Hlavní navigace

Názor k článku Jsou dnešní peníze ještě plnohodnotnou odměnou? od Miloslav Ponkrác - "Jo? A proc teda banky maji takove giganticke...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2008 12:46

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)
    "Jo? A proc teda banky maji takove giganticke odpisy a ztraty, kdyz podle vas o nic neprisly? ;-)"

    Banka přišla o peníze, které si sama vytvořila. Asi podle principu (jde o ironickou analogii vyjadřující princip): Já začnu podnikat koupím prase a prasnici, za rok z toho bude 20 kusů prasat, za 2 roky 400 kusů za tři roky 8000 prasat. Investuji tedy cca několik tisíc do nákupu dvou kusů prasat různého pohlaví. Začnu podnikat a velmi ukrutně dobře se mi daří. Ovšem některá prasata mají menší počet mladých, než v plánu, takže můj zisk je jenom půl miliónu měsíčně oproti předpokládaným 900 tisíc. Začnu tedy GIGANTICKY ODEPISOVAT ODPISY A ZTRÁTY.

    Banky dnes peníze skutečně vytváření, protože většinu peněz (odhadem určitě víc, než 95%) nikdo v papírové podobě neviděl. Jsou jen číslíčkama v databázi bank, které se snadno přepíše.

    Třeba: Vy si půjčíte 3 milióny na dům. Vy je ale nedostanete do ruky jako peníze, prostě na disku počítače banky se objeví číslíčko 3 000 000. Developer přijde a Vy mu "peníze" převedete na účet, ale ve skutečnosti žádné peníze nejsou. Jen to číslíčko na disku se přesune do oblasti peněz developera a udělá tam položku +3 000 000 Kč. Nikde žádné papírové peníze v oběhu nejsou. Je to o to větší sranda, že ačkoli vlastně většina peněžních transakcí je jen "abstraktních" a existujících jen ve virtuálním světě databází bank - Vy splácíte půjčku reálnými penězi.

    Pokud je dokonce Váš účet a účet developera, co Vám staví dům v jedné bance, tak banka nevydala ani korunu, v principu nepotřebuje ani Ty peníze vůbec fyzicky mít, ale Vy jí splatíte reálných 3 milióny + úroky. Ona pak vlastně nemusela banka mít ani korunu, aby na Vás vydělala úroky. Tak to skutečně je.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).