Hlavní navigace

Kde budete na dovolené jako králové a kde jen jako chudí příbuzní?

14. 6. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V některých zemích si oproti loňsku připlatíte. Kurz koruny je totiž horší, někdy i o více než 10 %. Jsou ale i země, kde je i přesto stále levně. A dokonce i destinace, kde si oproti loňsku přilepšíte.

V roce 2018 podnikli Češi přes 5 milionů cest do zahraničí. Zájem o evropské a africké destinace se podle analýzy UniCredit Bank v zásadě nemění. Roste ale poptávka po vzdálených a exotických místech. U nich vzrostl meziročně zájem o 112 000 cest. Jedním z důvodů, proč mají lidé větší zájem o exotické dovolené, je také růst platů a růst kupní síly Čechů. Domácnostem totiž podle analýzy rostly mzdy nejrychleji od roku 2002.

Někde si ale i přesto můžeme během dovolené sáhnout poměrně hluboko do kapsy. Kupní síla české koruny totiž není vždy v náš prospěch.

Nejlevněji bude v Turecku a Tunisku

V roce 2018 pro nás byla řada států levnější než v předchozích sezónách. Stalo se tak díky zvýšení kupní síly české koruny o 7,4 % v důsledku ukončení invervencí ze strany České národní banky. V roce 2019 už ale tento efekt není patrný a kupní síla české koruny se zvýšila jen o 0,8 %.

I přes tento fakt ale bude v některých státech levněji než loni. Nejvíce oproti roku 2018 zlevnilo Tunisko, a to o téměř 12 %. V závěsu za ním je Turecko, kde bude letos levněji o 11 %. Důvod je jednoduchý. Česká koruna vůči těmto měnám posiluje již čtvrtým rokem po sobě a posílení se letos výrazně projevilo.

Změna kupní síly české koruny ve vybraných zemích (únor 2019)
Autor: UniCredit Bank

Změna kupní síly české koruny ve vybraných zemích (únor 2019)

V řadě dalších zemích zvýšení kupní síly české koruny oproti předchozímu roku v podstatě nepocítíme, protože změna činí 0,1–1 %. Těmito zeměmi jsou Řecko, Itálie, Španělsko, Chorvatsko, Rakousko a Francie. Pokud se chystáte na dovolenou do nějaké z nich, počítejte s cenami přibližně stejnými jako loni.

V Německu ke změně nedošlo, a naopak mírné zdražení čeká turisty na Slovensku, v Bulharsku a v Maďarsku, avšak opět jen okolo 1 %.

Do Egypta za levnou dovolenou? To už neplatí

Kde si však sáhnete výrazněji hlouběji do kapsy, je Egypt. Tam došlo meziročně ke zdražení o 17,3 %. Na vině je více faktorů.

Od poloviny loňských prázdnin žádná jiná ze světových měn neposílila vůči koruně tak výrazně jako egyptská libra. Vůči koruně od té doby zhodnotila o více než 10 %, říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti CZECH FUND.

K tomu je třeba přičíst spotřebitelskou inflaci v Egyptě, která se pohybuje od 12 % do 18 % v měsíčním meziročním sledování. V Egyptě tak bude letos citelně dráže než loni v létě, a to jak kvůli oslabení koruny vůči libře, tak kvůli výrazné inflaci.

Kde má česká tisícikoruna vyšší cenu

Ačkoli z předchozího grafu vyplývá, že v Bulharsku si letos oproti loňsku mírně připlatíte, stále patří k jednomu ze států, kde je kupní síla české koruny velmi vysoká. Pohybuje se okolo 1100–1200 Kč v závislosti na konkrétní lokalitě.

Země Město Hodnota tisícikoruny
Arménie Jerevan 1343 Kč
Bulharsko Sofia 1103 Kč
Bulharsko Varna 1138 Kč
Bulharsko Burgas 1228 Kč
Dánsko Copenhagen 507 Kč
Francie Paris 526 Kč
Francie Grenoble 568 Kč
Francie Marseille 689 Kč
Chorvatsko Split 830 Kč
Chorvatsko Rijeka 841 Kč
Chorvatsko Zagreb 853 Kč
Chorvatsko Osijek 991 Kč
Indonésie Bali 1074 Kč
Indonésie Jakarta 1070 Kč
Indonésie Bandung 1252 Kč
Itálie Florencie 577 Kč
Itálie Řím 645 Kč
Itálie Palermo 728 Kč
Lucembursko Luxemburg 513 Kč
Maďarsko Budapešť 1018 Kč
Maďarsko Debrecín 1170 Kč
Norsko Oslo 416 Kč
Portugalsko Lisabon 822 Kč
Portugalsko Funchal 875 Kč
Portugalsko Porto 883 Kč
Rakousko Innsbruck 596 Kč
Rakousko Vídeň 628 Kč
Řecko Atény 737 Kč
Řecko Soluň 768 Kč
Španělsko Palma de Mallorca 683 Kč
Španělsko Barcelona 716 Kč
Španělsko Madrid 741 Kč
Španělsko Sevilla 814 Kč
Španělsko Malaga 884 Kč
Španělsko Las Palmas de Gran Canaria 940 Kč
Švédsko Stokholm 577 Kč
Švýcarsko Curych 346 Kč
Thajsko Bangkok 831 Kč
Thajsko Pattaya 1047 Kč
Thajsko Chiang Mai 1099 Kč
Turecko Istanbul 1176 Kč
Turecko Ankara 1281 Kč
Turecko Antalya 1318 Kč
Velká Británie Londýn 548 Kč

Mezi sledovanými zeměmi dokonce Bulharsko patřilo dlouhá léta k nejlevnější vyhledávané destinaci. Vlivem zdražení se však do popředí dostalo Turecko. Tam letos v létě pořídíte nákup v hodnotě o 57 % vyšší, než byste pořídili v České republice. Důvodem je i oslabení turecké liry vůči české koruně.

