Hlavní navigace

Názor k článku Kdo dostane vyšší důchod? Poslanci rozhodnou, komu přidají tisícovku měsíčně od ViR - Evidentně o tom jak se počítají důchody víte...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2018 2:26

    ViR

    Evidentně o tom jak se počítají důchody víte méně než málo. Do roku 1995 se důchody počítaly z výdělků posledních 5 nebo 10 let, podle toho, co bylo pro důchodce výhodnější. Od roku 1996 se počítají ze všech výdělků od roku následujícího po dosažení 18 let, avšak nejdříve od výdělků r. 1986. Výdělky předchozích let se přitom přepočítávají na současnou mzdovou úroveň podle každoročně vyhlašovaného indexu růstu mezd. V praxi to znamená, že například člověku který půjde do důchodu v r. 2019 se započtou výdělky za období 1986 - 2018, přičemž výdělky v jednotlivých letech se pronásobí příslušnými koeficienty tak, aby odpovídaly současné mzdové úrovni (resp. současné hodnotě peněz). Ze součtu těchot výdělků (za 33 roků) se vypočte průměrný výdělek nazývaný osobní vyměřovací základ, a z něj se po přepočtu dle redukčních hranic stanoví tzv. výpočtový základ. (Ten pak slouží ke stanovení procentní výměry důchodu podle doby pojištění.)

    Problém "starodůchodců" je v tom, že zatímco pro nově přiznávané důchody se dřívější výdělky při výpočtu důchodu "valorizují" koeficientem průměrného růstu mezd, již přiznané důchody se valorizovaly jen o inflaci a 1/3 (čistého) růstu mezd, což bylo s výjimkou jediného roku od r. 1996 znatelně méně, než průměrný růst mez (použitý pro nově vypočtené důchody). Díky tomuto rozdílu došlo k tomu, že váha (hodnota) historických výdělků je u dnes přiznávaných důchodů významně vyšší, než opakovaně valorizovaný důchod "starodůchodců" stanovený ze stejných výdělků ve stejném období. A vzhledem k tomu, že průměrná doba pobírání důchodu u žen je 27,6 roku, zatímco u mužů jen 19,1 roku, je u žen, při současném souběhu nízké průběžné valorizace a nižších důchodů již na počátku, ten problém malých důchodů "starodůchodkyň" dost výrazný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).