Hlavní navigace

Kde ještě musíte platit za výběry z bankomatů?

28. 9. 2021
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Československá obchodní banka, a. s.
Za výběr z vlastního bankomatu už dnes neplatíte téměř nikdy, ačkoli výjimky se najdou. U výběru z bankomatu jiných bank ještě poplatky převažují. Nejdražší výběr z bankomatu vás přijde na 59 Kč.

Bývaly doby, kdy byla platba za výběr z bankomatu běžným standardem. Pak se situace změnila a banky postupně začaly nabízet klientům výhody ve formě bezplatných výběrů. V drtivé většině případů se tyto bezplatné výběry vztahovaly jen na výběry z vlastních bankomatů, tedy těch, které náleží dané bance.

Postupem času šly ale banky ještě dál a nabídly klientům možnost vybírat bezplatně ze všech bankomatů. Tedy nejen z těch, které patří bance, ale i z těch, které patří jiným bankám. Jde o příjemnou výhodu, protože tím odpadá nutnost hledat bankomat konkrétní banky. Stačí prostě jít k nejbližšímu bankomatu.

Podmínky bank ale nejsou jednotné a někde ještě stále za tyto služby platíte. Ukážeme si, kde a kolik. Pro účely tohoto článku uvažujeme pouze běžné účty, nikoli studentské, dětské, podnikatelské, seniorské účty či účty spojené s privátním bankovnictvím.

Kdo nabízí výběry bez poplatku?

Bank, které nabízí svým klientům možnost vybírat s jejich účtem z jejich bankomatu bezplatně, je dnes už většina:

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z vlastního bankomatu v ČR
Air Bank Běžný účet 0 Kč
Banka CREDITAS Běžný účet 0 Kč
Česká spořitelna Plus účet 0 Kč
Česká spořitelna Standard účet 0 Kč
ČSOB ČSOB Plus konto 0 Kč
Equa bank Běžný účet Banka nemá vlastní bankomaty
Expobank NEO účet Banka nemá vlastní bankomaty
Fio banka Fio osobní účet 0 Kč
Hello bank! Běžný účet 0 Kč
Komerční banka MůjÚčet 0 Kč
Komerční banka MůjÚčet Plus 0 Kč
Komerční banka MůjÚčet Gold 0 Kč
MONETA Money Bank Konto Genius Free & Flexi 0 Kč
MONETA Money Bank Tom účet 0 Kč
MONETA Money Bank Tom Plus 0 Kč
Oberbank Žirokonto Plus 0 Kč
Peněžní dům, spořitelní družstvo Běžný účet  
Poštovní spořitelna Poštovní účet 0 Kč
Raiffeisenbank Chytrý účet 0 Kč
Raiffeisenbank Aktivní účet 0 Kč
 Raiffeisenbank Prémiový účet  0 Kč 
Sberbank FÉR účet PLUS 0 Kč
Sberbank FÉR účet EXTRA 0 Kč
UniCredit Bank U Konto 0 Kč

Ne vždy je to ale spojeno i s bezplatným vedením účtu. Například u České spořitelny sice máte u Plus účtu bezplatné výběry z bankomatu České spořitelny, ale za vedení účtu zaplatíte 100 Kč měsíčně. Tento poplatek můžete snížit na nulu, když získáte bonusy za splnění podmínek. Pokud vám na účet přijde alespoň 7000 Kč měsíčně, získáte bonus 50 Kč, čímž se váš poplatek snižuje také na 50 Kč. A pokud využíváte ještě alespoň jeden jiný produkt banky, získáte druhý 50Kč bonus a máte vedení účtu ten měsíc bezplatné.

Equa bank a Expobank sice nemají vlastní bankomaty, ale umožňují vybírat bezplatně ze všech ostatních bankomatů v České republice.

Bezplatně, ale s podmínkami

Některé banky nabízí možnost vybírat z bankomatů bezplatně, ale musíte splnit podmínky nebo se vejít do omezeného počtu bezplatných výběrů.

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z vlastního bankomatu v ČR
J&T Banka Běžný účet Banka nemá vlastní bankomaty
mBank Osobní účet mKonto (s debetní kartou Visa Classic / Visa PayWave / Mastercard Debit / Mastercard World a s mNálepkou) Výběr od 1500 Kč bezplatně, do 1499,99 Kč za 29 Kč

Například J&T Banka nemá vlastní bankomaty, ale nabízí ke svým účtům měsíčně 3 výběry bezplatně. Poté za každý další účtuje 30 Kč. A je jedno, jestli je výběr proveden v České republice, nebo kdekoli v rámci Evropské unie. První tři výběry jsou bezplatně, další už zpoplatněny.

