Hlavní navigace

Kolik dostanete za práci v Rakousku

4. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rakousko je jednou z prvních sousedních zemí, která zvažuje zrušení omezení na trhu práce plynoucí pro české občany z přechodného období. Bude to znamenat zcela volný pohyb českých pracovníků do Rakouska a pobírání rakouských mezd - ale v jaké výši?

Zaměstnavatelé v Rakousku nejsou při sjednáváni mzdy se svým zaměstnancem svázáni povinností sjednat odměnu alespoň ve výši minimální mzdy. V Rakousku totiž jako v jedné ze sedmi členských zemí Evropské unie není institut minimální mzdy zaveden. Dle výše průměrné mzdy se Rakousko mezi členskými zeměmi Evropské unie pohybuje na konci první desítky. Průměrná měsíční mzda v Rakousku činí 2 065 euro.

Kde všude není minimální mzda

Dalšími zeměmi, kde není minimální mzda zavedena, jsou Dánsko, Finsko, Švédsko, Německo, Itálie a Kypr. V těchto zemích nemá institut minimální mzdy tradici. Všechny tyto země vykazují podprůměrnou míru nezaměstnanosti z členských zemí Evropské unie. Někteří ekonomičtí odborníci nízkou míru nezaměstnanosti přičítají na vrub právě neexistenci státem stanovené výši minimální mzdy.

Jaká je výše minimální mzdy v Evropské unii? Dočtete se v článku Petra GolyMinimální mzda – v EU není podmínkou“.

Životní minimum

Dávka životního minima náleží v Rakousku při splnění konkrétních podmínek pouze fyzické osobě. Při ztrátě zaměstnání pobírá občan nejdříve podporu v nezaměstnanosti. Podpora je ovšem poskytována pouze po zákonem stanovenou dobu. Jestliže si během tohoto časového úseku občan nenajde práci, je již odkázán na sociální dávky – nejméně do výše životního minima.

Životní minimum v Rakousku pro dospělého občana činí 465 euro měsíčně, pro manžele 758 euro měsíčně, pro samoživitele s jedním dítětem 737 euro měsíčně, pro rodinu s jedním dítětem 1031 euro měsíčně, pro rodinu s dvěmi dětmi 1299 euro měsíčně a pro rodinu se třemi dětmi 1597 euro měsíčně.

I když tedy není v Rakousku stanovená minimální mzda, nevyplatí se svobodnému občanovi pracovat za mzdu nižší než 500 euro (příjem do 6000 euro za rok nepodléhá v Rakousku dani z příjmů fyzických osob). To však nemusí platit u rodiny, kde muž dostatečně vydělává a žena by neměla v žádném případě nárok na dávky životního minima (manžel rodinu uživí), v tomto případě může žena přijmout i nenáročnou práci blízko domova za nižší částku.

Průměrnou mzdu pobírá 42 % občanů

V Rakousku průměrnou a vyšší mzdu pobírá přibližně 42 % občanů. Současně však čtvrtina pracujících v Rakousku pracuje za mzdu 858 euro měsíčně a nižší. Ve většině případů se to týká žen. Více než 30 % Rakušanek totiž pracuje na zkrácený úvazek, a proto nemůže být jejich mzda za týdenní práci 20 hodin vyšší. Celkem v Rakousku na částečný pracovní úvazek pracuje více než 22 % lidí.

Zájmu o práci za nižší mzdu přispívá skutečnost, že v Rakousku jsou nižší příjmové skupiny zvýhodněny nižší daňovou sazbou (při ročním příjmu nad 62 500 euro činí daň z příjmu z částky přesahující 62 500 euro již 47 %).

Po odečtení zaměstnanců pracujících na zkrácený pracovní úvazek pracují v Rakousku za mzdu nižší než 1000 euro měsíčně pouze nekvalifikovaní zaměstnanci (uklízeči, vrátní, zemědělci, pomocníci v kuchyni, pomocní dělníci…).

Každý druhý pracující Rakušan (z celkového počtu 3,58 miliónů) pobírá měsíční mzdu vyšší než 1800 euro. Devět procent Rakušanů pobírá měsíční mzdu vyšší než 4000 euro. Týká se to především dobře placených povolání, jakou jsou manažeři, lékaři, piloti, finanční analytici a vedoucí pracovníci ve velkých společnostech.

skoleni_15_4

Pro Rakousko je typické, že příjmy v jednotlivých rakouských regionech se na rozdíl od ostatních evropských zemí příliš neliší. Nejvyšší průměrné mzdy jsou potom ve Vídni a dalších velkých městech (Graz, Salzburg, Linz, Innsbruck, Klagenfurt, Bregenz a Feldkirch).

Rozdělení mezd v Rakousku(v roce 2003)
Počet lidí pobírajících danou a nižší mzdu (v %) Roční mzda
25 % 10 292 euro
30 % 12 822 euro
50 % 21 709 euro
60 % 25 535 euro
75 % 32 465 euro
80 % 35 842 euro
90 % 47 299 euro
Průměrná mzda 24 772 euro

Pramen: Statistik Austria, Lohnsteuerstatistik 2003 – Sozialstatistische Auswertungen von 22. 12. 2004

Uvažujete o práci v Rakousku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).