Hlavní navigace

Kdo dostane vyšší důchod? Poslanci rozhodnou, komu přidají tisícovku měsíčně

17. 8. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Příští týden bude definitivně jasno, kdo dostane od příštího roku výrazně přidáno k důchodu. Poslanci o tom rozhodnou na mimořádné schůzi. Valorizace bude rekordní každopádně.

Každý měsíc o tisícovku více za stáří ve výši 85 let, nebo za 25 let v důchodu? O tom budou rozhodovat ve středu 22. srpna na mimořádné schůzi poslanci. Budou volit mezi vládním návrhem na růst důchodů a úpravami, které na začátku července schválil senát. Jde o peníze navíc zhruba pro 140 tisíc důchodkyň.

Autorem pozměňovacího návrhu je senátor za ODS Miloš Vystrčil. Podle něj je vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění nespravedlivý především vůči ženám, které odešly do důchodu dříve než jejich mužští protějšci.

Když to mám přiblížit na konkrétním příkladu, tak 85letý muž se narodil v roce 1933, šel do důchodu v 60 letech v roce 1993. 80letá žena se narodila v roce 1938, šla do důchodu v 55 letech, protože vychovala dvě děti, tedy taky v roce 1993. Oba dva jsou stejnou dobu v důchodu, ale žena má nižší důchod než ten muž, protože částka se odvíjí od toho, kdy byli ekonomicky aktivní. Žena je stejnou dobu v důchodu jako muž, bere méně, a ještě má dostat přidáno jen ten muž. To mi připadá padlé na hlavu, vysvětlil svůj návrh v rozhovoru pro Novinky.cz Vystrčil.

Dělali jsme si průzkum, podle našeho propočtu by se to mělo týkat 140 až 145 tisíc žen. Tenhle návrh, který předložila vláda, na tuto skupinu lidí kašle. Zapomněli na to, měli by to přiznat, dodává senátor.

Koalice je proti

Podle zástupců současné vládní koalice je ale jeho návrh nesystémový, když by odměnil třeba i lidi, kteří šli do předčasného důchodu. Navíc by zhruba zdvojnásobil dodatečné výdaje státního rozpočtu na zvýšení důchodů o 1000 korun.

Poslanci už vládní návrh na změnu důchodů jednou schválili na konci června. Tenkrát pro něj hlasovalo 130 ze 132 přítomných poslanců. Senátoři ale změnu důchodů poslancům v červenci vrátili s Vystrčilovým pozměňovacím návrhem. Aby ke zvýšení důchodů od začátku příštího roku došlo, musí být nová pravidla schválená už v září, právě proto se poslanci mimořádně svolali ještě na konec letních prázdnin, kdy obvykle nezasedají. 

Na schůzi 22. srpna se nejdříve bude hlasovat o Vystrčilově pozměňovacím návrhu. Pro jeho schválení bude stačit nadpoloviční většina přítomných poslanců. Pokud poslanci jeho návrh zamítnou, bude se hlasovat o původně schváleném znění. K jeho schválení ovšem už bude třeba nadpoloviční většina všech poslanců – tedy alespoň 101 hlasů. Další pozměňovací návrhy už nejsou možné.

Proti Vystrčilovi a pro vládní návrh budou hlasovat vládní ANO, ČSSD a nejspíš i jejich podporovatelé z řad KSČM. Byl k tomu už jednou konsenzus. Senátní verze má navíc velký dopad na státní rozpočet, řekl šéf KSČM Vojtěch Filip po schůzce s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Senátní verze by pro státní kasu znamenala zvýšení nákladů asi o dvě miliardy korun.

Důvod pro odmítnutí Vystrčilova návrhu může být i čistě technický. Na České správě sociálního zabezpečení nemáme software, který by byl schopný spočítat těch 25 let od nástupu do důchodu. To by mohlo způsobit problémy, píše na stranickém blogu ministryně práce Jana Maláčová.

Proti senátorské změně se vyslovil třeba i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Vedlo by to k tomu, že bychom zvýhodnili lidi, kteří šli do důchodu předčasně, a znevýhodnili ty, kteří dobrovolně pracovali déle, řekl Novinkám Ferjenčík. Hranice 85 let nám přijde vhodná, senátní verze je nekvalitně připravená, dodal.

I když třeba opoziční ODS naopak bude podporovat návrh svého senátora, vypadá to, že nakonec by k prezidentovi na podpis ze sněmovny měl zamířit původní vládní návrh.

Více pro 200 tisíc lidí

Vláda v souladu se svým programovým prohlášením navrhuje dvě opatření pro vyšší důchody. První, o které je spor, míří na starší důchodce.

