Hlavní navigace

Kam s penězi?

29. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nepatříte-li k lidem, kteří žíjí "od výplaty k výplatě" a netrpíte-li "syndromem opilého námořníka s kreditní kartou", pak možná máte volné finanční prostředky a rádi byste je zhodnotili. V tom případě je na místě, položit si klasickou nerudovskou otázku: "Kam s nimi?".

Hned zpočátku je důležité, ujasnit si
a) svůj vztah k riziku, tzn. dočasným výkyvům hodnoty vaší investice (viz obrázek) a
b) časový horizont investice, jinými slovy: jak dlouho nebudete investované peníze potřebovat.


Obr. Vztah mezi výnosy a riziky u jednotlivých druhů investic.(zdroj: Patria Finance, a.s)

Dále je rozumné volné finanční prostředky rozložit. Žádná investice není 100% bezpečná a vhodnou diversifikací můžete dosáhnout nejen vyšších výnosů, resp. nižšího rizika, ale především se vyhnete těm nejdrastičtějším ztrátám (vzpomeňte třeba na družstevní záložny nebo nedávný krach Private Investors…).

Na první pohled by se mohlo zdát, že uložení veškerých peněz na termínovaný vklad je tou nejméně riskantní investicí. Chyba lávky. Kdo uloží veškeré peníze na termínovaný účet, získává jedinou jistotu – jistotu reálného znehodnocení své investice. Při dnešních úrokových sazbách pohybujících se mezi 2 a 4 % a inflací, která se pohybuje kolem 4 %, si za rok z uložených peněz koupíte méně zboží a služeb nežli dnes. Pokud je hrubé úročení 4 % ročně, pak čistý výnos je pod 3,5 %. Tak například při výši úspor 100 000 Kč získává vlastník vkladu za rok 4 000 Kč úroku (4 % p. a.) a zaplatí 15 % srážkové daně. Jeho čistý výnos tak činí 3 400 Kč. Při čtyřprocentní inflaci vlastně ztratil za rok 600 Kč.

I přesto bude termínovaný vklad tvořit zřejmě podstatnou část vaší investice. Vyberte si nejlepší nabídku termínovaného vkladu.

Závěr: depozita představují nízké riziko, nízkou výnosnost a časový horizont několik dní až 5 let.

Alternativou, kterou by bylo hřích s blížícím se koncem roku nezmínit, je stavební spoření, kde vkladatel dostává státní příspěvek 25 % z uložené částky (maximálně 4 500 Kč za rok) a vklady jsou úročeny až 5 % p. a. Navíc výnosy ze stavebního spoření nejsou daněny. Čili rada zní: na každé rodné číslo v domácnosti jedno stavební spoření.

Uzavřít smlouvu můžete i prostřednictvím našeho serveru v sekci Prodej finančních produktů.

Závěr: stavební spoření představuje dlouhodobější investici (5 let), nízké riziko a relativně vysokou výnosnost.

Další část svých prostředků může domácnost rozložit tak, že je použije na nákup podílových listů. Tato investice je v dobách nízkých úrokových sazeb výhodnou alternativou. Také zde je na místě opatrnost. Doporučuje se nakupovat podílové listy zavedených podílových fondů (např. členů Unie investičních fondů a společností, profil UIFS).

Při investicích do podílových listů by si měl každý podrobně zjistit výši poplatků, která se strhává při nákupu, prodeji a za správu fondu.

Vlastníte-li podílový list déle než 6 měsíců, z případného zisku z prodeje neplatíte daně. U dividendového výnosu je investiční společností sražena daň ve výši 15 % a klientovi se vyplácí čistý výnos. V tomto ohledu je výhodnější investice do Zahraničních podílových fondů, u kterých je ale nutná vyšší minimální počáteční investice. Zatímco do českého podílového fondu vstoupíte často i s tisícikorunou, u zahraničních fondů je třeba počítat nejméně se 100 tisíci. Navíc se objevuje nový druh rizika – kursové riziko.

Závěr: investice do podílových fondů představuje vyšší výnosy, vyšší riziko a přijatelnou likviditu. Investiční horizont záleží na druhu podílového fondu a pohybuje se od 6 měsíců do 5 let i více.

skoleni_15_4

Přímé investování na kapitálových trzích lze doporučit pouze zkušenějším investorům. Prostřednictvím on-line brokerů je možné investovat jak na českých, tak i zahraničních akciových trzích.

Dobře sestavené portfolio se vyznačuje nízkou volatilitou (kolísáním), čehož lze docílit vhodným výběrem cenných papírů. Ty by neměly být pozitivně zkorelované (jinými slovy: neměly by se všechny pohybovat stejným směrem). Pokud nemáte dostatek zkušeností a času, měli byste přenechat správu svých finančních prostředků odborníkům zavedených společností.

Kam investujete nejvíce prostředků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).