Hlavní navigace

Kam uložit peníze? I s tím nejlepším spořicím účtem se znehodnocují

12. 6. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
I když spořicí účty na inflaci nestačí, stále je lepší získat od banky alespoň pár stokorun, než nechat peníze ležet na běžném účtu, kde se neúročí vůbec. Najděte si pro vás nejvýhodnější nabídku z našeho přehledu.

Úrokové sazby na spořicích účtech zůstávají hluboko pod úrovní jednoho procenta. A to i přesto, že Česká národní banka už v minulých měsících zvedla své základní úrokové sazby, které mají vliv na cenu peněz v ekonomice.

Centrální banka tak sice v druhé půlce roku 2017 a v únoru roku 2018 natřikrát zvýšila základní dvoutýdenní repo sazbu z původních 0,05 na 0,75 procenta, banky ale zatím nemají důvody promítat toto postupné zdražování peněz do úroků na spořicích účtech (jiná je situace u hypoték). Stále totiž mají k dispozici dostatek peněz na klientských účtech a nepotřebují lákat další.

K výraznému zvýšení úroků tak v posledních třech měsících přistoupila jen Hello bank!, která na začátku března zvýšila na svém spořicím účtu úrok na dvojnásobek. Sazbu na spořicím účtu zvýšila také Waldviertler Sparkasse, ale ani nových 0,25 procenta (dříve 0,1 %) nepatří k nejlepším nabídkám na trhu.

Špatnou zprávou pro drobného střadatele, který své úspory drží na spořicím účtu, je, že inflace se pevně usadila nad hranicí dvou procent (naposledy v květnu to bylo 2,2 %). Peníze uložené na spořicích účtech tak přicházejí reálně o hodnotu. Kdo chce více, musí své peníze přesunout jinam. Tam je ale nebude mít nějakou dobu k dispozici (například stavební spoření), nebo musí vsadit na rizikovější investice (například podílové fondy).

Banky nabízejí spořicí účty, u kterých si nediktují žádné dodatečné podmínky, s roční úrokovou sazbou, která maximálně lehce přesahuje půl procenta. Nejvíce je to 0,6 procenta v Hello bank!, která tuto sazbu nabízí na vklady do maximální výše 300 tisíc korun. Když na tento spořicí účet uložíte 100 tisíc korun, bude čistý výnos (po odečtení 15% daně) za rok zhruba 510 korun.

Přehled úroků u spořicích účtů, na kterých si banky nekladou žádné speciální podmínky a peníze je z nich možné kdykoli okamžitě vybrat, najdete v následující tabulce.

Přehled základních spořicích účtů, které nabízejí banky
Banka Úroková sazba (roční) Poznámka
Hello bank! 0,60 % Do 300 tisíc Kč, pak 0 %.
Sberbank 0,53 % Do 300 tisíc Kč, pak do milionu 0,23 %, pak 0,01 %. Za odchozí platbu mimo Sberbank se platí 5 Kč.
Banka CREDITAS 0,50 % ---
ING Bank 0,50 % Do 300 tisíc Kč, pak 0,10 %.
Expobank 0,30 % Platí ale jen na vklady od 100 tisíc do 13,5 milionu Kč; jinak je sazba 0 %. První odchozí platba v měsíci zadaná elektronicky je zdarma, každá případná další je za 70 Kč.
Waldviertler Sparkasse 0,25 % Do 200 tisíc Kč, pak 0,01 %. Za odchozí platbu mimo WSPK se platí 100 Kč.
Česká spořitelna 0,20 % Do 200 tisíc Kč, pak 0,01 %.
Equa bank 0,20 % Do 2 milionů Kč, pak 0,01 %. Za odchozí platbu mimo Equa bank se platí 9 Kč. V bance je však možné si zřídit bezpoplatkový běžný účet a přes něj pak posílat peníze i do jiné banky zdarma. 
Wüstenrot hypoteční banka 0,20 % Na vklady od 30 tisíc do 1,5 milionu Kč, jinak 0,10 %.
Fio banka 0,15 % ---
MONETA Money Bank 0,10 % Zdarma jsou tři odchozí platby v měsíci, další vyjde na 6 Kč.
UniCredit Bank 0,05 % Do 500 tisíc Kč, pak 0,01 %. První tři odchozí platby v měsíci zadané elektronicky jsou zdarma, každá případná další je za 45 Kč.
Komerční banka 0,01 % ---
mBank 0,01 % ---
ČSOB 0,01 %
Poštovní spořitelna 0,01 % ---
Oberbank 0,01 % Jde o základní úrok při výši vkladu do 75 tisíc Kč. Nejvíce je možné získat 0,05 % na vklady od 1,5 milionu.
Air Bank 0,00 % Banka úročí jen vklady „aktivních“ klientů.
Raiffeisenbank (0,05 %) Banka nenabízí spořicí účet, který by šel založit bez běžného účtu. Za jejich vedení se v základní variantě navíc vždy platí.

