Hlavní navigace

Názory k článku Když klient "smrdí"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2006 12:02

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Aha, tak je to jasné, žádné prověřování důvěryhodnosti není třeba. Stačí se podívat, co má klient na sobě, a hned je jasno. Achich ouvej, tohle si vážně někdo myslí? Jestli ano, není se co divit, že banky naletí každému jen trochu schopnému podvodníkovi (který si dá samozřejmě pozor, aby nevypadal nápadně levně ani nápadně draze), zatímco obyčejní lidé mají problém dohodnout si úvěr, na který mají krytí v trojnásobné výši, protože nejsou oblečeni podle bankovních kritérií…
  • 12. 9. 2006 17:43

    Kadlec (neregistrovaný)
    autor dr. Vinter by se mel spise zamyslet nad svou komunistickou minulosti, pred tim nez nam zacne prednaset sve arogantni vymysli, jakozto neuspesneho a vyhozeneho manazera, ktereho jiz nikdo nechce zamestnat pro uplnou neschopnost, do te doby dokud jeho Dr. Vinter otec alias STB agent Vítr a za komunistu sef komunisticke Zivnobanky v Londyne, drzel nas synackem ochranou ruku, tak jej vsude drzeli. Ted je to uz jen prominentni komunisticky ditko, ktery se placa v kapitalismu.
    Vydavatele by meli lustrovat od jakoho povlu zverejnujou clanky.
  • 9. 3. 2011 9:20

    MOR58 (neregistrovaný)

    "Vydavatelé by měli lustrovat, od jakého povlu zveřejňují články" - Především opravte hrubou chybu a potom- vydavatelé by neměli přijímat příspěvky, které nejsou správně česky!

  • 11. 3. 2006 14:03

    jezevec (neregistrovaný)
    Souhlasím.
    Takovýhle blábol mohl napsat leda chorý mozek, jehož kvalifikace skončila u prvního dílu Dale Carnegie "Jak být oblíbený".
    A nebo bankéř na úrovni, se kterou se dnes a denně setkávám v českých bankách. Přepsat do tabulky excelu dva roky staré daňové přiznání - to by ještě zvládli. Ale pochopit jak funguje firma - to hádají podle čistoty polobotek. Bohužel to je asi realita.
  • 12. 3. 2006 4:24

    bob (neregistrovaný)
    Vetsi blbost jsem uz dost dlouho necetl , ma aktiva predstavuji pomerne (vse je relativni) slusnou castku , nepovazuji se za nemajetneho , nespolehliveho a uz vubec "nesmrdim". Ovsem pokud jsem ciste oblecen nevidim jediny duvod proc neprijit v sortkach a mokasinach do banky , JA JSEM ZAKAZNIK !!!
  • 13. 3. 2006 1:02

    Pet (neregistrovaný)
    No v jinejch trochu civilizovanějších zemích by přijít do banky v šortkách asi nenapadlo, ale u nás je to opravdu asi jedno. V zahraničí tam ani bankéřky nechodí v bačkorách.

    Jinak v bankách jestli něco smrdí, tak to většinou nejsou zákazníci, ale ty jejich podmínky. A narazit na alespoň průměrně kvalifikovanýho pracovníka je taky fuška.
  • 13. 3. 2006 7:13

    Petr (neregistrovaný)
    Tak tak... Az si mne budou banky vazit jako zakaznika, ktery jim nosi penize, a ne jako ovce na ostrihani, budu si jich take vazit jako partnera, od ktereho chci kvalitni sluzbu. Dokud budou prodavat predrazene a nekvalitni sluzby, nevidim duvod, proc bych se k navsteve u nich mel strojit jako do divadla...
  • 13. 3. 2006 7:55

    Flasi (neregistrovaný)
    Co jsem videl, tak v civilizovane cizine to funguje uplne stejne jako u nas. Lidi chodi do banky stejne obleceni, jako chodi po ulici. Standard poulicniho obleceni je u nas odlisny, takze odlisny je i standard obleceni zakaznika banky, ale kdyz ma nekdo sortky, tak ne urcite nepujde prevlect, aby mohl vstoupit do posvatne banky.
  • 13. 3. 2006 10:14

    jezevec (neregistrovaný)
    v UK jsem žil dva roky a nepotkal jsem banku, kde by se mi bankéři neklaněli až k zemi, bez ohledu na oblečení.
    Taky je ale pravda, že tam byli BANKÉŘI - nikoliv "experti" v uvozovkách, co za komunistů vystudovali tzv. práva, pak pracovali pro hlásnou troubu komunistického militarismu Obranu Lidu, a pak si udělali venku nějaký rychlokurs "kterak bankéřem snadno a rychle".
    Ostatně sám velký Bill, který chodí ve vytahaném světru, pravil - že kdo vás posuzuje podle oblečení, je promitiv jehož mentální úroveň končí ve schopnosti rozpoznat oblečení.
  • 15. 3. 2006 0:37

    radka maláčová (neregistrovaný)
    a co jste tam vlastně dělal? chodil jste vůbec do banky nebo bylo všechno cash? pokud vůbec. že by se vám někdo klaněl, to možná tady i tak pochybuju. asi jste tam vůbec nebyl.
  • 16. 3. 2006 11:35

    TO (neregistrovaný)
    Bill si může dovolit říkat, co chce. On může přijít třeba nahatej, ale jen a pouze kvůli svému ksichtu. Kdyby patřil k běžné většině, tak by si setsakra dával pozor, aby budil dobrý dojem, když by potřeboval hypotéku na barák.
  • 15. 3. 2006 0:31

    igor (neregistrovaný)
    a taky ještě sandály, kdysi jsem pracoval v jedné bance, kde to bylo naprosto normální. všichni se stejně těšili na oběd v kantýně už v 11.30, to byl začátek oběd, za 30 min už nic nebylo.
  • 15. 3. 2006 22:19

    arabela (neregistrovaný)
    asi proto to u nás tak vypadá. "Mám na to". Je to stejné, jako když jste v Národním, a podíváte se, v čem tam lidé sedí. a to i cizinci. jsme rádi, že se lístky prodali.
  • 15. 3. 2006 0:26

    ronald (neregistrovaný)
    Asi je nemáte čisté. ty polobotky. stejně mi nepřipadáte jako někdo, kdo by dostal úvěr, to podle vašeho vyjadřování. ale ted to dávaj každýmu, tak možná jo.
  • 13. 3. 2006 7:41

    zdenok (neregistrovaný)
    Není banka jako banka. Většina si pod pojmem banka, představí nádherný bankovní dům, na exkluzivním místě plný vyleštěného mramoru. OK, toto prostředí dokáže zapůsobit tak, že se tam v šortkách opravdu stydím. Teď si představte GEMB v Příbrami. Jedna místnost 5x 20m v něm tři stoly u nich tři pracovnice banky, někde vzadu zabetonovaná, neprůstřelná přepážka s penězi a všude kolem třeba i 50 klientů. Upocených, v šortkách a tak vůbec. Samozřejmě je možné domlouvat úvěry v 1. patře, kde kanceláře připomínají standardní kancelář u nás v práci...
  • 13. 3. 2006 8:09

    Jarmila (neregistrovaný)
    A sice: jak poznat pojišťováckého bouchače od seriózního poradce? I pohled by měl být obrácený a mělo by tam být: když se Vám začne pojišťovák vnucovat a říkat "pane doktore, to je přesně produkt pro Vás" tak zbystřete.
  • 13. 3. 2006 11:04

    zavináč: @ (neregistrovaný)
    Paní nebo slečno Jarmilo, jestli jste v minulosti reagovala na článek Kolik stojí pobyt v nemocnici? ::::::::::: "K těm penzím jste zapomněl dodat jednu věc: byly cca 30 let v přebytku a jsou stále součástí státního rozpočtu. Po zpackané privatizaci v 90. letech ...", tak jste to tenkrát napsala dobře. Ano, jde v zlatokopy, bouchače, kteří smrdí zase nám dole, těm obyčejným. Pamatuji, jak kdysi po převratu, na Nově J. Klíma uvedl reportáž z pošty, jak její pracovníci vnucují lidem tuším ře postžiro a pokud neuženou naplánovaný počet oveček, jaké z toho mají nepříjemnosti. Celý národ z toho byl paf, jak tohle je možné v "demokratické" zemi. Dnes patří odírání toho druhého k bohužel naprosto běžným jevům a nikdo se nad tím nepozastavuje. Chce si to jen občas připomenout, že život fungoval v minulosti i bez těhle oblbovaček...

    Někde jsem kdysi na jiné netové diskuzi četl, že někdo na pojišťováky klepající na dveře soukromého bytu automaticky posílá psa. Většinou nikdo nestojí o podomní prodavače, ať jde o prodej pojištění, stavebního spoření nebo hrnců. Pamatuji si, jak k nám do práce přišli zástupci České spořitelny, kteří normálně pracují na přepážkách, a nutili nám - přednesli nám - školení o celém portfoliu produktů celé finanční skupiny ČS. Když nepotřebujete půjčit, "výhodně" si u nás uložte. Když nemáte co uložit, tak si "výhodně" půjčte ... Všechno můžete navíc výhodně pojistit ... Platební karty k účtům, nejlépe ty úvěrové. Stavební spoření. Teplé párky. Penzijní připojištění. Internetové bankovnictví. Kupujte, kupujte, je to časově omezená nabídka. Ano, až vás polapíme, zdražíme poplatky za cokoliv. Dík za takovéto vnucování. Dobré zboží nepotřebuje reklamu ani na něj jinak lákat. Před 89. jsem tohle zažil ve fabrice s lákáním na sporožiro, a domníval jsem se, že takovýmto komunistickým agitacím již odzvonilo. Ale když to nyní dělá kapitalista, bude to v nejlepším pořádku ...

    Jednoho podvečera se tlf. ozvala zástupkyně České pojišťovny a že jim jde o moje blaho. Mám živostní pojištění uzavřené těsně po převratu. V současné době je již velice nevýhodné a tak by mi ráda nabídla "vylepšení", a to u mne doma. Chtěl jsem jednání na půdě Pojišťovny, nicméně mi nebylo vyhověno. Proč asi? Nevím, zda byla kmenovou zaměstnankyní ČP nebo zda pracovala pro ČP na základě nějaké smlouvy, ale detailní informace o mých pojistkách měla. Z 98 % jsem v tom cítil nějakou kulišárnu. Při osobní návštěvě na zahrádce u domu (domů do bytu tyhle bouchače zásadně nevpouštím) z ní vylezlo jediné - Dynamik. Jelikož v médidích běžela mohutná reklamní kampaň na Dynamik a já tvrdím, že u dobrého zboží/služby reklamy netřeba, zpozorněl jsem. Na netové diskuzi na iDnes: jak rekordních provizí dosahují prodejci Dynamiku, jak stávající klienti přijdou přechodem na Dynamik o zaručené zhodnocení dosavadních prostředků - no zkrátka samá Nej, ale pro klienta v tom záporném slova smyslu. Tak jsem dělal dál nerozhodného a ještě ji asi čtyřikrát pozval na zahrádku. Mladá, ambiciózní, oháklá, drahý mobil, drahé auto - tihle lidi na mne nepůsobí dobře, ať již prodávají hrnce u domovních dveří nebo nějaký suprprodukt v bance či pojišťovňě. Kdyby přijela (bylo to v horkém létě) na kole v šortkách a v podprdě nezakrývající její vnady (měla-li by je...), bylo by jednání o něčem jiném. Ale vážně, ne, na vykukující vnady ani na nóbl oháknutí bych v tomto případě určitě nedal, naopak mne ještě to exhibování o úspěšnosti (oháklá, drahý mobil, drahé auto) odradí... Možná tak leda mladé neploché studentce by se podařilo mi v parném létě prodat kopeček zmrzliny za 8,--, když jsem jinak lehký diabetik. Za 10,-- by se jí to ale nepodařilo, i kdyby měla ... Ale zase vážně: Na 5. návštěvě jsem ji definitivně oznámil, že nemám zájem a že mne mrzí, že se mi pojišťovna nevěnovala takto maximálně i při změně zaměstnání, kdy jsem platil ono životní pojištění srážkou ze mzdy a hned následující měsíc přešel plynule na platbu z účtu a přesto tam vznikl 1 údajný měsíční nedoplatek, který mi přes četné urgence a korespondenci nakonec až s vedením ČP nebyl nikdo schopen objasnit. Žádné návštěvy doma, ale já musel do pobočky, pak si musel dopisovat klasickou poštou (maily mi nesdělili). Napsal jsem to jak vedení ČP, tak jiný případ i na vedení ČS - že mají zájem o klienta jen když ho mohou "oškubat", ale když chce klient jen nějakou "neplacenou" operaci, nikdo to nechce dělat a přehazují si klienta jak "horký brambor".
  • 13. 3. 2006 13:22

    Jarmila (neregistrovaný)
    Jo, to jsem (celá) já.
    Onen důraz na oblečení sice tak až docela nepovažuju za nesmysl, ale jsem toho názoru, že pokud bude mít člověk, sedící za přepážkou v bance, plat odpovídající jeho postavení a nebude mít problém, za co koupí večeři, popř. kde vezme na novou ledničku, protože ta stará dosloužila, obleče se úměrně svému platu i postavení a bankéř mu v ten okamžik nebude muset cosi nařizovat jakýmsi kodexem. Pokud bude mít normální plat, pak bude mít sám některé z produktů, které musí nabízet a jeho znalosti začnou být i podloženy vlastními zkušenostmi a praxí. Leč pokud má přepážkový pracovník plat na "z ruky do huby", šatí se u Vietnamců, neb na víc mu jeho plat jaksi nestačí, je zadlužen hypotékou, protože bydlení v regulovaném nájemném nějak ne a ne sehnat, pak nemůže radit ani úměrně svým zkušenostem, protože mu k jeho smůle zaměstnavatel nařídil, kolik toho musí prodat a jaký musí mít obrat, aby nebyl vyhozen s tím, že za dveřmi stojí zástup dalších.

    Je třeba posuzovat více než jen oblečení, a to na obou stranách. Plán prodeje je shora dán, ale komu prodávat, když kupní síla chybí?
  • 13. 3. 2006 13:54

    zavináč: @ (neregistrovaný)
    Vážená Jarmilo,
    teď mi připadá, že nevíte, jaké platy jsou v bankovnictví, a to i na přepážkách. Mám v rodině zaměstance ČS, a když i on, který si nechá pro pěťák vrtat koleno, řekne, že to s tím platem není až zas tak nejhorší, tak pro normálního člověka by ten plat byl nadstandartně královský. Tvrdí sice, že tam mají buzeraci na entou a levá ruka neví, co dělá pravá, a klín se vytlouká klínem, ale kdo má na to žaludek, tak je mu hej ...
    Kdysi ve spořitelně dokonce mívali vedení produktů finanční skupiny zdarma, a tak aspoň mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je. Ale prý to již nemají a ty produkty už prý nejsou, co bývaly, takže mi občas dokonce poradí, do čeho jít a do čeho nejít. Je fakt, že poslední dobou mne posílá stále častěji a častěji ke konkurenci. Pro normální lidi je to ale tak dobře naservírované, že klient uvěří, že ten produkt je šitý přímo pro něj a je velice pro něj výhodný.
    Jinak preferuje pantofle, protože tam mají podlahové topení a když musí být nějakou dobu v botách (každý doktor vám řekne, jak je to nehygienické - sami v botách po klinice přece nechodí) - je to za chvíli pěkný puch.
  • 13. 3. 2006 16:34

    Jarmila (neregistrovaný)
    Nebojte, vím, jaké jsou tam platy, mám tam známé i příbuzné. Taky vím, že už tam udělali několik vln "optimalizace", a to poboček i pracovníků. Řada poboček zmizela, mnozí pracovníci byli odešeni. Dneska jsou na přepážkách mladší, starší už se nehodili. Platy se pomalu zvedly i na přepážce. Pravda, je tam hodně lidí, kteří mají šanci být dobří, ale v další vlně mohou být taky odešeni, pokud nebudou držet hubu a krok.
    Znám situaci ve více bankovních ústavech, nejen v ČSAS, celkem slušně se vyznám i v produktech. Mnohdy máte jedno, jestli jdete k Frantovi nebo k Pepovi, jeden produkt je za osmnáct, konkurenční bez dvou za dvacet, totéž lze říci o firmách.