U mBank také můžete vybírat bezplatně z bankomatů, ale pouze od určité částky. Výběry do 1499 Kč jsou zpoplatněny 29 Kč za výběr. A výběry nad tuto částku už jsou bezplatně. Tady tedy nejste limitováni počtem výběrů, ale částkou, kterou chcete vybírat.

A kde i za výběr z vlastního bankomatu platíte?

Jsou ale stále typy účtů, u kterých za výběr z vlastního bankomatu zaplatíte:

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z vlastního bankomatu v ČR
Artesa, spořitelní družstvo Artesa KONTO v CZK 5 Kč z bankomatu ČSOB
Expobank Běžný účet Banka nemá vlastní bankomaty
Oberbank StartKonto 6 Kč
Oberbank Žirokonto 6 Kč
Sberbank FÉR účet START 5 Kč

Například Artesa, spořitelní družstvo, má platební karty od ČSOB. A za výběr z vlastního bankomatu, tedy z bankomatu ČSOB, zaplatíte 5 Kč za každý výběr. 

Expobank sice vlastní bankomaty nemá, ale u Běžného účtu si za výběr z jakéhokoli bankomatu účtuje 6,50 Kč. U Expobank ale u Běžného účtu platíte i měsíční poplatek 65 Kč za vedení platební karty.

Výběry z vlastních bankomatů zpoplatňuje i Oberbank, a to u StartKonta a Žirokonta. Za každý výběr zaplatíte 6 Kč. Sberbank pak zpoplatňuje výběry z bankomatu u svého FÉR konta START, a to 5 Kč.

A co když vyberete z cizího?

Další kapitolou jsou pak výběry z cizích bankomatů v rámci České republiky. Někdy zkrátka nemáte čas hledat bankomat vaší banky, a tak využijete první, který se naskytne. Řada bank výběry z cizích bankomatů nezpoplatňuje.

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z cizího bankomatu v ČR
Banka CREDITAS Běžný účet 0 Kč
Equa bank Běžný účet 0 Kč
Expobank NEO účet 0 Kč
Fio banka Fio osobní účet 0 Kč s Visa kartou
Komerční banka MůjÚčet Gold 0 Kč
MONETA Money Bank Tom Plus 0 Kč
Raiffeisenbank Chytrý účet 0 Kč
Raiffeisenbank Aktivní účet 0 Kč
 Raiffeisenbank Prémiový účet  0 Kč 
Sberbank FÉR účet PLUS 0 Kč
Sberbank FÉR účet EXTRA 0 Kč
UniCredit Bank U Konto 0 Kč
.

Vybrané banky mají u vybraných typů účtů bezplatné výběry ze všech bankomatů v rámci České republiky.

U Fio banky je potřeba dát si pozor ne na typ účtu, ale na typ karty, kterou k němu dostanete. Bezplatné výběry ze všech bankomatů v ČR máte pouze s Visa kartou.

Bezplatně ano, ale…

U některých bank a jejich účtů máte možnost vybírat i z cizích bankomatů bezplatně, ale máte určitá omezení:

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z cizího bankomatu v ČR
Fio banka Fio osobní účet Mastercard karta – 0 Kč / 25 Kč podle odměn
Hello bank! Běžný účet První 3 výběry v měsíci bezplatně, každý další – 30 Kč
J&T Banka Běžný účet První 3 výběry v měsíci bezplatně, každý další – 30 Kč
Komerční banka MůjÚčet Plus 2 měsíčně bezplatně, další 39 Kč
mBank Osobní účet mKonto (s debetní kartou Visa Classic / Visa PayWave / Mastercard Debit / Mastercard World a s mNálepkou) Výběr od 1500 Kč bezplatně, do 1499,99 Kč za 29 Kč
Oberbank Žirokonto Plus Z bankomatů ČSOB 0 Kč, z ostatních 40 Kč

Například u Fio banky s kartou Mastercard záleží na tom, zda získáte odměny, či nikoli. V každém měsíci máte nárok na dva bezplatné výběry z cizího bankomatu. Za každé 4000 Kč vyúčtovaných transakcí kartou v kalendářním měsíci získáte v tom následujícím o jeden bezplatný výběr z cizího bankomatu navíc. Takto můžete získat až 5 bezplatných výběrů měsíčně.

