Hlavní navigace

Názor k článku Kam s volným milionem? od Blanka_B - Jako autorka článku se tímto vyjadřuji k aktualizaci,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2010 7:16

    Blanka_B

    Jako autorka článku se tímto vyjadřuji k aktualizaci, doplněné do článku dodatečně po jeho zveřejnění na žádost p. Pluhaře-WPB Capital.

    Jako každý autor jsem ráda za každou konstruktivní diskusi a ještě raději jsem, když výsledkem je oficiální závazné stanovisko, které vykládá ustanovení VOP ve prospěch klientů a tímto je uklidňuje :-).

    V článku jsem přesně citovala ustanovení Všeobecných obchodních podmínek WPB, které je součástí kapitoly s názvem „Úročení účtů“ a čtenáři jsem doporučila pečlivé čtení obchodních podmínek s tím, že jsem výslovně uvedla, že úsudek ponechávám na něm. Nyní si však v diskuzi dovolím vyjádřit se pouze za svou osobu naplno – ani po opakovaném pečlivém přečtení VOP jsem z textu nebyla schopna dovodit, že se dané ustanovení o možnosti změnit úrokovou sazbu členskou schůzí vztahuje pouze ke spořícím účtům a přiznám se, že mne o tom nepřesvědčilo ani toto závazné stanovisko, zveřejněné pouze na internetu a tím pádem mající bohužel v právní rovině mnohem nižší (téměř nulovou) právní závaznost, snad pouze kdyby se posoudilo jako veřejný příslib.

    Plně souhlasím s tím, že WPB Capital v současné době nemá zájem s fixní úrokovou sazbou jakkoliv hýbat. Mnohem opatrnější bych však byla v úsudku, že dané ustanovení WPB nedává ani možnost s touto sazbou hýbat např. v krizové situaci, kdy bude teoreticky hrozit neschopnost vyplácet vklady.
    Pokud se dané ustanovení od počátku týkalo pouze spořících účtů, tak se přiznám, že příliš nechápu, jak družstvo funguje, když pohyblivou úrokovou sazbu může měnit pouze členská schůze, která se schází možná jednou ročně. V daném textu není o omezení pouze na spořící účet ani slovo a v samotných VOP, část 6. Vymezení pojmů jsou termínované vklady definovány takto:

    „Vkladový účet-znamená účet zřízený Spořitelním družstvem, kde je možnost majitele účtu disponovat peněžními prostředky omezena předem dohodnutými podmínkami. Vkladový účet není platebním účtem“

    Vkladový účet je tedy „účtem“ a v daném mnou ve článku citovaném bodě VOP se hovoří o účtu, přičemž je výslovně uvedeno, že z tohoto ustanovení je vyjmut pouze platební účet, což vkladový účet dle VOP není.
    Z tohoto znění je tedy pro klienta jasně patrné, že vkladový účet (tj. termínovaný vklad) není platebním účtem a proto se na něj citovaný bod o možném snížení úrokových sazeb členskou schůzí vztahuje (nevztahuje se pouze na platební účty).

    Dané „závazné“ stanovisko na mne působí spíše dojmem, že bylo vydáno až díky mého článku, což mi lichotí. V tomto mém názoru mne utvrzuje i naše vlastní zkušenost, kdy jsme toto téma široce telefonicky diskutovali se zástupcem WPB a právě neurčitost tohoto ustanovení byla důvodem proč jsme se pro tuto záložnu nerozhodli. Pokud by tomu bylo tak, jak nyní WPB „závazně“ tvrdí, tak proč nám to nebylo řečeno při těchto jednáních?

    V zájmu objektivity dodávám, že nemám žádné informace o případné nestabilitě WPB, jak je uváděno v některých diskusních příspěvcích. Článek se nezabýval ekonomickou situací WPB, ale teoretickou možností změny úrokových sazeb na základě rozhodnutí členské schůze.

    Když už jsme u rozboru VOP, tak docela zajímavým a hlavně sporným ustanovením je i ustanovení o doručování, kdy je v bodě 20.A VOP uvedeno, že tuzemská zásilka se považuje za doručenou třetím pracovním dnem po odeslání zásilky a to bez ohledu na to, zda klient zásilku převzal, či nikoliv.
    Podle Nejvyššího soudu může být taková právní domněnka založena pouze zákonem, nikoliv dohodou stran (viz např. rozsudky 32 Cdo 2536/2007 nebo 28 Cdo 2622/2006).
    Pro zájemce více viz http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=667931 . Úsudek o tom, jak dalece je ze strany WPB solidní tato část VOP, ponechávám opět na úsudku čtenáře a přivítám i případnou další diskusní reakci nejen p. Pluhaře, ale i dalších čtenářů k danému tématu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).