Turecká lira ztratila od loňské poloviny prázdnin do dnešních dní vůči koruně více než 13 %. Více než turecká měna oslabily vůči koruně jen měny Angoly, Haiti, Zambie a Argentiny. Příznivý dopad na ceny z pohledu českého turisty však tlumí vysoká inflace, která za poslední rok byla v Turecku ještě výraznější než v Egyptě. V měsíčním meziročním sledování se pohybuje v pásmu od 15 % do 26 %, dodává Lukáš Kovanda. I tak však patří Turecko k zemím, kde se dá dovolená pořídit nejlevněji.

Levněji než v České republice však nakoupíte také v Thajsku, Maďarsku a Indonésii. Tam všude má totiž českých 1000 Kč vyšší kupní sílu než u nás.

Někde je dráž v hlavním městě, jinde spíše u moře

Velmi podobnou kupní sílu, tedy pohybující se mezi 900–1000 Kč, má naše česká měna například v určitých lokalitách v Chorvatsku. V Osijeku je kupní síla české tisícikoruny 991 Kč. A 940 Kč má pak českých 1000 Kč hodnotu na Gran Canaria.

Španělsko je pak specifické i tím, že v jednotlivých regionech mohou cenové rozdíly dosahovat až 30 %. Zatímco na již zmíněné Gran Canaria má 1000 Kč kupní sílu 940 Kč, naopak v Palma de Mallorca má hodnotu pouze 684 Kč. Velmi tedy záleží, jestli jedete na pevninu, na ostrov a případně na jaký španělský ostrov.

Pokud se vypravíte do Itálie, pak platí, že cenová hladina stoupá směrem od severu na jih. Rozdíl může být i přes 20 %. V Rakousku je pak trend jiný. Nejdražší je tu lyžařské centrum Innsbruck, a naopak turisticky hojně navštěvovaná Vídeň je levnější.

Nejdráže je pro nás ve Švýcarsku a v Norsku

Bez ohledu na vývoj kupní síly a posílení koruny jsou však dlouhodobě destinace, kde je pro nás velmi draho. Ze sledovaných zemí má česká 1000 Kč zdaleka nejmenší kupní sílu v Curychu, a to 346 Kč. Špatnou kupní sílu má pak i v Norsku, a to 416 Kč. Takové země se pak při návštěvě výrazně prodraží.

Přibližně poloviční kupní sílu má 1000 Kč v Dánsku, a to 507 Kč. A o moc lépe na tom nejsme ani v Paříži (526 Kč) a v Londýně (548 Kč). Jde o tradiční místa, kam Češi vyráží na poznávací zájezdy.

Ukazuje se rovněž, že draho nemusí být jen v hlavních městech daných zemí, ale dráže občas bývá i v jiných turisticky atraktivních městech a také v přímořských oblastech. Například v přímořském Marseille má česká 1000 Kč oproti Paříži vyšší hodnotu, a to 689 Kč.

Výjimkou z tohoto pravidla je jen Bulharsko, kde finanční ztráta v hlavním městě Sofii oproti přímořskému Burgasu činí 125 Kč.

Po Evropě si vystačíte s kartou

Evropa se ve světě řadí k velmi vyspělé lokalitě a při dovolené si často vystačíte pouze s platební kartou a s pár bankovkami hotovosti na drobné platby. Pokud s sebou nechcete vozit hotovost, nemusíte se proto bát, že byste nikde nezaplatili. Výjimku tvoří ostrovy, kde se občas stane, že v bankomatech dojde hotovost a trvá, než je znovu doplněna. Pokud byste tedy plánovali na ostrově vybírat peníze, pro jistotu si vyberte alespoň část peněz před příjezdem.

skoleni_15_4

Totéž platí i o severní Americe, která se rovněž řadí k vyspělým zemím. Doporučuje se však mít s sebou kreditní i debetní kartu, kdyby byl při platbě jedním typem karty problém. V zahraničí se totiž často stává, že „debit card“ znamená, že si peníze půjčujete od banky, a „credit card“, že platíte vlastními penězi.

Naopak do asijských a afrických zemí se doporučuje cestovat s hotovostí, jelikož výběr peněz či placení kartou může být na místě problematické.

ZÍSKEJTE ZPĚT PENÍZE PŘI UZAVŘENÍ CESTOVNÍHO POJIŠTĚNÍ

Server Měšec.cz se dohodl na spolupráci s cashback portálem Tipli.cz. Díky tomu můžeme zájemcům nabídnout platinový VIP účet na tomto portálu. Uzavřít si zde můžete i cestovní pojišťení a ještě dostanete část peněz zpět.

Platinový účet Tipli.cz získáte na tomto odkazu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).