Pokud podmínky nesplníte, zaplatíte za výběr z cizího bankomatu 29 Kč. U Hello bank! máte měsíčně bezplatně 3 výběry. A je jedno, zda je využijete na výběry z cizích bankomatů v ČR, nebo v zahraničí. Po vyčerpání 3 výběrů vám za každý další banka naúčtuje 30 Kč. Totožné podmínky platí v J&T Bance u Základního platebního účtu a Běžného účtu.

Komerční banka má u MůjÚčet Plus bezplatné 2 výběry měsíčně z cizích bankomatů, za každý další zaplatíte 39 Kč.

mBank vlastní bankomaty nemá, a tak u ní pro výběry z bankomatů platí jednoduché pravidlo, orientující se na částku, kterou vybíráte. Nad 1500 Kč je výběr bezplatný, z jakéhokoli bankomatu. Pod tuto částku zaplatíte za výběr 29 Kč.

Oberbank využívá karty ČSOB a u Žirokonta Plus máte výběry z bankomatů ČSOB bezplatné. Za výběry z jiných bankomatů ale zaplatíte 40 Kč.

Nejdražší výběr z cizího bankomatu? Za 59 Kč

U spousty účtů ale i v dnešní době zaplatíte za výběr z cizího bankomatu:

Banka Typ běžného účtu Poplatek za výběr z cizího bankomatu v ČR
Air Bank Běžný účet 35 Kč
Artesa, spořitelní družstvo Artesa KONTO v CZK 40 Kč
Česká spořitelna Plus účet 40 Kč
Česká spořitelna Standard účet 40 Kč
ČSOB ČSOB Plus konto 40 Kč
Expobank Běžný účet 6,50 Kč
Komerční banka MůjÚčet 39 Kč
MONETA Money Bank Konto Genius Free & Flexi 59 Kč
MONETA Money Bank Tom účet 20 Kč
Oberbank StartKonto Z bankomatů ČSOB 12 Kč, z ostatních 40 Kč
Oberbank Žirokonto Z bankomatů ČSOB 12 Kč, z ostatních 40 Kč
Poštovní spořitelna Poštovní účet 40 Kč
Sberbank FÉR účet START 40 Kč

Poplatek za výběr z cizího bankomatu se pak pohybuje nejčastěji kolem 40 Kč. U Oberbank navíc záleží na tom, zda jde o bankomat ČSOB, nebo jiné banky. Nejvyšší poplatek za výběr z cizího bankomatu zaplatíte u běžného účtu Genius Free & Flexi, který nabízí MONETA Money Bank, a to 59 Kč.

U žirokonta a StartKonta navíc platíte i za vydání platební karty, a to 50 Kč. U FÉR účtu START platíte měsíčně 50 Kč za vedení karty.

U Air Bank si naopak můžete zaplatit službu neomezených výběrů z bankomatu. Za 100 Kč měsíčně pak můžete vybírat bezplatně po celém světě.

I tak jste něco platili?

Může se stát, že ačkoli vám nějaká banka garantuje bezplatné výběry z cizích bankomatů v rámci České republiky, i tak se vám při výběru nějaký poplatek strhne. Pokud nejde o chybu, má poplatek ještě jedno vysvětlení.

Uvedené poplatky v sazebnících bank za výběry hotovosti kartou z bankomatu jiných bank totiž nezahrnují poplatky, které si mohou účtovat provozovatelé bankomatu. A protože banka je provozovatelem jen svých bankomatů, nemůže vědět, jestli a kolik si účtují jiní provozovatelé.

Na tento poplatek ale musíte být vždy výslovně upozorněni na obrazovce bankomatu a musíte ho pro provedení výběru odsouhlasit. Nemělo by se vám tak stát, že vás poplatek překvapí.

Kde kartou nevyberete?

Jsou ale i finanční instituce, kde platební kartou nevyberete. A to jednoduše proto, že daná finanční instituce platební karty nemá a nevydává. To je případ NEY, spořitelního družstva, a TRINITY BANK. Obě instituce sice nabízí běžné účty, ale platební karty k nim neposkytují.

U NEY, spořitelního družstva, slouží běžný účet jen jako jakýsi mezistupeň k termínovanému vkladu. TRINITY BANK pak časem plánuje ke svým účtům nabídnout i platební kartu. Prozatím umožňuje alespoň výběry hotovosti na pobočce, a to v Praze a ve Zlíně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.