Hlavní navigace

Názor k článku Jsou dnešní peníze ještě plnohodnotnou odměnou? od Michal Kára - No, on ten klip neni UPLNE spatne, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2008 14:14

    Michal Kára (neregistrovaný)
    No, on ten klip neni UPLNE spatne, ale ponekud to zjednodusuje. To co pisete je spravne, ale kdyz to ziterujete:

    Banka vybere 1000, 900 z toho pujci, zbytek je povinna rezerva (jeji uroven se meni, ale je to cca kolem tech 10%). Temi pujcenymi penezi nekdo zaplati a prijemce je ulozi do banky. Ta si z nich 90% pujci, 10% z nich da na povinnou rezervu. Opet s nimi nekdo zaplati, ulozi do banky, ona je zase pujci... Tim se kumulativne dojde k nejakemu tomu devitinasobku "realnych vkladu", ktere mohou byt pujceny.

    Takze banka netiskne penize ve smyslu ze vybere 1000 a rovnou pujci 9x tolik, ale "iterativne" je k tomu mozno dojit. I kdyz v praxi ten nasobek nejspise nebude maximum ale nizsi.

    Dale si vsimnete, ze tento proces neni nijak zavisly na druhu meny; i kdybychom meli menu 100% krytou zlatem a zadne centralni banky, porad to bude fungovat (a nejspis mnohem "lepe", protoze zadna centralni banka nebude urcovat vysi povinnych rezerv a ziskat dalsi penize za zdanlive zanedbatelne riziko je tak lakave...).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).