    Stojím si ale za jedním: na prodejní plány, a je jedno, jestli jsou bankovní nebo se týkají prodeje plastových oken, tu prostě není kupní síla. Fakt je, že se to postupně zlepšuje. Mladý člověk, který má před sebou nutnost získání bytu a vyživování dítěte (dětí), nebude dělat ze stejný peníz jako padesátiletý, který při případné "optimalizaci" nesežene novou práci.
  • 16. 3. 2006 8:42

    zavináč: @ (neregistrovaný)
    Smutné, že ... Pro staré, zkušené práce není a ještě mají chodit později do důchodu.
    Smutné, že se opět musí držet ústa a krok, a ještě k tomu lézt do zadku ... Jste-li mladá a vyvinutá, tak vás beru ... Bohužel nejsem šéfem na patřičných místech ...
    Prodejní plány ... smutné je, že když plánovali komunisti, tak se to po 89. odsoudilo. Když k nám však přišli kapitalisti a "objevili" plánování, jsme z toho nadšeni, tleskáme tomu. Komunisti však plánovali aspoň trochu reálně, o dnešních bouchačích se to bohužel řící nedá.
    Váš poslední odstavec - nemůže to nikdo napsat nebo vymyslit lépe. Požadavky mladých jsou dnes na jiné úrovni než těch padesátiletých. Těm stačilo po vzoru Básníků auto ve třiceti nebo ve čtyřiceti, zahraniční dovolená v pětatřiceti. Oni musí mít auto ve dvaceti, do ciziny se dostanou ještě dřív, ovšem ne vždy za dovolenou, ale za prací, a dostáváme do začátku minulého století, kdy naši pradědové jeli do Ameriky za prací, protože tady práce nebyla. Ke všemu spějeme ...
  • 16. 3. 2006 10:35

    Petr (neregistrovaný)
    To s tím tvrzením, že komunisti plánovali "aspoň trochu reálně" asi nemyslíte vážně, že ne? Jejich "trochu reálné" plány vyústili v kolaps mnoha ekonomik, včetně naší. Nebo si snad skutečně myslíte, že kdyby jim to ekonomicky fungovalo, tak prostě jen tak sklapnou podpadky a odevzdají vesla? Proč myslíte, že jim funguje "komunismus" v Číně? - Pouštějí tam trh a komunismus nechávají řádit jenom na lidských právech.
  • 29. 3. 2006 8:23

    Jarmila (neregistrovaný)
    Na plány komunistů mám svůj názor.
    Kdysi jsem za komunistů pracovala v muzeu. Vrchní plánovač plánoval práci pro všechny pracovníky. Archeologovi tak naplánoval, kolik kusů nálezů má za čtvrtletí vykopat. Nikdo nebral ohled na to, že do země nevidí a neví, na co narazí. My se chechtali a nabízeli archeologovi, že kdyby měl málo kusů, že mu je roztlučeme. Jenže nálezy jsou cenné právě tím, že jsou vcelku. Proto se plánovalo tak, aby se to dalo splnit. Archeolog to dělal tak, že na jednom nalezišti narazili na odpadní jámu. To jsou tisíce kusů střepů, co naši předkové zahodili, protože rozbitá nádoba jim byla nanic. Tak to naházel do bedny, popsal, strčil do depozitáře a v případě potřeby odebral příslušný počet kusů, čímž "splnil plán". Někdy ho i překročil.
    Komunismus měl v plánování jednu vadu: neznal pokrok. Naplánoval si třeba výrobu XX kusů kotlů na LTO, pak přišla ropná krize, LTO už nikdo nechtěl, protože to bylo drahé topení, ale kotle se vyráběly na 110 % plánu ještě 5 nebo více let.
  • 16. 8. 2009 18:01

    bankino (neregistrovaný)
    Jarmilo, správně. Souhlasím s tebou. Pracuji v bance u přepážky a mám kolem 15000 Tak a ted ti co si myslí, že se v kankách vydělává tolik peněz řekněte, delali by jste to? V dnešní době je základ v bance nějakých 15čistého plus nějaké premie, takže možná tu 18náctku máte. Jste v práci od 8ráno, zavírá se v 17hodin, ale stejně tam většinou jste alespon do 18 hodin, protože musíte dodělávat věci, kopírovat, scanovat, odesílat atd.
    Spousta lidí vidí jen tu práci pracovníka banky když sedí u toho stolu, ale když odejde, má s tím většinou ještě papírování na půl hodiny. A když mu přijde klient půl hodiny před zavíračkou? Pohoda, rád to udělám,obsloužím, mě to osobně nedělá problém, jde mi to do produkce, jsem rád za nové klienty. I když přijdu kvůli tomu domů o hodinu a půl později, samozřejmě manželka proto moc pochopení nemá... .
    A nejsme informovaní? Ceníky se mění s pravidelostí co čtyři měsíce a to nemluvím o dalších změnách produktů. Obecně toho víme hodně, neznám nikoho z branže, kdo by uměl vše odříkat i pozpátku. Prostě mějte pochopení, že si někdy musíme pro informaci odběhnout, poněvadž je to kolikrát nadlidský úkol se v tom orientovat.
    Mějte prosím se slušnýma pracovníkama bank strpení, pokud jsou k vám laskaví a nápomocní, dejte jim tu jednu minutu a oni vám vše dohledají.
    Jsme také jen lidi
  • 13. 3. 2006 13:02

    ja (neregistrovaný)
    Obleceni cloveka vyjadruje, co si o te druhe strane myslim. Takze v sortkach a sandalich chodim do banky bez nejmensich vycitek svedomi...
  • 15. 3. 2006 17:10

    Klient=zákazník=pán (neregistrovaný)
    Že by si už zhýčkaní bankéři a všichni ti ostatní tamní pinglíci v kravatách tolik zvykli na svůj pozlacený automat na kafe a surfování na nejnovětších noteboocích na mramorových stolech v pracovní době, a zdegenerovali ve své zlaté kleci tak, že se ofrňují nad normálně oblečeným člověkem, který jim dává vydělat jejich usmolené nehorázné poplatky, díky kterým si to svoje kancelářské kafčo vůbec můžou dát? Che. No já do banky už dlouho vůbec osobně nechodím, ale když tam milostivě ponesu peníze, tak tam půjdu třeba v převleku za Včelku Máju, když budu mít apetýt.

    Tenhle článek buď psal nějaký podobný snobák-yuppie, nebo zapomněl dodat, že platí možná tak pro ponížené žadatele o úvěry, kteří jdou s kartáčem leštit kliky a lézt do vypasených bankéřských zadnic. Ti ať se jdou nejdřív ohodit třeba k Vuittonovi, stejně jim to nepomůže. Pokud to patřilo i věřitelům bank, pak si mohou bankéři svoje leštěné dvorany leda celé narvat.
  • 17. 3. 2006 23:11

    Hans Fuchs (neregistrovaný)
    pan Vinter zrejme trpi mindraky:
    v jakem (prumernem) oblecenim prijde klient je zcela jedno, v bance neni na modni prehlidce ale na zaklade obchodu.
    smrdet muze i "bankovni poradce" ve svem levnem obleku z umelych vlaken...
    s kratasach do banky povetsinou nechodim ale vsadim ze s kazdym, ze klidne prijdu do banky na podepsani dalsiho uveru na 15 mil. korun ve vasilu a trenkach!
  • 18. 3. 2006 13:58

    jiří (neregistrovaný)
    když se budete cítit dobře v tomto ohozu, tak proč ne. sice tím uražíte svůj protějšek, ale to je na vás.třeba mě, který pracuje v bance.
  • 20. 3. 2006 15:20

    trochu reality (neregistrovaný)
    Jak tak koukám, soudruh TO bude ten NEJ VIP na planetě nebo aspoň v ČSSR. Tvůj příspěvek rozeberu od konce.
    Do hospodody nechodím, nesnáším ty kecy typu "já bych ...". Ale v poslední době zjišťuji, že kecy různých finančních analytiků a různých teoretiků v médiích se blíží úrovni 4. cenové. Jen s tím rozdílem, že ve čtyřce musí zákazník platit a teoretikům někdo bohatě platí za nesmysly, které pouštějí do etéru.
    Je snad jedno, kolik mám na mysli "celou řadou lidí". Jednou je to deset, podruhé dva, pak třeba patnáct. Je to asi jako s TV Nova: každý na ni nadává, nikdo ji nesleduje, ale v koláčích je většinou první a když se někoho zeptáte na nějaký detail z pořadu, každý o něm ví, i když pořad nesledoval. Tak i pro mne je ten vzorek lidí, se kterými se setkávám a se kterým mám stejný názor, směrodatný.
    Mám zkušenosti, že před 89. byly pracovnice čs a.s. sice v zástěrách, ale své práci rozuměly a nikoho neoblbovaly. Nyní je vystřídaly mladé načančané fifleny, které kromě vnucování produktů celé FS nic moc neumí. Zeptá-li se klient na něco, co nedělají každých pět minut, už nevědí, ptají se kolegyň či kolegů, někam volají a výsledkem je to, že dostanete pět zcela odlišných informací na čtyřech přepážkách a jedné zelené lince. Pak si vyber od "odborníků" ...
    ""A kdybych si měl vybrat, jestli se díky volnému oblečení staneš mým klientem ty, nebo díky konzervativnímu bazírování na košili a kravatě získám padesát dělňasů z textilky, tak mi věř, že dám přednost jim, ačkoliv zrovna tenhle obor je nejmizernějc placenej a nejnejistější, co do budoucnosti.""
    Je mi celkem jasné, že si vybereš oněch 50 chudáků, které tak umně oškubeš, že ti ještě poděkují. Jak vím, tvá práce se nehodnotí jen sumou obchodů, ale i počtem obchodů. Takže ze mne bys měl jen 1 čárku, za textiláky budeš mít 50 čárek. Nepochopil jsem to s tím bazírováním na košili a kravatě: v tom budou ti textiláci nebo to po nich budeš vyžadovat?
    Píšeš, že banky se budou chovat tak, jak to po nich společnost a i já (i když si to nechci přiznat?) žádá. Já si tedy přiznávám a tedy i žádám, abyste už přestali lidi oblbovat, ždímat z nich poplatky, a chodili normálně oblečeni (tedy ty kapsáče, holky mini a výstřih a tanga, když už o ty staré a zkušené nestojíte a vyházeli jste je nebo je dali do back office. Mám přiložit rodná čísla ostatních, co nevyzvihují obleky a kostýmky?
    Jo a těch 99% klientů z retailu je asi pěkně blbejch. Viděli jsme, co banky dokázaly, než je někdo za pakatel koupil. Ten pakatel budou muset čeští občané uhradit kupujícím zahraničním vlastníkům s plnou parádou. Právě ty rozfofrované prachy klientů a hrozící nucené správy ... Oblečením konzervativním mne nepřesvědčíš, že tam lidi přemýšlějí. Ne každý je tak loajální jako ty a kdybys slyšel, co se dostane ven z bank (nemám teď na mysli stavy účtů konkrétních klientů) - jak se v bankách vytlouká klín klínem, odvolává, co bylo nařízeno a nařizuje se, co bylo odvoláno - a nejsou to žádné pomluvy! Proro bych do jistých bank neuložil ani zlámanou grešli. Mohu tě ujistit, že konkurence začíná být nejen v Praze, ale čecháček si může zajet za konkurencí za hranice. Jak budu psát níže, byl jsem v Německu. V sobotu otevřeno, servis v češtině. Poplatky x 28 nebo kolik je teď €, jsou pro čecháčka nižší než v ČR a pro Němce vzhledem k její kupní síle je to zadara. Vysvětli mi, jak je to možné, když tam mají pracovní sílu dražší než my, že dovedou být levnější? Nebo jste už platama v bankách dohnali Němce? Že by to bylo tím nesvícením ve dne?
    Proč vůvec chodíš na fotbal? Aby sis u klientů udělal oko, že jsi taky člověk a ne jen teoretik vyzbrojený poučkami pracovních postupů?
    K neformálním pátkům: i když byly "drženy", nikdo si většinou nedovolil nepřijít v tom, v čem chodí zbytek týdnu, protože by ho za to stejně šéf zdupal ...
    Bonton - to je ta společnost, co měl M. Kratochvíl a prodávala mimo jiné CD a DVD v Bontonlandech?
    Je vidět, že trenéři prodejních dovedností a psychologové vás dobře školí, stále mít po ruce jednu argumentaci a na té si stát stůj co stůj. Většina lidí neodolá a po chvíli nalévání začne přitakávat, že černá je vlastně bílá. Ale opomenuli vás vyškolit (nebo jsi byl nepřítomen nebo sis nedával pozor) z toho, že řada lidí skutečně s úřady a jim podobnými institucemi nerada jedná a vyhýbá se tomu. Jistě nepůjde o sebevědomé lidi, ale o takové, na které koukáš z výše své vyvýšené přepážky, pokud klienta neobsluhuješ ve stoje, abyste si byli rovni z očí do očí. Zrovna tak jako rom nemá příjemný pocit při střetnutí se skinem nebo zločinec s uniformou nebo pašerák s celníkem či pohraniční složkou MV.
    Mobila sic mám, ale nesnáším ho stejně jako svícení ve dne. Rozhodně do něj nehulákám čau vole, jsem na vobědě atp. Ale člověk nemůže neslyšet třeba v metru, jaké nedůležité bláboly kravatisti plkají. O ničem. Ale hlavně že se předvádějí, že mají mobil a že ho umí ovládat. Ještě musí zařvat na celý vagon, že to pošlou mailem, že nejsou Krampol, že umí mailovat. A už jsem slyšel dost takovejch úředníčků z banky, jak na fotbale nebo do mobilu hulákají, jakokdyby byli zvířata. A pokud jsem na něj zvyklej z banky jako na konzervatního občana, docela mne jeho hulvátsví vyvede z míry. Nebo když ho potkám nebo objevím někde zhulákanýho v příkopě po návštěvě restaurace 4. cenový. Ano, i tací pracují v bankovním sektoru. Přes den přetvářka v obleku a večer zvěř. Nebo naopak?
    Jak jsem si přečet, jsi i zastáncem svícení ve dne, a to já taky nesnáším. Tvá argumentace o jízdě lesíkem, kde zaregistruješ neosvětlenou pomalu přibližující se srnu nebo zajíce, ale zapomeneš registrovat neosvětlené auto, které jsi ale před tím registroval ... no, pěkný blábol. Jezdím už přes dvacet let, ale nikdy jsem nic neosvětleného nepřehlédl. Až se mi to stane, budu starý, opotřebovaný a papíry vrátím. Budu jako ty staré, neupotřebitelné ženy v čs. Nic mne nenutí jezdit, neživím se tím. Možná, že kdybys jel místo 90 na rovince jen sedmdesát a místo zpomalit na 70 by si zpomalil na 50, že by si se s tím vyrovnal. Asi tak jako lidi přestali časem vnímat svítící motorky (a spíše reagují na svištění vytáčeného motoru) a tramvaje, přestanou časem vnímat i jiná osvětlená auta. To je vědecky dokázáno, žel se o tom nesmí mluvit. Svícení opravdu není přínos k vyšší bezpečnosti na našich silnicích, je to jen zbytečná buzerace a daleko vyšší možnost zaplatit pokutu za něco, co se přílušníkům Policie bude velmi dobře ohlídávat. Je to vlastně legalizace nepřiměřených rychlostí! Tuto sobotu jsem byl na otočku v Německu. Ani slunce, ani déšť či sníh. Nikde nikdo (kromě pár neznalých čecháčků) nesvítil ani dobrovolně. Proč? Přesto jsem tam žádné nehody neviděl! A jen jsem přijel do Čech, nehoda na úseku, kde projedou tři auta za hodinu a ony se při tom 2 auta potkala a ještě k tomu sčuchla. Jaká náhoda, že ...?
  • 21. 3. 2006 9:31

    TO (neregistrovaný)
    K tomu oslovení...soudruh dle významu ve Slovníku spisovné češtiny nebo soudruh jako slovo, které zničehož nic vnímáš jako nadávku ačkoliv před rokem ´89 jsi ho běžně používal? Mimochodem, mě rok ´89 zastihl ještě několik let před dosažením plnoletosti.

