Hlavní navigace

Názor k článku Kdo vám dá nejrychleji úvěr ke stavebnímu spoření? od VlK - Na tohle kalkulačku nestvoříte jednoduše, resp. bych před...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2015 21:54

    VlK (neregistrovaný)

    Na tohle kalkulačku nestvoříte jednoduše, resp. bych před výrobou kalkulačky varoval. Vaše návrhy jsou legitimní, ale kombinují různě volativní produkty. Kalkulačka bude počítat s výnosy, které ji zadáte, nicméně počítat s průměrnými výnosy na akciích zvláště na dobu 5 let jsou spíše spekulace.

    Kdysi jsem kombinaci HU a SS hojně doporučoval, nyní je to s důvěryhodností SS horší. Doporučoval ne kvůli finanční výhodnosti, ale kvůli flexibilitě. Osobně vždy preferuji, co nejmenší splátky (nejdelší splatnost), nicméně rostou celkové úroky/náklady. A ne každý má investiční profil na to, aby "přebytečné" peníze investoval v produktech s vyšším výnosem (ale také vyšší volatilitou či rizikem).
    Pro někoho může být vhodná offsetová hypotéka, ale ne pro každého. Pak tu zbývá hypotéka a potřeba rezervy, která typicky nese méně než kolik musí platit na hypotéce.
    Ale pak zas tvrdá kalkulačka moc nepomůže. každý klient je jiný a dle jeho natury je dobré zkombinovat SU, SS, ale i KTK či KK.

    Např. první fixační období doporučuji spíše kratší s co nejmenší splátkou - klient dost často neví, co to znamená každý měsíc se obejít bez x tisíc korun za hypo splátku. V prvním letech se může objevit potřeba rekonstrukce, opravy, která při koupi nebyla viditelná. Chtěli koupit byt a nemohli čekat na výročí termínáku. Atd.
    Tady tvrdá kalkulačka porovnávající výnosnost je spíše na škodu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).