Zdroj dat: Srovnávač spořicích účtů

Více jen za odměnu

Vyšší jak půlprocentní úrok nabízejí některé banky na spořicích účtech jako odměnu za to, že jejich klienti využívají i další služby.

Nejvíce můžete dostat 1,1 procenta, a to v MONETA Money Bank. Tam ale tento úrok opravdu není zadarmo. Jednak si spořicí účet Gold mohou sjednat jen ti, kdo zároveň mají zlatý běžný účet. A ten je v základní ceně za 469 korun měsíčně. Zdarma ho můžou mít ti, kdo mají v bance uložený nebo zainvestovaný alespoň milion korun. Za 169 korun pak ti, kterým do banky během měsíce přijde alespoň 35 tisíc korun.

K tomuto účtu si pak mohou tedy pořídit i zlatý spořicí účet. I u něj ale 1,1 procenta nejsou automatická. Základní sazba je 0,3 procenta. První bonusovou část ve výši 0,4 procenta dostanou ti, kterým opět na běžný účet přijde alespoň 35 tisíc korun za měsíc. Druhých bonusových 0,4 procenta pak banka dává za alespoň 500 tisíc korun v podílových fondech nakoupených přes Monetu.

Zmíněné úroky platí na spořicím účtu Gold v MONETA Money Bank do vkladu ve výši milion korun. Od milionu do dvou milionů korun se pak snižuje základní úrok na 0,1 procenta a bonusy zůstávají. Nad dva miliony korun pak už zůstává jen základní úrok 0,1 procenta.

Rovné procento lze získat v Air Bank. Platí to pro klienty, kteří zároveň aktivně používají i běžný účet, konkrétně pokud pětkrát v měsíci zaplatí kartou od Air Bank. Banka má i variantu běžného účtu, u kterého se neplatí za měsíční vedení. Výhodnější úrok se u spořicího účtu vztahuje jen na vklady do 250 tisíc. Vyšší vklady jsou úročeny sazbou 0,2 procenta. Pokud není splněna podmínka s pěti platbami, úrok klesne za daný měsíc na nulu.

Sberbank láká na úrok ve výši 0,83 procenta. Na vklady do 300 tisíc ho dostanou ti, kdo si v bance zároveň založí „výkonnější“ běžný účet ve variantě Optimal nebo Aktiv. Ten první je za 199 korun měsíčně, nebo zdarma v případě, že na účet přijde v měsíci alespoň 25 tisíc korun, nebo pokud do Sberbank uložíte alespoň milion korun. Aktiv je za 99 korun, nebo zdarma při obratu ve výši alespoň 15 tisíc korun. Pro vklady od 300 tisíc do tří milionů korun se úrok na spořicím účtu snižuje na 0,23 procenta, pro ještě vyšší vklady klesá na 0,01 procenta.

