Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kam s volným milionem? od Blanka_B - Jako autorka článku se tímto vyjadřuji k aktualizaci,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2010 7:16

    Blanka_B

    Jako autorka článku se tímto vyjadřuji k aktualizaci, doplněné do článku dodatečně po jeho zveřejnění na žádost p. Pluhaře-WPB Capital.

    Jako každý autor jsem ráda za každou konstruktivní diskusi a ještě raději jsem, když výsledkem je oficiální závazné stanovisko, které vykládá ustanovení VOP ve prospěch klientů a tímto je uklidňuje :-).

    V článku jsem přesně citovala ustanovení Všeobecných obchodních podmínek WPB, které je součástí kapitoly s názvem „Úročení účtů“ a čtenáři jsem doporučila pečlivé čtení obchodních podmínek s tím, že jsem výslovně uvedla, že úsudek ponechávám na něm. Nyní si však v diskuzi dovolím vyjádřit se pouze za svou osobu naplno – ani po opakovaném pečlivém přečtení VOP jsem z textu nebyla schopna dovodit, že se dané ustanovení o možnosti změnit úrokovou sazbu členskou schůzí vztahuje pouze ke spořícím účtům a přiznám se, že mne o tom nepřesvědčilo ani toto závazné stanovisko, zveřejněné pouze na internetu a tím pádem mající bohužel v právní rovině mnohem nižší (téměř nulovou) právní závaznost, snad pouze kdyby se posoudilo jako veřejný příslib.

    Plně souhlasím s tím, že WPB Capital v současné době nemá zájem s fixní úrokovou sazbou jakkoliv hýbat. Mnohem opatrnější bych však byla v úsudku, že dané ustanovení WPB nedává ani možnost s touto sazbou hýbat např. v krizové situaci, kdy bude teoreticky hrozit neschopnost vyplácet vklady.
    Pokud se dané ustanovení od počátku týkalo pouze spořících účtů, tak se přiznám, že příliš nechápu, jak družstvo funguje, když pohyblivou úrokovou sazbu může měnit pouze členská schůze, která se schází možná jednou ročně. V daném textu není o omezení pouze na spořící účet ani slovo a v samotných VOP, část 6. Vymezení pojmů jsou termínované vklady definovány takto:

    „Vkladový účet-znamená účet zřízený Spořitelním družstvem, kde je možnost majitele účtu disponovat peněžními prostředky omezena předem dohodnutými podmínkami. Vkladový účet není platebním účtem“

    Vkladový účet je tedy „účtem“ a v daném mnou ve článku citovaném bodě VOP se hovoří o účtu, přičemž je výslovně uvedeno, že z tohoto ustanovení je vyjmut pouze platební účet, což vkladový účet dle VOP není.
    Z tohoto znění je tedy pro klienta jasně patrné, že vkladový účet (tj. termínovaný vklad) není platebním účtem a proto se na něj citovaný bod o možném snížení úrokových sazeb členskou schůzí vztahuje (nevztahuje se pouze na platební účty).

    Dané „závazné“ stanovisko na mne působí spíše dojmem, že bylo vydáno až díky mého článku, což mi lichotí. V tomto mém názoru mne utvrzuje i naše vlastní zkušenost, kdy jsme toto téma široce telefonicky diskutovali se zástupcem WPB a právě neurčitost tohoto ustanovení byla důvodem proč jsme se pro tuto záložnu nerozhodli. Pokud by tomu bylo tak, jak nyní WPB „závazně“ tvrdí, tak proč nám to nebylo řečeno při těchto jednáních?

    V zájmu objektivity dodávám, že nemám žádné informace o případné nestabilitě WPB, jak je uváděno v některých diskusních příspěvcích. Článek se nezabýval ekonomickou situací WPB, ale teoretickou možností změny úrokových sazeb na základě rozhodnutí členské schůze.

