Hlavní navigace

Kolik debetních karet můžete mít bezplatně k platebnímu účtu?

28. 11. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Některé banky umožní majitelům účtu vydání a vedení platební karty bezplatně. A umožní to i případným disponentům. Jinde ale musíte zaplatit za vedení karty vy i disponenti.

Společně s běžným účtem si většinou přejeme využívat i platební kartu. Pokud jsme navíc zřídili disponentské právo i pro nějakou další osobu, možná budeme chtít platební kartu poskytnout i jí. O tom, které banky a finanční instituce umožňují ustanovit k běžnému účtu disponenta, jsme psali v článku Většina bank počet disponentů neomezuje. Dvě vám ale nepovolí ani jednoho.

Na to, kolik platebních karet ke svému účtu můžete mít a jestli banky či finanční instituce dovolí, aby měl platební kartu i váš disponent, se podíváme v tomto článku.

Kartu ano a bezplatně všem

Na českém trhu jsou v současné době i banky, které umožní platební kartu bezplatně vystavit a vést vám i vašemu disponentovi. Mezi ně patří Banka CREDITAS, J&T Banka a PPF banka.

V Bance CREDITAS dostanete vy i vaši disponenti platební kartu Mastercard Standard. Banka dále nabízí virtuální platební kartu Mastercard Virtual a platební nálepku Mastercard Sticker, které jsou rovněž bezplatné. Zaplatit byste si museli pouze platební kartu Mastercard Gold, a to částkou 200 Kč měsíčně (2400 Kč ročně).

Platební kartu dostanete také v J&T Bance a rovněž za její vedení nemusíte platit ani vy, ani disponent. Pouze u prémiového bankovnictví, kde banka nabízí také kartu Mastercard Gold, zaplatíte ročně 2000 Kč.

PPF banka má sice ve svém ceníku uvedeno, že za vedení embosované karty Mastercard zaplatíte 48 Kč měsíčně (576 Kč ročně) a za vedení Mastercard Gold pak 360 Kč měsíčně (4320 Kč ročně), ale na telefonní lince privátního bankovnictví nám pracovník sdělil, že tyto ceny neplatí a svým klientům vycházejí vstříc a vydání a vedení platebních karet je bez poplatku. Poplatky tak banka účtuje nebo neúčtuje nejspíše individuálně po dohodě s klientem.

Hello bank také umožňuje k účtu vydat platební kartu bezplatně a k tomu i 3 bezkontaktní nálepky, které se neplatí. Více karet vám ale k účtu nevydá, a tedy disponent může platit pouze nálepkou, pokud mu to dovolíte. Oficiálně totiž banka disponenta stanovit neumí.

Pro vás bezplatně, disponent někdy zaplatí

Další banky a finanční instituce umožňují vydání a vedení určitého počtu karet bezplatně a nad určitý počet již karty zpoplatňuje. Někdy dostanete bezplatně jen jednu kartu, která tudíž připadne vám jako majiteli účtu, a další jsou již zpoplatněné, takže disponent musí zaplatit. Jindy banka umožňuje vydat v rámci účtu více bezplatných karet (ačkoli počet bezplatných karet je omezen), a určitý počet disponentů tak může mít vydání a vedení platební karty rovněž bezplatné. Přehled uvádíme v tabulce.

Banky a finanční instituce Počet platebních karet, jejichž vedení je bezplatné Částka za vedení dalších platebních karet
Air Bank 2 (+1 platební nálepka) 100 Kč jednorázově
Česká spořitelna 1 25 Kč měsíčně
Československá obchodní banka 1–2 platební karty podle typu účtu 45 Kč / 69 Kč měsíčně
Equa bank 1 89 Kč / 129 Kč měsíčně
Expobank 0 – 2 platební karty podle typu účtu 65 Kč / 350 Kč měsíčně
Fio banka 2 99 Kč / 150 Kč jednorázově, 275 Kč měsíčně
Komerční banka 1 490 Kč / 1990 Kč ročně
MONETA Money Bank 1–2 karty podle typu účtu 39 Kč / 59 Kč / 99 Kč / 169 Kč měsíčně
Oberbank 0–1 karta podle typu účtu 15 Kč / 20 Kč / 50 Kč / 60 Kč měsíčně
Raiffeisenbank 1–3 karty podle typu účtu 10 Kč  / 45 Kč / 65 Kč / 85 Kč / 350 Kč měsíčně
Sberbank 0–1 karta podle typu účtu 19 Kč / 41 Kč měsíčně /350 Kč měsíčně
UniCredit Bank 1 500 Kč / 3000 Kč / 7000 Kč ročně
Waldviertler Sparkasse Bank 1 15 Kč / 20 Kč / 45 Kč měsíčně, 4200 Kč ročně

