Hlavní navigace

Kam uložit peníze? Experti doporučují fondy, akcie, ale i zlato

10. 4. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Co když chcete vyšší výnos, než jaký dostanete v bance nebo stavební spořitelně? Na konkrétní tipy pro průměrného Čecha jsme se zeptali analytiků, kteří se zaměřují na investice.

Úroky na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech rostou jen pomalu a výrazně zaostávají za inflací. Peníze v bankách tak prodělávají. Bezpečnou alternativou, která vydělává, je stavební spoření, kde v ideálním případě výnos po odečtení poplatků dosahuje na zhruba 3,5 procenta. Co když chcete víc?

Pak podle většiny analytiků máte zkusit podílový fond. Je to jednoznačné doporučení, které vychází z ankety serveru Měšec.cz. Expertů jsme se zeptali na konkrétní doporučení pro průměrného Čecha, který má volných sto tisíc korun a nechce je dát jen na spořicí účet. Má přitom na investici čas zhruba pět až deset let.

Analytici měli být co nejkonkrétnější, objevují se tak i tipy na konkrétní akcie nebo na investici do zlata. Lukáš Kovanda radí vsadit na dividendové tituly, Jiří Cihlář doporučuje v době rostoucích úrokových sazeb sázku „na jistotu“. Analytici doporučují především takzvanou diverzifikaci investice, tedy rozložení rizika, což nejjednodušeji umožňují právě podílové fondy.

Zástupci některých firem ukazují konkrétně na fondy z nabídky společností, které zastupují. K tomu je třeba dodat, že se vyplatí podívat i na konkurenci a porovnat, co nabízí ona. Srovnat poplatky, předchozí výnosy nebo i konkrétní správce fondů, jak doporučuje třeba ekonom Aleš Michl. Zároveň ale i tato doporučení ukazují na oblasti, kterým konkrétní analytici věří, a mohou tak pro vás představovat užitečný tip.

Zároveň dodejme, že investice do podílových fondů, a zvláště pak těch, které investují do akcií a mají tak dynamickou strategii, nesou i možnost, že o část investovaných peněz přijdete. Pokud se tedy nakonec rozhodnete investovat do podílových fondů (nebo třeba akcií či virtuálních měn), nezapomínejte na to, že by do nich měla jít jen část vašich peněz. Rozhodně se nedoporučuje takto investovat třeba peníze, které za tři roky chcete použít na splacení hypotéky. Možnost vyššího výnosu s sebou totiž nese i riziko ztráty.

Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting

Vzhledem k částce 100 tisíc korun a profilu průměrného Čecha, který není zběhlým investorem, bych doporučoval investování do podílových fondů. Velkou výhodou je jak široký výběr různých druhů fondů, tak hlavně opravdu široká diverzifikace a v neposlední řadě nízká nákladovost vhodně zvoleného fondu. Do podílových fondů je možné investovat jednorázově i pravidelně a minimální částka většinou začíná již na 500 korunách.

S ohledem na zvolený horizont bez dalších bližších údajů (jako jsou rizikový profil klienta, jeho příjmy a celkový majetek) bych na kratší horizont doporučoval maximálně vyvážený fond a ideálně zajištění do české koruny. Pět let je v současné době krátká doba na nějaké dynamičtější dobrodružství. Na delším horizontu bych se pak nebál nějaké kombinace například s akciovým fondem, ale opět záleží na cíli klienta a na jeho rizikovém profilu.

Aleš Michl, analytik a spoluzakladatel investičního fondu Quant

Ať si takový „průměrný“ Čech vybere akciový fond, o kterém bude schopný vyjmenovat, co přesně ten fond drží a proč. Dál ať si vygoogluje chlapíka, co ten fond řídí, a co ten chlapík říká. Mělo by to mít hlavu a patu. Já mám rád třeba fond Jana Hájka z České spořitelny nebo Michala Semotána z J&T Banky. Do vybraného fondu ať pravidelně posílá 500 nebo 1000 korun měsíčně. Jednorázově bych tam 100 tisíc u drobného investora nedával. Až tu pravidelnou investici nastartuje, ať se na to 10 let nedívá.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Vzhledem k délce investičního horizontu a částce určené k investici, která vylučuje možnost investice třeba do nemovitosti nebo do startupu, doporučuji spíše konzervativnější než rizikovější skladbu portfolia. To neznamená, že by v ní neměly mít místo akcie. Měly. Ale mělo by jít předně ideálně třeba o dividendové tituly, které vykazují dlouhodobě stabilní výkon a solidní dividendový výnos. Jedná se například o německou pojišťovnu Allianz, americkou farmaceutickou korporaci Pfizer nebo telekomunikační společnost Verizon.

Do těchto akcií doporučuji vložit 45 tisíc korun. Může jít o menší částku. V takovém případě pak lze zbytek do sumy 45 tisíc investovat do vládních dluhopisů vyspělých zemí, které nesou vyšší úrok než zmíněný spořicí účet. Čím je dotyčný starší, tím větší část z té sumy 45 tisíc korun doporučuji do vládních dluhopisů vložit, ne však více než 15 tisíc korun.

