Hlavní navigace

Klesající tituly na burze vedla Erste Group

27. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak se mají trhy? Přečtěte si komentáře Milana Vaníčka a Davida Nového, analytiků J&T Banky.

Komentář k trhu

Pražská burza včera z části vymazala svůj dvoudenní růst, když index PX odepsal 0,5 %. Klesající tituly vedla Erste Group (-2,8 %, 423,3 Kč), která se vrátila pod úroveň 430 Kč již při středeční závěrečné aukci ve Vídni. Bankovnímu sektoru nepolichotily výsledky Deutsche Bank, jež nenaplnily očekávání analytiků, a výnosy dluhopisů problémových států poslala výš aukce italských pokladničních poukázek, kde výnos dosáhl nejvyšší hodnoty od ledna. Zklamáním byla také spotřebitelská důvěra v eurozóně. Komerční banka však dokázala zhoršené náladě vzdorovat, když posílila o 1,05 % na 3460 Kč, na valné hromadě včera odsouhlasila dividendu 160 Kč a zpětný odkup vlastních akcií. Vzhůru se vydalo též CME díky zvýšenému nákupnímu zájmu investorů v USA, včerejší cena se v uzavřené aukci vyhoupla na dosah hladiny 140 Kč a na Nasdaqu pokračovala výš, přestože agentura S&P snížila hodnocení dluhu společnosti CME ze stupně B na stupeň B- s negativním výhledem. Na druhé straně pod prodejním tlakem zůstaly akcie ČEZ, kde i výrazně narostl zobchodovaný objem, nejnižší ceny se pohybovaly kolem 754 Kč, v závěru se titul vrátil na 759,9 Kč (-0,65 %).

Komerční banka: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 4 304 Kč

Valná hromada akcionářů Komerční banky včera podle očekávání schválila dividendu ze zisku roku 2011 ve výši 160 Kč. Rozhodným dnem pro nárok na dividendu byl 19. duben a výplatní termín je stanoven na 28. května.

Erste: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 23,4 EUR (575 Kč)

Erste Group oznámí v pondělí (30. dubna) před otevřením trhu výsledky hospodaření za 1Q 2012. Na úrovni čistého zisku očekáváme meziroční růst o 1% na 326 mil. EUR. Úrokové výnosy by měly dosáhnout 1 332 mil. EUR (+2 % r/r). Výrazný propad očekáváme u zisku z obchodování (-61 % na 92 mil. EUR), z velké části kvůli redukci rizikově vážených aktiv. Nižší aktivita klientů a zpomalení úvěrování stojí za poklesem výnosů z poplatků a provizí (oček: 435 mil. EUR; –4 % r/r). Ve výsledcích za 1Q by se měl také projevit jednorázový výnos ze zpětného odkupu cenných papírů, realizovaný na přelomu února a března (195 mil. EUR dopad do čistého zisku). Opravné položky by měly dosáhnout 592 mil. EUR (+29 %), negativně by se měl opět projevit především vývoj v Maďarsku, kde by kromě standardní tvorby rezerv k rizikovým úvěrům měla banka vytvořit další mimořádné rezervy v souvislosti s vládním programem na splácení úvěrů v zahraničních měnách (oček. 80 mil. EUR) a zvýšit krytí úvěrů opravnými položkami (oček. 100 mil. EUR), které ve 4Q 2011 výrazně pokleslo (z 86 % na 70 %).

dan_z_prijmu

Kromě samotných čísel se bude pozornost investorů upírat ke kapitálové pozici banky v souvislosti s plněním požadavků EBA na 9% Tier 1 do poloviny tohoto roku a na další vývoj situace v Maďarsku a Rumunsku. Očekáváme, že požadavky EBA již banka plnila na konci prvního kvartáuu, k čemuž přispěly zadržené zisky, zpětný odkup cenných papírů a především snížení objemu rizikově vážených aktiv. Negativně mohou pak být vnímány zvýšené rizikové náklady, které svědčí o tom, že opatření přijatá v minulém roce (mimo jiné mimořádná tvorba rezerv 450 mil. EUR v Maďarsku) nemusely představovat poslední negativní dopad do hospodaření banky.

Komentář k americkému trhu

Hlavní indexy amerických akciových trhů včera posilovaly na základě překvapivě silných dat z trhu nemovitostí, kde rozjednané prodeje domů překonaly očekávání analytiků. Čísla plně zastínila mírně horší data z trhu práce. K lepší náladě mezi investory přispívá také probíhající výsledková sezóna, kde u většiny společností můžeme pozorovat lepší výsledky za první kvartál. Výjimku tvoří například Alcatel, který vyšší ztrátou za první kvartál poslal své akcie –17,95%. V závěru seance S&P bojoval o hranici 1400 bodů, uzavřel těsně pod ní: 1399,98 (+0,67%), DJ (+0,87%) a technologický Nasdaq (+0,69%). Mezi sektory byl nejsilnější energetický, následován službami. Nejméně se dařilo transportu. Zlato si včera připsalo 0,8%, stříbro 1,36% a měď 2,14%. Po uzavření trhu reportovala své výsledky společnost Starbucks, která překonala odhady, ale svým výhledem ohledně rostoucích nákladů společnosti (růst cen kávy) vytvořila nedůvěru mezi investory. Akcie v after-marketu odepisovaly 4,5%.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).