Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kdo dostane vyšší důchod? Poslanci rozhodnou, komu přidají tisícovku měsíčně od jos.chrst@seznam.cz - V roce 2004 jsem nedobrovolně odešel do PID.Jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2018 22:53

    jos.chrst@seznam.cz (neregistrovaný)

    V roce 2004 jsem nedobrovolně odešel do PID.Jsem ročník 1960.S důchodem se dalo celkem vyjít,ale ale začali se platit léky,zdražily se potraviny,energie pohoné hmoty a to dost.Dnes trpím bídou.Celkem bych souhlasil s možností přivýdělku cca 2000 Kč.Bez snižování důchodu.Víc nechci ani nejsem schopen přivydělat.jos.

  • 18. 8. 2018 8:26

    Paly (neregistrovaný)

    Přivýdělku bráni pouze zdravotní stav. Podle zákona si přivydělat můžete. Takemam ID 3. Stupně (stareoznaceni PID) a mám kliku, ze zamnestnavatel mi vychází 100% vstříc. Mužů tedy svých zbylých 30% praceschopnosti využít.
    Ten hloupý zákon o omezení pri ID byl už dávno zrušen.

  • 18. 8. 2018 20:21

    Krtek (neregistrovaný)

    Hloupý zákon... No mně to přijde spíš logický. Buďto jsi invalida takže nemůžeš pracovat a máš důchod. Nebo invalida nejsi a můžeš se živit prací. Pracující invalida pobírající invalidní důchod mi připadá jako zvrácenost.

  • 19. 8. 2018 8:34

    Jarmila (neregistrovaný)

    To je těžký. jsou choroby, které vám dovolí pracovat jen částečně a třeba jen někdy. Příkladem je třeba roztroušená skleróza. Někdy je ten člověk v pohodě a pracovat by mohl, jak má ale ataku, je rád, že žije a není schopen žádné práce. Přitom ataky mohou přicházet naprosto nekontrolovaně a kdykoli. Zaměstnáte člověka, o kterém nevíte, jestli z důvodu zdravotního stavu přijde zítra do práce? Nebo prodavačky, které celý den stály na nohou, mívaly jako starší dámy křečové žíly a mohly pracovat hlavně v sedě, nevydržely už být celý den na nohou. Spousta z nich taky kvůli tomu dostala PID. Ony taky mohly pracovat jen třeba několik dnů, ale pak by musely při práci jen sedět. A to jsou jen dva příklady, takových chorob máte víc.

  • 20. 8. 2018 1:18

    ViR

    Zkuste si o invalidních důchodech něco nastudovat. Pro Vaši inforamci - ID mají tři stupně a I. a II. stupeň výslovně předpokládá, že jde pouze o příspěvek na vyrovnání sníženého výdělku v důsledku horšího uplatnění na pracovním trhu (vlivem invalidity), a že tito lidé budou dále soustavně a pravidelně (byť třeba na kratší úvazky či v méně náročném zaměstnání) výdělečně činní. Jinak řečeno, systém invalidy těchto dvou nižších stupňů pracovat nutí. (Pokud nebudou pracovat, nejsou důchodově pojištěni a v závislosti na tom jim nemusí vzniknout nárok na starobní důchod.) Teprve u ID třetího stupně, kterých je menšina, se má za to, že postižení je tak vážné, že znemožňuje pravidelnou a soustavnou práci tak, aby člověka uživila. Což ovšem neznamená, že by si takový invalida nemohl nárazově či v malém rozsahu přivydělávat takovou prací, kterou zvládá.

  • 20. 8. 2018 7:16

    Paly (neregistrovaný)

    Prosím Vás o trošku širší vysvětlení, jak to myslíte. Na první pohled se mi Váš názor zdá jako hloupost.

    Můj pohled (pracující invalida 3. stupně- RS mne upoutala na inv vozík a významné omezila funkci obou rukou. Hlava je zatím v pořádku)

    Jako invalida za určitých podmínek pracovat mužů. Zaměstnavatel musí strpět, ze pracuji když to jde, převážně z domu. Ve firmě musel udělat změny, abych tam mohl pracovat (stavebni úpravy). Takových zaměstnavatelů není mnoho, a proto je logicky i nižší plat. Obzvlášť pro technické pozice.
    ID dostanou lidé s částečným snížením praceschopnosti pravé jako kompenzaci tohoto sníženého platu, ale pouze za předpokladu, že před uznáním invalidity platili dostatečně dlouho pojistné.

    Teoreticky si dokážu představit, ze si k ID nebudu moct přivydělat, ale to by ID musel být podstatně vyšší a umožnit žít (dnes je pouze k přežití). Ale pak by mi chyběl kontakt s ostatními lidmi.

    Další aspekt je finanční bilance pro stát. Tím že pracuji je pozitivní (na daních odvedu téměř 2x tolik než dostanu důchod).

    Zdravotní aspekt - pracovní činnost mne udržuje v lepším stavu, nez kdybych doma ležel v posteli.

    Finanční bilance pro mne - ID by měl být minimálně 70% příjmu. V mem případě je asi 20%. Nutné více náklady ID nepokryje (roční důchod pod 100000). Náklady jsou na speciálně upraveny byt, auto, přístup do domu, vozík... peníze jen lítají a podpora ze strany státu je, ale je to pouze podpora-tj. stát počítá, že mám jiný významný zdroj příjmu mimo státní kasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).