodržována zvláštní opatření vyžadovaná při práci v noci – např. podstupování zvýšených lékařských prohlídek zaměstnanců pracujících pouze v noci. Noční zaměstnanci musí mít na pracovišti zajištěny prostředky první pomoci a v případě potřeby zabezpečen převoz na místo, kde jim je poskytnuto vhodné lékařské ošetření. Pracovníkovi pracujícímu pouze v noci, který je uznán jako dočasně nezpůsobilý pro noční práci, je poskytnuta právní ochrana proti výpovědi a musí být převedeni na práci, kterou může vzhledem ke zdravotnímu stavu vykonávat.

Počet lidí pracujících v noci v EU v roce 2004
Země Pracující v noci (v tis. osob) Pracující v noci (v %)
Slovensko 279 5,19
Velká Británie 3033 5,10
Finsko 222 4,25
Dánsko 217 4,02
Rakousko 326 4,02
Portugalsko 413 3,95
Estonsko 52 3,85
Malta 15 3,75
Lotyšsko 79 3,41
Slovinsko 61 3,06
Německo 2442 2,96
Francie 1696 2,83
Irsko 101 2,51
Maďarsko 231 2,28
Česko 221 2,16
Švédsko 174 1,94
Itálie 1115 1,93
Polsko 700 1,84
Lucembursko 8 1,77
Belgie 171 1,65
Řecko 163 1,48
Španělsko 556 1,31
Litva 40 1,16
Nizozemí 175 1,08
Kypr 3 0,4

Pramen: Eurostat, People in the EU, ccb27408

Pracujete v noci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).