Hlavní navigace

Kalkulačka nebo mobil?

2. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejen cena a šíře služeb je rozhodujícím faktorem pro výběr internetového bankovnictví. Svou roli hraje i způsob zabezpečení vstupu na účet přes Internet. Zvolíte kalkulátor, mobilní telefon, čipovou kartu, disketu s certifikátem nebo prosté uživatelské jméno s heslem?

Vstup na účet internetového bankovnictví je vždy ze zabezpečené internetové stánky k tomuto účelu bankou vyhrazené. Odkaz, kde se příslušná aplikace internetového bankovnictví nalézá, bývá na titulce webu banky, případně se lze z úvodní stránky sérií kliknutí na pravých místech ke vstupní stránce dostat. Ne vždy to je snadná záležitost, neb některé ústavy své internetové bankovnictví před klienty schovávají.

Při vstupu na účet musí klient prokázat, že je právoplatným majitelem disponibilních práv k účtu (jinými slovy, že má na účtu co pohledávat) a banka se musí prokázat, že je skutečně bankou.

Banka má úkol podstatně jednodušší – stránky internetového bankovnictví opatří certifikátem, vystaveným některou z uznávaných certifikačních autorit. Klient, který na stránky přijde, pak certifikátu buď věří a na účet vstoupí, nebo nevěří a k účtu se přes Internet nedostane. Není mi ale znám jediný případ, kdy by se cizí subjekt vydával za banku.

Klientův úkol je o něco složitější. Způsob prokázání oprávněnosti vstupu na účet je závislý na technologii internetového bankovnictví, kterou zvolila banka. Některé finanční domy nabízejí i několik variant, z nichž si může klient vybrat.

V dnešní době se užívá pět prostředků – mobilní telefon (eBanka, Union banka), PIN kalkulátor (Česká spořitelna, eBanka, HVB Czech Republic, Union Banka), certifikát (eBanka, GE Capital Bank, Komerční banka, Raiffeisenbank, Živnostenská banka), uživatelské jméno (Citibank, GE Capital Bank) a čtečka čipových karet (ČSOB).

Rozdíl při užití jednotlivých způsobů zabezpečení je nasnadě. V případě zajištění mobilním telefonem (již lze užít všechny tři operátory – T-Mobile, EurotelOskar) nemusíte s sebou nosit žádný přístroj navíc a navíc máte prostředek k GSM bankovnictví

Při užívání kalkulátoru máte přístroj velikosti kalkulačky, který jinak nevyužijete, podobně jako certifikáty, přenášené a uchovávané (zpravidla) na disketách, jež se příliš snadno zapomínají v disketové jednotce. Česká spořitelna chrání své internetové bankovnictví vedle kalkulátoru i řadou hesel a kódů, které bývají oříškem i pro majitele účtu.

Uživatelské jméno v podobě čísla účtu (GE Capital Bank) je obtížně zapamatovatelné; Citibank využívá číslo platební karty. Přístup je však pro klienta v obou případech snadný – může být ale stejně snadný i pro neoprávněnou osobu, která získá potřebná čísla a kódy. GE Capital Bank je proto vybavena nízkým maximálním limitem denního převodu a speciální technologií, kterou úzkostlivě tají – prý za účelem omezení možností napadení.

skoleni_15_4

A čtečka čipových karet? Perspektivní zařízení, která nalezne širší uplatnění zřejmě za několik málo let (ČSOB). Jakmile se do elektronické podoby transformují průkazy totožnosti a rozličná oprávnění (např. řidičské) a čtečka karet bude standardní periferií počítačů. Vždyť je lákavá představa mít na jednom místě platební karty několika bank, občanku a řidičák, elektronické podpisy a certifikáty, elektronickou peněženku a běžný účet. Na druhou stranu v ekonomickém světě je stále připomínána potřeba rozložení rizika – neinvestovat do jediného produktu a nenosit doklady na jednom místě.

Při volbě internetového bankovnictví by měl být jedním z faktorů rozhodování prostředek, jakým bude zabezpečen přístup k účtu. Zda pomocí mobilního telefonu, kalkulátoru, certifikátů, čipové karty nebo uživatelského jména a hesla nemá vliv pouze na obtížnost či snadnost užívání, ale zejména na možnostech využití jedné technologie k více službám.

Jaký prostředek zabezpečení internetového bankovnictví preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).