Dalších 20 tisíc pak radím vložit do některého z nemovitostních fondů, které investují do českých a/nebo středoevropských realit. V součtu to znamená, že suma 65 tisíc korun bude uložena relativně konzervativně.

Zbylých 35 tisíc korun lze pak využít na méně konzervativní až rizikové investice. Nabízí se investice patnácti tisíc korun do akcií některého z rostoucích odvětví, například do videoherní společnosti Electronic Arts. Doporučují diverzifikovat i geograficky, takže dalších patnáct tisíc korun může jít do akcií nebo dluhopisů firem rozvíjejících se ekonomik typu Argentiny, Brazílie, Indie či Indonésie, které jsou momentálně v časnější fázi expanzivního hospodářského cyklu než ekonomiky vyspělé. Zbylých pět tisíc korun pak lze vložit po třech tisících do fyzického zlata a po dvou tisících do bitcoinu – jen tak, „zkusit krypto-štěstí“.

Michal Ondruška, asset manažer Raiffeisenbank 

Klientovi bychom doporučili náš podílový fond s názvem „Raiffeisen strategie progresivní“. Objem investice ve výši 100 tisíc korun a časový horizont 5 až 10 let přímo předurčuje realizaci tohoto záměru prostřednictvím široce diverzifikovaného balancovaného fondu. Raiffeisen strategie progresivní rozkládá své riziko mezi dluhopisy i akcie, přičemž zastoupení akcií dosahuje v neutrální pozici 70 % portfolia. Vyšší zastoupení akcií odpovídá delšímu časovému horizontu, neboť právě s delším horizontem si můžeme dovolit vyšší riziko.

Fond je na své akciové části významně diverzifikovaný, investuje globálně na trzích USA, Evropy, Asii i tzv. emerging markets (rozvíjejí se trhy), důležitou část investiční strategie tvoří i výběr zajímavých ekonomických sektorů. Dluhopisová část následně přispívá k celkové stabilitě fondu přes investice do státních a podnikových dluhopisů.

Josef Uchytil, finanční poradce Partners

Zapomeňte na zaručené investiční příležitosti, jako jsou bitcoin, forex, zlato nebo kus lesa. Spekulací můžete hodně vydělat, ale také o všechno přijít. Nebo zjistit, že vlastníte něco, co je neprodejné. Klíčem ke správnému investování je diverzifikace – tedy rozložit všemožná rizika a mít je pod kontrolou.

Od investičního poradce si nechte sestavit diverzifikované portfolio podílových fondů, kde nebudou chybět americké a evropské akcie velkých stabilních společností, high-yield dluhopisy, korporátní dluhopisy, do budoucna i státní dluhopisy. U těch z vás, kdo máte dynamičtější postoj k riziku, případně i akcie společností z rozvíjejících se zemí nebo akcie menších firem, s nízkou kapitalizací a vysokým růstovým potenciálem. Možná i nemovitostní fond. Poměry pak záleží na vašem postoji k riziku a na pravděpodobnosti, že budou prostředky potřeba i dříve.

Svěřte rozhodně správu svých prostředků zkušeným portfolio manažerům podílových fondů. Tedy pokud sami nechcete studovat účetní závěrky firem, jejichž akcie vlastníte, či trávit svůj volný čas sledováním pohybů měnových párů.

Jiří Cihlářanalytik finančních trhů Next Finance

S růstem úrokových sazeb centrálních bank a zdražováním úvěrů a půjček budou akciové sázky stále složitější. Akciové trhy už pozvolna klesají. Navíc zvyšování úrokových sazeb se odrazí také v postupném poklesu cen dluhopisů. Za této situace bychom se podívali po bezpečných aktivech. A tím nejviditelnějším je zlato. To už přestalo vyfukovat svou bublinu, která se nafoukla během poslední krize. Důležité však je do zlata investovat na dlouhé období – alespoň 10 let, aby se investor vyhnul vrtkavosti cen zlata v čase.

skoleni_15_4

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management

Pro investiční horizont pěti až deseti let bych doporučil zainvestovat volných sto tisíc korun do našeho fondu Conseq Invest Akcie Nové Evropy. Fond se pyšní již 18letou historií a je zaměřen na akciové trhy zemí střední a východní Evropy, jež se momentálně pyšní vynikající makroekonomickou dynamikou s vysokým tempem růstu HDP a umírněnou inflací. Z dlouhodobého hlediska je pozitivní rovněž efekt dohánění vyspělejší západní Evropy, například v ukazateli HDP na hlavu. To by mělo zajistit na horizontu příštích 10 let nadprůměrnou dynamiku růstu tržeb a zisků regionálních burzovně obchodovaných korporací.

Dalším klíčovým pozitivem tohoto fondu jsou velice atraktivní valuace neboli ocenění regionálních akciových trhů (index CECEEUR) ve srovnání s globálními akciovými trhy (index MSCI All Country World). Ukazatel P/E je o 39 % níže na úrovni 11,2násobku, ukazatel P/B o 40 % níže na úrovni 1,3násobku, ukazatel P/S o 23 % níže na úrovni 1,3násobku a rovněž nesmíme zapomenout na vyšší dividendový výnos na úrovni 2,8 %, jenž je o 0,3 procentního bodu vyšší než u globálního akciového indexu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).