Ti, kteří dosáhnou 85 let věku, mají dostat jednorázový a bezpodmínečný příplatek k měsíční penzi ve výši 1000 korun. Dostat ho od lednové splátky důchodu za rok 2019 mají i ti, kdo už důchody pobírají a 85 let už jim bylo. Takových lidí je v Česku nyní podle důvodové zprávy k navrhované změně zákona 200 tisíc. O navýšení nebude třeba žádat, dojde k němu automaticky.

Jen v roce 2019 má tento bonus pro starší důchodce vyjít státní pokladnu na 2,2 miliardy korun. V roce 2021 už to mají být tři miliardy a suma dále poroste. V dalších letech se pak budou tyto dodatečné výdaje dále mírně zvyšovat s růstem počtu osob dosahujících věku 85 let a vyššího, uvádí důvodová zpráva.

Podle vlády je třeba starším seniorům přidat více kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem má být i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety nastupovali do důchodu s nižší částkou, a i když jim byla pravidelně valorizována, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

Důchod se už dnes zvyšuje lidem, kteří dosáhli hranice sto let. Ti od státu dostávají bonus ve výši 2000 korun k měsíční penzi. Na tom se nic měnit nebude.

Pro co byste hlasovali vy?

Více pro všechny

Návrh novely zákona o důchodovém pojištění počítá také se změnou v pevné výměře důchodů, která je pro všechny stejná a počítá se s ní u důchodů starobních, invalidních i pozůstalostních. Nyní dělá devět procent průměrné mzdy a pro rok 2018 je tak stanovena ve výši 2700 korun. Od počátku roku 2019 má vzrůst na 10 procent. Důchody by tak každému člověku vzrostly jednorázově o zhruba 300 korun a toto navýšení by platilo i pro další roky. Tuto část vládní předlohy nechává Vystrčilův návrh beze změn.

K základní výměře se pak každému důchodci počítá ještě procentní výměra, která je závislá na výši předešlého výdělku. Na jejím výpočtu vláda nic měnit nechce. Navržená změna by tedy skutečně pro všechny přinesla zvýšení jejich důchodů, a to o stejnou částku. Navýšení základní výměry by se od začátku příštího roku dočkali i ti, kdo již nyní důchod pobírají.

V příštím roce by se tak důchodci měli dočkat rekordního zvýšení. Penze jim totiž, po změně zákona, nebudou růst jen o valorizaci, tedy o inflaci a polovinu růstu průměrné mzdy, ale ještě o jedno procento průměrné mzdy navíc. Celkové navýšení důchodu tak v průměru bude přes 900 korun.

Vláda míří svým návrhem na zvýšení základní výměry, která je pro všechny stejná, především na zvýšení životní úrovně lidí s nízkými důchody. Na druhou stranu tím ještě snižuje princip zásluhovosti na předchozích příjmech. Už nyní jsou důchody v Česku kvůli způsobu výpočtu v rámci porovnání se zeměmi OECD velmi rovnostářské (čtěte podrobnosti), nový výpočet rozdíl v důchodech ještě více narovná.

A právě to se nelíbilo některým opozičním stranám (KDU-ČSL, TOP 09, STAN), které jinak obecně s navyšováním důchodů souhlasí. Je to cesta k rovnostářství, kterou my rozhodně nepodporujeme. Pokud jsem v produktivním věku odváděl víc, mám v důchodovém věku nárok na vyšší důchod. Je to i výrok Ústavního soudu, uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

skoleni_15_4

Připomněla tak nález Ústavního soudu z roku 2010, podle kterého tehdejší důchody v Česku princip zásluhovosti porušovaly. Na to pak zareagovala v takzvané malé důchodové reformě úpravou parametrů vláda vedená Petrem Nečasem. Od té doby se už na Ústavní soud ohledně zásluhovosti důchodového systému nikdo neobrátil. Zůstává tak otázkou, jestli nyní zákon zásluhovost reflektuje dostatečně. Současná vláda si ale tyto problémy nepřipouští a podle bývalé ministryně práce Jaroslavy Němcové, za které návrh vznikl, postupuje legitimně.

Návrh na vyšší výplatu důchodů přes zvýšení základní výměry má státní pokladnu vyjít v roce 2019 na 11,5 miliardy korun, v roce 2021 to má být 12,3 miliardy a do budoucna mají tyto dodatečné náklady růst až na zhruba 16 miliard korun ročně. Na důchody tak státní pokladna příští rok vydá zhruba 465 miliard korun. V roce 2017 to bylo 404,4 miliardy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).