Hlavní navigace

Kam pro platební kartu? Přece do ČSA!

31. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Doby, kdy platební a kreditní karty vydávaly pouze banky, jsou minulostí. Kartu si dnes můžete nechat vydat téměř kdekoli. Třeba u Českých Aerolinií. Pohled na jejich nabídku jistě stojí za to.

Až doposud bylo samozřejmé, že vydávání platebních a kreditních karet u nás bylo doménou bank. To však ale pomalu přestává platit. Mnohé nebankovní společnosti si totiž začínají uvědomovat, že vydávání karet je docela dobrý obchod. V zahraničí je dávno běžné, že kreditní karty vydávají obchodní domy, supermarkety, letecké společnosti, časopisy apod.

U nás se takovou první vlašťovkou staly České Aerolinie (ČSA), které již před časem začaly vydávat charge kartu Diners a v současné době přicházejí i s kreditní kartou VISA. Obě karty jsou určeny pouze pro členy programu OK Plus, což je věrnostní program ČSA založený na akumulaci prolétaných mílí, které lze posléze vyměnit za letenky zdarma. Členem OK Plus se však může stát kdokoliv, stačí vyplnit přihlášku.

Nejprve se blíže podívejme na žhavou novinku ČSA, tedy kartu VISA. Jedná se o mezinárodní kreditní kartu VISA, kterou ČSA vydávají ve spolupráci s HVB Czech Republic. Jde v podstatě o obdobu kreditní karty MAXIM, kterou již delší dobu vydává právě HVB. Není proto divu, že karta VISA/ČSA má s MAXIMem mnoho společného.

Pro vydání karty stačí pouze potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu, na jehož základě je stanoven maximální úvěrový limit ke kartě od 10 do 180 tisíc korun. Splácení úvěru pak probíhá na základě výpisu, který banka zašle vždy počátkem měsíce. Pokud je dluh vyrovnán v plné výši do čtrnáctého dne v měsíci, je úvěr bezúročný. Lze tak získat bezúročný úvěr až na dobu 45 dnů. Minimální měsíční splátka je 10 % z výše úvěru.

Karta VISA/ČSA má však i svoje zvláštnosti. Roční poplatek za kartu činí 500 korun, měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu je 30 korun. Za rok tak zaplatíte o 140 korun více než u karty MAXIM. Na druhou stranu získáte i řadu výhod. Za vydání karty obdržíte 3 000 mil do programu OK Plus, jednu míli za každých 125 korun zaplacených kartou a navíc pokud s kartou za rok utratíte více než 200 tisíc korun, dostanete bonus 600 mil. Budete-li tedy dostatečně utrácet a nasbíráte dostatečný počet mil, můžete si vybrat zpáteční letenku od ČSA zdarma. S kartou dále získáte slevu ve výši 5 % na zájezdy s cestovní kanceláří ČSA Airtours.

Karta Diners Club je druhou kartou, kterou ČSA nabízejí, tentokrát ve spolupráci se společností Diners Club International. Na této kartě je zajímavé to, že se nejedná ani o kreditní, ani o debetní, ale o charge kartu, což je jev v českém bankovnictví velmi vzácný. Charge karta není spojena s žádným účtem, jednou měsíčně je za transakce provedené kartou vystavena faktura, kterou je nutné do jednoho měsíce zaplatit. Lze tak získat až 2 měsíce bezúročného úvěru. Úvěrový limit ke kartě je stanoven individuálně na základě bonity klienta, tj. na základě potvrzení o výši příjmu a posledních 3 výpisů z účtu.

dan_z_prijmu

Karta Diners Club patří k těm nejprestižnějším, ale také nejdražším. U ČSA u za ni zaplatíte 6 000 korun za rok (u bank tato karta stojí o 1 000 korun méně). V prvním roce je roční poplatek snížen na polovinu. Výběr z bankomatu je zpoplatněn 4 %, ostatní služby – zasílání výpisů, blokace karty, vystavení náhradní karty apod. – jsou zdarma. S kartou je spojena celá řada různých nadstandardních služeb. Zajímavé je cestovní pojištění, které platí jak pro držitele karty, tak i pro další 3 spolucestující osoby, s limitem až 35 miliónů korun. Samozřejmostí je volný vstup do letištních salónků, asistenční služby, výhody při půjčení aut či slevy na zájezdy. Vydáním karty získá držitel 5 000 mil do programu OK Plus a 5 mil za každých utracených 250 korun.

Nabídka karet ČSA je jistě zajímavá, už jen proto, že představuje pozoruhodnou alternativu k nabídkám bank. Karty však vzhledem k vyšším poplatkům nejsou vhodné pro každého, ale pouze pro ty, jenž dokáží náležitě využít služeb s nimi spojených. Ocení je proto hlavně ti, kteří často cestují letadlem, a potřebují mít vždy u sebe spolehlivý platební prostředek.

Dáváte přednost kreditním kartám vydávanými bankami či jinými institucemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).