Hlavní navigace

Kdy vás vyjde levněji poslat na mateřskou a rodičovskou otce?

9. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Nechcete jako těhotná OSVČ platit vyšší odvody, ale s almužnou místo mateřské se nespokojíte? Pošlete na mateřskou a rodičovskou otce. Jak?

Výše peněžité pomoci v mateřství (PPM), lidově mateřské, je pro budoucí maminky, které jsou zároveň OSVČ, finančně likvidační. Čtěte více: Mateřská pro OSVČ je almužna. Raději si na mateřství spořte stranou 

Postarala se o to nová pravidla, která neumožňují doplácet na nemocenské pojištění vyšší zálohy a vylepšit si tak mateřskou. Respektive možné to je, ale novinka v podobě nutných doplatků na důchodovém pojištění bere tomuto kroku jakýkoli smysl. Čtěte více: Rok 2011: Konec snu o maximální mateřské

Jednou z možností, kterou maminka má, je přivýdělek k mateřské a následně k rodičovskému příspěvku. Tímto tématem jsme se zabývali v článku: Jak přivést na svět potomka a nepřijít na mizinu?

Protože jsme ale redakce zvídavá, pídíme se i po dalších možnostech, jak nepřijít s pořízením potomka „na buben“. To, že může jít na rodičovskou otec, není žádný objev. To, že může jít i na mateřskou, už ale bude pro mnohé novinkou.

Když je otec zaměstnanec a matka OSVČ

Je to skutečně tak. Otec může jít kromě rodičovské také na mateřskou, ovšem s určitým omezením. Toto řešení může pomoci tam, kde matka je OSVČ a její příjem jí dovoluje skrz vyměřovací základ platit minimální zálohy na pojistné. Pokud totiž platí minimální zálohu na důchodové pojištění, může počítat jen s velice nízkou mateřskou.

Novinky letošního roku na sebe totiž navázaly vyměřovací základ na nemocenské a důchodové pojištění. Kvůli tomu je nápad navyšovat si uměle mateřskou vyššími zálohami na nemocenské pojištění finanční sebevražda. Pak by totiž bylo nutné odvést ze stejného vyměřovacího základu, z jakého platíte právě zálohy na nemocenské, také zálohy na důchodové pojištění. O tom, že toto řešení ztrácí smysl, napoví snad jen fakt, že pojistné na důchodové pojištění je ve výši 29,2 % z vyměřovacího základu, zatímco na nemocenské jen 2,3 %. Pro maximální mateřskou by tak matka OSVČ musela platit měsíčně 3415 Kč na nemocenském a 43 346 Kč měsíčně na důchodovém. Nevěříte? Informace je ověřena u ČSSZ. 

Vyměňte si s manželem kalhoty

Právě v těchto případech přichází na řadu řešení vyměnit si s otcem dítěte kalhoty. Tedy pokud je zaměstnanec. Odvádí totiž pojistné ze stejného vyměřovacího základu (ale dělí se o ně se zaměstnavatelem) a výsledná mateřská, kterou příslušná OSSZ vyčíslí jemu, může být pro rodinný rozpočet přece jen snesitelnější. 

Není však možné přiznat otci mateřskou hned. Má na ni nárok nejdříve od počátku 7. týdne ode dne porodu a podpůrčí doba je tak u otce dlouhá maximálně 22 týdnů. Pak ale příslušná OSSZ stanoví výši PPM, která vyplývá z příjmů otce.

Pravidla platí pro oba rodiče

Pravidla pro přiznání PPM platí stejně pro matku i pro otce. Tedy i on musí splnit podmínky pro nárok na mateřskou a být po 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem (a v době nástupu) na PPM účasten nemocenského pojištění. (U OSVČ ještě platí podmínka 180 dnů účasti na pojištění v posledním roce.)

Nárok na mateřskou mu pak vnikne na základě písemné dohody s matkou o převzetí dítěte do péče. Otec dítěte může pobírat PPM na základě písemné dohody, která byla uzavřena podle § 32 odst. 1 písm. e) zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (ZNP). Dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu od počátku 7. týdne ode dne porodu. Převzít dítě do péče na základě dohody s matkou lze i opakovaně, řekl serveru Pavel Gejdoš, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) s tím, že v dohodě musí být uveden den, od kterého bude otec o dítě pečovat a den porodu. Podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen. Pokud se však matka dostaví k ověření podpisu na OSSZ, ověří ho sama OSSZ, dodal Gejdoš. 

Jak požádat?

O mateřskou při převzetí dítěte do péče otcem je potřeba požádat na tiskopise Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče. Ten najdete na všech Okresních správách sociálního zabezpečení (OSSZ) i na webu.

Vyplněný tiskopis byste pak měli předat svému zaměstnavateli a ten posléze příslušné OSSZ i s podklady pro vyměření dávky. 

skoleni_15_4

Kromě dohody s matkou o převzetí do péče na OSSZ doneste i rodný list dítěte. Pokud zde předložíte originál, nemusíte už pořizovat úředně ověřenou kopii.

Jak je to s rodičovskou

To, že rodičovskou může čerpat i otec, je známý fakt. Otec, který celodenně osobně pečuje o dítě, tedy může požádat o rodičovský příspěvek místo matky. V pobírání příspěvku se mohou také střídat. Nejkratší interval střídání výplaty dávky je přitom jeden měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).