Air Bank můžete mít celkem 10 platebních karet na své jméno a dalších 10 pro své disponenty. Banka za první 2 platební karty nebude chtít žádné peníze. Za třetí a další ale zaplatíte jednorázově 100 Kč za její vydání. Jestli si tedy necháte první dvě karty vystavit pro sebe a disponent si bude muset zaplatit 100 Kč, nebo necháte vystavit jednu bezplatnou kartu sobě a druhou disponentovi, je už na vás.

České spořitelny máte bezplatně 1 platební kartu Visa Classic. Každá další se pak už bere jako doplňková a zaplatíte za ni 25 Kč měsíčně (300 Kč ročně). Za vydání debetní nálepky pak měsíčně platíte 6 Kč (72 Kč ročně).

V případě služby Erste Premier máte bezplatně jednu debetní platební kartu Visa Infinite. Pokud byste chtěli druhou, například právě pro disponenta, máte několik variant. Za druhou kartu Visa Infinite zaplatíte 500 Kč měsíčně (6000 Kč ročně). Pokud byste ale chtěli klasickou debetní platební kartu, máte další dvě k účtu bezplatně. Až u třetí a další karty platíte 60 Kč měsíčně (720 Kč ročně).

K běžnému účtu ve Fio bance si můžete nechat vystavit maximálně 10 platebních karet. Ale proces vydání podléhá schvalování podle počtu karet, který budete chtít vydat. Na vydání dvou karet má pravomoc pracovník klientského centra a můžete o ně zažádat i sami v internetbankingu. U 4 platebních karet je potřeba jít za vedoucím pobočky a nad tento počet jde požadavek na centrálu a je potřeba zažádat přes Fio servis. Platební karty Mastercard Standard jsou k běžnému účtu 2 bezplatně, pokud jsou pro dva různé držitele. Třetí a další už musíte zaplatit částkou 99 Kč jednorázově (Maestro, Mastercard), a pokud máte zájem o Visa kartu, zaplatíte za každou 150 Kč jednorázově. Další platební karty už jsou zpoplatněny vždy:

  • Mastercard Gold – 275 Kč měsíčně (3300 Kč ročně),
  • Visa Gold – 275 Kč měsíčně (3300 Kč ročně).

UniCredit Bank vydají majiteli účtu jednu platební kartu bezplatně. Další je pak zpoplatněna částkou 500 Kč ročně. V případě Mastercard Gold je cena 3000 Kč ročně a u Visa Platinum 7000 Kč ročně.

Waldviertler Sparkasse Bank vám vydají jednu platební kartu bez poplatku. U dalších karet pro disponenty už je ale potřeba zaplatit, a to podle typu vydané karty:

  • Maestro – 20 Kč měsíčně (240 Kč ročně),
  • Maestro Juventus – 15 Kč měsíčně (180 Kč ročně),
  • Mastercard – 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně),
  • Visa Electron – 20 Kč měsíčně (240 Kč ročně),
  • Visa Electron Juventus – 15 Kč měsíčně (180 Kč ročně),
  • Visa Classic – 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně),
  • Mastercard Gold / Visa Gold – 4200 Kč ročně.

Equa bank nenabízí možnost stanovení disponenta a veškeré vydané karty tak vydá jen vám. Standardní platební kartu Mastercard můžete mít bezplatně. V případě Mastercard Gold (Premium) zaplatíte 89 Kč měsíčně (1068 Kč ročně) a v případě Mastercard Gold (Premium Plus) 129 Kč měsíčně (1548 Kč ročně).