    Do hospodody nechodím, ... které pouštějí do etéru. – Mimo polemiku, mnohdy jsem téhož názoru a ještě častěji mě udivuje, kolika cizími slovy lze říct úplnou banalitu.

    Je snad jedno, kolik mám na mysli "celou řadou lidí" – není to jedno. Jedno by to bylo v úplně obecné rovině, ale tady jsi použil přesné určení, v čem „celá řada“ lidí cítí totéž.

    Mám zkušenosti, že ...nikoho neoblbovaly – nebylo to spíš než jejich zásluhou či vinou, zásluhou či vinou celého nastavení? Na druhou stranu, je to věc pouze a jenom systému, který zde panuje – boj o trh, o klienta o podíl na množství prodaných produktů atd.
    Nyní je vystřídaly ... Pak si vyber od "odborníků" - mimo polemiku. Ale bohudík si už klient může vybrat z variant, které se nabízejí v základních podobách – vysoké poplatky+ nízká kvalita, vysoká kvalita+vysoké poplatky, nízká kvalita+nízké poplatky a možná někdo i našel i kýženou vysokou kvalitu+nízké poplatky.

    ""A kdybych si měl vybrat... s tím bazírováním na košili a kravatě: v tom budou ti textiláci nebo to po nich budeš vyžadovat? – v té košili a kravatě budu já, protože oni to oblečení ode mě čekají. Ať se ti to líbí nebo ne, čekají. Jako u policajta čekají uniformu a u doktora bílý plášť. Ty holt čekám mikinu a kapsáře, takže to nemohu sloužit.

    Píšeš, že banky ... a výstřih a tanga, - Nemohu než být hrubý a napsat: demagogický kec. Jsi snad ztělesněním celé společnosti? Mimochodem, co nosí na sobě bankéř v SRN?

    když už ... back office – Moje nejlépe a nejvíce (tato slova nejsou myšlena jako synonyma pro totéž) prodávající podřízená oslavila v tomto měsíci padesátiny, takže věk asi nehraje roli.

    Mám přiložit rodná čísla ostatních, co nevyzdvihují obleky a kostýmky? – bylo by to sice dobré, ale myslím, že ÚOOÚ by na to vlítnul, nehledě na to, že většina z nich by se nejspíš divila, proč se nad takovou každodenní realitou a fakticky i banalitou můžeme takhle dlouze vybavovat.

    Jo a těch 99% klientů z retailu je asi pěkně blbejch. – nemáš, zdá se, valné mínění o svém okolí ani o obyčejných lidech v tomto státě. Jsi snad sám něco víc, než ostatní?

    Viděli jsme, ...vlastníkům s plnou parádou. – Budou. Stejně jako zaplatili WV koupi škodovky, stejně jako Telefonice zacvaknou koupi Telecomu atd. atd. atd. Nebo si myslíš, že ty nadnárodní společnosti jsou jen skupinky altruistů, co chtějí rozdat v Čechách peníze vydělané v jiných zemích?

    Právě ty rozfofrované prachy ...že tam lidi přemýšlejí. – Oblečením nepřesvědčíš nikoho. Oblečení je jen signál a možná i symbol a na symboly dalo lidstvo už od nepaměti.

    Ne každý je ...nejsou to žádné pomluvy! – Kdepak, je to ještě horší. Za víc než deset let, co dělám bankovnictví jsem zažil takové kotrmelce, že bys i ty asi koukal, co všechno je možný. Nemám žádnou falešnou představu o kvalitě řízení. Ale nemám ji ani o jiných firmách. Čím větší gigant s více zaměstnanci a více stupni řízení, tím horší to je. Bohužel a bohudík, protože se to přesně shoduje s vývojem kdekoliv na světě. Jednou půjčujeme všem, za měsíc jen občanům, pak najednou nikomu. Pár let se činnosti centralizují, aby se po změně vedení začaly opět z úsporných důvodů decentralizovat. Nic nového pod sluncem. Chvíli jsou zajímavé výnosy a objemy, pak se jede jen a jen na kusy atd. atd.

    Proto bych do jistých bank neuložil ani zlámanou grešli. – Já taky ne a nemusí to být právě jen z důvodu mého zaměstnání v té či oné bance.
    Mohu tě ujistit, že konkurence začíná být nejen v Praze – bohužel má smutná zkušenost je, že ani ta konkurence nedělá z Prahy centrum nejkvalitnějších služeb, ale spíše naopak. Výborného bankovního úředníka seženeš mnohem spíš v nějakém zapadákově.

    , ale čecháček si může ... dovedou být levnější? – Dokud budou lidé skutečně ochotni zaplatit, co platí dnes, určitě se naši zahraniční vlastníci do nějakého snižování poplatků nepohrnou, byli by sami proti sobě. A dále také do té doby, dokud současné zjevné poplatky nebudou nahrazeny výnosy z dalších operací ( k tomu SRN – můj vlastní strýc v roce 1994 havaroval na dálnici. Plnění z povinného ručení německého viníka mu poslali na účet, který si tam v bance zřídil jen za tímhle účelem, cca 2500DEM, protože na tolik zněl rozpočet v servisu v SRN (tady ho to nakonec stálo 7500Kč). Vybral si 1500 DEM na dovolenou, že si tam nechá zbytek na příští rok. Ovšem za rok, když opět projížděl tím městečkem u Kolína a chtěl si vybrat zbytek, tak zjistil, že už nemá na účtu ani celých 500DEM, banka si holt brala svoje poplatky – Ale uplynuly roky a najednou je všechno jinak. Nebo snad není? Myslíš, že ty banky tam najednou vydělávají míň? Určitě ne. A že by snížily platy svým zaměstnancům? No to by je odbory roznesly na kopytech. Tak v tom asi bude něco jiného. A jestli si myslíš, že ty bankovní zisky jsou jen ze šikovných obchodů na burze, tak to tě musím vyvézt z omylu. Banka stejně jako jiný obchodník levně nakoupí a draho prodává. Až tedy budeš platit v ceně zboží navýšené o provize za zprostředkování platby kartou spolu s úrokem na svém úvěru a nebo poplatkem za obstarání nákupu akcií na burze ty bankovní zisky, potom nejspíš už nebude banka muset sama sebe zatěžovat vybíráním hloupého poplatku za účetní položku. Jo a zkus si v té německé bance požádat například o vystavení potvrzení o to, že tam ten účet máš opravdu vedený a nic jim nedlužíš. Bojím se, že bys mohl i vystřízlivět z toho nadšení.

    Nebo jste už platama v bankách dohnali Němce? - Dle posledního srovnání je v Pze průměr u zaměstnaneckých pozic těsně pod 50% průměru v bankách ve starých státech EU a zbytek republiky je cca na 40%.

    Proč vůbec ...pracovních postupů? – jsem aktivní fotbalista a celkem zarytý fanoušek.
    K neformálním pátkům: ... stejně šéf zdupal ... – Jako šéf jsem sám pro sebe zrušil volné pátky s koncem loňského roku, ale u svých lidí nadále nechávám na jejich rozhodnutí, jak chtějí chodit a zatím jsem je uhájil i před neohlášenou návštěvou náměstka GŘ. Ovšem od roku 1998 jsem je držel pravidelně naprosto bez jediné negativní odezvy ze strany svých nadřízených.

    Bonton - to je ta společnost, co měl M. Kratochvíl a prodávala mimo jiné CD a DVD v Bontonlandech? – Aha.

    Je vidět, ...a vyhýbá se tomu. – osobně úřady nesnáším a co nevyjednám korespondenčně, e-mailem a telefonem, to většinou nevyjednám nikdy, krom výjimek, kdy nelze jednat jinak.

    Jistě nepůjde ...rovni z očí do očí. – Ve stejném roce, kdy jsem nastoupil na své první vedoucí místo a pak i opakovaně jsem nechal rozbourat nebo i osobně boural staré bankovní šaltry, tak aby klient a bankovní úředník seděli z očí do očí. Půl roku mi naposledy trvalo, než jsem neustálým opakováním (možná až buzerací) donutil posledního svého člověka vstát pokaždé, když se zdvihne klient a zůstat stát, pokud se mu klienta nepodaří posadil (rozuměj mimo situace, kde je třeba sedět např. u počítače, ale s tím, že podepisování následně opět tedy proběhne ve stoje). Že toto je nyní sledováno už i ze strany vedení a jsou pořádány „hony“ na ty, kdo si takové chování ještě neosvojili, to mě může možná i hřát, protože já už mám náskok a vlastně tak došlo na má slova:o)
    Zrovna tak jako ...pohraniční složkou MV. – co na to říct? Jestli klienta stavíš do role zločince před policajtem, potom se mi bude těžko něco namítat. Osobně bych spíš použil ekvivalent vztahu lékař – pacient, protože bankéř by měl být tím, kdo dokáže vysvětlit přijatelnou formou, co hodlá s vašimi penězi udělat a nebo jaké důsledky pro vás bude mít přijetí úvěru, ale stejně, jako doktoři dokáží balíkem termínů zahltit vnímání takto vedeným popisem operace slepáku, tak i špatný bankéř balíkem jiných termínů dokáže zahltit vnímání klienta a fakticky mu i zatajit, co to pro něho vlastně všechno obnáší a co to bude stát.

    Mobila sic mám, ...bláboly kravatisti (jen a výhradně oni?)

    ... plkají. O ničem.... večer zvěř. Nebo naopak? – Dík za nahrávku. Takže přecejen tě vyvede z míry, když se konzervativní bankovní úředník nechová podle tvého očekávání. A ještě jednou: Fakt by ti u něho ta kravata nechyběla? A jak by ses na něj tvářil, kdybys ho najednou uviděl sedět za stolem v mikině s Bartem Simpsonem?

    Jak jsem si přečetl...před tím registroval ... no, pěkný blábol – přečti si to ještě jednou, prosím.

    Jezdím už přes dvacet let, ale nikdy jsem nic neosvětleného nepřehlédl. – blahopřeju. Naštěstí je nás takových většina, ačkoliv jsem už jednou byl sám, ač osvětlen přehlédnut.

    Až se mi to stane, budu starý, opotřebovaný a papíry vrátím. - Neke, nevrátíš :o))

    Budu jako ...že by si se s tím vyrovnal – o tom řeč nebyla, není a nebude. Popsal jsem tam dost přesně danou situaci a popsal jsem ji dle určitého konkrétního místa. Bohužel musím konstatovat, že 90 a 70 jsou jen pouhou iluzí, neboť většina řidičů tam jezdí 120 a možná 100. V posledních pěti letech 4 mrtvé osoby takřka na stejném místě, dvě z toho v protijedoucím autě při prasáckém nevydařeném přejížděním manévru.

    Asi tak jako ...vědecky dokázáno – rád bych ten „vědecký“ důkaz taky poznal,

    žel se o tom nesmí mluvit, - taky se nesmělo mluvit o tom, že Husák si nechával lítat vládní letadlo na Slovensko pro bryndzu na halušky.

    Svícení opravdu ...velmi dobře ohlídávat. – Taky bych byl proto, aby netolerovali nic, co je zakázáno (bytostně zase já nesnáším modrá světýlka na autech mlhovky zapnuté ve dne i v noci)

    Je to vlastně legalizace nepřiměřených rychlostí! – Tuhle větu vem zpátky, tus nemohl myslet vážně.

    Tuto sobotu ...ani dobrovolně. – Zajímavé, ale ze zkušenosti velmi těžko uvěřitelné.

    Proč? Přesto ...náhoda, že ...? – Představ si, jezdím celkem často po celé republice. A stalo se mi, že jsem dva měsíce na trase dlouhé 250 km, kterou jsem projel celkem za ten měsíc šestkrát, neviděl nehodu. A co čert nechtěl, minulý týden jsem jednu úplně čerstvou minul 10 km od mého domova cestou na trénink. – To je asi tak stejný a taky pravdivý argument, protože já pravdivost tvého tvrzení ani v nejmenším nezpochybňuji.

    Takže závěrem: Těžko se shodneme v názorech na mnoho a mnoho věcí. Možná si naopak u mnohého budeme přitakávat, ale snad bychom se mohli shodnout v tom, že posuzovat kvalitu člověka podle jedno pracovní pozice, podle firmy, která ho zaměstnává a nakonec i podle toho, jestli nosí nebo nenosí kravatu, to je trochu ulítlé.
    Autor v tom původním článku rozebíral pohled bankovních úředníků na klienty, kteří rozhodně podle toho popisu nepatří do detailového segmentu. Že si dost lidí vyložilo jeho slova jako skorem osobní útok, to je spíš jeho vina, ale do značné míry i jejich.
  • 21. 3. 2006 10:09

    trochu reality (neregistrovaný)
    Á, panáček přišel do práce. V kolik v ústavu otvíráte? A za jaký kopeš?

    bankovnictví je potřeba opravdu trochu zlidštit. Jsou Banky a banky. autor původního článku psal o Bankách, tam bych ten konzervatismus u VIP milionářů možná bral. Ale u bank, jakou je třeba ČS, která se snad ani za banku nedá považovat, bych ty tanga, carga a bez práskaček akceptoval. Fronty v akustických, neklimatizovaných místnostech, kde čekají příjemci státních příspěvků, zda jim na účet už nedorazila dávka a kde člověk slyší obsluhu i klienta ve frontě dva tři metry před ním ...

    (bytostně zase já nesnáším modrá světýlka na autech mlhovky zapnuté ve dne i v noci) - Tak tohle já nesnáším taky a sbíral bych za to papíry = shoda?

