Hlavní navigace

Ježíšek na splátky může vyjít draho

8. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stále více lidí bere Vánoce především jako závody v utrácení. A když na nákupy chybějí peníze? Nevadí, však k nakupování už peníze ani nepotřebujeme! Jak ale nakoupit na splátky a neprohloupit? Jak nezaplatit víc, než kolik je skutečně třeba?

Bezhlavé nakupování vánočních dárků na dluh se může v novém roce změnit na pořádný bolehlav. Ono je výrazně lehčí utrácet před Vánocemi než na Silvestra řešit, kde vlastně peníze na zaplacení koupených dárků nakonec vezmeme.

Splátkové společnosti (a nejen ty) nás lákají hlavně na to, že s jejich službami budeme moci svým blízkým koupit cokoliv, po čem srdce (narozdíl od peněženky) zatouží. Každý zákazník by se ale měl na chvílí zastavit a uvědomit si, že i odložené splátky bude muset nakonec zaplatit a nákup bez navýšení může také vyjít pěkně draho.

A Češi mají o nákup na splátky opravdu zájem. Během necelého měsíce, od poloviny října do poloviny listopadu, nakoupili lidé například prostřednictvím GE Money Multiservis zboží za 717 milionů korun. Nejúspěšnějším dnem byl v tomto období kupodivu čtvrtek. Třetí listopadový den Multiservis financoval nákupy za více než 42 milionů korun.

Zatímco v průběhu celého roku převažuje zájem o splátkové financování tzv. bílé techniky (pračky, ledničky), v předvánočním období dochází k nárůstu nákupů tzv. hnědé techniky (televizory, DVD přehrávače, hi-fi zboží). V letních měsících jsme také zaregistrovali růst zájmu o splátkové financování dovolených a očekáváme, že podobný trend se projeví i v zimních měsících v oblasti financování zimních dovolených na horách,říká Jiří Pathy GE Money Multiservis.

Speciální nabídku pro nákup dárků pod stromeček má většina splátkových společností. Lákavá nabídka se liší nejen společnost od společnosti, ale i obchod od obchodu. Záleží na každé prodejně, jak je pro splátkovou společnost „přitažlivá“, a jaké podmínky nákupu na splátky tedy bude moci svým zákazníkům nabídnout.

Před Vánocemi se nabídka soustředí především na „nárazové“ zákazníky. Tedy ty, kteří se obvykle během roku nezadlužují, ale adventní období pro ně představuje výjimku. Pro takové „jednorázové“ zákazníky se nehodí jinak velmi populární úvěrové karty splátkových společností.

Odklad splácení

Ke slovu tak přichází nejklasičtější služba splátkových společností – nákup na splátky. Ale jelikož je před Vánoci a boj o každého klienta je neúprosný, musíme jim nabídnout něco navíc. Nebo alespoň vytvořit zdání, že naše nabídka je výjimečná a speciální, a pokud ji nevyužijete teď hned, budete nadosmrti litovat.

Jedním z hlavních taháků všech splátkových společností je možnost odkladu splácení půjčky o několik měsíců.

Každoročně nabízíme před Vánocemi spotřebitelům produkty s odkladem splátek, protože rodinné rozpočty jsou v tomto období velmi zatížené, vysvětluje strategii splátkových společností Charlie Coode ze společnosti GE Money Multiservis.

GE Money Multiservis nabízí odklad splátek o tři měsíce, společnost Cetelem v některých obchodech dokonce o 4 měsíce.

Jak vlastně odklad splátek funguje? Ve vybrané prodejně, která má dohodu se splátkovou společností nabízející tuto službu, nakoupíte, až na výjimky zaplatíte nezbytnou akontaci, která obvykle představuje 10 % ceny zboží, a máte na pár měsíců pokoj. A někdy v březnu nesmíte zapomenout začít splácet pravidelnými měsíčními splátkami jako obvykle. Úroky se vám samozřejmě v odloženém období nepočítají.

Nákup bez navýšení

Druhou nabídkou, která se před Vánocemi pravidelně objevuje v nabídce splátkových společností, resp. obchodníků, kteří jejich nabídku prezentují, je nákup bez navýšení.

Velkou výhodou je možnost splacení bez navýšení, která umožňuje nakoupit dárky sobě i svým blízkým a nezaplatit přitom ani o korunu navíc, dodává Charlie Coode.

Například u společnosti Home Credit můžete nákup splatit do tří měsíců a zaplatit tak jen původní cenu zboží. Toto je výhodné pro ty, kdo vědí, že na začátku nového roku přijdou k penězům navíc, ze kterých pokryjí i předvánoční nákupní šílenství. Logika je v tomto případě podobná jako u kreditních karet, jen bezúročné období je výrazně delší.

Stejnou službu má opět i společnost GE Money Multiservis. Pokud v této lhůtě vše zaplatíte, nemusíte dokonce platit ani žádné poplatky. Pokud ji však překročíte, musíte počítat s klasickým navýšením základní ceny.

skoleni_15_4

Předvánoční nákup na splátky bez úroků a poplatků, navíc s nulovou akontací, nabízí před Vánocemi i společnost Home Credit.

Na první pohled to zní ideálně. Možnost nakupovat na splátky bez navýšení však nabízejí jen některé obchody – a právě v tom může být háček. Záleží na tom, za kolik tento obchod vybrané zboží prodává. Pokud chcete koupit pračku, která je o 3 tisíce dražší, než v obchodě hned vedle, nemá služba „bez navýšení“ moc logiky…

Půjčujete si peníze na nákup vánočních dárků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).