V Equa bank lákají na spořicí účet Hit s úrokem až 0,8 procenta. Základní úrok je ve výši 0,2 procenta. Na vklady do 200 tisíc korun lze získat bonus 0,6 procenta. Ten banka připisuje v měsících, kdy obrat na běžném účtu (ten je vždy zdarma) přesáhne 10 tisíc korun, nebo v případě, že kartou zaplatíte alespoň třikrát u obchodníků. Vklady od 200 tisíc do tří milionů korun jsou vždy úročeny sazbou 0,2 procenta, vyšší vklady pak jen 0,01 procenta.

Lepší úrok, a to 0,75 procenta na vklady do 150 tisíc korun, nabízí i Raiffeisenbank. eKonto Flexi ale prodává jen k běžným účtům eKonto Komplet, Smart nebo Student Premium. První je v základu za 250 korun měsíčně, druhý za 99 korun. Za aktivní využívání účtu – obrat ve výši alespoň 15 tisíc korun a minimálně tři odchozí platby včetně plateb kartou – je Komplet za 129 korun měsíčně a Smart zdarma. Studentská verze běžného účtu vyjde na 49 korun, zdarma je za alespoň tři odchozí transakce v měsíci. Úrok na spořicím účtu se snižuje v pásmu od 150 tisíc do milionu korun na 0,05 procenta, ještě vyšší vklady jsou pak úročeny jen sazbou 0,01 procenta.

Banka CREDITAS nabízí k základní úrokové sazbě 0,5 procenta nabízí bonus 0,1 procenta, který připisuje za čtvrtletí, během kterých ze spořicího účtu neodejde žádná platba. Úrok banka nelimituje žádnou výší vkladu a účet je bez poplatků.

Až 0,6 procenta můžete získat také na spořicím účtu od Wüstenrotu. Na něm je základní úroková sazba 0,2 procenta, kterou banka dává na celý vklad při jeho výši od 30 tisíc do 1,5 milionu korun. Mimo toto pásmo základní sazba klesá na 0,1 procenta pro celý vklad. Wüstenrot dále nabízí takzvaný věrnostní bonus při zafixování peněz na určitou dobu: nejvíce je to 0,4 procenta na 12 měsíců. Když zafixujete a termín nakonec nedodržíte, neúčtuje si banka žádnou sankci, jen nedostanete bonus. Do konce července navíc banka připisuje u nových vkladů prémiovou roční úrokovou sazbu ve výši 0,6 procenta.

Vyšší úroky nenabízejí na spořicích účtech ani družstevní záložny. U nich je navíc třeba myslet na pravidlo 1:10, že tedy desetinu z uložených peněz musíte dát zároveň do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny. Nejvíce nyní nabízí Artesa, a to 0,6 procenta. V Moravském peněžním ústavu mají momentálně spořicí účet s úrokem 0,4 procenta.

skoleni_15_4

Na dvouprocentní úrok na spořicím účtu pak láká ve speciální akční nabídce ČSOB. Dostane ho ale jen ten, kdo zároveň přes banku zainvestuje do podílových fondů. Minimální výše investice je 30 tisíc korun, na spořicí účet pak můžete dát maximálně stejně velkou částku, jakou jste investovali. Dvouprocentní úrokovou sazbu ČSOB v tomto případě dává na rok, pak se bude už klasicky řídit úrokovým lístkem. Akce trvá do konce června.

Na dvouprocentní úrok momentálně láká také ING Bank.Ten je ale na ING Kontu k dispozici jen po dobu prvních tří měsíců spoření a na vklady do 300 tisíc korun. Poté budou vklady úročeny standardní sazbou, která momentálně dělá 0,5 procenta. Tímto krokem chceme především motivovat klienty k využití dobré ekonomické situace pro start vlastního spoření či investování, říká Petr Matějíček, ředitel Spořicích produktů ING Bank ČR. Nabídka se zvýhodněnou úrokovou sazbou platí do konce června.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).