    Je to vlastně legalizace nepřiměřených rychlostí! – Tuhle větu vem zpátky, tus nemohl myslet vážně. Tak tady neshoda. Vem si, že pokud se nesvítilo ve dne, jezdilo se daleko pomaleji. Když dneska kde kdo svítí, tak jede na doraz. Jak jsem psal, byl jsem o víkendu v Německu. Jezdím tam dost často. Němci sice jezdí jak prasata, ale hlavně u nás. Tam u nich si to nedovolí. proto je tam bezpečněji i bez svícení. Bohužel a bohudík.

    když jsme u těch němců: v sobotu tam měli v bance otevřeno. Jejich kultura je tam jiná. Poplatky směšné jak pro jejich lidi , tak i pro nás (euro x 27 nebo kolik nyní je). Servis v češtině, úroky větší. Bohužel se to každému čecháčkovi nevyplatí jet za hranice do banky. To je ta konkurence...

    Hele, zjistil jsem, že když na klávesnici naťukáš € (EURO), na monitoru vidíš znak EURA, ale když pak příspěvek odešleš, tak se tam objeví znaky typu &#8211 nebo „celá řada&#8220 atd. Tak příště tyhle znaky vypisuj ...
  • 21. 3. 2006 11:34

    TO (neregistrovaný)
    Jsem v kanceláři od půl osmé a otevíráme v devět. Tu svou reakci jsem psal večer ve wordu do sedmi hodin po zavíračce.

    Jestli tedy autor psal o Bankách, proč bylo tolik negativních reakcí?

    Znám ČS celkem dobře, ačkoliv jen jako konkurenci a z komentářů mých kolegů, co v ní pracovali nebo pracují, ale přesto musím konstatovat, že jejich celková kvalita v posledních deseti letech stoupla nejvíce. Ono skoro z nuly se stoupá nejsnadněji, ale přesto si myslím, že pan Stack udělal velký kus práce, ačkoliv ještě nejméně stejně velký kus ho čeká.

    I ta fronta v bankách se věcí výchovy a doteď se najdou lidi, které musíme upozornit osobně na nutnost dodržet alespoň minimální diskrétní odstup například od osoby u pokladny. Už dva roky se snažíme naučit naše klienty, že výhodnější pro ně i pro nás je předem domluvená schůzka na přesně daný den i hodinu, nebo´t tím si ušetří svůj vlastní čas ať už čekáním v bance nebo přímo u svého bankovního poradce, který musí dělat přípravu na schůzku až během ní. Osobně počítám, že jsme se v zavádění takových zvyklostí nedostali ještě zdaleka ani k polovině potřebného času.

    Nemohu souhlasit, že lidé jezdí rychleji, protože svítí. Lidé jezdí rychleji, protože došlo v období posledních 15-ti let k tak radikální obměně vozového parku, že teď už je celkem rychlé auto dostupné skoro každému a navíc narostl i celkový počet aut. Svícení je jen důsledek tohoto nárůstu. Některá auta svítí hned po otočení klíčku, další se k nim přidali, protože jim připadá důležité být viděn ještě víc a další se přidávali především proto, že je naprosto běžné, že mezi pěti svítícími auty je to šesté nerozsvícené jakoby neviditelné.
    Ať to beru z jakéhokoliv hlediska, tak dobře vidět, to je na silnici jen polovina pravdy. Ta druhá je: Být dobře viděn.
    Možná by stačilo, kdyby svítila jen vozidla, která díky své barvě mohou splývat s pozadím, ale to by bylo docela divné pravidlo.
    A konečně u svícení můžeme začít. Pak se plavně přejde k permanentnímu měření v obcích, postihování nezastavování u přechodů a u chodců nepřecházení po přechodu a nakonec třeba díky opakovanému sankcionování začnou lidé skutečně přemýšlet, zda se vyplatí dodržovat ty předpisy nebo ne.

    K těm poplatkům v západoevropských bankách už jsem se dost detailně vyjádřil. Ovšem mohl bych taky argumentovat třeba Rakouskem, kde jsou zvyklosti zase dost odlišné. Nebo Itálie, tam jsou zase poplatky cca na trojnásobku našich, takže je to jen a jen o vývoji a opět zopakuju i o ochotě zákazníka zaplatit. Rovnováha trhu je dána ochotou platit a ochotou za danou cenu služby va daném rozsahu nabízet.

    Ty znaky tam naskákaly samy, když jsem dělal odrážky mezi odkazy na mnou komentovaný text.
  • 21. 3. 2006 14:58

    trochu reality (neregistrovaný)
    Ke zvyšující se kvalitě ČS bych mohl přesvědčit o naprostém opaku. Co dříve fungovalo a šlo bez problémů, to nyní nejde nebo jde s velkými obtížemi.

    V minulosti jsem měl u České spořitelny sporožirový účet a k němu i platební kartu) společně i manželka. V rámci "došlatrpělivost" jsem se rozhodl ukončit automatickou výměnu PK a postupně přejít k jiné bance. I když jsem v předstihu nařízeném ČS (asi 2 nebo 3 měsíce) uplatnil požadavek, aby mi již novou PK nevyráběli (byl jsem ujištěn, že k výrobě a následnému zatížení poplatky opravdu nedojde), přesto ji vyrobili a ještě chtěli za to nehorázný poplatek (šlo o mezinárodní Visu). To jsem odmítl a tak se mnou sepsali "žádost o vyřazení karty". Když jsem chtěl na jedné ze svých cest platit v Praze zboží přes elektronický terminál, byla má původní karta tvrdě odmítána. Bylo to v Tescu v Letňanech a jelikož tam v té době ještě měla náhodou otevřeno pobočka ČS (dnes má otevřeno již pouze do cca 19:30), zkusil jsem nejprve bankomat a když ani on mi nedal oběživo, šel jsem je zeptat do ČS. Tam mi potvdili, že spořitelna zrušila jak budoucí PK, tak i ty stávající, co měly ještě platnost. Samozřejmě i u manželky, kterou jsem musel sehnat na opačném konci areálu, abych mohl zaplatit původní nákup, která naštěstí u sebe měla hotovost. Paradoxem bylo, že manželka platila dopoledne v jedné lékarně (Pod motolskou nemocnicí) kartou, ale přes mechanickou žehličku. Tam to šlo samozřejmě bez problémů. Doma jsem pak začal shánět nějaký rychlý kontakt na lékárnu, abych jim vysvětlil, že budou mít problém s připsání částky díky "zrušené" kartě. Na uvedenou lékárnu mi obchodní rejtřík zjistil jen nějakou lékárnu v Plzni a ani na tlf. informacích mi nedokázali poradit. Tak jsem kontaktoval tuším že Komerční banku, kde měli účet. Výsledkem bylo, že spořitelna lékárně připsala částku ze zrušené karty. Na jednu stranu jsem měl obavy - lékárna na základě platebního dokladu ze žehličky uplatňovala právo na inkaso v KB značně později než nám bylo provedeno odmítnutí transakce platební kartou přes elektronický terminál a spořitelna tomuto inkasu vyhověla. Kdyby nám třeba byly karty zcizeny a byly v Zákazech, tak by spořka transakce hradila ještě jak dlouho? Na druhou stranu jsem byl rád,že lékárna nebude mít vůči nám pohledávku. Při další návštěvě za cca čtvrt roku jsme si v lékárně vše vysvětlili osobně, dnes už tam mají taky elektronický termínál, ve výpise z OR se skutečně objevují v souvislostí s Plzní, protože v Motole mají pobočku, v Outlooku mám jak jejich mail, tak tlf i fax a je s nimi vždy dobrá spolupráce.
    Když jsem si pak stěžoval u ombudsmana ČS, bez jakékoliv omluvy mi jen sdělil, že jsem podepsaný na žádosti o vyřazení karty. Ano, já podepsal vyřazení, ale těch vyrobených, co jsem vyrobit nechtěl. Na formuláři totiž žádná čísla karet nebyla uvedena, jen číslo účtu. Asi to tedy vzali komplexně. Tak jsem si s nimi ještě chvíli dopisoval, nicméně trvali na svém, že jsem podepsal onu žádost. Pak jsem se oklikou dověděl, že "fundovaná" obsluha ČS mi dala podepsat nesprávný formulář. To mám jako klient obsluze hejbat rukama a říkat, co má dělat? S podobnou "odborností" jsem se bohužel setkával u Spořitelny často, v rámci různých míst republiky. Co je platné, že obsluha je mladá a hezká, když nic neumí! Kam zmizeli všichni ti starší, co tam byli léta a opravdu dovedli poradit, ne jen uhnat klienta na uzavření nějakého "supervýhodného" (ale jen pro spořitelnu) produktu? Pokud jsem přišel do spořky a něco chtěl, skoro vždy nevěděli, museli někam volat a mezi sebou se dohadovat. Opravdu "profesionální" jednání. Dospělo to tak daleko, že ani na pokladní doklad nebyli schopni uvést údaje, co jsem si přál, aby tam byly uvedené. Když napsali dobře variabilní symbol, nezvládli z minulého dokladu opsat vkladatele. Když uvedli dobře vkladatele, neuvedli popis operace. A tak dokola. K tomu ty nekonečné fronty, výpadky počítačové i bankomatové sítě. Jednou se mi zase stalo, že o víkendu nešlo u benzínky platit kartou ČS (ČS má vlastní kartové centrum). Viselo tam sic upozornění, ale co já jako klient mám dělat, abych se dostal dál? Tuto otázku jsem položil ČS. A hádejte, co mi odpověděli: navštívit nejbližší pobočku a udělat výběr v hotovosti (prý v takovýchto případech odpustí i poplatek za výběr). V rámci reklamy "jsme vám blíž": rušení poboček a redukce pokladních hodin jsem usoudil, že ve spořce nemohou pracovat normální lidi nebo že zkoušejí, jací jsou klienti debilové a co si necháme líbit. Pokud je víkend, mají v rámci ČS o víkendu otevřeno asi dvě pobočky v celé ČR: Letňany v Praze a v Liberci v Hypernově. Nedávno ještě měla otevřeno i Hypernova v Průhonicích - Čestlicích, ale to je už minulostí.

    K frontám v ČS: klienty není možno nutit (ať poplatky nebo právě nedostatečným počtem přepážek v důsledku čehož jsou fronty) k využívání jiných kanálů. Nutili komunisti. Pokud klient chce, tak ať tu přepážku navštíví. Já osobně právě osobní návštěvou sleduji upadající úroveň spořitelny. Už jsem to psal i ombudsmanovi, že není možné, když je o hotovostní přepážky zájem, aby je omezovali. Pokud jsou na pobočce v okresním městě otevřeny dvě hotovostní přepážky, lidí tam stojí jak truhlíci, nadávají, ale nic se léta nemění! A k nim je otevřeno třeba 8 bezhotovostních přepážek, o které ze strany klientů není takový zájem. Pak ve frontách slyšíte nejen jednání s klienty, ale jak si přepážkoví pracovníci (bez klientů) povídají, na čem včera byli v kině nebo soukromně telefonují, co budou dnes dělat k večeři. Děje se tak ne na jedné pobočce v kteroukoliv dobu otevření ústavu. Je mi jasné, že bezhotovostní transakce se dají dělat i jinak než na přepážce, ale u hotovostních to zkrátka mnohdy nejde (nemám na mysli výběr 2 tisícovek z bankomatu). Nějaká výchova klientů je házením hrachu na zeď. Pokud je obsluha slušně upozorní, oboří se na ni a obsluze možná hrozí, že na ni klient napíše stížnost. V civilizovaných bankách i v prodejnách mobilů je vždy nějaká ostraha. Jen spořitelna, aby se asi mohla prezentovat čím dál tím vyšším ziskem, šetří na čem může. Proto ostraha ve spořitelně chybí (vyjma opravdu velkých úřadoven). Od ostrahy by klienti nějaké to upozornění možná vzali. Ale ani mi nemusí na záda nikdo ve frontě dýchat, stejně slyším dobře díky již zmiňované akustice.

    Ke svícení: ano, lidé jezdí rychleji. Ale jen někteří. Zbytek národa totiž jezdí v hajtrách z druhé poloviny minulého století! Průměrné stáří vozového parku je totiž tuším že 14,5 roku! A to ještě mnoho evidovaných vozidel, těch novějších, odpočívá v obrovském množství autobazarů po celé republice! A ten zbytek, co jezdí po našich silnicích, je šrot technicky zaostalý. Právě ten šrot není ani technicky konstruován na celodenní svícení! Auto sice bude nějakou dobu svítit, ale druhý den jej nikdo nenesastartuje, pokud tam nebude mít 14 dní starou baterku. Dynama nebo slabé alternátory baterku nestačí pořádně dobít, zvláště na kratší vzdálenost. A všimni si, i v západních filmech auta přes den nesvítí. I ve filmech amerických. Já jsem jen zvědav, jestli se bude povinně od léta svítit i v tom Německu nebo jestli náš stát bude jen papežštější než papež...
  • 21. 3. 2006 17:18

    TO (neregistrovaný)
    I já jsem kdysi byl klientem ČS, cca 2 roky v 1993-1994. Ačkoliv pro ně nemáš dobrého slova, mluvíš o svých minulých zkušenostech, tak přesto jako externí pozorovatel prohlašuji, že ČS se stává sčím dál silnější konkurencí, ale také jí ještě dlouhá cesta k dokonalosti chybí.

    K té trn kartou přes žehličku: Nemusíš se nikdy ničeho obávat, protože za transakce provedené do určitého limitu dle druhu prodejny se zaručuje banka a obchodníkovi je proplatí, pokud jde o kartu, která je ještě v expiraci. Pokud jde o trn vyšší obchodník je povinnen je autorizovat telefonicky. Vypořádání mezi klientem a bankou už se ho ale netýká.

    Pokud jde o kvalitu služeb jakéhokoliv peněžního ústavu a dokonce jakéhokoliv poskytovatele, stojí a padá s lidmi a to jak s těmi, co přímo klienty či zákazníky obsluhují, tak i s těmi, co je řídí. Mimochodem v naší bance externí poradenská společnost vytvořila model, kdy nadřízený by měl minimálně dvakrát do měsíce asistovat při jednání s klientem a následně rozebrat klady a zápory chování a vystupování toho bankovního poradce. No a jednou měsíčně si měli sednout a probrat splnění či nesplnění obchodního plánu. Nejvyšší vedení toto doporučení obrátilo, takže skutečný koučing se provádí jednou měsíčně a hodnocení jednou za 14 dní.

    Pokud jde o tu ostrahu, tak pokud vím, z velkých bank už ji praktikuje jen ČSOB. Ale fakticky jde jen o to, co je napsáno ve smlouvě s pojišťovnou, protože když k něčemu dojde, je právě tenhle pracovník a zvláště, je-li ozbrojený, nejdříve v ohrožení života a to nestojí za žádné prachy.

