Hlavní navigace

Když banky pomáhají. Aplikace pro nevidomé pomůže přečíst bankovky

21. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dokázali byste podle hmatu poznat hodnotu české bankovky? Lidé se špatným nebo žádným zrakem přitom tento problém pravidelně řeší. Mobilní aplikace jim v tom pomůže.

Přísloví „sytý hladovému nevěří“ se dá aplikovat i na zrak. Málokdo se zdravým zrakem vnímá, že existují lidé, kteří jej nemají vůbec, nebo vidí velmi špatně. A že je potřeba nacházet cesty, jak si musíme jako lidé vzájemně pomáhat. Jenže i pomoc něco stojí a nejde ji dělat jen pro lásku k bližním. Je potřeba zaplatit lid i procesy. Proto je vždy vítané, když se najde sponzor, který v rámci sociální odpovědnosti také přispěje. Příkladem je projekt Cash Reader, česky čtečka peněz.

Zavřete oči a vnímejte hmat

Každá česká bankovka má unikátní ochranné znaky, které lze cítit i hmatem. Ale schválně, zkuste si to. Když zavřete oči a vezmete do ruky nějakou českou bankovku, poznáte její hodnotu? Podle její hmotnost jistě ne. Podle velikosti snad jen pomocí speciálních pomůcek. Brzy zjistíte, že zjistit její hodnotu bez zraku je takřka nemožné. A co mají dělat slepí a slabozrací lidé?

Příběh slepce

Začalo to už v roce 2016. Vývojář Tomáš Jelínek se v rámci své práce setkal s nevidomým kamarádem, který si postěžoval, že má v kapse sice chytrý telefon, ale stejně musí na rozpoznávání bankovek používat starou plastovou šablonku. To byla pro něj výzva a spolu s jeho týmem začali vyvíjet aplikaci pro identifikaci bankovek. Práce se podařila a téměř po dvou letech práce aplikace byla na světě. Umí rozpoznat hodnotu bankovek 40 světových měn a je přeložena do 25 jazyků.

Aplikace Cash Reader

Zamířit a přečíst. Nebo vibrovat

Aplikace funguje velmi jednoduše. Stačí zamířit kameru chytrého mobilu na bankovku a okamžitě zjistíte její hodnotu. Lidé se zbytky zraku hodnotu bankovky na displeji uvidí s vysokým kontrastem, podle volby pak aplikace hodnotu bankovky vysloví, nebo zavibruje. 100 Kč znamená jednu vibraci, 200 Kč zavibruje dvakrát apod.

Hello nevidomí a slabozrací!

Vývoj aplikace nebyl zadarmo, takže přirozeně nabízí i placené služby. Ale díky podpoře Hello bank! mohou lidé aplikaci pro rozpoznání české měny využívat zcela bez poplatků. Pokud jde o ostatní měny, tak aplikace ještě zdarma rozpozná nejnižší dvě bankovky od každé měny. V případě, že má uživatel aplikace zájem o plnou verzi, zaplatí za doživotní licenci 349 Kč.

Mobilní aplikace nás baví, takže když nás oslovil pan Tomáš Jelínek se svým plánem na vytvoření aplikace, hned nás to zaujalo a rozhodli jsme se projekt finančně podpořit, vysvětluje důvod roční sponzorské podpory Gabriela Pithartová, Brand & Customer Experience Director Hello bank!

V zeleně vyznačených zemích se používají bankovky, které Cash Reader umí rozpoznávat.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

V zeleně vyznačených zemích se používají bankovky, které Cash Reader umí rozpoznávat.

Spolupráce s Cash Reader vznikla spontánně, když nás oslovil napřímo její autor Tomáš Jelínek tzn. nevybírali jsme z více projektů, vysvětluje Pihartová.

 Projekt nás oslovil hned z několika důvodů:

  • Unikátnost na trhu a silná relevance vůči finančnímu sektoru i naší strategii každodenního snazšího života s financemi.
  • Moderní technologie – naprosto intuitivní appka, která pomáhá.
  • Mezinárodní využití, případná budoucí možnost pro zapojení dalších zemí skupiny BNP Paribas
  • Aspekt komunity lidí a sdílení (podobě jako v našem pojetí Hello spolu)  – konkrétně při přidávání nové měny do aplikaci potřebují tvůrci bankovky mít fyzicky k dispozici. Pomáhají jim s tím lidé z celého světa, ať už jde o cestovatele, tak o jejich uživatele z konkrétních zemí, kteří jim bankovky posílají.