Záleží i na typu účtu

Československé obchodní bance záleží na tom, jaký běžný účet máte. V rámci ČSOB Základního účtu máte bezplatně jednu platební kartu (Visa Classic nebo Mastercard debetní kartu), u ČSOB Plus Konta a u ČSOB Premium Konta pak máte nárok na 2 platební karty bezplatně. V rámci ČSOB Plus Konta dostanete vy i disponent platební kartu Visa Classic nebo Mastercard, u ČSOB Premium Konta si vy jako majitel účtu můžete vybrat z těchto dvou a z karty Visa Infinite a disponent může mít bezplatně kartu Visa Classic nebo Mastercard. Pokud by disponent chtěl rovněž kartu Visa Infinite, musel by zaplatit 200 Kč měsíčně (2400 Kč ročně). Za další platební karty pro disponenty vám pak banka naúčtuje u všech účtů poplatek podle typu karty:

  • Visa Classic – 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně),
  • Mastercard embosovaná – 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně),
  • Zlatá karta Mastercard – 69 Kč měsíčně (828 Kč ročně).

Expobank vydají každému majiteli či disponentovi od každého druhu platební karty každou pouze jedenkrát. U běžného účtu Expo Active máte bezplatně 2 platební karty Mastercard Standard. U účtu Expo Global a VIP Konta je pak bezplatná jedna karta Mastercard Gold a jedna platební karta Mastercard Standard.

Všechny další karty si už musíte zaplatit podle ceníku banky:

  • Mastercard Standard – 65 Kč měsíčně (780 Kč ročně),
  • Mastercard Gold – 350 Kč měsíčně (4200 Kč ročně).

To platí i v případě, že máte Expobank Běžný účet, kde není v ceně žádná platební karta.

Design někdy rozhoduje

Komerční banka vydá každému majiteli a disponentovi pouze jednu platební kartu od jednoho druhu. Ale například kartu s klasickým designem a kartu s vlastním designem banka považuje za rozdílné platební karty, i kdyby byly stejného typu. Zpoplatnění se pak řídí tím, jaký typ účtu máte. V rámci konta MůjÚčet máte v ceně jednu embosovanou kartu. U konta MůjÚčet Plus je bezplatně Plus karta a u MůjÚčet Gold neplatíte za Zlatou kartu.

Pokud budete chtít k účtům přiobjednat další karty, které už nejsou součástí balíčku, řídí se cena sazebníkem:

  • embosovaná karta – 490 Kč ročně,
  • zlatá karta – 1990 Kč ročně.

MONETA Money Bank nabízí v rámci TOM účtu a Běžného účtu Genius Free & Flexi jednu platební kartu bez poplatku. U TOM účtu je to vždy Mastercard Standard a u Běžného účtu Genius Free & Flexi si můžete vybrat buď Maestro platební kartu, nebo Mastercard Standard. V rámci účtu Genius Gold pak máte v ceně platební kartu Mastercard Gold a ještě jednu z platebních karet Maestro nebo Mastercard.

Pokud budete potřebovat více karet, například právě pro disponenty, už musíte zaplatit:

  • Maestro – 39 Kč měsíčně (468 Kč ročně),
  • Mastercard Standard – 59 Kč měsíčně (708 Kč ročně),
  • Mastercard stříbrná – 99 Kč měsíčně (1188 Kč ročně),
  • Mastercard Gold – 169 Kč měsíčně (2028 Kč ročně).

Oberbank nabízí účty Žirokonto a Žirokonto Plus. V případě Žirokonta Plus máte jednu platební kartu Maestro bez poplatku. U Žirokonta nemáte bez poplatku žádnou. Pokud chcete více karet, zaplatíte bance poplatek:

  • Mastercard Standard – 50 Kč měsíčně (600 Kč ročně),
  • Mastercard bezkontaktní – 60 Kč měsíčně (720 Kč ročně),
  • Maestro – 20 Kč měsíčně (240 Kč ročně).

Dále má v nabídce účty StartKonto a Základní konto. U těch se cena za platební karty liší. Za platební kartu Maestro zaplatíte 20 Kč měsíčně (240 Kč ročně) u Základního konta a 15 Kč měsíčně (180 Kč ročně) u StartKonta (první rok vedení karty je ale bezplatný). K Základnímu kontu si už jinou platební kartu zřídit nemůžete. Ke StartKontu si můžete zřídit i další platební karty, a to za poplatek uvedený výše. Ovšem pozor. Oberbank umožní mít k běžnému účtu jen 3 platební karty. Pokud byste tedy měli více jak 2 disponenty, budou ti další již bez karet.