    Hotovost kontra bezhotovostní platební styk - zajímavé, jak najednou nikdo na tohle téma neargumentuje postupy v západoevropských bankách. Jeden můj klient si jel do jedné ze zemí beneluxu vybrat 30tis EUR. Čekal půl hodiny a nakonec mu peníze donesl v zapečetěné obálce chlap v neprůstřelné vestě. Z mezitimního rozhovoru se svým tamním bankéřem se dozvěděl, že kdyby byl z východní evropy a ne původem občan toho státu, tak by mu takovou částku vyplatili pouze formou šeku a nebo nejdříve za tři dny.
    Mimochodem si přečti zákon proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a dozvíš se, proč některé hotovostní operace bankám tak trvají. No a nakonec - bezhotovostní styk je jednou z cest, jak se zbavit do budoucna bankovních poplatků. Proč myslíš, že v Anglii mohou vydávat karty zadarmo a účty vézt bez poplatků? Lidi tam totiž většinu peněz utratí kartami a banky inkasují zajímavé provize z těchto trn. Takže v konečném důsledku obchodníci mají marže navýšené i o tyto provize bankám a klient zaplatí bance pěkně oklikou, co jí nezaplatil přímo. A to je celé kouzlo. Pak už to je jen jednosměrné - s kartou prokazatelně lidé utratí víc, než utráceli v hotovosti, tudíž dříve potřebují produkty jako je třeba kreditní karta nebo více úvěrů a z toho banky opět velice snadno profitují. A protože drtivá většina peněž jde přes bankovní účty, není problém se zdroji na tyto půjčky. Pokud ovšem není dostatek levných zdrojů, tak se mírně navýší úrokové sazby z depozit a lidé opět nějaké peníze vyškrábou a přinesou. No a taková ta nadšená prohlášení lidí, co účet v nějaké zahraniční bance měli nebo aktuálně mají a platí betelně míň, než v tuzemsku, to je pro ty banky jen plivanec v moři, protože oni vědí, že jednou stejně většina i z těchto lidí uvízne v těch osidlech půjček. No a že někdo propadne tím sítem a vlastně jim nic nezaplatí? No a co? Ostatní to bohatě nahradí i za něho.
    Ostatně výnosnost kapitálu v bankovním sektoru po celém světě mluví sama za sebe.

    Svícení už rozebírat nehodlám. Zastánci i odpůrci už snesli hromady smysluplných i nesmyslných argumentů a nyní tedy musíme vzít za bernou minci, co je schváleno v zákoně a nechat to, aby si to buď své opodstatnění prokázalo nebo ne.
  • 21. 3. 2006 18:31

    trochu reality (neregistrovaný)
    Abys v práci nehodil přesčas ...
    Jestli si četl pozorně, tak jsem někde psal, že mé zkušenosti nejsou z jediné pobočky ČS, ale z různých, ba dokonce v různých obdobích dne. Jestliže je vše v konkrétních lidech, pak se potvrzuje můj názor z minula, a to ten, že spořka zaměstnává jen debily (viz odpověď na můj dotaz, co mám dělat, když o víkendu nefungují karty a já chci zaplatit benzín).
    Obchody na přepážkách v hotovosti musím dělat, jinak to zkrátka nejde. Znám limit 100 / 500 tis. kvůli praní nečistých penízků, ale tyto výše se mne zas až tak netýkají. To však neznamená, že spořka kvůli tomu otevře jen dvě přepážky a klient tam bude půlhoďky čekat. Ne všichni klienti tam v hotovosti nesou 100 / 500 tis. CZK, někdo tam nese jen pár korun, z toho důvodu jsou přepážky i někde rozděleny na nižší a vyšší výběry, ale stále to spořitelně nezadává právo takto pohrdat se zákazníkem. I kdybych nesl jen litr, spořka mi musí vyjít vstříc, neřknu-li přímo si sednout na zadek.
    Můžeš také argumentovat tím, že v Americe při platbě v hotovosti 10 dolarů a více jseš nápadnej a už tě tamní estébáci lustrujou. Ale nejsme v Americe, kde mají taky třeba připojení na net nebo místní hovory zadara ...
  • 22. 3. 2006 10:09

    trochu reality (neregistrovaný)
    soráč za nepřesnost v CZK, mám stále v hlavě hodnoty v CZK před vstupem do EU, dnes 61/1996 hovoří o 10 a patnácti tisících, ale v EURECH.
  • 22. 3. 2006 14:40

    TO (neregistrovaný)
    Ve své pozici už stejně nejsem za přesčasy placen.

    Vážně bych se musel podívat, kolik má ČS aktuálně zaměstnanců, ale co vím, tak takokvéhle paušalizování je v jakémkoliv oboru a nebo i v jakékoliv skupině lidí naprosto nevhodné a fakticky je to předstupeň xenofobie a rasismu.
    Nepochybuju, že máš přehršel špatných zkušeností (dokonce se mi zdá, že při dělání přehmatů se tyto kumulují často u jediného klienta - možná je to pochopitelné, protože když první chyba vznikne třeba jen z drobného přehlédnutí a jde o klienta, který nám ji dá řádně sežrat, tak příště ta druhá vznikne z přemíry snahy ukázat mu, že nejsme tak špatní, za jaké nás má, třetí se vyvrbí z nervozity, že si o nás bude myslet, že jsme naprosto neschopní, čtvrtá vznikne jako naschvál nějakého zlomyslného šotka a teď zkus takového klienta přesvědšit, že mu to neděláme schválně nebo že nejsme úplní idioti), ale zároveň si zkus vzpomenout, kolikrát jsi byl s obsluhou spokojen (jestli ani jednou, tak jak to, že jsi neodešel už po prvním měsíci?). Už jsem se naučil, že pět let může všechno běžet jako na drátkách, ale pak jedna negativní zkušenost vytvoří v klientovi pocit, že neumíme vůbec nic a nepřesvědší ho ani 100 dalších spokojených klientů.
    Pokud jde o hotovostní službu ČS, tak o ním mám také mnoho negativních zkušeností, ale kupodivu ani ty jim všechny nespokojené klienty nevyhnaly do jiných bank, takže proč by to měli měnit? Navíc má vzhledem k počtu klientů ČS stále jisté specifikum, protože drtivá většina těch klientů jsou "starousedlíci", kteří už přece po "20-ti letech nebudou začínat s nějakými novými službami", takže stále místo k ATM chodí ke kase, místo telefonického bankovnictví chodí k přepážce a tak vytvářejí ty nesnesitelné fronty.
    například vklad hotovosti zatím opravdu nelze takřka dělat jinak než přes kasu, ale myslíš, že víc než třetina lidí v té samé frontě by si pro peníze nemohla zajít k ATM, aby nezdržovali sebe i ty ostatní?

    Ten příklad z Anglie byl uveden jen proto, že nemám rád jednostrannou argumentaci. Proč argumentovat výší poplatků v zahraničí, když tam jsou stanovovány v jiných podmínkách a už tyhle podmínky neuvádět?
    Popravdě poloargumentace typu: V zahraničí banky lépe hospodaří s mými penězi, takže na nich vydělávají, aniž bych já ještě navíc musel platit nějaké poplatky, to je opravdu spíše obraz neznalosti toho, kdo to prohlásí, než popis skutečného stavu.
    Ano, poplatky za transakce a za vedení účtů a řada dalších jsou u nás vyšší a to i řádově než v Západní Evropě.
    Avšak současně: Ano, v Z.E. banky inkasují úroky z mnohem většího objemu půjček a mnohem větší provize (procentuelně i objemově) z realizace bezhotovostních úhrad.
    A současně: Ano - v Z.E. klienti využívají více bankovních produktů (mají vyšší cross sellingový ukazatel, jak se módně zvyklo v naší branži užívat) a banky tak získávají další peníze z realizace těchto obchodů.
    A současně: Ano - banky v Z.E. si každou nadstandardní službu nechají zaplatit nesrovnatelně víc, než je tomu u nás.
    Kdybych chtěl fakticky být správný demagog, tak řeknu, že tady jsou na tom klienti vlastně líp, protože vědí kolik a zač platí (nechytej mě za slovo, že se používá nejasná a často i zavádějící terminologie).
    Přirovnal bych to k přímým a nepřímým daním - když nebudu platit žádné daně z příjmu, tak tutově stát zvýší spotřební daň a DPH, aby vyrovnal propad v příjmech. Sice budu mít větší příjem, ale na druhou stranu se mi ty prachy rozprchnou ve vyšších platbách za zboží a služby :o))
    Schválně se zeptej ve své bance, jestli ti kývnou na to, že si od nich vezmeš hypotéku s nejdelší fixací, ale pouze za podmínky, že ti po dobu splácení odpustí poplatek za vedení běžného účtu. Osobně bych pro takového klienta tu výjimku rozhodně prosadil.
  • 22. 3. 2006 15:54

    trochu reality (neregistrovaný)
    Objevil jsem tě ještě na http://www.mesec.cz/clanky/oblekani-jako-vizitka/nazory/ - tak jsem tam přihodil pár písmenek.

    Pokud spořitelna dělá přehmaty, tak ne u jediného člověka. Mě se různé problémy staly na různých úřadovnách, v různých dobách, souvislost mezi nimi není. A z vyprávění známých, příbuzných a kolegů z práce usuzuji, že nejen moje osoba přitahuje bankovní šotky. Jedině, že by v zákaznickém systému měli zaneseno: bacha, tenhle nechce jen vklad, ale chce ten vklad na pokladním dokladu ještě specifikovat. Na čele to snad napsáno nemám...
    Ty svoje negativní postřehy jsem si dlouho nechával pro sebe, nikoho jsem nedeptal, až s tou kartou mne vytočili a napsal jsem ombudsmanovi. To, že jsem se rozhodl od nich odejít, nebylo jen těmito nedostatky - pomohly k tomu čím dál tím náročnější fronty, uzavírání poboček, snižování otevírací doby - řada věcí, které řadový přepážkový pracovník neovlivní. Proto také konstatuji, že ve spořce je i neschopný managment. Že se na mne obsluha nacvičeně usměje, zeptá se jak se mám (když vím, že před převzetím Erste a tréninkem prodeje to byla pěkná neuróza se štěkem a že to její chování je naučené, že je to přetvářka, jinak si o mne myslí, ať někam táhnu, že by si raději nalakovala nehty) - neznamená, že hned budu spokojeným klientem a zobat jim z dlaně všechny ty "výhodné" produkty. Mimochodem, klienti ČS si to asi nejsou schopni uvědomit, ale výhodné může být vše jen pro jednu stranu - buď pro klienta nebo pro banku. Pro obé těžce.
    Zrovna včera jsem byl ve spořce udělat 3 vklady. Mám vypsaný vzor, jakou tam chci uvést textaci. Aniž by pokladní věděla, předem kříčí: to se mi tam nevejde! Říkám: vejde, je to opsané z pokladního dokladu předchozí, obdobné operace. Ano, na prvním dokladu je uvedeno, co chci. Na dalších 2 není. Dopisuji si to tam tužkou. Mám ji požádat, aby doklad vystornovala a vyhotovila tak, jak požaduji nebo si nechat zavolat nějakého nadřízeného? Brzy by asi byli všichni zaměstanci bez prémií... Paní pokladní ani po mne nechce podpis dle podpisového vzoru. Obvykle ho totiž vyžadují. Když pak namítám, že můj podpisový vzor stejně spořka nemá (nejsem osobou disponující), blekotají ...
    Se svým soukromým účtem jsem nemohl přejít jinam, protože tenkrát nejbližší jiný ústav byl 25 km vzdálen. Musel bych si brát půlden dovolené, abych se tam po práci dostal. Internetové bankovnictví bylo v plenkách všude.
    Že stojím jak blb a čekám ve frontě na pokladnu (jen 2 otevřené pokladny a zbytek otevřených bezhotovostních přepážek - kde je to rozděleno), o které není zájem, svědčí o tom, že managment spořitelny není schopen reagovat na zvýšený, dlouhotrvající zájem o pokladní operace. A ve větší míře zde nejsou zastoupeni klienti, kteří si svůj důchod nebo sociální dávku mohou bez problémů vybrat z bankomatu. I když ani ty bankomaty nedělají spořitelně čest - když věčně nefungují... Kde není rozděleno - je další hrůza. Chybí vyvolávací zařízení. stoupnete si do té kratší fronty, před vámi na přepážce začnou dělat půjčku. Po půlhoďce vás nikdo nevyzve, abyste si přešel do druhé fronty. Klienti, kteří přišli dávno po vás, už jsou dávno odbaveni. Naštěstí díky výborné akustice člověk nemusí půlhoďky stát ve frontě, a přejde do další fronty dřív. Přesto ho pár klientů "předběhne".
    Spokojení klienti většinou vznikají tím, že dané problematice až tak nerozumí. Když vidím, jak někde na přepážce klienta osloví s nabídkou životního pojištění na mnoho let a za patnáct minut klient "spokojeně" odchází s podepsaných návrhem, tak to je teda síla ... Nebo že si uzavřu povinné ručení, chci na dobu neurčitou. Né, né, jen na rok, a příští rok to obnovíme. Jak se oklikou dovídám, dělali to ve spořce proto, aby měli zajištěné čárky jak letos, tak i příští rok. Příští rok chci tedy znovu povinné ručení - no, víte, ono se nyní uzavírá jen v okresních městech, my tady nemůžeme. Další rok pro jistotu česká spořitelna prodala pojistný kmen kooperativě. Hlavně že předtím zdržovali ostatní klienty uzavíráním pojistek na přepážkách, aniž by k tomu vyhradili nějaké lidi a přepážky navíc. Takovéto nekoncepční tahy: jednou budeme prodávat banány a když se to neosvědčí, tak uviodíme - třeba lyže, auta...
    Je fakt, že co jsem přešel jinam, tak s podobnými avantýrami se u konkurence nesetkávám. A musím využívat účty u mnoha dalších bank, nejen u ČS.
    Mimochodem, manželka v práci musí používat internetové bankovnictví několika našich bank. Na spořku si neustále stěžuje, že tam něco nejde, na ovládání jako takového nedá dopustit. V tom negetivním smyslu. Když mi to ukazovala, musel jsem jí dát za pravdu. Buď jsme na počítače blbci nebo nevím ... Ale spořkou to určitě nebude...
    Tangám a výsřihům v bankách ZDAR !!!
  • 22. 3. 2006 16:40