I díky Hello bank! a tomu, že aplikace je dostupná pro čtení českých bankovek zdarma, je ČR v žebříčku zemí podle počtu uživatelů dlouhodobě v první pětce, uzavírá Pithartová.

Podpora Hello bank! přitom pokryje nejen bezplatnou dostupnost čtení českých bankovek pro uživatele, ale také rozšiřování aplikace do dalších zemí světa. Aplikace se těší velké oblibě, nicméně je stále potřeba pracovat na osvětě, aby o její existenci zrakově postižení věděli. I proto spolupracují její tvůrci např. s nadací Světluška anebo se zúčastní festivalu pro zrakově postižené Agora.

Bez zraku a odkázaní na pomoc

Svět slabozrakých je plný nástrah a překážek, a to nejen fyzických. V České republice žije 60 tisíc zrakově postižených osob, z toho přibližně 20 tisíc je nevidomých. Braillovo písmo přitom najdete dnes na řadě výrobcích včetně léků, ale na bankovkách ne. Proto zrakově postižení lidé používají různé, léty osvědčené pomůcky, jako jsou třeba u rozpoznávání bankovek speciální plastové šablonky. Díky nim lze rozeznat hodnotu bankovek na základě jejich rozdílné délky.

Jenže pracovat s nim vyžaduje cvik, a někdy je tak jednodušší si bankovky den předem připravit do jednotlivých přihrádek peněženky a spoléhat na to, že při placení nevidomí narazí na poctivého prodejce, který jim správně vrátí. Podpora start-upů, digitalizace služeb, fungování přes mobilní aplikaci, ale i městský bikesharing, ekologické vnímání světa či zdravý životní styl jsou nám blízké, řekla již dříve v rozhovoru pro Měšec.cz Pithartová a popsala tím jeden z důvodů finanční podpory Hello bank!

dan_z_prijmu

Stejný problém pak je při cestování. Když v zahraničí dojde na placení, jsou tito lidé opět odkázáni na poctivost prodejce. Druhou možností je pořídit si šablonku pro danou zemi, což v případě eur není složité, ale u ostatních neeurových zemí se to opět komplikuje. Neřešitelný problém je u amerických dolarů, které mají stejnou délku, takže fyzické rozpoznání je pro nevidomé nemožné.

Zajímavosti

Cash Reader existuje necelý rok a za tu dobu se stal jednou z nejpoužívanějších aplikací pro čtení bankovek na světě.

  • Rozpoznávání 75 světových měn a je dostupný ve 30 jazycích.
  • Cash Reader používá po celém světě přes 40 tisíc uživatelů. Na iPhonech si ho nejvíce oblíbili v USA a Mexiku. Na Androidech je nejvíce uživatelů v Indii, Indonésii nebo v zemích Jižní Ameriky.
  • Nedávno přibyla funkce pro ovládání hlasem. Třeba na iPhonech lze Cash Reader naučit vlastní fráze pro každou měnu a pak stačí jen vyslovit „Hej Siri, rozpoznávej forinty.“ Tento hlasový příkaz sám zapne Cash Reader, přepne na rozpoznávání maďarských forintů a už jen stačí namířit telefon na bankovku.
  • Aplikace nedávno získala 2 ocenění na největší české konferenci pro osoby se specifickými potřebami INSPO.

Pomyslné zlaté české ruce

Právě maximální vstřícnost ke zrakově postiženým uživatelům vedla vývojáře k vývoji této aplikace. Chtěli jim umožnit spolehnout se, že jim technologie bude umět moci pomoci doma i na cestách poznat hodnotu bankovek. Tím ale příběh nekončí. Dalším cílem vývojářů české appky je dostat ji i ke zrakově postiženým lidem v jiných zemích světa, a ulehčit jim tak každodenní manipulaci s penězi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).