Hlavní navigace

Názor k článku Kdo může v práci zkontrolovat, že jste nepili alkohol? od JKL - Statutární orgán společnosti, NENÍ ZAMĚSTNANCEM společnosti a proto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2013 0:00

    JKL (neregistrovaný)

    Statutární orgán společnosti, NENÍ ZAMĚSTNANCEM společnosti a proto se na něj nevztahují příslušné ustanovení zákoníku práce.

    Navíc nechápu o jaké "pracovní době" u statutárních orgánů mluvíte? Statutární orgán je FUNKCIONÁŘ firmy a žádnou "pracovní dobu" nemá, svoji funkci zastává 24 hodin denně, 365 dnů v roce a činnost spojenou s funkcí může vykonávat kdykoliv... V praxi má sice většina statutárních orgánů nějakou "obvyklou dobu", kdy jsou v prostorách společnosti, k zastižení na telefonu atd., ale čistě z právního hlediska se NEJEDNÁ O PRACOVNÍ DOBU.

    Tomu odpovídají i stanovy většiny firem, kdy v určitých urgentních případech se mají zaměstnanci obracet přímo na statutární orgány i kdyby bylo třeba 03:00 na Štědrý den.

    Statutární orgán si ani nemůže vzít "dovolenou", že by se na týden nebo dva zprostil odpovědnosti za výkon své funkce (jako je tomu u zaměstnanců), kdy pokud zaměstnanec není v práci a v pracovní době, tak neodpovídá za situace, které ve firmě vzniknou (pokud nevznikly jeho dřívějšími činy), ovšem statutární orgán odpovídá za firmu NEUSTÁLE.

    Navíc zaměstnavatel má opravdu právo požadovat, aby se zaměstnanec podrobil kontrole na alkohol, OVŠEM(!!!!) zaměstnanci ukládá povinnost podrobit se POUZE zákoník práce a pokud se nepodrobí, může s ním být "jen" okamžitě rozvázán pracovní poměr - zaměstnanec má tedy stále možnost odmítnout.

    Krevní zkouška být nařízena sice může, ale zaměstnavatel NEMÁ právo nařídit zásah do tělesné integrity zaměstnance a tedy zaměstnanec nemusí souhlasit s takovým druhem kontroly, který vyžaduje zásah do jeho tělesné integrity - například vpich jehlou.
    Při tomto zásahu navíc hrozí zaměstnanci zdravotní újma - například zánět žil, infekce získaná při vpichu atd., přičemž riziko je sice malé, ale nedá se nikdy předem vyloučit a každoročně jsou případy takto postižených lidí.

    Nelze po zaměstnanci spravedlivě požadovat, aby podstupoval zdravotní rizika trvalého poškození zdraví, byť s malou pravděpodobností ovšem předem nevyloučitelnou, jenom pro účely preventivní kontroly zaměstnavatelem. Odporovalo by to přímo Ústavním právům, které stojí výš než zákoník práce a práva zaměstnavatele.

    Pokud tedy zaměstnanec souhlasí se zkouškou, ale NELZE JI PROVÉST z důvodu nutnosti zásahu do tělesné integrity zaměstnance (např. nutnosti provést vpich jehlou), pak zaměstnanci nemůže hrozit postih.

    Preventivní krevní zkoušku může tedy každý na základě těchto skutečností odmítnout...

    Mimochodem já osobně bych nechtěl vidět jak by muselo vypadat moje předloktí, kdyby mi zaměstnavatel mohl nařizovat třeba denně krevní zkoušku a musel jsem ji podstupovat :-)

    Takže, když už píšete článek, uveďte informace celé!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).