V Raiffeisenbank se počet bezplatně vydaných a vedených karet rovněž liší podle toho, jaký účet u banky máte. Pro eKonto SMART je bezplatně vedena jedna elektronická a jedna debetní platební karta. U eKonta KOMPLET je bezplatně vedená jedna embosovaná a jedna elektronická platební karta a jedna bezkontaktní nálepka.

Pokud si budete přát nějaké platební karty navíc, jsou zpoplatněny takto:

  • Elektronická karta Mastercard Basic, Visa Electron, Maestro – 45 Kč měsíčně (540 Kč ročně),
  • Embosovaná karta Mastercard Standard, VISA Classic – 65 Kč měsíčně (780 Kč ročně),
  • Embosovaná karta Mastercard Gold base – 85 Kč měsíčně (1020 Kč ročně),
  • Embosovaná karta Mastercard Golg, Visa Gold – 350 Kč měsíčně (4200 Kč ročně),
  • Bezkontaktní nálepka Mastercard – 10 Kč měsíčně (120 Kč ročně).

I u Sberbank se cena odvíjí od toho, jaký typ účtu máte. U Fér konta MINI není v ceně žádná karta. Ani pro vás, ani pro disponenta. U Fér konta AKTIV a OPTIMAL je možné si vybrat jednu platební kartu bez poplatku. Všechny další jsou následně zpoplatněny, a to 19 Kč měsíčně (228 Kč ročně) za vedení elektronické karty a 41 Kč měsíčně (492 Kč ročně) za vedení embosované platební karty. Platební karty Mastercard Gold a Visa Gold stojí v bance 350 Kč měsíčně (4200 Kč ročně).

Zaplatí všichni

V některých bankách a finančních institucích bohužel neumožňují vydání a vedení platebních karet bezplatně. A to ani majitelům účtu, ani případným disponentům.

Banky a finanční instituce Počet platebních karet bez poplatku Cena za další platební karty
Artesa, spořitelní družstvo 0 45 Kč / 200 Kč / 350 Kč měsíčně
mBank 0 100 Kč jednorázově
Peněžní dům, spořitelní družstvo 0 45 Kč / 69 Kč měsíčně
Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz eG 0 25 Kč měsíčně, 500 Kč / 600 Kč / 2500 Kč ročně

Artesa, spořitelní družstvo umožní mít platební kartu každému disponentovi i vám jako majiteli, ale musíte zaplatit. Za Mastercard Standard nebo Visa Classic zaplatíte měsíčně 45 Kč (540 Kč ročně). Za Mastercard Business Premium nebo Visa Business Premium pak 200 Kč měsíčně (2400 Kč ročně) a za Mastercard Gold nebo Visa Gold 350 Kč měsíčně (4200 Kč ročně).

mBank vám jako majiteli účtu vydají platební kartu bezplatně. Ale za její vedení zaplatíte 29 Kč měsíčně, pokud neprovedete během měsíce platby kartou ve výši minimálně 1500 Kč. Disponent má vydanou vždy dodatkovou kartu a za tu platí 100 Kč ročně, avšak až od druhého roku platnosti karty.

Pokud si otevřete běžný účet v Peněžním domě, můžete zažádat o maximálně 2 platební karty. Ty jsou obě zpoplatněny, a to podle ceníku Československé obchodní banky, která Peněžnímu domu platební karty vydává. Za Visa Classic a Mastercard embosovanou platební kartu zaplatíte měsíčně 45 Kč (540 Kč ročně). V případě Zlaté karty Mastercard pak 69 Kč měsíčně (828 Kč ročně).

skoleni_15_4

Ve Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz eG může mít každý disponent 1 druh platební karty. Ta je zpoplatněna podle toho, o jakou platební kartu se jedná:

  • Maestro – 25 Kč měsíčně (300 Kč ročně),
  • Mastercard Standard – 500 Kč ročně (cca 42 Kč měsíčně),
  • Mastercard Standard bezkontaktní – 600 Kč ročně (50 Kč měsíčně),
  • Mastercard Gold – 2500 Kč ročně (208 Kč měsíčně).

Kde platební karty nemají

Některé finanční instituce platební karty vůbec nemají, a tak je třeba s tímto počítat při ustanovení disponenta. Ten tak bude moci nakládat s prostředky pouze bezhotovostně. Platební karty nemají:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).