    Když už jsme u rozboru VOP, tak docela zajímavým a hlavně sporným ustanovením je i ustanovení o doručování, kdy je v bodě 20.A VOP uvedeno, že tuzemská zásilka se považuje za doručenou třetím pracovním dnem po odeslání zásilky a to bez ohledu na to, zda klient zásilku převzal, či nikoliv.
    Podle Nejvyššího soudu může být taková právní domněnka založena pouze zákonem, nikoliv dohodou stran (viz např. rozsudky 32 Cdo 2536/2007 nebo 28 Cdo 2622/2006).
    Pro zájemce více viz http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=667931 . Úsudek o tom, jak dalece je ze strany WPB solidní tato část VOP, ponechávám opět na úsudku čtenáře a přivítám i případnou další diskusní reakci nejen p. Pluhaře, ale i dalších čtenářů k danému tématu.

  • 1. 1. 2011 17:05

    Petr Dvorak (neregistrovaný)

    V uzavrene smlouve o terminovanem vkladu s WPB mam jasne uvedeno, ze urok je fixni po celou dobu... Takze zde jste podle me zbytecne paranoidni. Ve vsech dokumentech (FAQ, informace o produktech) je toto take takto vylozeno...

    Jeste ciste logicky: u WPB mam i sporici ucet - na tom se mi behem roku urok snizil o cca 1%. To znamena, ze cash-flow si WPB muze ridit pres jejich sporici ucty, kde muze snizovat uroky do aleluja...

  • 1. 1. 2011 17:23

    Blanka_B

    S tou paranoiou to není tak zlé, nikde jsem netrvrdila, že k popisovanému dojde, pouze jsem si dovolila čtenáře vybídnout k tomu, aby pozorně četli různé podmínky. Navíc jsem si jista, že ve Vaší uzavřené smouvě o termínovaném vkladu máte jasně uvedeno nejen to, že úrok je fixní, ale i to, že se budete řídit všeobecnými obchodními podmínkami :-). V tomto případě je arugmentace "všemi dokumenty" , (FAQ, informace o produktech), které dle Vašeho názoru to vykládají ve Váš prospěch, přinejmenším pokulhávající. Nejen každý právník Vám potvrdí, že takového informace, uvedené na internetu, případně v propagačních materiálech, sice mohou být považovány za veřejný příslib, ale pokud jsou v rozporu se všeobecnými obchodními podmínkami, není co řešit, platí všeobecné obchodní podmínky a najakékoliv informace z FAQ můžete zapomenout. Mimochodem, stejnou právní hodnotu má i vyjádření zástupce WPB v mém článku :-). Jinak Vám samozřejmě přeji, aby vše vyšlo dle Vašich představ. Nikdy jsem netvrdila, že to nevyjde, jen jsem poukázala na možnou nepříliš jasnou kličku ve všeobecných obchodních podmínkách. Navíc byl článek o něčem úplně jiném, je tedy docela zajímavé, že právě tato část vzbudila nejbouřlivější diskusi.

  • 5. 1. 2011 14:01

    Host Novák (neregistrovaný)

    Děkuji p.Blance_B , málokdo zde na měšci popisuje situaci poctivějším způsobem než ona. Má konkrétní a věcné poznatky kterými dává nerozhodným a neznalým spořílkům jasný přehled co se děje na poli jejich úspor a na co si dávat pozor. A ti kteří mají námitky , nechť si sami prověří co za poslední roky , mimo remcání tady v měšci uvedli. Paní Blanko děkuji a držím vám pěsti. Když jsem byl mladý a plný elánu tak jsem byl i za totáče bojovníkem za práva- KAŽDÉMU CO JEHO JEST - a jsem dodnes. Důležité je jak se zachováme ve volbách , jestli budeme neustále volit do parlamentu jak zabedněnci jedny a ty samé lidi co si od revoluce pomáhají hlavně do svých kapes , nebo jestli to dokážeme konečně změnit aby nám nemohl nikdo sahat na naše úspory. To se týká jak úspor v bankách , tak i úspor na účtech sociálního a zdravotního pojištění, neboť tam všude si Kalousek a jeho předchůdci myslí že to jsou jeho peníze a může si s nimi dělat co se mu zlíbí. Ale jsou na omylu , doufám že mladí budou mít sílu a dokončí listopad a zkostnatělé pohrobky komunistů a darmojedů z ůřadů poučí ze pracují na úřadech , v bankách, v pojištovnách a na sociálním úřadě za naše peníze , a když pracovat nebudou tak jim prostě nezapatíme. Už se těším jak to přijde. p Blako hezký den a nedejme se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).