    TO (neregistrovaný)
    Jako konkurenci se mi tohle všechno čte velice dobře. Ovšem stejně si budu stát i svým tvrzením, že i v té spořitelně došlo ke zlepšení.
    Co mě ale zaráží, to je tvoje nepřímé vyjádření spokojenosti s úrovní poskytovaných služeb u jiných bank v ČR. Takže to asi nebude zase celorepublikový a celoodvětvový fenomén ta neschopnost a dilentský přístup.
    Pokud jde třeba o to povinné ručení, tak tam je to nejen případ ČS, ale pokud vím, tak s podobnou záležitostí se museli vypořádat i klienti pojišťovny KB a nejnověji sežrala Koop. i ČPP.
    Že se některé produkty sjednávají složitěji, než by měli, protože si tím řeší zaměstnanci plnění plánů, to je smutný fakt, ale netýká se zdaleka jen bank.
    Za sebe mohu prohlásit, že na fronty třeba ke kasám mám jen jeden recept - jednu frontu a ne na každou přepážku zvlášť. Co se týče front k bankovním úředníkům, tam je to zase řešitelné přidělením každého jednoho klienta k jednomu určitému úředníkovi a vytvoření návyku na sjednávání schůzek v předstihu. Šetří to čas i nervy.
    A co se týče těch výstřihů a tang, buď rád, že to opravdu není, protože v tom případě by ještě víc klientů(mužů) podepisovalo ještě více nevýhodných produktů, než je tomu dosud.
  • 22. 3. 2006 19:44

    trochu reality (neregistrovaný)
    Sjednávat schůzky se dá, pokud budu chtít vést nějaké obchodní jednání za účelem uzavření obchodu. Pokud ale klient chodí do ústavu s "prkotinami" při cestě na nebo z oběda / práce, schůzka se nesjednává. Sjednávat schůzky se dá u úřadoven s větším počtem přepážek, u dvoupřepážkové pobočky je toto nemyslitelné. To by prodavači nic jiného nedělali, než odháněli obsluhychtivé klienty od přepážek s tím, že za 5 minut budou mít obchodní jednání s objednaným klientem, a že ten neobjednaný klient tudíž musí půl hoďky počkat. Ale za půl hoďky vlastně je objednán další klient... Mohu potvrdit, že se tak nedaří ani lékařům dodržoet objednanou dobu.
    To, že mám negativní zkušenosti jen s ČS a s jinými ústavy mám naopak dobré zkušenosti, je dáno asi tím, že skutečně píšu za sebe a o svých zkušenostech.
    Kolega v práci dnes po O proklínal obchodku a kolegyně, která kdysi dělala v Ekoagrobance a v Unionbance, zase komerčku. A další kolegyně přišla rozsupená, že ji nějaký bankomat nedal opět (tohle snad zažívá každý měsíc, že si vyjede zůstatek a ono jí to nedá peníze, i když předtím žádné operace s kartou neprováděla) peníze a že zítra půjde na poštu, kde peníze vždy dostane bez problémů (Poštovní spořitelna).
    Abych nehanil jen ČS: tuhle jsem potřeboval z bankomatu ŽB vybrat přes 11 litrů, mělo mi přijít něco domů z Iobchodu. Bankomat zachroupal, odpočítal, ale nic nevydal. Při výběru byla požadována stvrzenka, ale ani ta nevylezla. Co teď? Zavolal jsem na jejich zelenou linku, kde mi řekli, abych se ničeho nebál, že hotovost mi odúčtována nebyla, pokud jsem peníze neodebral. Já je ale odebrat nemohl, protože zkrátka nevylezly. Když jsem si po té navolil zůstatek na účtu, měl jsem tam ten výběr už odepsán! Omývali mne. Bál jsem se, že až přijde nějaký klient po mne, vyleze mu jako prémie mých 11. Naštěstí šel okolo zaměstnanec ŽB, tak jsem mu to říkal. On mne opět ujistil, že mi nic neodúčtují, já si říkal, že mám aspoň nějakého svědka, navíc mi tvrdil, že přítomná bezpečnostní kamera vidí a zaznamená, že jsem žádnou hotovost neodebral. Pak si ještě vybral na sebe, a z bankomatu skutečně žádná prémie pro něj nevylezla. Tak jsem znovu navolil výběr 11, a říkal si, že mi to zase nemusí nic vydat a já mohu ještě 15x vyzkoušet, než mi vyberu celý zůstatek na účtu. Hotovost mi to vydalo a bylo i odečteno. Na internetu jsem si pak ověřil, že mi skutečně ten výběr byl odúčtován jen 1x, tak měla dušička pokoj. Jinak se ale snažím řešit vše jako platbu kartou, osobně hotové peníze považuji za přežitek, ale bohužel s nimi musím občas dělat i jinak.
    Tvůj recept na tvoření front by měla akceptovat hlavně ČS, já jako klient jí těžko mohu poručit, aby fronty byly tak a tak. V řadě úřadoven však jsou umístěny přepážky cik cak, takže nějaké dvě fronty vedle sebe tam nejdou.
    Pokud dáme moje - tvoje postřehy dohromady, můžem udělat velkou bankovní revoluci. Ukázat, jak se mají banky chovat, jak to vyhovuje klientům.
    Mokré tričko bych taky uvítal ...
  • 23. 3. 2006 8:57

    TO (neregistrovaný)
    Asi už každá banka dává klientovi svou poplatkovou politikou, že k řešení "prkotin" není určena pobočka, ale telefon nebo internet, takže tenhle argument trochu pokulhává. Pokud ale opravdu někdo tohle neakceptuje, tak i na prkotinu si může sjednat termín a i když přijde na blind, tak se asi nemusí obávat, že bude příliš dlouho čekat. Zatím to, bohužel funguje spíš tak, že nejméně polovina klientů na smluvený termín stejně nedorazí a pokud bankovní poradce ví, že ve 14:30 by měl mít domluvenou schůzku s klientem, určitě ve 14:20 dokáže podle typu klientova požadavku odhadnout, zda mu ještě zbývá dost času na toho neohlášeného a v nejhorším případě lze v 99% případů domluvit schůzku na jiný termín, aby ten klient nemusel čekat a naopak často tím svůj čas ještě ušetří, protože před tou příští domluvenou schůzkou může mít případnou nutnou dokumentaci ten bankovní úředník už připravenou a klient se tím vyhne onoho čekání na její vyplňování a tisk.
    Jde také o to předem klienta upozornit, že už máš něco domluveného a tím je tvůj čas limitovaný. Ještě jsem se nesetkal s jinou reakcí, než je porozumnění a akceptace daného. Nehledě na to, že stačí jednou klientovi nabídnout, že v případě jeho potřeby si můžeme domluvit schůzku i na dobu mimo oficiální otvírací dobu a máš takovu kladnou reklamu, kterou by ti nezajistila ani nejbombastičtější kampaň.

    Jsem skeptický, co do dělání revoluce v bankovnictví. Ani jeden z nás tady neřekl něco, co by už někde nebylo vymyšleno a s větším či menším úspěchem i vyzkoušeno. Problém je pouze v tom, co se kam hodí a co ne. Když to převedu třeba na automobilový průmysl, tak v USA bys těžko uspěl s evropskými modely a naopak, ale přitom výrobci obou si pochvalují, jak se trefili do vkusu a kolik vydělávají.
  • 24. 3. 2006 8:57

    trochu reality (neregistrovaný)
    omlouvám se, včera jsem byl v německu tak jsem nemohl reagovat. Mimochodem, nikdo tam nesvítil, a to ani v 6 večer, kdy se to u nás už pere ještě mlhovkami a dálkovkami, jaká je tu tma... Bouračku jsem tam taky žádnou neviděl ... Telefonisty za volantem taky ne. Chodci se nevrhali na přechodech těsně před auta ani se u přechodu nebavili, aby tam každé auto zastavilo, dávalo jim přednost, myslíc si, že chtějí ten přechod použít k přechodu a ne k bavení ...
    Je smutné, ža řada věcí, které tu popisuji, v minulosti fungovala bez problémů a v rámci "zvyšování kvality služeb" byla hloupě odstraněna nebo změněna k nevyhovujícímu. Většinou se tak stává, když někdo jde do nové či jiné funkce a musí vykázat, že taky něco dělá nebo že "nové koště dobře mete". Když praktici říkali, že takhle to nemůže fungovat, byli přesunuti nebo vyhozeni pro neschopnost se něčemu novému učit nebo něco nové zvládat. Nyní s velkou slávou, plácáním po ramenech a rozdáváním metálů je služba vrácena do starých kolejí.
    V minulosti jsem "objednávání" zažil. V 15 hodin po práci. Bohužel přede mnou byl klient, který se dožadoval být obsloužen a byl upozorněn, že záležitost se nestihne. Tak si stěžoval. Mnohy totiž jedou dvě přepážky plně vytížené celou otevírací dobu a pracovník si nemá šanci ani odskočit, protože na přepážku se hrnou noví a noví klienti ... Chápu ho, že když nikde v bance nevisí upozornění ani ve smluvních dokumentech není obsaženo ujednání, že se klient musí dopředu objednat, tak se dožaduje svého - obsloužení. Objednávací systém nelze používat na přepážkách, ten se hodí dozadu, kde jsou vyčlěněni pracovníci a prostory k takovýmto jednáním. A rovněž není vhodné, aby přepážky sloužily vedle rychlovek i k dlouhodobějším jednáním. Tam, kde je vyvolávací zařízení, se dají přepážky rozdělit, ale vyvolávací zařízení jsou jen ve velkých úřadovnách.
    Když jsme u toho dělení přepážek, mohu se podělit ještě o jednu zkušenost? Dříve byly přepážky v ČS rozděleny např. na běžné účty, sporožira, vklady, úvěry atd. Pak nějaká chytrá osoba vymyslela, že všichni budou dělat vše. Při tak složité problematice, jakou celé bankovnictví bezesporu je, nebylo možné, aby jeden pracovník prakticky obsáhl vše. Vznikaly paskvily všeho druhu. Když vás pracovník znal nebo odhadl, že nejste kontrolní nákup, tak vás stejně poslal za tím, kdo tomu nejvíc rozumněl. Bohužel se pak stávalo, že někteří pracovníci tam byli jen do počtu, protože ničemu nerozumněli a naopak určití pracovníci byli přetíženi ... = to tam, kde není vyvolávají zařízení. Pak se to zase vrátilo částečně zpět, tzn. že někde dělají bezhotovostně a jinde hotovostně. Na bezhototsní přepážce třeba rozumí jeden kapitálovému trhu, ale už tak nehoví stavebnímu spoření a věcem navazujícím (překlenovací, klasický úvěr, kombinace s hypo ...). A druhý naopak. Ale i ten pokladník má zcela jistě nějaký těžce splnitelný plán prodeje a tak při hotovostní operaci vás oslovuje s různými nabídkami. A pak následuje, co už jsem uváděl - čekáte ve frontě a nějaký klient bezhlavě po 20 minutách nalévání "kladů" produktu si odnáší návrh smlouvy na dlouhodobě životní pojištění. Když jsem toto říkal v jedné pojišťovně, zírali a nechápali. Ale hlavně, že dušička byla polapena ... A ještě mne mrzí, jak jednotliví pracovníci zdůrazňují, že musíte příště opět k nim. To už jsem taky prokoukl. Jeden mi řekl jen polovinu toho, na co jsem se ptal. Když jsem se pak ptal jiného pracovníka, domníval se, že jsem se na službu ptal u nějakého externího dealera - bouchače. Tak mi nezapomněl zdůraznit, že o takovýchto službách mají největší přehled právě ONI v bance a že nějaký podomní prodej a la hrnce odsuzují. Když jsem mu pak řekl, že to bylo o u nich v ústavu vedle u kolegy (asi bouchače obchodů), co tam zrovna nebyl, hrozně si divil, ale všechno mi pak do podrobna objasnil. Škoda jen, že se tak nestalo u toho bouchače. Nakonec jsem mu celkem do podrobna objasnil produkt konkurence a ujistil jej, že oni nemají (nebo nesmějí? mít) přehled, co lepšího nabízí konkurence, čímž jsou ze strany zaměstnavatele jednostranně zmanipulováni. Rozhodně si vážím - a příště jdu k takovému prodavači, co mi přizná, že to jejich není zrovna to nej a že támhle mají něco výhodnějšího. Že jemu jde skutečně o mou spokojenost (jak mnohdy plkají jinde - ale jim jinde nejde o mé blaho, ale o to mne oškubat)... Proto, jak jsem již uvedl jinde, nedávám na první oslovení, bezhlavě nepodepisuji smlouvu ihned, zjišťuji z více zdrojů a z nich také dostávám naprosto rozdílné informace.
  • 24. 3. 2006 9:14

    trochu reality (neregistrovaný)
    jestli budeš, TO, reagovat, tak založ nový příspěvek, při Odpovědět se příspěvek naskládá do čím dál užšího sloupečku a za chvíli by se do onoho sloupečku vmístilo jedno slovo a při délce našich příspěvků by celý příspěvek byl dlouhý na délku a já bych zavařil kolečko o myši.
    "makáš" na netu jen v pracovní době nebo i jinde a jindy - třeba o víkendu?
  • 22. 3. 2006 22:18

    zbyněk (neregistrovaný)
    "TO" a "Trochu reality" vy jste se snad do sebe "zamilovali". Nechcete si zajít na pivo? Pokud účet nepřesáhne Kč 500,-, tak platím já.
  • 23. 3. 2006 8:59

    TO (neregistrovaný)
    Jednak by asi účet onu nabízenou částku přesáhl, ale především to není dobrý nápad, protože anonymita by byla v pr.... a o tu tu jde ještě víc než o samotné téma.
  • 25. 3. 2006 15:27

    TO (neregistrovaný)
    Je smutné, ... Tak si stěžoval.
    - to ovšem už je jiná záležitost a je odpovědností ne pracovníka, ale jeho nadřízeného, jak takovou stížnost vyřeší a jakým způsobem klientovi vysvětlí, že to, co vypadá v daném okamžiku jako, že mu nechceme vyhovět, tak fakticky vede ke zlepšení. Když je někdo dopředu upozorněn, že na něho budu mít čas maximálně deset minut, protože mám domluvenou schůzku s jiným klientem a nechce tomu rozumět, tak je to pitomec, se kterým nemá moc cenu se bavit. A když je někdo pitomec od přírody, těžko s ním vyjít nejen v bance, ale kdekoliv jinde.

    Mnohy totiž jedou ... se dožaduje svého - obsloužení.
    - To nemyslíš vážně? Jak chceš do jakýchkoliv smluvních podmínek nebo do provozního řádu dávat, že obsloužen budeš jen po objednání. Notabene, když to nebude nikdy úplná pravda. To je přece základní lidská slušnost, že přednost má ten, kdo si něco domluví dopředu. V restauraci se taky nikdo nepodivuje nad tím, že si nesmí sednout k rezervovanému stolu.

    Objednávací systém ... dlouhodobějším jednáním.
    - Jenže já nejsem vůbec pro jakékoliv přepážky. Ty do banky patří leda tak na kasy, kde je třeba ochránit prachy a na velkých pobočkách ještě tak na jedno místo, kam si třeba lidi chodí pro výpisy a kde ty největší konzervy stále zjišťují denně zůstatky.


    Tam, kde je vyvolávací zařízení, se dají přepážky rozdělit, ale vyvolávací zařízení jsou jen ve velkých úřadovnách.
    - Pokud je zaveden systém přidělených bankovních poradců, potom vyvolávací zařízení je úplně pasé.

    Když jsme u toho ... druhý naopak.
    - A tady se asi postrácelo nejvíc těch starých harcovnic, které perfektně znají jeden produkt, ale už hodně z nich prostě z pochopitelného lidského hlediska nejsou schopné vstřebat množství dalších informací o nových produktech. Nic proti nim, pokud zůstaly v bance a byla možnost se jich zeptat na některé špeky, které se sem tam objevují, tak byly neocenitelnou zásobárnou zkušeností.
    Teď samozřejmě namítneš, že ty mladé fifleny, které mají jen dlouhé nalakované nechty a jinak neumějí ani to, co znaly ty jejich předchůdkyně, jsou stejně nepoužitelné, tak já musím říct, že to je jen daň vývoji. Ony tam s takovými schopnostmi a znalostmi stejně dlouho nezůstanou a určitě se ještě v reálné době dožijeme toho, že budou převažovat lidé na svém místě.
    Osobně si o sobě myslím, že mám minimálně základní přehled o vetšině věcí z mého oboru a navíc podstatnou část znám i detailně, ale samozřejmě se na věci, se kterými se setkávám třeba jen jednou za rok musím podívat do předpisů, abych byl schopen poskytnout skutečně kvalitní službu a ne před klientem plácat nesmysly a potom se mu patnáckrát omlouvat, že je něco jinak, než jsem původně tvrdil. A tady se zase objevuje výhoda předem domluvených schůzek. Když totiž vím dopředu, s čím za mnou klient příjde, tak si tu "aktualizaci znalostí" udělám dopředu a potom nemusím znalosti lovit v PC a okrádat klienta o jeho čas během schůzky.
    Bankovnictví je sice poměrně složitý obor, ale není to medicína, kde se specializace dostává až někdy laikovi nepochopitelně daleko. Takže základní povědomí o všech produktech musí mít každý bankovní poradce a až na skutečné detaily, které ovšem zase zdaleka nezajímají každého klienta, je potom třeba mít erudované specialisty. Ona totiž, bůhví proč, se detailní znalost některé lidské činnosti obecně velice často snoubí s poměrně malou schopností komunikovat s laikem a tak je často dobré, když pro první kontakt s klientem jsou specifika třebas úvěrových hypotečních obchodů vysvětlována velice jednoduše a bez zabíhání do úplných detailů, protože při prvním setkání se jen výjímečně dozvídáme, co všechno za tím obchodem stojí na straně klienta.


    Ale i ten pokladník ... dušička byla polapena ...
    - To je smutný nešvar, ale já zatím vidím nejen schopnost toho poradce přesvědčit kohokoliv o čemkoliv, ale taky nechopnost lidí přiznat svou neznalost. Každý se chce tvářit, jaký je chápavý a zkušený a než by si něco detailně přečetl a nebo se dokonce zeptal, radši se tváří, že je mu to jasné. A v tom případě přece "nemůže nepodepsat", protože by se tím, třeba i jen ve své představě shodil před tím druhým. To, že toho někdo využívá při prodeji, je princip starý jako obchod sám a těžko zazlívat zrovna v bance, že to dělají stejně.
    Kdo si je schopen sám před sebou přiznat, že si o sobě nemůže říct "všechno vím, všechno znám", ten nepodlehne tak snadno a vlastně má i lehčí život.


    A ještě mne mrzí, ... naprosto rozdílné informace.
    - A tady se vrátím ke svému "evrgrínu" - jmenovité rozdělení klientů k jednotlivým pracovníkům. Potom je dána jasná odpovědnost, kdo co komu řekl a nebo neřekl, ačkoliv říct měl. Jestli budu jednou řešit reklamaci klienta, že mu bylo něco vnuceno, ačkoliv on se dodatečně dozvěděl něco, co měl znát už před sjednáním, prosím. To se stát může. Když to budu řešit podruhé v kratším čase, může to být ještě náhoda a banka neschudne, když i za cenu nějakých nákladů smlouvu zrušíme a peníze vrátíme, ale když to v jednom roce budu řešit už potřetí, potom je něco špatně a je mojí zodpovědností zjistit skutečné příčiny a vyvodit důsledky.
    Jo a pokud jde o znalost konkurenčních produktů, potom jsi vedle. To je povinnost znát konkurenci, argumentaci ke slabinám stejně jako místa, kde jsme lepší a alespoň u nás dokonce marketink vytváří speciální srovnávací materiály. Každý produkt má vůči konkurenčním výhody i nevýhody a to je právě to umění prodeje, položit správně před klienta jejich přehled, aby on sám došel k rozhodnutí, že výhody převáží dané nevýhody.
    Zase pro srovnání - Jaký je rozdíl mezi autem od Hondy a od Toyoty? Ve stejné tříde ta auta mohou mít takřka shodnou výbavu a jedno může být výrazně cenově jinde, než to druhé, ale přesto se prodají obě.
  • 25. 3. 2006 17:27

    trochu reality (neregistrovaný)
    Vžij se do situace, když jsi v roli toho pitomce, co se domáhá obsloužení. Proč by měl do banky chodit opakovaně, aby ho obsloužili? Že banka není schopna zajistit dostatek kvalifikovaného personálu a dostatek otevřených přepážek je neschopností managmentu banky. Pokud je v úřadovně 5 přepážek, z toho 1 uzavřena trvale a další 2 jsou uzavřeny větší část týdne, protože se pracovníci školí, čerpají dovolenou, jsou na náborových akcích atp. (=tzn., že trvale jsou otevřeny pouhé 2 přepážky) a managment s tím několik let nic nedělá, protože ví, že ve městě není jiná konkurence a že většina lidí těžko pojede do 25 km vzdáleného okresního města, kde ta konkurence již je, je to nezájem banky o klienty. Každý obchodník pochopí, že pokud je o něco zájem, musí tomu zájmu vyhovět. Nepochopil Julius Meinl, Edeka ... Doufám si tvrdit, že Delvita bude brzy následovat ... Jestli chce takto banka např. šetřit, tak nemá na finančním trhu co dělat. Pokud se mi děje např. v obchodě, že musím opakovaně stát na pokladnu, kde z deseti jedou tři, tak jdu příště jinam, když je kam. Naštěstí je prý u nás už "přeobchodováno", takže (vyjma vesnic) je kam jinam jít. Ale jestli obchodníci budou postupovat po vzoru bank - tzn., že se neprokazatelně domluví a budou všude snižovat pokladní a zákazníci budou tedy muset všude neúměrně dlouho čekat ...

    Proč bych to nemyslil vážně? Jak mám tedy poznat jak která úřadovna je organizována pro plynulé odbavení VŠECH klientů. Chápu jak ty, co tam přijdpu na blint, tak ti jsou objednáni. Většina běžných bank donedávna nebyla zařízena na objednávání klientů - jak kdo přišel, tak šel do fronty a byl obsloužen. Tenkrát však banky nefušovaly do ostatnícj oborů. Pokud si banka hraje na pojišťovnu, tak ať to nedělá na přepážkách, ale někde v zákulisí. Většina běžných klientů nechce a nepotřebuje osobního bankéře! Vzpomínám si, jak jsem tuhle byl u osobního bankéře, který mi nabízel životní, fondy, pojištění na zahraniční výjezdy ... Byl jsem objednán na určitý čas, nicméně schůzka s předchozím klientem se protáhla. Měl jsem dělat vyrvál, nebo čekat a plýtvat svým drahoceným časem? Když mi ponabízel vše možné i nemožné, říkám mu: ještě jste zapomněl mi nabídnout to a to. To a to bohužel naše banka nenabízí. Ostatní nabízené produkty jsem bohužel už měl sjednány jinde, jen to banka neměla zaneseno v zákaznickém systému. Proč taky, když to nebylo v rámci její fin. skupiny? A pak jsem začal já: proč banka při změně obchodních podmínek či sazebníku neinformuje klienta konkrétně (e-mailem, na výpise), proč klient musí surfovat po www. stránkách banky, a pracně vyhledávat, že u něčeho se něco změnilo? Poznamenal si to, ale od té doby ke změnám různých obch. podmínek a sazebníků došlo, a nic se nezměnilo, stejně zas dál a dál musím surfovat. Zajímalo by mne, kdyby k něčemu došlo, zda jsou pro mne jako pro klienta směrodatné podmínky, které jsem obdržel při sjednávání obchodu nebo nové, co zrovna visí na internetu? Když mi kikslo internetové bankovnictví, musel jsem do pobočky. Neměl jsem jak či nemohl se objednat ke schůzce předem. Osobního bankéře jsem nedohnal, musel mne obsloužit jiný pracovník. A taky to fungovalo ... A ten dotyčný "náhradník" na mne měl čas. Tam jsou prostě pracovníci, kteří mají objednané klienty ke schůzkám a pracovníci, kteří nikoho objednaného nemají. A tak to funguje. Jde jen o to mít dostatečný počet lidí na správných místech. A to spořitelna za těch X let po privatizaci nepochopila a pochopit nechce.

    Ne všude a ne všichni klienti mají svého bankovního poradce. A abych měl svého rádce na to, když potřebuju změnit trvalák, protože mi zrovna nejde internet a já nechci z důvodu bezpečnosti jít na jiný comp?

    K těm starým pracovnicím: ještě když se ve spořitelně příkazy podávaly na papíře a pak tipovaly, staré harcovnice nic nezkazily, a to bylo operací! Noví, mladí, ano, i když již při daleko menším počtu operací, protože dnes Udělej si sám, kliente, a ještě nám za to zaplať víc, než když jsem to dělali my-banka. Jménem našeho ústavu se vám omlouváme, stane se tak meximálně 3x za 1 dekádu ... Jen to prosím vás nikde neříkejte... Chápu, na malém městě by hned bylo jasné, odkud vítr vane ... A ti noví, mladí tam už nějaký ten pátek jsou, bohužel, pokud se nejedná o našprtaný prodej bankovních superproduktů jsou stále vedle jak ta jedle. Viz mé postřehy o vyplnění pokladního dokladu bankovním prodavačem. V některých ústavech si klient sám vyplňuje doklad, a uvede, co na doklad chce. Ve spořitelně však obsluha celý doklad natipuje a předá vám jej až ve chvíli, když je vytištěn a neobsahuje údaje, které žádáte. A co mohu řící z praxe: řada klientů se dožaduje, aniž by k dotyčnému pracovníkovi byla přidělena jako k osobnímu bankéři, obsluhu právě od něj - tedy od staršího. Vy mi to tak pěkně vysvětlíte, Vy mi tak pěkně poradíte, Vy mi to tak hezky uděláte ... Mladé, dnes již trochu starší fifleny jsou tam stále ... ale i fifleňáci, tedy oni. Co jsem však již také za ta léta vypozoroval, je, že někteří byli za svou schopnost být neschopnými vyhozeni - ještě výš ...

    Nechci se chlubit, že nepodléhám intrikám prodavačů v bankách. Už jsem také podlehl, ale ne po 15 minutách jednostraného vychvalování produktu. Stavební spoření - znám jej řadu let a nemám již 1. cyklus. Mým cílem bylo jen výhodně spořit, tedy bez úvěru. Podmínky stavebního spoření jsou svázány dost zákonem a tak ústav nemá až takové možnosti zde klienta vysát. Kromě poplatků. Byl jsem ujištěn, že ČS-stavebení spořitelna má nejnižší poplatky na trhu, u všech položek. No, uvěřil jsem, ověřil jsem si to až později. Neměla. Jednalo se sice jen o pár korun, ale šlo o princip lhaní. V té době jsem ještě neměl standardní přístup k Intenetu, takže vše se nedalo zjistit jedním dvěma kliknutími, jako dnes. Ale časem jsem to zjistil. K takovým lhářům (jak jsem pak zjistil u jiného, externího prodejce, jsou prodavači vybaveni materiály, kde jsou mimo jiné srovnány i poplatky konkurence) - a ty to ve svém příspěvku taky přiznáváš - již příště nejdu. Jak se divili, že už další cyklus u nich nechci ... Ještě mi tenkrát neřekli, že klient po skončení cyklu nedostane výpis za poslední, konečný rok. Tak jsem o něj musel bojovat až přímo na centrále, kde mi tenkrát potvrdili (bohužel jen telefonicky, abych zřejmě neměl v ruce důkazní prostředky, kdybych z toho chtěl dělat někde aféru), že stávající SW vybavení to opravdu neumožňovalo.

    Mohu tě znovu ujistit, že lidi nemají moc odvahu si stěžovat. Zvláště na malém městě, kde každý každého zná. Většina lidí jen brblá a nadává. Když jim říkám, hele nasra*i tě už poněkolíkáté, zruš účet a jdi jinam. Řeknu mu, kde na netu nalezne porovnání třeba běžňáků, karet, stavebního spoření ... Odpověď: ono to jinde bude podobné, a co tam negativního ještě nemají, časem budou mít taky. Částečně má pravdu, protože buzerace nadřízených opravdu některým dobrým pracovníkům udělá peklo a naopak ty neschopné vyzdvihne ještě výš. A když se pak klient oklikou doví, že mu sice bylo přiznáno, že je v právu, ale že zároveň provinivšímu pracovníkovi šéf řekne, aby to příště udělal zase tak, ale aby si klient nestěžoval ... I ten šéf je buzerován zase svými nadřízenými... Tak snad nezbývá, než si stěžovat přímo generálnímu nebo ombudsmanovi a třeba i anonymně. A když pak mladá fiflena osloví: nestěžoval jste si náhodou ? s pocitem vítěze banky nad prohravším klientem ... Jak jsem již uváděl při své stížnosti ombudsmanovi - že jsem si nepříjemnost s kartami zavinil vlastně já, protože jsem podepsal nesprávný dokument a měl tedy obsluze říci: vyplnit formulář č., zaškrtnout políčko x, odeslat na ... prostě zahýbat rukama.

    K materiálům o konkurenci - jak již píši výše: (jak jsem pak zjistil u jiného, externího prodejce, jsou prodavači vybaveni materiály, kde jsou mimo jiné srovnány i poplatky konkurence): pak je naprostá sviňárna, že mi prodejce vyloženě lže. Je známo, a v různých TV pořadech již mnohokráte na to upozorňovali, že zvláště smluvní ujednání psaná malým písmem nědke pod čarou jsou mnohdy minimálně v rozporu s dobrými mravy... A řada klientů se na nějakou nejasnost ve smlouvě optá, nicnméně prodejce jim vysvětlí lhaním, jen aby klient obchod uzavřel. To se mi zdá jako sviňárna, slušně řečeno. Pokud se zeptám přímo na výši poplatků u konkurence, a on mi přes to, co má uvedeno v manuálech, zalže, tak je to stále sviňárna. Když půjdu kupovat auto za 300 tisíc, prodejce mi nalže, že to má turbo motor a veškerou bezpečnostní výbavu a pak mi dodá 3válec 1,2 l, kde veškerou bezpečnostní výbavou je 3. brzdové světlo a že to samé auto stojí jinde jen 220, tak co si o tom pomyslíš? Sic k takovému případu asi stěží dojde, ale je to jako názorný příklad pro ty, co vše nechápou...

    Příště, pokud si vzpomenu, mohu uvést ještě jeden příklad stavbeního spoření - nafukování cílových částek...
  • 28. 3. 2006 20:31

    trochu reality (neregistrovaný)
    Jestliže banky s velkou slávou propuštěly a nejsou schopny čelit zájmu klientů v určitých oblastech, tak jsou zkrátka neschopné. Pro klienty jiný pohled neexistuje. Bankám to nepodtrhává nohy jen proto, že mezi není až tak velká konkurence a to negativní, co zavede jedna banka, brzy ty druhé okopírují. Viz zavedení poplatků Českou spořitelnou za výběr z cizího bankomatu. Před tím poplatky nebyly nutné a fungovalo to. Jen banky možná neměly tak převysoký zisk.

    Případ koupi auta - přesněš to jsem před několika málo lety zažil. Já měl sporožiro ve spořitelně, obchodník s autem též. Přesto trval na platbě v hotovosti. Karta by mi asi nestačila, ale nechtěl ani šek. A mohu ujistit, že třeba tycí malí podnikatelé - živnostníci na malých městech a vesnicích nedají na hotovost dopustit. Než by dostali peníze inkasem z kartových obchodů, tak ty hotové peníze pětkrát otočí mezi svými dodavateli. Samozřejmě hlavně bez jakéhokoliv podchycení v "papírech", to aby stál tolik nerejžoval na daních ...

    K jednotnosti uvnitř banky. Mohu ujistit, že právě spořitelna nemá žádnou koncepci či kulturu v obsluze klientů. Co na jedné úřadovně dělá jedna přepážka, to jinde dělá jiná. Chápu, že spořka asi nemá na to vybavit všechny počítače potřebným SW a ani její pracovníci nemají na to, aby obsáhli celou agendu. Proto také jinde popisované problémy s kvalitou a znalostmi obsluhy.

    O "hru na pojišťovny" se zahraniční vlastníky nikdo neprosil. jestli jsou zvyklí na něco tam u nićh, tak ať to dělají se vším všudy i u nás. Tzn. i s odpovídajím počtem fundovaných lidí.

    S tím příkladem o trvaláku - nebyl samozřejmě ze spořky, ale ze současné banky. Chtěl jsem ukázat, že někde to jde, když se chce. Ta banka se samozřejmě nemůže chlubit tak závratně stoupajícími zisky jako spořitelna. Pro mne je navíc neadekvátní výše zisku zdviženým prstem: tady klienta škubou!

    Ke změně obchodních podmínek: kde bych jako klient měl být s novými podmínkami prokazatelně seznámen? Ne každý má možnost surfovat po netu, banka má rozsáhlé prostory přístupné klientům - tam dělat šťáru a la hledání bomby? Domnívám se, že klient by měl stát bance za to, aby se obtěžovala dát klientovi nějak vědět, když ji ze svého produktu dá vydělat na rekordní zisky. A to se týká i změn v sazebnících. Nelíbí se mi "péče" o klienta pouze když jde o to s ním uzavřit nějaký obchod - to jsem ale již popisoval jinde (Česká pojišťovan - Dynamik).

    Jak uvádíš případ na Škodovce... I to jsem bohužel zažil, ale obráceně a vůbec se mi to nelíbilo. Od známého jsem se dověděl, že každou chvíli přijde z Boleslavi do servisu nějaké oznámení, že od ... do ... je nějaká vážná závada a že majitel nesmí být o závadě informován a že problém bude v tajnosti odstraněn při garanční prohlídce. Tohle tutlání, zamlžování, zamlčování se mi vůbec nelíbí a je opět symbolem této "demokratické" doby.

    K té chybovosti: moje zkušenosti jsou z místní pobočky, kde bylo pár podnikatelů a pár podniků, které už mezitím skrachovaly. Takže o nějakém náporu několika tisíc položek nemůže být ani řeč. Připadá zde ale v úvahu nepřímá úměra: čím méně příkazů, tím více chyb. Dřív brala spořka a zpracovávala příkazy v ten den, dnes již jen dopoledne, odpoledne to jde na další den. Tomu říkám zlepšení služeb! Ne každý má doma net nebo chce lovit klávesy na mobilu, sběrné boxy existují i v jiných bankách.

    O tom, že tví podřízení lžou, se dovědět vůbec nemusíš. Ne každý klient, zvláště na malém městě, má touhu si někoho proti sobě popudit (jak jsem uváděl: fiflena = nestěžoval jste si ...). A pokud tě nadřízení jebou, že máš špatné výsledky v plnění plánu, rád zamhouříš i obě oči, hlavně když čárky budou přibývat.

    Jsi asi jedním z mála, komu by stížnosti nevadily. Na každém školení sice každý odkývá, že ventilováním nedostatků se odhalí to, co člověk díky mnohaleté rutině přehlíží a nevnímá, třeba.
    V životě se mi nikdo za chybně natypovaný příkaz neomluvil, natož aby nabídl odškodnění. A to ani za ty karty, co nám zrušili ještě před koncem jejich platnosti.

    S tím stavebkem: princip je jednoduchý. Chci jen spořit. Po 5 letech dle tabulek by to mělo být např. 100 tisíc. Pracovník spořitelny však přesvědčí na CČ 200 tisíc. Proč asi? Má z toho dvojnásobnou provizi. Po 5ti letech mám těch 100 tisíc naspořeno a abych využil zaplacený vstupní poplatek (většinou 1 %), tak budu ještě 5 let spořit nebo když ty peníze potřebuji, tak polovinu toho poplatku musím oželet ...

    Mikinám, pantoflím, riflím, kapsáčům a tangům NA|ZDAR
  • 29. 3. 2006 18:03

    TO (neregistrovaný)
    Jestliže banky … tak převysoký zisk. Ono se to nemusí zdát, ale mohu zodpovědně prohlásit, že průměrná návštěvnost na pobočkách oproti druhé polovině devadesátých let výrazně klesla, ale na druhou stranu se prodloužila doba, kterou klient na pobočce stráví. Počty příkazů denně jsou na nějaké cca 1/10 oproti době před telefonickým a internetovým bankovnictvím a počty hotovostních transakcí zvláště s tím, že 99% účtů je napojeno na karty klesly cca na ½.. Takže tady je vidět, že platit stejné množství pokladníků opravdu není cesta vpřed. Co se týče výběrů z ATM, tak to je opravdu hlavně vina ČS. Dříve existovaly dohody, že si banky mezi sebou účtovaly za výběry kartami cizích bank jen nějakou část skutečných nákladů, ale ČS na tom byla díky počtu svých ATM nejvíc bita. Tak začala účtovat ostatním bankám plnou cenu, cca 55 Kč, což odpovídá opravdu zhruba skutečnosti, kolik takový výběr banku na nákladech stojí – platíš totiž karetní asociaci, několika centrům pro zpracování a samozřejmě i správci datových linek). Ostatní banky se chvíli snažily dohodnout mezi sebou, ale nakonec se to rozpadlo a všichni si začali účtovat mezi sebou plnou cenu a tímto také větší či menší část z té částky byla přenesena na klienty. Případ koupi … na daních ... Ti malí nemohou nedat na hotovost dopustit, protože i svým dodavatelům jsou po mnoha a mnoha „fakturových podvodech“ nuceni platit za zboží v hotovosti a daňová neprůhlednost těchhle operací je jen druhotný produkt u těch otrlejších. Ale jsem přesvědčený, že by bezhotovostní platby přivítali taky. Už jen z toho důvodu, že účtenky z terminálu jim nikdo v noci ani při přepadení neukradne a ti osvícenější si jsou vědomi i toho, že s kartou lidi víc utrácejí. Jinak inkaso z elektronických terminálů trvá při 2-4 dny maximálně a ty 4 dny jen v případě, že terminál mají od jiné banky, než u které mají účet. K jednotnosti uvnitř banky. Mohu ujistit, že právě spořitelna nemá žádnou koncepci či kulturu v obsluze klientů. Co na jedné úřadovně dělá jedna přepážka, to jinde dělá jiná. Chápu, že spořka asi nemá na to vybavit všechny počítače potřebným SW a ani její pracovníci nemají na to, aby obsáhli celou agendu. Proto také jinde popisované problémy s kvalitou a znalostmi obsluhy. Já už tohle nebudu komentovat, protože vnitřní strukturu ČS neznám a mohu se jen dohadovat, co je chyba systému a co je chyba lidí. O "hru … počtem fundovaných lidí. Myslíš, že tam jsou naprosto všichni bezvýhradní profíci? A jakou dobu trvalo tomu systému, než se vytvořil a zažil? Určitě to nebylo ani pět, ani deset a dost možná, ani patnáct let, ale ještě víc. Když budu optimista, tak řeknu, že na jejich úroveň se kompletně dostaneme tak nejdříve za dalších deset let a stejně to bude něco, co bude ovlivněno naší mentalitou, která si pořád potrpí víc na improvizaci než na bezvýhradný perfekcionismus. S tím příkladem … tady klienta škubou! Už to nebudeme dál rozebírat. Určitě jsem neměl nikdy na mysli, že naprosto striktní dodržování objednávacího systému nám nehrozí asi nikdy, ale že bude stále vedle sebe fungovat i to chození na blint. Ale stejně, jako v nějaké hodně žádané restauraci si před návštěvou uděláš radši rezervaci, abys tam nemusel čekat, než někdo odejde, ačkoliv sem tam se tam stihneš najíst i bez rezervačky, tak to bude i v bance. Kolega jedné banky mi vyprávěl, že mu volal klioš, který díky služba v cizinecké legii byl z Francie zvyklý takřka výhradně na objednávání. Chtěl termín, kdy bude mít na něho ředitel čas. Ten mu ale řekl, že tenhle týden může přijít kdykoliv se mu to bude hodit. Ale ten člověk přesto chtěl nějaký přesný datum a čas, protože nevěřil, že se tomu kolegovi nezaplní ten týden jinými domluvenými schůzkami. To teda bylo v době, kdy začali u nás teprve zavádět tohle objednávání, takže moc nehrozilo, že se těch domluvených schůzek sejde aspoň několik, ale přesto to byl zajímavý přístup od toho klienta. Mimochodem, když jsem působil jako bankovní poradce pro střední firmy, tak jsem měl diář zaplněný na celý týden i 14 dní dopředu a nikomu nepřipadalo divné, že chodím na schůzky naprosto přesně, nebo dokonce, že vůbec chodím na domluvené schůzky a už vůbec nikoho nenapadlo, že by mohl chtít, abych přišel, až se mi to bude hodit. Pak jsem se vrátil k retailu a dost mi trvalo, než jsem si zvykl, že domluvený termín pro 75% klientů nic neznamená. Ke změně … (Česká pojišťovan - Dynamik). Jestli se nepletu, tak ze zákona o bankách jasně vyplývá, že na každém obchodním místě musí být k nahlédnutí všechny podmínky banky a navíc s každým prodaným produktem musí klient ty podmínky dostat taky. A jsem dost tvrdě hlídní, abychom měli skutečně desky s podmínkami volně k dispozici a abychom tam neměli věci ještě z roku raz dva. Jak … této "demokratické" doby. Jsem skeptický k moc velké otevřenosti, protože když takovou informaci nepřekroutí média, tak ji sprostě zneužije konkurence a toho se každá firma bojí jako čert kříže. Stačí se podívat na současnou kampaň kolem ptačí chřipky: Na nepřetržitém masírování informacemi o nemoci, která zabila za 3 roky na celém světě míň lidí, než obyčejná chřipka zabije za jeden rok v ČR, rýžují farmaceutické firmy a média, ale zkus se podívat, jak dlouho se udrží nějaká protikuřácká kampaň? Kouření prokazatelně zabíjí o tisíce procent lidí víc, ale kuřácká loby zase naopak o každou takovou kampaň po chvíli udusí. K té chybovosti: … i v jiných bankách. Počty příkazů – viz. Výše. A to srovnání je z dob, kdy jsem působil na pobočce, která je v 6-ti tisícovém městě. O tom, že … budou přibývat. Opravdu se o jejich lžích nemusím dozvědět. Jenže jak dlouho to může vydržet? Jak jsem napsal – jednou je to náhoda, podruhé taky a třetí klient se stejnou stížností už mě začne moc zajímat. Zaplaťbůh jsem zatím v pozici, kdy nám to celkem běží, takže se můžeme víc soustředit na kvalitu :o)) Jsi asi jedním … jejich platnosti. Proč myslíš, že klientům v maximálním počtu nabízím úlitby v podobě slev a podobně? Aby ty stížnosti neřešili dál, protože to už je větší problém i pro mě. Ale obecně si myslím, že kvalita a rychlost řešení reklamací už v první instanci svědčí i o kvalitě celé organizace. Už od začátku mě učili, že omluva mě nic nestojí a vždycky jsme klientům zdůrazňovali, že případné náklady, třeba úroky z prodlení na finančáku zaplatíme a taky jsme to i několikrát zaplatili, když se klient rozhodl, že to je moc. Fakt je, že drobnější částky jsme řešili už od začátku úlevami na poplatcích, protože to bylo i administrativně míň náročný. S tím stavebkem… musím oželet ... Já vím, jak je to se stavebkem a vím i jak jsou počítány provize. Je ale individuální, jak je to rozpočítáváno dál na pracovníky. Holt, pokud jednou na podíl na provizích, tak potom ti v zájmu vlastní peněženky budou muset nabízet co největší CČ, ačkoliv tím riskují, že příště už si to u nich neotočíš. Ale lepší asi vrabec v hrsti … Ať žijou kostýmky a kvádra!! PS: Vpravo nahoře v okně je ikonka "Maximalizovat, tak ji někdy vyzkoušej, nebo si přijď pro úvěr na větší monitor :o)))
  • 29. 3. 2006 21:26

    trochu reality (neregistrovaný)
    Dík za nabídku na úvěr, ale u jaké že banky? Já osobně si ale na spotřebu nepůjčuji ani u bank, ani u různých společností typu Provident, Home Credit a já nevím ještě jak se všichni jmenují ... Ikonkou maximalizovat ničeho nedosáhnu, obraz je přes celý monitor i bez ikonky a monitor 22 nemám. Tajný tip: F11 !!! Ale taky to moc nepomůže...

    Mne jako klienta nezajímají žádné statistiky vytíženosti a počty operací, mne zajímá, jak dlouho čekám na obsluhu. Mnoho lidí na přepážkách již nevybírá, ale když tam někdo donese třeba tržbu, a ta se musí přepočítat a ona nesedí. Každý nemá na svoz pancéřovými 7securitas... Pak ostatní klienti musí nepřiměřeně dlouho čekat.
    Drobní živnostníci fakt nemají rádi karty a už jsem se mnohokrát přesvědčil, že ji jsou schopni různými výmluvami odmítnout. To samé se stravenkami. Za karty i stravenky si distributoři strhávají pro obchodníčka nemalý peníz. To, co je pro bankéře pakatel (ať náklad, či mzda), je pro normálního člověka či živnostníka obrovská suma. Chtělo by se to trochu držet při zemi.
    Stále hovoříš o svých schůzkách s klientelou. No spořitelna je tu pro masy, a na ty masy zkrátka nemá. Proto velký počet drobných klientů chodících jak se jim zachce. Když měla monopol, tak se na to tak nějak zvyklo, ale nyní se již někteří klienti porozhlédli jinde a vidí, že jinde to jde i s lepším komfortem. Jde o to přestat být konzervativní, přestat jen nadávat, rozhoupat se, účet ve spořce zrušit a jít jinam. Když je kam. Znovu připomínám, že na vesnici, pokud člověk nepodniká nebo nemá jinou možnost dostat se častěji do nějakého většího města, kde ta konkurence je, nemá šanci přejít k jinému ústavu. Pokud nechodím do nějaké VIP restaurace, tak ani tam nejsem zvyklý se objednávat. Přijdu, a místo je. Když náhodou není, přijdu jindy nebo jdu jinam. Jak jsem psal, je u nás přeobchodováno, ale i přerestaurizováno ... Restaurace ale není podmínkou k žití, banka bohužel někdy ano, i když bych některé rád zrušil ...
    K obchodním podmínkám: klient je sice dostane, ale jen při uzavírání obchodu. Pokud pak nastanou změny a klient nechodí do banky šmírovat nebo nesurfuje každý den na netu nebo si zkrátka nevzpomene, tak se o změně podmínek nikdy nedoví. A pokud dojde k nějakému problému, které podmínky jsou pro klienta ty správné? Ty co mu šoupli v bance při sjednání obchodu nebo ty, co klient nemá, ale za trvání kterých došlo k problému?
    Asi tvoje banka pracuje operativněji a kvalitněji než ta moje bývalá, když si můžete dovolit klientům kompenzovat postihy např. od FÚ...
    Jak vidíš, lež nemá krátké nohy, a pokud to přímo nebije do očí, tak je průchodná po mnoho let, co jsem spořku navštěvoval a ještě navštěvuji. Praktiky sjednávání "výhodných" obchodů přetvrvávají. Dokonce si myslím, že je k tomu v některých případech učí trenéři prodejních dovedností, protože na některé finty by ani prodavači sami nepřišli, co je za ta léta znám.
    Na netu na Měšci je další článek na oháknutí v BANCE, ne v těch našich polokampeličkách s.r.o., tak jsem tam přihodil odkaz na naši diskuzi...

    Ať žijí duchové!
  • 28. 8. 2009 15:50

    Suschi (neregistrovaný)
    Pan Vinter silně přehání. Např. jeho prohlášení, že když přijde klient z ,, terénu ,, měl by myslet na náhradní obuv..., trochu reality pane Vinter... .
    Ve více věcí s vámi nesouhlasím a to sám pracuji v bance.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).